MP3 kopiering tillatt i ny Åndsverkslovforslag

Kulturkomiteen la i kveld fram et nytt og revidert forslag av Åndsverkloven, også kalt MP3-loven. Den store forandringen ligger i at det nå innstilles for at den vanlige forbruker skal ha lov til å konvertere musikk fra hvilken som helst CD-skive, også de som er kopisperret, til MP3. Både vg.no og dagbladet.no melder i kveld om denne endringen i forslaget.

I tillegg har MP3-avspillere blitt annerkjent som relevant avspillingsutstyr for digital musikk, noe de ikke var i kulturkomiteens første forslag. Så for alle iPod-eiere den store faren er over.

Loven legger også frem et forbud mot å laste ned musikk, film og annen media fra nettet, så lenge dette ikke er godkjent av opphavsmannen. Dette er en endring fra dagens lovgiving, hvor det er fritt fram å laste ned fra nettet i Norge, men ulovlig å dele filer via internett.

Den nye innstillingen fra kulturkomiteen skal behandles i Odelstinget 4. juni, og den skal ha bred støtte i stortinget.

Kilde: vg.no og dagbladet.no

Tags:
Jons bilde

Jon

Bra at det ble endret, men dessverre så åpner "..et forbud mot å laste ned musikk, film og annen media fra nettet, så lenge dette ikke er godkjent av opphavsmannen.." for at musikk og filmbransjen kan saksøke/rettsforfølge ola nordmann. Det er synd.

// Jon (aka nle)

MrCrox

Jeg er godt fornøyd med at det nå blir tillatt å gjøre om en CD til mp3, og jeg er også glad for at det nå blir forbudt å laste ned musikk, film og andre åndsverk uten tillatelse. Det skulle bare mangle!!

Andre ting, som blant annet at de offentlige skal få lov til å laste ned åndsverk, er ikke like bra...

josteinsen

Helt riktig lov.
Det skulle bare mangle at det blir ulovlig å stjele.
Håper at man finner en smart måte å håndheve den loven på også.

Linz

Nå har ikke jeg lest det nye lovforslaget, men er det spesifikt mp3 som nevnes, eller er det mer rundt formulert? Er jo greit å unngå dinosaurformatet mp3, og heller bruke f.eks. AAC.

Enig i at det er på tide det blir forbudt ved lov å stjele i form av å laste ned åndsverksbeskyttet materiale.

MrCrox

Det vil være lov uansett format.. var i alle fall slik det var formulert i det opprinnelige forslaget.

TFUFKAP

Nei, jeg gjorde visst ikke det. Jeg tror jeg laster ned litt til bare for å feire at det blir forbudt...

TorbX

Hæhæ, jeg gir også blankt faen. Jeg får så noia av alle sutrekukene her som gnyler om at "Nai nai, man stjeler når man laster ned! Ikke lov, fyfyfy!". Jeg driter i det, hører dere?

*/me fiser i trynet på alle antipirater*

Tu

*Fiser TorbX i trynet og små flirer før jeg springer inn i iTMS... *

TFUFKAP

*Tar alle de pengene jeg sparte på ikke å bruke møkkabutikken iTMS og leide noen til å fise antipiratene i trynet*

Evenths bilde

Eventh

Jeg ser at ITavisens venner har inntatt mac1..

Uansett, artig at regjeringen gikk imot sitt eget lovforslag. Det eneste håpløse punktet er DRM-regimet som innføres. Det gir en litt bittersøt smak å ha et låst produkt.

"Nei, beklager, du kan ikke låne bilen min. DRM, vet du."

TFUFKAP

Gud forby at noen som eier Mac kan han noe annet enn et 100% religiøst forhold til alt selskapet byr på.

kolbys bilde

kolby

Du kunne kanskje heller sagt hva du synes er så dårlig med iTMS. Det skal også huskes at Mac-folk er de mest kristiske personene til Apple man kan finne.

- Mick Kolby

Evenths bilde

Eventh

Jeg reagerte på oppførselen til enkelte som kommenterte denne nyheten. Jeg skjønner ikke hva du svarte på engang. Ikke sleng ut en generisk påstand om ikke har rot i virkeligheten - det virker litt desperat.

iTMS er supert til å kjøpe lydbøker og høre på lydprøver fra nye album.. det er vel stort sett det jeg bruker butikken til. Men, denne diskusjonen dreide seg om et lovforslag, ikke iTMS eller barnslig oppførsel. :-)

TorbX

__LÆX__ folkens!

Jeg bare fyrer opp under DRM-debatten. Ingenting er så morro som en slik. Har selv kjøpt fryktelig mye musikk på iTMS i det siste, noe som svir i en slunken lommebok.

TFUFKAP

1) Dårlig kvalitet - 128kbps = fire år for sent ute
2) Lydbøker? I 32kbps? Nei takk.
3) Utvalg. To plater fra Aphex Twin? Hva med de gode platene? Hvor er de? Biosphere?
4) Kun AAC: jeg skjønner at dere er begeistret for iPod, men hva med framtiden? Hvorfor skal ikke jeg ikke kunne overføre musikken jeg har betalt for (uten å måtte komprimere det på nytt, med ytterligere tap av kvalitet)?
5) DRM. Liker. Det. Ikke.
6) Pris. 8 kroner for en låt i substandard kvalitet er ikke godt nok.

Incrediboys bilde

Incrediboy

Platebransjen må innse at det er de som må tilpasse seg dagens brukere.
CDer til 169 kroner vil forbrukere ikke lenger ha. Musikken er såpass tilgjengelig på internett, både gjennom lovlige iTMS og andre "mindre lovlige" P2P nettverk. Platebransjen må ut til bruker på samme måte, og tilby direkte tjenester til en billigere penge. Dette er i lengden eneste måten både plate og filmindustrien kan overleve på. DVDer og CDer går for det samme, og innen noen år sitter "alle" og surfer på minimum 10 m/bit linjer, trådløst, hvorhen man måtte være..... Industrien må tilpasse seg den teknologien bruker benytter seg av. Og per i dag er det lang vei å gå.

Hvorfor skal jeg vente til midten av juni med å kjøpe Røyksopp sitt siste album når jeg kan ha det på maskinen min med få tastetrykk i dag? Alt maset om kopirettigheter, loyalitet til bandet osv. tar ikke en bruker hensyn til når man står ovenfor et valg om noe er gratis eller ikke....

P2P nettverket prøver man også febrilsk å stanse i USA med store aksjoner og masse skremselspropaganda. Igjen,- totalt nyttesløst.... At man ikke har vett nok til å innse dette. En storaksjon, som den vi sist nå i mai opplevde mot TVtorrent nettstedene, har kverket de oasene som tidligere tilbø brukere disse episodene, men i kjølvannet av disse er det allerede oppe nye sider av betydelig større størrelse som viderefører trenden. Vi trenger noen med fornuft inn i toppen....

Otsego

1. 128 kbps AAC, er mye bedre en 128 kbps MP3
2. Du trenger ikke mer en 32 kbps lydbøker, du hadde ikke hørt noen forskjell på høyere bitrate
3) Utvalget må du vente litt, det samme sa alle millionene mennesker når iTunes kom ut i USA, men nå er det galskap med å kjøpe musikk der
4) AAC er fremtiden
5) Du kan enkelt fjerne DRM'en med 100% lovlige programmer som "HYMN"
6) 8kr for musikk i høy kvalitet er mer en godt nok

mvh.
Christian S.
http://mac1.no/user/466 / christian@exonite.com

helge_karl

Det er mykje riktigt i det du skriver. Dog er det slik at det er stor skilnad i intektene til ein artist som sel 1000 eksemplar og ein som sel 1000000 eksemplar. Av og til kan det å sette prisen lavare føre til at musikken vert kjøpt av fleire og at ein på den måten kan tene meir, men i nisje markedet er det nok slik at prisdumping ville hatt negativ verknad.

Eg trur det er mange krokodiller ute og gråter i denne saka og at platepransjen sjølv truleg er den største. Fildelingsnettverka kan jo ha ein positiv verknad i det at ein vert kjend med nye artister og på den måten kan kome til å kjøpe musikk ein ikkje før kjende til, på den andre sida fins det vel ikkje noke betre alternativ enn ITMS til å nettopp høyre på musikk før ein kjøper (sjølv om det er kort). Det vert spanande å sjå om det vert sal av videoar snart. I tillegg kunne vel ITMS kjøyrt spelelister med heile songar slik at ein kunne høyre på det som ein radio og kjøpe dersom ein likte det ein høyrer på t.d. Ellers så kan den som er interessert i gratis musikk ta opp frå radio med radiorecorder(gratis/open kildekode) eller RadioLover(delevare/demo).

Tekniske restriksjoner er vel det som er mest negativt og det er bra at lova ikkje bind forbrukarane på hender og føter i denne saka. Til dei som er ute etter å kritisere ITMS så vil eg gjerne høyre om det er noko betre tilbod om musikkjøp andre stader som ein kan nytte. Dersom ikkje får ein i allefall i det minste vere saklege i kritikken

Ganske

4) Men DRM blir fort avleggs. Kan du framleis spela filene om 10 år? Om 20 år? (Eg har mykje gammal musikk som eg set stor pris på i dag.)

5) 100% lovleg? Har du lese ITunes-avtalen? Det er ikkje lovleg å bryta ein avtale...

Du samtykker til å avstå fra å forsøke å, eller oppmuntre andre til eller bistå andre med å omgå eller endre sikkerhetsteknologi eller programvare som utgjør en del av Tjenesten eller som brukes til å administrere Bruksreglene, eller gripe inn i, fjerne eller endre opplysninger om rettighetsforvaltningen som gjelder Produktene.

TFUFKAP

1) Ikke godt nok for meg.
2) Hæh? Mener du å si at det ikke er forskjell på lydbøkene som jeg selv har rippet til AAC i 192kbps og 32kbps?!? Beklager, men det er sludder.
3) Godt mulig, men det er ikke bra nok pr. d.d.
4) ... for de som skal bruke iPod resten av livet, noe jeg ikke kommer til å gjøre
5) Kult. Det visste jeg faktisk ikke. Takk.
6) Her er vi sannsynligvis bare uenig, og det er greit nok for meg. 128kbps holder ikke i 2005.

Linz

4) ... for de som skal bruke iPod resten av livet, noe jeg ikke kommer til å gjøre

Hvilket alternativ ville du brukt? Dinosauren mp3? Lille mykes kjære wmv?
Hvilket format som vil være mest utbredt i fremtiden er umulig å si nå, men én ting er i hvert fall sikkert. Få oss fort som f* bort fra mp3!

TFUFKAP

Alternativet vil jo i stor grad være gitt av hvilken spiller jeg velger. Pr. i dag er jeg interessert i funksjoner som iPod ikke gir (video, direkte tilkopling til DSLR, kortplass for CF). Og "dinosauren" MP3 er i aller høyeste grad oppegående. Men for all del, bare tvihold på 128kbps AAC.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai