Aperture - en liten revolusjon?

Vi kjenner alle til iPhotos muligheter til å gå tilbake til originalfilen etter man har gjort endringer på bilder. Apples nye program Aperture har tatt denne funksjonene og gjort den enda bedre. Aperture har nemlig ingen "Arkiver" eller "Save" kommando og alle endringer som gjøres på bilder lagres dynamisk i en database og du overskriver aldri dine originale bilder. Er dette fremtidens Mac-programmer? Les mer om dette her

Tags:

Spider_Jerusalem

dette var interessant. I og med at det aldri trenges å lagres så er fordelene klare. Men jeg synes det hadde vært med spennende om det gjaldt alt av personlig data. Vi har nå maskiner med mer enn nok lagringsplass, samt. geniale komprimeringsmuligheter for eldre revisjoner av filer.

Tenk om heller hele operativsystem brukte en databasefilsystem og du trengte ikke lagre noe. (Dog så kunne det argumenteres at det har sine ulemper, men hva har en en AV/PÅ bryter for?)

Så hva med å ta dette til neste nivå, Apple? (Dere har vært late på inovasjonssiden i år, på tide å rette dette opp. Aperature er det første nyskapende og interessante produktet deres i år. Hva med å fortsette med denne plutselige snudde trenden. )

-SJ (Som ønsker at Aperature kunne kjøre på hans lille iBook.)

CBlomviks bilde

CBlomvik

Ja det er jo ein fin tanke -- men eg betaler ikkje 4000 for noe sånnt. --- Kanskje vist det synker i pris. Synst egentlig dei burde lakt inn dette i den neste iLife.

Spider_Jerusalem

betaler jeg den prisen heller. Men funksjonaliteten er god designet og heller innovativ. Så vi får håpe på neste iLife. (Enda jeg tviler, iPhoto 5 + RAW filer vare jo en vits. Støtten for RAW var "fake" da iPhoto lagde en JPG kopi som alle endringene ble utført på istedenfor på RAW filen som er laget for å kunne bli delvis endret uten å miste kvalitet ...)

Vi får håpe at prisen senkes litt elns. (HVis du er student så halveres jo prisen da.)

inikken

Noen som vet hvordan dette programmet vil fungere i nettverk? Hadde vært stas om en kunne hatt en sentral database og flere klienter som kunne koble seg opp mot denne. Det vil i allefall jeg ha da...

dibon

Ser ut som ett kjempe program! Men koster desverre litt for mye for den vanlige brukern. (Min mening) Jeg hadde ikke betalt 4000 for dette, men er jo ett KJEMPE program for fotografer etc!

ArneArts

Ikke klag på at dette er dyrt, hvis dere ikke har råd til det har dere sannsynligvis ikke bruk for det. Dette er ikke et program for en gjennomsnittlig bruker, men beregnet på helprofesjonelle fotografer.

Åsmunds bilde

Åsmund

Det er nok mange som misforstår hva dette egentlig er for program. Aperture kommer aldri til å bli en del av iLife, som er en programvarepakke for folk flest – aperture er et program utelukkende for profesjonelle fotografer, som har fotografi som jobb!

Vi kan likevel ikke utelukke at noen av funksjonene finner veien, i en forenklet utgave, til iPhoto, men å bruke Aperture til fotografiene fra hytteturen med gutta boys, blir som å bruke helikoter til postkassa... ;)

mvh. :wizard:
Åsmund
støtt Mac1

searchnaive(att)gmail.com

gola

Dersom denne formen for lagring skulle bli mainstream i andre programmer (som er en super idé!), burde det også være mulig å fjerne kun én av endringene man tidligere har gjort, d.v.s. en avansert undo funksjon, litt som i photoshop når man legger på effektene som filter og kan fjerne de selektivt etterpå. Ettersom datakraften og lagringskapasiteten øker blir nok dette fremtiden. Finder og mappesystem metaforen utfordres av spotlight, og dokument metaforen utfordres av Aperture-modellen!

macwerners bilde

macwerner

Jeg er veldig imponert over hva jeg har sett, og kommer til å kjøpe Aperture, enda jeg bare er en amatørfotograf. Bare det å overføre lyskasse metaforen til skjermen gir meg frysninger. Har selvsagt sett alle quiktourene. Det har også overbevist meg om at det ikke er noen vits i å kjøpe Aperture før jeg har fått meg ny PowerMac- og det blir ikke før til sommeren eller høsten. Hadde det kommet en Aperture Express med litt lavere krav til Hardware så kanskje...
Prisen er ikke så gal. Hvor mye betalte DU for Photoshop f.eks. ?

http://geirwerner.squarespace.com Nå med Macblog !

Spider_Jerusalem

… er allerede utfordret igrunn, sjekk ut www.writely.com , der har hvert eneste dokument du skriver alle de andre versjonene lagret. Går du på revisjoner så kan du velge å browse gjennom endringene fra begynnelsen av og velge også å hoppe tilbake til en tidligere versjon om det så passer deg. :)

bep0rz

Tanken på Aperture Express likte jeg! Uansett, jeg får neppe RAW-kamera før ALLE digitalkamera tar bilder i RAW-format.
mvh bep0rz - iBook 12" - 1024 MB RAM - 80 GB - Tucano 2nd Skin - Tucano Cobra Horizontal Limit

KurSivs bilde

KurSiv

4490,- for Aperture er ikke dyrt, man betaler jo 7000 for Photoshop. For profesjonelle fotografer er dette faktisk en hyggelig pris. Fotoutstyr for proffbrukere koster som oftest det "hvite i øye".

Min "gamle" far er fotograf og jobber for det meste digitalt. Han vurderer faktisk å switche til MAC bare p.g.a Aperture.

segrov

...ihvertfall om du er semiproff fotograf. Aperture er det eneste programmet som fullt ut håndterer lossless editering av raw, og det er helt revolusjonerende. Tipper apple selger det så billig fordi det er relativt krafitge maskinkrav til programmet.

Haaland

det koster jo ikke så mye mer enn en blitz. prisen er jo ikke all verden :p

Metro

Hei folkens, jeg er en av dem som IKKE vet hvordan man går tilbake til originalbildet i iPhoto, en mulighet som nevnes i første kommentar. Kan noen fortelle hvordan?

Jeg har prøvd via hjelpefila i iPhoto, men der står det at hvis man f.eks. endrer aperture eller brightness, så endres dette globalt. Hvordan gå tilbake til originalen?

Mars

...marker bildet, klikk Bilder > Gjenopprett original ;-)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai