Storm rundt regjeringens IT-satsning

Under valgkampen i fjor profilerte SV og AP seg som det mest IT-opptatte partiet, blant annet med krav om bruk av mer åpen kildekodeprogramvare i offentlig sektor. Nå høster Fornyningsminister Heidi Grande Røys' (SV) rådgivningspanel innen IT mye kritikk. Av bedrifter har nemlig kun Microsoft, Telenor og GeoData fått plass. Selskaper som er kjent for å direkte motarbeide åpen kildekode og standardiseringsforsøk.

Debatten rundt Heidi Grande Røys og regjeringens IT-politikk har nådd nye høyder. Først ble en mangeårig nasjonal avtale med Microsoft skrevet under uten anbudsrunder og for få par dager siden utsatte regjeringen lanseringen av stor-satsningen MinSide på ubestemt tid. Når Heidi Grande Røys få dager etter annonserer sitt nye rådgivningspanel for eNorge og har unlatt å invitere noen selskaper som representerer åpen kildekodeprogramvare, er det mange som setter tvil ved regjeringens valgløfter om satsning på åpne standarder og åpen kildekodeprogramvare.

I Heidi Grande Røys rådgivningspanel finner man nemlig ingen selskaper som arbeider med standarder og åpen kildekode. De eneste selskapene som er invitert til å delta er Microsoft, Telenor og det noe ukjente GeoData. Mange spør seg hvor norske selskaper som Linpro, Opera og Software Innovation er - eller hvorfor ikke internasjonale giganter som IBM, HP og Sun med stor erfaring og tilstedeværelse i Norge heller ikke er tilstede i dette panelet. Kritikerene har også pekt på at Fagforbundet EL og IT (som er en del av LO) har blitt valgt inn - fremfor Tekna som er landets største profesjonsforening for akademikere med ulik bakgrunn innenfor teknologi og naturvitenskap.

For å veie opp har Heidi Grande Røys i følge Digi invitert inn Thomas Gramstad fra Elektronisk Forpost samt Gisle Hannemyr fra Universitet i Oslo. To personer som har vært ivrige forkjempere for åpne standarder og åpen kildekode. Om dette er nok til å veie opp for Microsoft lobbyisten og tidligere statsråd for Arbeiderpartiet, Grete Faremo blir spennende å se. Vi som Mac og Linux-brukere må uansett krysse fingrene, da det er svært viktig at stat og kommune benytter seg åpne standarder og ikke lukkede properitære Microsoft-baserte løsninger.

Her er Heidi Grande Røys rådgivingspanel:

Elisabeth Staksrud - Mediatilsynet
Grete Faremo - Microsoft
Gisle Hannemyr - Universitetet i Oslo
Hans O. Felix - El og IT-forbundet
Hege Skryseth - Geodata
Hilde Widerøe Wibe - Leder for myndighetskontakt i Telenor Norden
Thomas Gramstad - Elektronisk Forpost
Per Morten Hoff - IKT Norge
Steinar Pedersen - Nasjonalt senter for telemedisin
Kristin Vinje - Simula Research Laboratyr
Lart Thus - BI
May-Britt Nordli - Kommunenens Sentralforbund
Morten Søby - Universitetet i Oslo
Vivi Lassen - Statskonsult
Åge Nigardsøy, Blindeforbundet

Tags:

TheX

Sånt gjør meg SKIKKELIG SINNA!

Jeg blir rent forbannet på staten nå!

// Thomas ~ The X

Jeg ble, den 12 Januar, 2006, offisielt optimist!

Billhater

Var det noen som virkelig trodde at det skulle bli bedre med den nye regjeringen? Da er dere i så fall naive.

Loke

Det forundrer meg like mye hver gang rødgrønne velgere blir skuffet over sin regjering. Vi snakker tross alt om tidenes jugefest høsten 2005 for å komme til makten :-)

Billhater

Det råtneste synes jeg er de friskolene som ikke får lov til å starte og som har investert masse tid og ressurser for de regnet med å starte opp siden de var godkjente.

Slike ting er det som gjør Norge til den siste kommuniststaten i Europa! Styringskåte og maktarrogante pamper.

At åpne standarder har noen framtid med denne regjeringa, tror jeg ingenting på. Det blir vel heller Djupedal & Co sitt eget OS. Det gir ingen valgmulighet, og alle må gjøre akkurat det samme hele tiden! Grøss!!

Torje

Det er jo sånn med de sosialistiske pariten. Alt skal jo være likt. Alle skal ha like mye penger, alle skal sende ungene i barnehage og alle må jo bruke samme programvare på pcene, detter jo vel logisk, for alle mennesker er jo like? Det er klart alt må være likt da.... Hrmf... Bare drit med denne regjeringen....

Billhater

Vi har bare så vidt sett begynnelsen. Tipper det blir statskupp den dagen regjeringen bestiller billig-PCer fra Elkjøp med Windows Vista preinstallert og med standardoppsett uten muighet til å endre på noe som helst utan at politiet kommer på døra og henter deg.

Slik gjør de jo i Kina allerede. Og de store selskapene er jo med på det (Google, Microsoft).

macrules

Sitat:
19. IKT-Norge mener allmennkringkastere må pålegges å legge ut så mye som mulig av sitt digitale innhold på åpne mediekanaler som benytter åpne standarder. I tillegg må skolene får tilgang til NRKs digitale arkivmateriale

Kilde:
http://www.digi.no/php/art.php?id=295842

Benjamin

Ville ikke MP4 formatet passet bra, noe på Quicktime platformen hadde vært passende.

Benjamin
Sjekk ut hjemmesiden/bloggen min:
http://www.benjaminvold.com/

haralha

Jeg mener nå at Thomas og Gisle de har jo råpeil på dette med åpen kildekode. Jeg mener nå at dette er jo noen av de beste på dette feltet. Bra at de er med. Selfølgelig er Microsoft med, det er jo dette de er så gode på, ha en finger med i alt.. Simula senteret er med også, spør du meg ser dette ut som en bra gjeng.

Husk: iPod og iTunes er jo en eneste gedigen "lock-in", så lenge en holder seg til apple fungerer alt perfekt :)

Rocknisse

Dette var jo en bombe.... Også Microsoft da, de elsker jo alt som er åpent :-)
_________
Elsker mine gitarer, mine macer, min kone og min sønn (kanskje i omvendt rekkefølge...)

ulven22s bilde

ulven22

Noe annet var vel ikke å vente fra den siden.

"I can make the earth stop move in it`s track, cause I made the blue cars go away."

jervi

Synes ikke denne listen var så ille jeg... De to man reagerer på er jo Faremo og Wibe, men mange andre i panelet har jo likevel betydelig kompetanse både på åpen kildekode og IT generelt. Bra at de for eksempel har fått med Thomas Gramstad fra Elektronisk Forpost.

aks bilde

ak

Ville ikke MP4 formatet passet bra, noe på Quicktime platformen hadde vært passende.

MP4 er like proprietært som noe som helst annet...

Ikke spesielt myntet på din kommentar, men jeg har lagt merke til at det er mange her som hyler og skriker som små unger når de kommer borti formater de ikke kan kjøre på Macene sine, samtidig gurgler mange av de samme av fryd når iTunes eller Quicktime kommer med noe nytt.

dusa

Den nye digitale fremtiden er ikke bare teknologi, den er i alle høyeste grad også et spørsmål om digital deltagelse. Hvor er seniorene i dette panelet, det er de som kommer til å øke mest i forhold til alle andre grupper?

Mulig de er representert, men jeg klarer ikke å se hvilken av disse som gjør det.

tactus

"Ikke spesielt myntet på din kommentar, men jeg har lagt merke til at det er mange her som hyler og skriker som små unger når de kommer borti formater de ikke kan kjøre på Macene sine, samtidig gurgler mange av de samme av fryd når iTunes eller Quicktime kommer med noe nytt."

Ett sikkert tegn på at Mac er blitt ett stuerent produkt for de som går middelveien. Samme grunn for at MS blir tilgitt for sin isolerende tankegang. "Så lenge det fungerer hos meg, angår det så meg at det ikke fungerer for deg?" En gjennomsnittelig Mac bruker er ikke så ulik en gjennomsnittelig Windows bruker.

-tactus

admins bilde

admin

MP4/MPEG4 er en såvidt jeg vet en sertifisert ISO-standard, definert av Moving Pictures Experts Group (MPEG) som vel igjen er en arbeidsgruppe i ISO (International Organization for Standardization).

Det samme gjelder vel også H.264 som er en sertifisert ISO-standard under den eksisterende MPEG4-standarden. Begge to er vel properitære, men et vesentlig bedre valg en ikke standardisert format som Microsofts WMA.

aks bilde

ak

Jeg ser ikke hvordan et stort stempel fra ISO gjør saken nevneverdig bedre. Enten det er WMA eller MP4, det er Microsoft / Apple som har siste ord når det gjelder hvem som får lov til å implementere en (de)koder, og det er denne kontrollen som skaper problemer på sikt. Mp3 ble heldigvis utbredt før vi fikk DMCA og lignende, men selv dette formatet har ikke vært uproblematisk og kan ikke distribueres med fri programvare. Det blir ikke bedre når samme aktør som eier formatet også prøver å selge innhold, da har de plutselig insentiver for å dytte folk i retning av nye formater.

Hvis Apple har lyst til å gjøre MP4 til en åpen standard som alle fritt kan implementere hadde det vært topp. Ellers er vi akkurat like langt.

admins bilde

admin

Vel, saken er vel at det er ikke Apple som står bak MP4/MPEG4 formatet, men MPEG-gruppen som er en arbeidsgruppe i ISO-organisasjonen. MPEG-4 standarden og H.264 har ingenting med Apple å gjøre og benyttes av mange forskjellige aktører. På lik linje med AAC-formatet.

Apple bruker MPEG4/H.264 for video og AAC for musikk de selger gjennom iTMS. Dette er ikke formater Apple eier eller kontrollerer på noen som helst måte. Det Apple derimot har gjort er å legge på sin egen properitære DRM (Fairplay) oppå dette formatet på filene de selger gjennom iTMS.

Uten å vite det for sikkert så antar jeg at det er lisensieringskostnader ved å bruke MPEG4 og AAC, men i motsetning til Microsoft som bestemmer hvem som kan enkode/dekode WMA så er det fritt fram med MPEG4 så lenge du har betalt lisenskostnader for MPEG4. Hvis jeg ikke husker helt galt er lisenskostnadene dyttet over på innholdsleverandører og ikke softwareprodusenter. Apple og andre trenger med andre ord ikke å betale for å implementere enkodere eller dekodere for MPEG4 i sin programvare - men Apple som innholdsleverandør via iTMS må betale.

jp_tix

Jeg synes heller ikke listen er så ille. Dere som tror at en borgerlig regjering ville gjort en bedre jobb med tanke på åpen kildekode og ikke-proprietære løsninger, tar nok smertelig feil. Blir latterlig å skylde på "de rød-grønne" i denne sammenhengen...

jonello (ikke bekreftet)

Subject398
если все работает то я смогу это прочитать)

jonello (ikke bekreftet)

Subject398
если все работает то я смогу это прочитать)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai