Ryktene bekreftes: Intel er Apple sin nye leverandør av prosessorer!

Steve Jobs bekrefetet i dag ryktene om at Apple i fremtiden vil benytte Intel-prosessorer. Den store nyheten ble presentert i kveld på Apple sin World Wide Developers Conference, med utsagnet "We want to be making the best computer for the customer going forward".

Innen utgangen av 2007 vil de fleste Macene ha Intel-prosessor, men Steve forteller også at dette vil bli en lang prosess som vil kreve mye arbeid. En del av arbeidet er likevel allerede unnagjort, da Apple har jobbet med Intel-versjoner av deres Mac OS X operativsystem i lengere tid. De siste fem versjonene har også blitt utviklet for Intel-prosessorer.

Steve brukte en Power Mac med Pentium 4-prosessor til å kjøre demonstrasjonen av Mac OS X for Intel på keynoten. Jobs kunne fortelle at Pentium-prosessorene gir bedre ytelse ved samme effektforbruk.

I følge Steve Jobs er Intel virkelig "passionate" for sine produkter.
"The soul of the Mac" er operativsystemet, sier Jobs i slutten av keynoten.

Fullstendig dekning av keynoten finner du her:
Keynote (på Mac1.no)

Apple sin pressemelding angående skifte av prosessorleverandør finner du her:
Apple sin pressemelding

Kilde: Admin og Onar ved #Mac1-chatten på efnet under keynoten.

Emil

Hva er det som skjer da, jeg er redd.
Å kjøre apple sin presentasjonen på en PC er ikke bra. Nå går det under med oss alle......

Leon

Jeg tror dette kan bære to veier:
ENTEN blir Apple OSX markedsdominerende, siden alle kan skaffe seg os-x til en billigere penge enn windows, ELLER så går det heden, og Apple dør en stille død som følge av at ingen gidder å kjøpe maskinene deres lenger... (noe som vil være forferdelig tragisk)

Jeg er redd.

TeSps bilde

TeSp

Huff, nå som jeg hadde blitt en macer også bytter de hele greia, nå er det ikke lengre vits i å kjøpe en pen mac lengere, fordi da betaler man jo for designet.

Tenk å bygge din egen maskin som kan kjøre OSX Tiger, æsj kommer til å bli helt forferdelig. Tenk på alle de custom made kabinettene osv. Nei dette er ikke veien å gå mener jeg. Huff helt forferdelig.

Katastrofe!

ibrotha

Tipper det vil være snakk om en 'macifisert' pc. Dvs at du ikke kan kjøre OSX på andre maskiner enn en mac..

macwerners bilde

macwerner

det er da ingen som som sier at osx skal lisensieres´slik at alle kan lage Apple-kloner...kan aldri tro at Apple/Steve vil prøve det igjen. Kanskje ender vi bare opp med kjappere maskiner , særlig bærbare. Kommer garantert til å være som i dag. ( tror jeg ... )

daggas bilde

dagga

Skumle skumle greier.....

Jeg er enig i at dette er enten eller... enten blir det brak suksess eller så går til helve#$ og tilbake.....

JEG VIL IKKE HA ET BEIGE STYGT KABINETT STÅENDE MED OSX PÅ I FRAMTIDEN!!!!!!!!!!!!!

Slo meg no.. HJEEEEEEELP!!!!

Dual 2GHz G5, 2GB DDR SDRAM, Ati Radeon 9800 XT w/256MB DDR SDRAM :-)

audunr

Apple har vært et hardware og software-selskap siden starten. Jeg ser ingenting her som tilsier at de kommer til å slutte med denne tosomheten, selv om man kanskje skulle tro at det gjør det lettere, eller i det hele tatt mulig å kjøre OS X på en hvilken som helst PC. Men det er nok langt mer tidkrevende. Tenk på alle mulige konfigurasjoner, alle drivere som må lages, osv. I tillegg er det kanskje ikke det Apple vil, fordi da trenger ikke folk å kjøpe en mac for å få OS X-opplevelsen.

En mac er ikke bare en prosessor, ei heller etter dette. Det er min oppfatning.

MVH Audun

segrov

Apple kommer til å lage mye billigere maskiner og vil kunne konkurere med Dell i pris.

--hilsen Øyvind

?*? ?

Kamelen

mhm, det blir spennende.. Litt trist hvis det ikke blir mac som det er idag, men kun et operativsystem.. Tror nok det blir begge deler, og dette kan også åpne for økt konkurranse for OSX kompatible maskiner, dermed også lavere priser. Men det er trist hvis Apple kun blir en OS produsent omtrent som Microsoft er idag.

Åsmunds bilde

Åsmund

Det virker som om mange ikke har fått med seg at Apple IKKE har lisensiert ut hverken Mac eller Mac OS X. Det de har gjort er å annonsere at de skal bytte prosessor i sine Macer – det er IKKE det samme som at en hvilken som helst PC skal kunne kjøre Mac OS X, Apple har ikke sagt de skal selge Mac OS X til PCer!

jjohnsen

Tror ikke det kommer til å skje annet en at Apple får en prosessor som er konkuransedyktig både på pris og ytelse. Så lenge de fortsetter med å produsere egene maskiner er ikke dette noe problem.
Det som var spennende var om OSX ble sluppet for x86, da ville det ha blitt et annet trusselbilde, da har det blitt åpen krig mot Microsoft.

arveT

Hvis mac skal begynne å komme ned på prisnivået til Dell, må de nok også gi opp mye av designet og alluminium finishen som er på mac i dag.
Men jeg håper aldri den dagen kommer da mac lager grå plastikk pcer. Det vil være en trist dag det...

mvh. Arve

NyZeta

Jeg ser for meg at Jobs kan pønske ut en eller annen lur emulator nå. Som gjør det mulig å kjøre windows spill og lignende native på OSX.. Dette kan jo virkelig ta knekken på Microsoft. Det at man kanskje kan ende opp med å kjøre OSX på en vanlig intel maskin vil jo føre til at flere brukere ser poenget med OSX og at det blir midre marked for Microsoft. Jeg tror OSX er på vei inn i markedet. Ingangssummen for et skikkelig arbeidsmedium er ikke lengre prisen av en ny maskin, men prisen av et OS.

Jeg ser også på mulighetene til at Apple har klart å inngå en avtale med Intel om en ny prosessorfamilie. P4 har lenge vært dominerende på markedet og tiden den har vært tilgjengelig begynner å bli ganske lang. Får vi en Ny Pentium? En pentium 5 kanskje? Eller blir det andre ting som kommer inn i bildet? Har jo vært rykter rundt en Oktanium. (Pentium betyr jo femte mens Oktanium betyr Åttende).

Jeg Tror jobs gjør det lurt i dette!!

TorbX

Dette er konge. Håper jeg kan installere OS X på den øggly boxen jeg har her.

Steve kjørte da OS X på en DELL under keynoten. Altså... Det FINNES en versjon av OS X som kan kjøres på hvilken som helst PC. Men den får nok ikke vi se snurten av. Vi får nok bare se den som bare kan kjøres på apple-intel-maskiner. Såkalte NIPPLES

Metro

Jeg er enig i med dem som synes at dette føles litt guffent. Samtidig..... sitter her med min nye Powerbook G4, som er fryktelig pen å se på og har verdens beste OS installert - men som blir MYE varmere og er mer glad i å bruke vifta enn en Pentium M-prosessor....

Intel har et vanvittig mye større volum på x86-brikkene sine enn IBM har med Power PC, og jeg tror faktisk det er grunnen til byttet. IBM vil på sikt ikke henge med i racet, eller så er de ikke interessert, fordi marginene presses i forhold til stormaskinene de også leverer. Tror Apple hadde valget mellom et dristig bytte nå, eller å sitte på en prosessor-vogn som ville sakke fart i årene framover.

Glibster

Det føles alltid litt skummelt når store forandringer er på gang, men igrunnen kan jeg ikke se at så mye blir forskjellig, annet enn eventuelt til det bedre. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om hva som sitter under panseret, så lenge jeg får beholde OS'et og den lekre hardwaren, og hvis maskinene blir raskere og kjøligere er vel ikke det akkurat noe minus. Det eneste blir vel at når det blir på tide å oppgradere min nå nyinnkjøpte Powerbook om et par års tid får jeg neppe solgt den, så jeg får bare håpe Mac'ene blir billigere med Intel inside... :)

Fred

Hvem sier at de var en helt vanlig dell Jobs brukte. Tror du ikke Dell lager en spesialvariant til Jobs hvis han spørr?

iToms bilde

iTom

Skulle ikke forundre meg om det skulle komme krav om at OS-et vårt må gjøres tilgjengelig for flere platformer. På samme måte som når det gjelder musikken vår. Når maskinene blir mer like og hindrene mindre, frykter jeg dette. Underlig at det ikke er kommet allerede, egentlig. Skulle jo tro flere ville være interesseret i en virusfri maskin, men uten å bytte maskinvare …

— Tom

iCapitalist

Darv

hm, jeg har tre macer...

er det noen som vil kjøpe en emac? 1.25 ghz... orntli fin altså. eller hva me den mac mini? 1gb minne og greier... eh... noen?

ibrotha

Uhm... Nei. Hva har Dell å tjene på det egentlig? Tipper utviklerne har jobbet med Marklar som kan gå på standard hardware, men når OSX/x86 blir lansert så vil vi se en versjon som kun går på mac-maskiner med x86.

ameneon

VG skriver at Jobs sa at nyere PCer kommer til å kunne kjøre OSX. Med mindre VG er på jordet er det altså snakk om lisensiering av OSX, ikke bare spesialbygde Intel-prosessorer. Apple har gjort ting de har angret på før og snudd. Håper at hvis dette viser seg å være et feilgrep kommer de til å innse det og gjøre noe med det.

Skulle ønske det var 1. april i dag... :=)

arveT

det verste med hele greia er at vi ikke får vite om det kommer mac med intel eller om det kommer dell med os X. jeg synes jobs og apple bør snatest klargjøre hva som ligger bak dette med os X på x86 prosessor. alt som blr sagt er bare spekulasjoner helt til apple kommer med en kungjøring/ pressemelding om hva som skjer...

mvh. Arve

vikingstad

Phil Schiller har allerede sagt tydelig til news.com at skal man kjøre Mac OS X må man ha en Mac fra Apple, også i fremtiden. Men klart, om 2-3 år kan jo dette endre seg, om Apple ønsker. Men det ser i allefall ikke ut til at de ønsker å endre dagens strategi med å tilby en total løsning: både software og hardware.

danglas bilde

dangla

har nettopp kjøpt en ny PPC 2x2 Ghz. Må innrømme at dette gir en flau ettersmak. Utvikling av programmer for begge prosessorer, men hvor lenge ?
Dagens PPCér vil ramle i pris framover, om Apple i det hele tatt vil få solgt noe som helst med G5 prosessorer "inside".
Noen som vil ha en billig G5 ?
Faen...........

Linz

Dette er min "take" på det også.

Macen har jo bl.a. Open Firmware (i stedet for BIOS), og Mac OS X vil nok også videre kun kjøres på en Mac.

Dette er ikke noe å frykte. Det er kun prosessorarkitekturen som endres, vi får fremdeles de flotte Macene å kose oss med ;-)

arveT

er nok ingen grunn til panikk... jeg har i allefall planer om å ha min PB (ny av året) i minst 3 til 4 år fremmover. jeg kan godt kjøpe en PowerMac G5 til halv pris hvis det er noen der ute som får panikk over at de har kjøpt ny Mac nå. det er nok en stund til de blir utdaterte og også en stund til Apple ikke leverer oprativ system til PPC prossessorer lenger. og husk om et par år kan alt være snudd på hode og mac får igjen PPC prossessorer... hvem vet????

mvh. Arve

bleu

Skulle likt å sett hvor mye Apple kommer til å tape av maskinsalg fremover. Hvis ikke de er flink å snakke for seg og klarer å overbevise folk om at PPC er et bra kjøp i lang tid fremover. Folk er jo naturligvis bekymret for å sitte med en utdatert maskin som ikke får tilgang til programvaren alle andre får om noen år.

Uansett, syntes ikke dette er noe å hyle for. Jeg har tenkt over dette i flere dager nå og ser ikke så mørkt på det siden Apple IKKE kommer til å la OS X kjøre på en hvilken som helst maskiner. Apple kommer til å fortsette som vi kjenner de i dag. Du MÅ ha Apple maskin for å kjøre OS X. De er ikke så dumme at de ødelegger salget av hele hardwarelinjen sin. De kommer nok til å beskytte OS X svært godt.

ameneon

Leser også rundt på nettet at Steve Jobs holdt hele presentasjonen sin på en helt vanlig PC som kjørte OSX. Informasjonen som kommer ut nå er så tvetydig at jeg blir irritert. Ser faktisk på Apple som litt rotete nå. Første gang jeg sier noe slikt...

Håper man snart kan si med klarhet hva dette vil bety og når man kan begynne å vente seg Apple-maskiner med nye prosessorer osv.

Dette kan tippe i begge retninger, men akkurat nå ser jeg mest negativt på fremtiden. Er vel sjokket som gjør det... Yuck! Jeg blir kvalm av ordene "pentium" og powerbook i samme setning!!

Caveman

visst du ser keynoten tror jeg du vil bli overbevist. apple-intel maskiner skal komme i Q1-2 2006

lamoys bilde

lamoy

"Hvis ikke de er flink å snakke for seg og klarer å overbevise folk om at PPC er et bra kjøp i lang tid fremover. Folk er jo naturligvis bekymret for å sitte med en utdatert maskin som ikke får tilgang til programvaren alle andre får om noen år."

Dette er jo feil. Ingen program vare på mange, mange år som kun vil kjøre på InMac.

lamoy

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai