En digital fremtid for alle?

Noen nye begreper brer om seg, spesielt i offentlige utredninger, men også i økende grad blant menigmann. Digital deltagelse, den digitale kløften og digitale skillelinjer er noen av disse. Har du noe forhold til dette? Betyr det noe for deg at det kommer en ny generasjon seniorer som skal inn i den digitale verden? Er dine nærmeste like god på teknologi som deg?

Jeg har en viss interesse for temaet og har derfor fulgt opp noen av de miljøene som forsker mye på vår digitale fremtid. En av de store aktørene her er SINTEF, som har en egen avdeling som jobber spesielt med slike spørsmål. Statistikken som fremlegges er klar - veldig klar - men likevel ikke overraskende for oss som er relativt oppegående på det digitale felt.

En eksplosiv økning
Tallenes klare tale viser den eksplosive økningen vi har hatt innen den digitale utviklingen de siste årene. De viser dessverre ikke hva vi har foran oss, men om vi ser på skalaene så kan vi jo selv tenke oss hvordan det blir. Eller vil vi helst ikke ha noe forholdt til det?

Hva med de store gruppene som ikke er like flink som oss? I deres øyne er du en ekspert - husk det. Hva tror du må til for at de som ikke bryr seg om teknologi pr. i dag skal få øynene opp for hvor viktig det er for dem å bli med? Kanskje du mener at det ikke er så nøye om tante Anne på 42 år fortsetter å holde seg digitalfri de neste 40 årene. Vil det være mulig for henne å ikke bli en digital deltager i en samfunnsstruktur som vi har her i Norge?

Mobilteknologi
Den digitale dingsen som virkelig følger oss - om vi er våkne eller ikke - er mobiltelefonen. Det er også den enheten som har utviklet seg til å bli et rasende flott verktøy de aller siste årene. Men finnes det en grense for hva vi ønsker å få ut av boksen som for øvrig bare blir mindre og mindre?

I følge en britisk undersøkelse gjort av YouGov for Netonomy sa hele 73 prosent av de spurte eierne av en 3G-telefon at de ikke bruker den, eller nesten aldri, til 3G-funksjoner. I alt 28 prosent har ikke prøvd en eneste 3G-tjeneste.

Mer komplisert
Ifølge undersøkelsen sliter mobilbransjen på flere områder. Ny teknologi skal gjøre bruken enklere, men hele 79 prosent av respondentene svarer at de synes mobilbruk har blitt mer komplisert. Halvparten av de som ikke har 3G-telefon (47 prosent) tror at 3G og 3G-tjenester er enkle å betjene. Bare åtte prosent av dem uten 3G-telefon vurderer å kjøpe en i nærmeste fremtid.

Det er en trend i markedet å ikke akseptere at ting skal være så komplisert (VG-artikkelen). Slik jeg ser det kan det komme av to ting; at vi har for mye teknologi å forholde oss til eller at vi har en klar formening om at nå burde teknologien ha blitt mer brukervennlig. I USA er det mer akseptert å returnere til butikken med varer som du ikke skjønner bruken av, der er ikke vi pr. i dag. Men kanskje vi har noe å tjene på å gå til leverandøren fremfor forbrukerorganisasjonene med våre synspunkter?

Jeg stiller mange spørsmålstegn i artikkelen, men mest av alt ønsker jeg dine synspunkter på hva som kommer til å skje de neste 10 til 15 årene. Det er mange unge mennesker på forumet her og det kan være interessant å få høre deres meninger om egen fremtid.

Kilder:
SINTEF IKT – Tallene finnes flere steder
VG-artikkel - Gir opp teknologi
Computerworld - 40-åringer utgått på dato
Netonomy - Kompliserte mobiltelefoner

Tags:

artofdesign

PC og mobilnett blir raskere.

Bedre hardware og software på tlf og pc.

Trådløse muligheter er fremtiden,
men er begrenset med skjermplass på små enheter.
Derfor er ikke mulighetene så store.

Stålefarene på trådløshet kommer snart...
blir kanskje nye regler på det omerådet?

Har en følelse av at det ordinære fastnettet til tlf blir borte.

Ellers vil det meste være som det er... bare nyere og bedre utstyr.

Tror også at Mac er en plattform som får stor oppmerksomhet de neste 5 årene.

----------------------------
Go Art!

Mars

...enten det gjelder Kinderegg, IKEA-møbler, mobiltelefoner, digitalkamera og annet, er noe overraskende mange mennesker ikke orker bry seg med. Resultatet lar ikke vente på seg: Svært mange får ofte ikke ting til å fungere slik det var ment. I nær fremtid vil alt som er genuint intuitivt å bruke vinne voldsomt frem. Ting må bli enklere å bruke samtidig som de blir mer avanserte. Det virker som om dette er et uoverkommelig paradoks for mange produsenter. Folk vil vegre seg for å ta i bruk ny teknologi hvis de ikke hurtig forstår hvordan produktet funger. Resultatet blir at produsenter som ikke innstiller seg på dette vil gradvis forsvinne. Apple ligger allerede svært bra an til å hevde seg i et slikt klima.

Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.

krimac

er _svært_ opptatt av disse spørsmålene selv, så takk for artikkelen!

skal prøve å ta en kortversjon av noen av mine perspektiver;
-så lenge produkter selger (dvs mennesker kjøper) tjener produsentene penger.
-teknologi er til for mennesker, ikke omvendt! mange mennesker glemmer (eller er ikke bevisst på) dette.
-det kan være noe så alvorlig som et demokratisk problem at stadig flere offentlige (og andre) tjenester fordrer at man behersker avansert teknologi, når det ikke samtidig gis tilbud om god opplæring til alle borgere.
-med all tilgjengelig teknologi i samfunnet vårt er det et paradoks at så mange kjenner seg ensomme og "utenfor". virker egentlig _kommunikasjonsteknologien_ særlig bra da?!
-bruk & kast mentaliteten er ikke sunn, verken for mennesker eller for naturen (og det er faktisk svært begrenset hvor lenge vi _kan_ holde på som vi gjør idag).
-"teknologietikk", "bærekraftig teknologi" e.l. må snarest mulig bli fag & profesjoner, i både utdannelser, bedrifter og ikke minst det offentlige.

skulle vært interessant å møte noen av dere andre som er opptatt av slike spørsmål en gang; kanskje en "macpizza philosophicum", "samfunnskritisk macpizza" eller noe...

krimoll(på)gmail(punkt)com
---
cube17 imac20 pbook12 iphod60 tiger4 airX seksto(fem)ti

krøllkrøllesen

Det ville vært et kjempeopplegg med databriller hvor man kunne hatt stor oppløsning som en skjerm! (ja, sånne sci-fi greier... så forresten et sånt par utstilt på officeline i Vika)

Ellers blir kapasiteten raskere og større, mens den fysiske størrelsen blir mindre... Sett bort i fra skjermer.. se for dere 50" CinemaDisplay!!!

Pluss at alt blir billigere relativt sett!!!

Rart prosentregnestykke forresten...

PowerBook 12", 1,5GHz, 1,25GB + Samsung SyncMaster 171s + iPod 3G 15GB
_________________________________________________________________

dusa

Prosentene er fra forskjellige spørsmålsstillinger.

johanroed1: Den brillen du henviser til har jeg under utvikling, dvs ikke på riktig, men en som jeg skal benytte i en foredragssammenheng. Skal bli artig å se hvor mange som tror at jeg virkelig har en ekte "mobilbrille" på nesen :-)

Dersom dere viser denne artikkelen til mor og far eller besteforeldre, hva blir deres reaksjon?

NuSkool

Er også litt interesert i dette og har et ganske likt synspunkt som Russell Beattie, nemlig at fremtidig teknologi kommer til å være mobilbasert. I hvertfall til en viss grad. Russell er muligens noe ekstrem i sin overbevisning om at fremtiden er mobil, men i grove trekk har han nok helt rett. Kan anbefale å bookmarke/legge til RSS feeden til blogen hans da han kommer med mange interessante meninger og tanker.

Eller så er jeg overbevist om det det kommer til å bli et større og større skille mellom teknologikyndige og ikke kydnige. Og det er ikke bare 40 åringer som kommer til å bli ekskludert av at high tech samfunn. Jeg har flere venner på min alder (Begynnelsen av 20 årene) som har minimale kunskaper om datamaskiner og andre tekniske dubbeditter.
Det blir den store utfordringen for neste generasjons utviklere å klare å produsere ting og software som er så brukervennlig at selv amatører kan bruke de.

NuSkool

Angående å tilrettelegge for eldre og svaksynte, en ny søkeside er kommet:
http://big.com/

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai