Hvordan komme seg på Mac1-chatten

Det er flere som har funnet ut at de vil ha mer kontakt med andre mac1-ere. Derfor har det blitt opprettet en IRC-kanal, hvor folk kan diskutere fritt, og få hjelp i sanntid. Det er flere som har ønsket å komme seg på disse kanalene, men de har ikke helt skjønt hvordan. Derfor kommer det nå en ny og bedre guide, som dekker flere klienter. I denne guiden dekkes foreløpig Conversation, Colloquy og MacIrssi.

Kanalen for Mac1.no sine brukere er #mac1 på EFNet. #mac1 bruker UTF-8-tegnsettet. Husk å stille innstillingene i IRC-programmet deres, så det bruker karaktersettet som passer til kanalen.

Servere vi anbefaler:
Om du vil på #mac1 på EFNet, er serveren irc.homelien.no

Akkurat som på Mac1.no, er det også regler for IRC-kanalene.

Hvordan komme seg på kanalene:

Conversation:

1. Last ned Conversation fra Versiontracker.

2. Installer på vanlig måte.

3. Når du starter opp Conversation, får du dette bildet:

Her skriver du inn ønsket nick (navnet andre ser), brukernavn og ekte navn. Det anbefales at ekte navn ikke er ekte.
Resten av Preferences burde være rimelig greie. Husk å sjekke at Appearance -> Character set er satt til UTF-8. Lukk Preferences-vinduet.

4. Ruten du nå sitter igjen med, er serverlisten. Merk de 4 som allerede er der, og velg Edit -> Delete så de blir borte. Deretter trykker du på plussen nederst, som gir deg dette bildet:

Først velger du Server, og skriver inn serveren du vil bruke i linjen nederst.
Deretter velger du «Open & Add to favourites». Da får du opp en rute som kalles console. Der får du beskjed om hva som skjer med deg i forhold til nettverket (at du kobler til osv.). Det forsvinner når tilkoblingen er ferdig.
Merk serveren du laget i sted, og trykk på samme plussen som før. Nå skal det stå «Channel» hvor det sto «Server». Skriv inn kanalnavnet, og velg «Open & Add to favourites» her også.

Voilá! Du er på IRC med conversation! For å komme inn automatisk senere, trykker du bare på den lille knappen nederst til høyre (med hjerte og tannjhul) mens serveren er merket, og det samme når kanalen under serveren er merket.

Colloquy:

1. Last ned Colloquy fra downloadsiden.

2. Installer på vanlig måte (unzip fila, åpne mappen som ble laget, dra programmet inn i programmermappen i Finder).

3. Når du starter opp Colloquy, får du dette bildet:

Her skriver du inn ønsket nick (navnet andre ser) og serveren du vil bruke.
Trykk på details-knappen, hvor du kan skrive inn ytterlig informasjon. Endre username til noe du vil ha, og Real Name bør helst ikke være ditt ekte navn.
Merk av for «remember this connection», og trykk «connect». Da kommer connections-vinduet opp.
Dette er vinduet som viser deg hvilke servere du er tilkoblet. Merk at det er et lite lyn ved siden av serveren du nettopp skrev inn. Det betyr at du er koblet til.

4. Trykk på pilene som peker til høyre, og velg «info». Da får du opp denne boksen:

Endre encoding til UTF-8. Deretter går du videre i innstillingene og endrer de til det som passer deg.
Automatic-fanen er fin å ha. Der kan du krysse av for at du skal koble til serveren automatisk og så videre. Trykk på plussknappen under «Join Rooms» og skriv inn kanalnavnet. Lukk hele boksen.

5. Merk serveren i connections-vinduet, og trykk disconnect. Trykk connect igjen, og etter en liten stund skal kanalvinduet åpne seg.

VIKTIG! Du må også endre «default encoding» i preferences til UTF-8. Dette så du skal slippe å endre karaktersett i kanalene hver gang du kobler til.

Voilá! Du er på IRC med Colloquy!

MacIrssi:

1. Last ned MacIrssi fra Versiontracker.

2. Installer på vanlig måte.

3. Når du starter opp MacIrssi, får du dette bildet:

Trykk MacIrssi -> Preferences. Da får du opp dette bildet:

4. Endre ting som du vil. Skriv inn nick (det andre ser deg som), brukernavn og endre Real Name til noe annet enn navnet ditt. En ting som er fiffig her, er «Key shortcuts». Her kan du skrive inn forskjellige kommandoer, og feste de til F-tastene på tastaturet. Det er veldig greit å feste «/server irc.homelien.no» ELLER «/server oslo2.no.eu.undernet.org» til F1, og «/join #mac1chat» ELLER «join #mac1» til F2. Da kan du trykke F1 for å koble til, og F2 for å komme inn på kanalene med en gang etter at du har koblet til.

Voilá! Du er på #mac1 med MacIrssi!

Nyttige kommandoer:

/server - kobler deg til serveren du spesifiserer.
Eksempel: /server irc.homelien.no

/nick - gir deg nicket du spesifiserer. Er det allerede noen andre som har det, får du gjerne beskjed om det.
Eksempel: /nick NiHon

/join - får deg inn i kanalen du spesifiserer. kanaler har en # foran.
Eksempel: /join #mac1

/msg - starter en privat samtale med den som har nicket du skriver inn.
Eksempel: /msg NiHon Hei!

Velkommen skal dere være!

Tags:

annern

thanks, da er jeg på irc :)

thomasbs bilde

thomasb

Flott guide! Nå bør alle som vil, klare å komme seg til Mac1-chatten :-)

Mvh. Thomas

admins bilde

admin

Flott guide! Ja dette hjelper nok en del folk som sliter litt med å begynne med IRC.

Wackhys bilde

Wackhy

Super guide. Veldig omfattende og detaljert! idiotsikkert nesten ;)

limbo

toppers guide, da har jeg lært og bruke macirssi

Moldarin

Det er det jeg virkelig vil vite. ^^

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

kanalene er opprettet for å avlaste forumet for småsnakk/snikksnakk. enkelte tråder tar helt av, og blir så og si som en eneste lang chattesession.

i tillegg til at det er greit å ha et sted å spørre om ting i realtime, selvsagt. :)

TopDog

Hvorfor i huleste er det nå to kanaler? Det er da utrolig bakstreversk å plutselig bestemme seg for å kjøre et annet charset enn 99% av de nordiske kanalene bruker? Jaja, det var morro med #mac1 så lenge det varte...

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

grunnen for 2 kanaler sier du vel egentlig selv. «Det er da utrolig bakstreversk å plutselig bestemme seg for å kjøre et annet charset enn 99% av de nordiske kanalene bruker?»

Siden brukerne av kanalen med UTF-8 får beskjed om å holde munn når de påpeker det, fant vi som heller vil ha ISO-standarden ut at vi fikk lage vår egen.

JaHa

Har noen en favoritt blant disse tre IRC programmene?

Knesarens bilde

Knesaren

Hvorfor kan ikke miljøet her heller bruke iChat? Vi har jo alle det programmet, og en AOL-konto er gratis (i motsetning til .mac). Åpne iChat og trykk på shift+eple+G og skriv f.eks. "mac1", da har vi chat direkte...

(Fordelen med å bruke irc er at moderatorene fremdeles skal sitte med makten... ikke en Gude-gitt, men en selvoppnevnt... :-D )

--
My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre, and that I am therefore excused from saving Universes.

hansi

jeg vil ha en (embedded) java-irc chat!

at man må laste ned klient skremmer folk bort!

edit: jeg tenkte noe á la denne på leoville.com: http://irc.dslextreme.com/

TopDog

Personlig liker jeg Conversation best. Den føles liksom litt mer "Mac".

Colloboy skjønte jeg aldri og MacIrssi er litt for "hardcore", da kjører jeg heller igang en skikkelig Irssi via SSH :-p

Noen sier den er ustabil, men det har jeg aldri opplevd. Har brukt den daglig i ca et år nå.

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

fordelen med å bruke IRC er at ichat er så fordømt uoversiktlig når man er flere enn 4 personer.

synnoove

hei ka betyr egentli det svaenske orde botten/båten anna?? lure veldi på da der..

synnoove

svenske*

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

en bot er en «falsk» bruker som har forskjellige funksjoner. på mac1-kanalene er denne funksjonen å gi opene opstatus når de kommer til kanalen osv. botene reagerer på kommandoer osv, som gjør det mulig å ha en viss kontroll over kanalen selv om det ikke nødvendigvis er andre menneskelige oper til stede.

en bot er altså en slags vakt som alltid er til stede, slik at folk ikke er avhengige av menneskelige oper for å få opstatus i en kanal osv. boter kan også holde orden på når folk var i kanalen sist, og gi beskjed om det til de som spør. om du har sett the matrix, kan du sammenlikne brukere med mennesker, og boter med agenter (eller andre programmer som har en funksjon. som f.eks. nøkkelmakeren).

sid3000

når kommer leopard?
er det noen dato får når det kommer?

quadra800s bilde

quadra800

Er det ikke noen Windows XP IRC som man kan bruke på Mac1-chatten?

Ritaen

Er en fersking med Mac, og syntes guiden for å komme seg på chat var omstendelig og uforståelig, egentlig. Har Ichat.. uten å ha testet den i praksis, men må man selv da bruke *oppskriften* over for å komme på Mac1-chatten, eller finnes det enklere metoder? :-)

Marit4

Noen som er supre på maC? jeg skjønner ingenting.. Hvordan kopierer man mapper og slikt? (høyreklikk på vanlig pc, så kopier og lim inn.. jeg skjønner ikke!!!)

pholl

can someone please tell me how i change my password for mac.com email?

Gaijin

Der var det ikke en kjeft.....tilbake til snikksnakk tråden

Remember, the light at the end of the tunnel....may be you.

Terminator

jeg har prøvd de tingene det står på guiden, men ingenting virker for meg, den bare låser seg og nekter og starte de downlodingene, men nå har jeg jo microsoft, noen som vet om noen av de irc tingen som virker til microsoft, så jeg og kan komme meg inn, tusentakk for all hjelp :). jeg skal snart få meg mac men har det ikke ennå ;).

MVH:Marius

Tom Jensen

Nei dette var dumt. Må jo si meg enig med noen tidligere her at vi har jo ichat så da bør man kunne bruke den, men men... Gidder ikke installere noe mer. Det får rekke med det man har. De skryter jo så veldig av ichat så hvorfor bruke noe annet?

Tom Jensen

Dette må jeg si var det beste innlegget jeg har lest. Stiller meg bak dette forslaget. Bruk iChat når vi har det og gjør som du skriver da har vi det jo enkelt og bra alle sammen.
Takk for en MEGET god ide.

ixayou

hei. jeg har tenkt til å lage en film å legge den ut på youtube, men jeg vet ikke hvordan man animerer en film. finnes det et program for det eller noe sånt? kan du hjelpe, så helst lagre min msn: lisasoe@online.no å fortell meg det. ingen vits å sene e-post, direktemeldinger e bedre;)

GeneralCodys bilde

GeneralCody

Etter min mening den beste IRC klienten for mac. I alle fall for folk som har brukt samme software på Linux.. Enkelt og greit en bra port.

"Talking to Zusy Petals was like masturbating with a cheese grater. Slightly amusing but mostly painfull..."
Ford Fairlane

drummer

Geir Drummer Scheide
Løkkjbakken 12b
7232 LUNDAMO
Tlf: 72 87 56 23
Mob: 482 11 365

helge_karl

… er irssi. Ellers er vel de beste programmene med i listen.

Å benytte iChat for gruppe jatt er vel ikke akkurat den beste ideen for mac1 samfunnet. Irc er overlegen på dette feltet.

Anderas bilde

Andera

Er det noen mulighet for Windows brukerer og komme seg på Mac1-chatten?

ddybings bilde

ddybing

Hva med å få denne chatten opp igjen?

Jeg kunne godt tenkt meg å være der, men virker ikke som noen er der :-)

EinarJ

Chatten er oppe den, på EFNet, på Undernet har det ikke vært noe liv det jeg vet på en stund.

Torbjørn_Mac_4_Life_s bilde

Torbjørn_Mac_4_Life_

Er det folk som er her?

EinarJ

Det henger fortsatt folk der ja.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai