Keynote - Tips & Triks

Har du gått til innkjøp av Keynote etter å ha sett Steve Jobs fantastiske presentasjoner? Det sies at et godt verktøy er halve jobben, men når det kommer til presentasjoner er det mange faktorer utover selve verktøyet som teller. I denne guiden får du noen gode råd til å lage bedre presentasjoner i Keynote.

Jeg vil først og fremst komme med et par enkle råd til dere som ikke har hatt for mange presentasjoner før. Først ber jeg dere tenke tilbake; kan dere huske noen presentasjoner andre har hatt for dere? Sannsynligvis husker dere de beste, de som har vært skikkelig stilige, godt gjennomførte, men også de verste, de som har vært fantastisk kjedelige - Men dere husker ikke hva sistnevnte handlet om.

Hvis dere tenker dere godt om, vil dere legge merke til at de beste presentasjonene ikke hadde tonnevis med tekst, bilder, og logoer stuffet over hele presentasjonen. De hadde svært lite tekst, nesten bare setninger, og noen høy-kvalitets-bilder.

To sider av samme sak:

Fæl:

Flott:

Det viktigste du, som presenterer, må forstå, er at Keynoten ikke handler om det som står på veggen ved siden av deg, den handler om deg og det du formidler. Selv om presentasjonen er helt genial, vil ingen gidde å følge med dersom du ikke kan det du snakker om, ikke er sikker på deg selv, og gjentar deg selv hele tiden. En god presentasjon fremhever de viktigste poengene dine, samt hjelper deg gjennom presentasjone, ved å fortelle deg hva du skal si.

En person som er kjent for å ha de mest fengende presentasjonene (eller bør jeg si Keynotene) i den nyere tid, er Steve Jobs. Når han snakker, sitter alle lutter øre, og følger med. Det er en grunn til at det er "big-business" å ha live-update fra Jobs' keynotes. De er enkle, stilige, og rett og slett fantastiske!

Mange bedrifter har til vane å slenge inn masse logoer i hver eneste slide i presentasjonen deres. For all del, ikke gjør det! Publikum vet sannsynligvis allerede hvem det er som snakker (eller hvem personen snakker for), og disse logoene tar bare opp unødvendig plass, og gjør det kjedelig, da samme bilde kommer om, og om igjen.

Her har jeg satt opp en del tips og råd til framføringer. Neste gang du skal snakke foran publikum med en presentasjon, kan det lønne seg å se over denne, og sjekke om du har fått med deg alt:

1. Keep it simple. Det er det beste rådet jeg kan gi deg. Jo lettere det er for mottakeren å forstå det du sier, jo bedre.

2. Think Different. Apple's beste ordtak, noensinne! Ikke bruk samme slidsene som alle andre. Få folk til å bli interesserte i det du gjør!

3. Bruk lite tekst. Jo mindre du bruker, jo bedre.

4. Bilder! Ikke mange, ikke få. Prøv å få inn omtrent ett bilde for annenhver slide. Klarer du en per slide, er det flott, så lenge det ikke ser overdrevent ut. Da blir det forvirrende.

5. Enkle overganger. Her har Apple gjort noe genialt! Flotte, enkle overganger som virker fancy, men ikke blir kjedelige. Ha gjerne en skikkelig fancy en til å begynne med, men gå over til Dissolve.

6. Død over strekmannen! Bruk høy-kvalitets-bilder! Det finnes mange steder på internett det du kan få flotte bilder, uten å betale en øre. Se lengre nede for tips.

7. Bruk pene temaer på slidene. Hvis du bruker Powerpoint, ikke bruk en av standardmalene. Lag heller din egen, eller finn en på nettet.

8. Lyd & Film er kjempebra! Jo flere sanser du for publikum til å bruke, jo bedre. Skal du ha musikk spillende, vær sikker på at den er på lavt volum når du snakker.

9. Riktige farger! Finn ut hva slags lokale du skal framføre i. Er det i et klasserom, er det sannsynligvis lyst. Da passer det bra med en mørk bakgrunn, og en lys font oppå. Er du derimot i et mørkt rom, vil en lysere bakgrunn være god. Apple's "Gradient" (slide nr. 3 i iLife '06) er svært god for nesten alle forhold.

10. Logisk framgang. Bruk tid i det såkalte "Lysbordet"/"Light Table" i Keynote, eller i "Slide Sorter" i Powerpoint. Ikke gå fra et tema uferdig, for så å komme tilbake til det senere, etter å ha vært innom noe helt annet. Logisk er bra!

11. Ikke sitt eller stå bak et kateter/talerstol. Dersom det er mulig, stå direkte foran publikum. Da merker folk deg som en person, og ikke bare "enda" et talerør. Beveg deg! Ikke stå stille! (men ikke begynn å løpe)

12. Gestikulér! Bruk armer og hender til å beskrive, understreke og vise! Folk vil forstå og motta bedre, informasjonen din.

13. Øyekontakt! Ikke se ned i bakken, og ikke "scan" hele publikum i ett drag. Hold øyekontakt med forskjellige personer, i ett sekund eller to. Et smil kan gjøre fabelaktige underverker!

14. Humor! Humor er som et ess i ermet; spill det bare når det lønner seg! Skal du vitse litt, lønner deg seg å være sikker på at det du skal si er god humor, og er morsomt. Det er flaut å få en haug med spørsmålstegn etter seg, etter å ha fyrt av finalevitsen!

Følger du punktene over, og er sikker på temaet du skal snakke om, har du veldig god sjanse for å få god respons av publikum.

Tips: Følgende er noen tips for å gjøre Keynoten din enda stiligere:

- Har du sett bildene som virker som om de står "inni sliden"?

Det finnes en enkel måte å gjøre dette på, best forklart ved en film. Gjør du dette, oppnår du veldig stilige resultater (se bilde under):

Cut-Out Picture Film

- Prøv å bare bruke høykvalitetsbilder! Det gjør presentasjonen utrolig mye mer imponerende! MorgueFile har et enormt utvalg bilder, som hvem som helst kan benytte seg av, uten kostnad.

- Og så til det absolutt beste rådet noen noensinne kan gi deg. Ikke vær nervøs! Hvis du skal ha en framføring, tenk følgende ord før du begynner: "Om 20 minutter kan jeg legge meg tilbake og slappe av". Dette er bare en kort stund som kan være ubehagelig. Etter det er det ingenting å bekymre deg over. Kom deg ut på podiet og vis publikum at du kan framføringer!

Linker:
MorgueFile - En side med MASSE høy-kvalitets bilder av alt mulig!
Keynote ThemePark - Themes, både til å kjøpe, samt noen gratise.
KeynoteUser - Themes, Råd og Tutorials.
KeynotePro - Kjempeflotte Themes mot betaling.

Jeg håper at andre her har nytte av dette. Har dere noe å legge til, eventuelt fjerne, kjør på! Alle råd av alle slag er velkomne. Har du oppdaget noe lurt, få det ut her til oss andre!

Skrevet av Thomas Magnus Aarholt - The X

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

kjempebra guide! denne kommer jeg til å benytte meg av mye.

sir

åssen fikk du laga den filmen a? med kamera?

limbo

KJEMPE BRA JOBBA TheX

viking

Der var den oppe ja

TheX

:D Tusen takk folkens, det der varmer utrolig!

Filmen er det ikke jeg som har laga, men jeg vet hvordan man gjør det. Du bruker programmet Snapz Pro X, som lar deg filme på skjermen. Det koster penger, men har en prøveperiode.

// Thomas ~ The X

Jeg ble, den 12 Januar, 2006, offisielt optimist!

dreadveg

Jeg har prøvd ut MorgueFile, men kommer fram til att stock.xchng er vel så bra. Merk at alle bilder ikke kan brukes fritt fra den siden men de fleste lar deg bruke de ikke-komersiellt.
Som sagt: værdt å titte på.

iBook G4 1.2 GHz
Mac OS X 10.3.8
768 MB DDR SDRAM

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

er noe som heter snapz pro x. bruker det selv hver gang jeg skal vise noen her i forumet hvordan det skal gjøres.

luredan

Et lite tips ang. bilder i presentasjoner... Om du ikke har noe bilde som passer: ikke bruk Google Images! Har sett tre forskjellige powerpointpresentasjoner med det samme spørsmålstegnet - som kommer opp på første side på søk på "questionmark" :D

ruud

Dette er en god guide til keynote presentasjoner, det er den beste jeg har sett. Men jeg har et spørsmål. Når jeg lager egne thems i Keynote, hvordan får jeg tekstboksene til å bli "Double-clik to edit" ?? Det har jeg prøvd å få til mange ganger, men finer ikke ut av det. Er det noen som kan hjelpe meg?

ch_knapp

Super guide. Guide-delen av mac1 holder på å bli en massiv ressurs nå, og ikke bare på spesifikke macgreier. Veldig bra.

cannons bilde

cannon

God guide. Har undervist i blant annet Kommunikasjon på IKT-driftsfag (nei, vi underviste dessverre ikke Mac-plattform da jeg jobba der), og guiden går godt sammen med det jeg prediket der. Men en advarsel:

Bilder bør (skal) brukes med omhu. Hvis bildet ditt ikke er relevant for det du snakker om, kan det i verste fall gjøre at publikum mister fokus på det du ønsker å formidle.

Er du opptatt av å holde fokus, vil jeg råde deg til å bruke illustrasjoner for det de er verdt - der det passer sånn. Har du sett en presentasjon av Steve Jobs, og forsøkt å observere lysbildene hans (slides, om du vil), har du kanskje sett at de aller, aller fleste av lysbildene hans ikke inneholder bilder. Han bruker bilder der de formidler noe på en bedre måte enn hva ord kan gjøre, eller "jobber sammen med" ordene for å formidle noe på en bedre måte.

Da er det vel bare å ønske lykke til til alle presentører!

Mvh,

Frank Cannon, P.I.

MackjelliS

Veldig bra !
Mer av slike kjempegode informasjons-sider / gode tips & råd !
Veldig bra jobba !

Mvh. MackjelliS

sir

Uansett verktøy, programvare, teknisk dyktighet osv så er det viktig å huske på innholdet.

Apple er vel ikke kjent for å bruke minst på design, utforming, presentasjon - og det gjelder vel også på Steve Jobss presentasjoner. Keynoten er ikke noe han har snekra alene hjemme på barnerommet mens han venter på at barna skal sovne.

Flink er han seff uansett...

chreriksens bilde

chreriksen

Selv fikk jeg stående applaus etter siste Keynote i klasserommet! De bare stod å måpte, hadde aldri sett noe sånt før. Jeg startet da av med noen skikkelige transitions, til å gå over til de mer rolige, som dissolve. Benyttet meg flittig av "presenters notes" og tok ikke en titt på framviserskjermen. Hadde maks fem ord på en slide, og fikk dermed all oppmerksomhet rettet mot meg. Strålende, strålende, strålende. Jeg kan ikke vente til neste framvisning, som jeg faktisk legger opp til å velge Apple som tema.

TheX

Jeg har hatt akkurat samme opplevelsen! Er blitt ufattelig glad i framføringer etter at jeg fikk meg Keynote!

// Thomas ~ The X

Jeg ble, den 12 Januar, 2006, offisielt optimist!

jonello (ikke bekreftet)

Subject398
если все работает то я смогу это прочитать)

TerjeFjærn

Noen som vet hvordan man kan scrolle i presentatørnotater når notatene er lengre enn det skjermbildet er?

Eventuelt hvordan jeg kan sjekke om og hvordan dette fungerer uten å ha en egen ekstern skjerm?

Det var som det var.Det er som det er. Det blir som det blir.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai