Guide til Quicksilver

Quicksilver guide

Quicksilver er et av de kraftigste verktøyene jeg vet om til macen. Et program som jeg bare har brukt mer og mer siden jeg oppdaget det. Mange kjenner til LaunchBar og har hørt at quicksilver er et gratis alternativ. I mine øyne er ikke det korrekt. Quicksilver er så utrolig mye mer enn en application launcher. Det er så rikt på funksjoner at det tok meg et år å fatte hva det egentlig er jeg har lagt inn på maskinen. Det dukker stadig opp spørsmål om dette programmet på forumet så jeg tenkte jeg skulle sette sammen en guide om det. Denne guiden er satt sammen og oversatt fra forskjellige tutorials jeg har lest på nettet og strekker seg helt fra det mest grunnleggende til saker for litt mer viderekomne.

Installasjon og oppsett

1. Last ned siste versjon av Quicksilver fra BlackTrees hjemmeside.

Obs! om du bruker 10.3 er b36 siste versjon tilgjengelig for deg. Bruker du Tiger er det den nyeste versjonen som gjelder.

2. Når du starter quicksilver vil du få opp en "wizard" som leder deg gjennom prosessen med å installere. Wizarden scanner systemet ditt for informasjon som quicksilver kan søke gjennom senere.

3. Når installasjonen er ferdig får du opp hovedvinduet til QS. Åpne instillingene ved å trykke eple+komma.

4. I application preferences merk av for "start at login" og "show menu icon". Resten er ganske selvforklarende, så de kan du justere som du selv vil ha det. Jeg bruker også å merke av "enable advanced features" og sette dette til Beta. Det gjør Quicksilver en liten smule mer ustabilt, men gir tilgang til en del kraftige funksjoner. (mer om dette senere).

5. gå videre til Command og noter deg snarveien for å vekke Quicksilver. Default er eple+space. Den bruker jeg og har heller forandret snarveien til Spotlight.

6. gå videre til plugins og sett visningen til all plugins. Installer etter eget ønske. Mye her å velge i og ikke alt er like opplagt hva det kan brukes til. Plugins kan du installere fortløpende så det er jo bare å gå tilbake å installere mer når man begynner å få taket på Quicksilver.

Plugins installeres ved at man haker av ved siden av en plugin.

Lukk innstillingsvinduet.

La leken begynne...

grunnleggende søkeegenskaper

Her er en enkel forklaring på det mest grunnleggende, nemlig søking i QS.
Når du søker etter noe enten det er et program, mappe eller noe annet vil du nesten øyeblikkelig få et treff fra QS bare ved å trykke 2-3 bokstaver. Hvis du venter noen sekunder dukker det opp en drop-down liste over flere treff. Du kan scrolle ned, med piltastene eller scrollhjul osv. Om det første treffet ikke er det du helst vil at det skal være, så er det lurt å ikke skrive flere bokstaver for å få mer nøyaktig treff, men heller lete fram det du var ute etter i listen over treff. Dette er fordi QS husker sånn at neste gang du søker etter det samme vil det mest sannsynlig havne øverst i søket.

1. Vekk QS.

2. Skriv et par bokstaver i navnet på et program du bruker ofte. Om programmet ikke kommer øverst i QS vinduet, scroll ned til det fremfor å skrive flere bokstaver. QS lærer nemlig hvilke programmer du bruker oftest.

3. Nå kan du trykke enter for å åpne programmet, eller du kan trykke tab for å komme til andre kolonne. I andre kolonne kan du velge forskjellige handlinger du vil QS skal gjøre med det objektet du har valgt i første kolonne. Eksempler er Open, Reveal, Reveal Contents, Copy to clipboard m.m.

4. Let etter forskjellige ting: bokmerker, programmer, mapper... Lek deg litt med å enten åpne ting, eller bruke tab og actions til å gjøre andre ting.

Hint: med noen programmer og objekter kan du bruke høyre pil til å navigere inn i: prøv dette med iTunes, Systemvalg, iPhoto eller andre. Få opp programmet i QS og trykk høyre pil istedenfor enter eller tab.

Avanserte funksjoner

-Katalogen
I QS sine innstillinger finner du katalogen. Katalogen er en oversikt over alt quicksilver kan øke i og benytte seg av. Her kan du legge til mapper som du vil QS skal søke i. Om det er noen objekter du aldri ønsker å se i et søk kan du fjerne avkrysningen for objektet her i katalogen.

- iTunes
Veldig mange bruker Growl sammen med Growltunes for å vise sanger som spilles med coverart på skjermen. Jeg synes kombinasjonen QS/growl er mye bedre. Hvorfor? Fordi QS har innebygd muligheten for å gjøre akkurat det som growltunes gjør i tillegg til alt det andre QS kan brukes til. Istedenfor å la growltunes stjele ressurser og sinke oppstarten av macen min lar jeg QS som jeg uansett er avhengig av gjøre samme jobben.

1. Om du ikke har gjort det, installer iTunes plugin som beskrevet tidligere.

2. Gå til iTunes i QS sine innstillinger.

3. merk av for "show artwork", "monitor recent tracks" og "display track notifications".

4. gå til Handlers i QS innstillinger.

5. Under notifications velg "growl". du kan også la QS vise notifications selv, men jeg bruker growl her fordi man kan bedre tilpasse hvordan beskjedene skal vises. (dette forutsetter såklart at man har Growl installert på maskina.)

- Clipboard History og Shelf

Dette er 2 ganske så hjelpsomme og kule ting å bruke.
Clipboard History viser x antall utklipp du har gjort i alle programmene dine. I QS innstillinger --> Clipboard kan du sette antallet som skal lagres i Clipboard History. Jeg har satt mine til 250. Dette gir meg tilgang til utklipp ganske mange dager bakover i tid. Snarveien for å vise Clipboard History er eple+L når du har fremkalt QS.

Eple+alt+S henter fram noe som heter Shelf. Shelf fungerer så å si på samme måte som Clipboard History bortsett fra at du bestemmer selv hva du vil plassere her. Her kan du fritt plassere små utklipp med informasjon o.l. som du kommer til å trenge senere. En måte å gjøre det på er ved å bruke triggere (jeg skal fortelle mer om triggere senere).

- Nøkkelringene

- Hvis du har installert plugin for keychain access får du sikker tilgang til nøkkelringene dine gjennom QS. Prøv å søk etter "login" i QS og deretter trykk høyre piltast... Veldig praktisk.

- Triggers

Triggere er i bunn og grunn globale hotkeys du kan lage. Dvs. at de funker uansett hvilket program du jobber i. triggers finner du også i QS sine innstillinger. Her kan du aktivere noen ferdige, eller du kan lage egne triggers.

1. gå til innstillinger --> triggers og velg iTunes fra drop-down menyen.

2. let opp den som heter "play/pause". Merk av den og trykk på i-knappen nede til høyre.

3. Klikk i hot key-ruten og programmer en snarvei for denne funksjonen.

Nå vil iTunes starte eller stoppe avspilling når du trykker denne snarveien, uten at iTunes trenger å være det aktive programmet i OS X.

4. Velg Custom fra drop-down menyen.

5. Trykk på pluss-tegnet. I vinduet som kommer opp søker du frem "current webpage", trykk tab og søk frem "open page with...", trykk tab en gang til og søk frem en annen internettbrowser enn den du bruker oftest.

6. Trykk "save" og angi en Hot Key på samme måte som med forrige trigger.

Det du har gjort nå er å lage en trigger som åpner den websiden du er inne på i en annen browser. Det kan være nyttig om du går inn på en side som ikke vises korrekt i den browseren du bruker mest. Dette var bare et eksempel på en trigger. Bruk fantasien så kan du nok lage enormt mange nyttige triggere. Jeg har triggere til å åpne forskjellige programmer jeg bruker veldig ofte, triggere som automatisk mailer linker til angitte kontakter, triggere som håndterer innhold i clipboard history, triggere som legger til data på shelf, osv...

Er du ute etter tips til gode triggere bør du sjekke ut disse linkene:

http://www.43folders.com/2006/02/13/quicksilver-triggers/

http://www.tuaw.com/2006/02/07/quicksilver-trigger-tutorial/

Har du aktivert Beta mode i Quicksilver fins det en Mouse Triggers plugin som gir deg muligheten til å aktivere triggere ved hjelp av sidene eller hjørnene på skjermen, akkurat som Hot Corners i exposé.

En trigger jeg har som jeg bruker mye er "Browse Artists" --> "Show Contents". Denne lar meg bla igjennom iTunes biblioteket mitt fra QS på en måte som er veldig lik borwsing på en iPod.

Eksperimentér

For min del kan jeg ikke lenger tenke meg å jobbe i OS X uten Quicksilver. Det har blitt en meget viktig del av måten jeg jobber på. QS er ikke så ulikt spotlight på mange måter, men det er også mye mer enn det. I tillegg er det mye raskere enn spotlight på en G4 prosessor.

For nye QS brukere har jeg kun en ting å si: eksperimentér og QS vil vokse seg inn i måten du jobber på. Triggere har for meg blitt det som ligger i potensialet og tanken bak Automator, men på en måte som mye lettere lar seg integrere i måten jeg jobber på. Jeg oppdager stadig nye ting, enda jeg har brukt dette programmet en god stund nå.

Jeg håper denne guiden kommer til nytte for mange og at den er forståelig. Jeg tar gjerne i mot tilbakemeldinger sånn at jeg kan oppdatere og forbedre den.

Kilder:
Mye av innholdet i denne guiden er hentet fra og oversatt fra Dan Dickinsons blog. Ellers er www.43folders.com en flott kilde til stoff om og tips til Quicksilver.

Tags:

Åge

Veldig bra guide. Har forstått pointet med shelf nå, men hvordan assigner du en trigger til å "legg i shelf"? Hvis du skriver Shelf, så finnes det ikke en slik action...

ameneon

bra du likte den. Du må ha Shelf-plugin installert. Da får du en action som heter "Put on shelf". Om du ikke finner den må du sjekke catalog og actions i innstillingene dine for å se at den handlingen er aktivert, dvs. haket av for.

killah

Fin guide ja! Endelig kommet skikkelig igang med quicksilver. Men jeg kan ikke finne shelf plugin noen steder, selv ikke på pluginsidene som linkes til i Quicksilver. Idé om hvor jeg kan finne den?

ameneon

gjør følgende:

1. vekk QS.
2. eple+komma for å komme til innstillinger.
3. velg plugins i innstillinger.
4. skriv shelf i søkefeltet.
5. innstaller shelf module.

Åge

Jeg fikk det til nå, men når jeg velger put on shelf så kommer det kun en "shelf logo" der. Ikke bilde av en fil eller fila i seg selv. Blir anderledes enn om jeg drar fila til shelf...

ameneon

Hva nøyaktig er det du vil legge til shelf? Det fins noe som heter noe sånt som Finder Selection, tror jeg, som du kan angi i Item og deretter Put on shelf i Action. Kan være lurt å gå gjennom katalogen og også actions i innstillinger for å se om alt er aktivert. Om du har satt QS til beta mode så får du noen nye actions som må aktiveres.
Under Quicksilver i katalogen er det noe som heter proxy objects og internal commands som må aktiveres. Proxy objects er ganske rått: Current Web Page, Track Now Playing, Finder Selection, Current Selection, Previous Application, Quicksilver Selection, Album Now Playing, Last Command, Network Disks, Hidden Applications, Last Object, Artist Now Playing, Current iTunes Selection, Current Playlist, Visible Applications, Selected Playlist, Mouse Trigger Dragged Object, Mounted Disks, Removable Disks, Current Application. Dette bør hjelpe. PM meg gjerne.

killah

Fulgte oppskriften din ned til punkt 4. Der stoppet det for jeg fant ikke noe søkefelt...mulig øynene står i veien.

ameneon

Bruker du Tiger eller har du en tidligere versjon av OS X? Om du har en tidligere versjon er jeg ikke helt sikker på hva som eksisterer av plugins. Dette finner du på quicksilver.blacktree.com. Plugins må lastes ned og installeres manuelt om du bruker en versjon av OS X som er tidligere enn 10.4.0.

killah

Har siste versjon av OS X ja.

ameneon

finner du ikke dette søkefeltet?

http://bildr.no/view/1094

killah

Nei slik ser ikke mitt vindu ut. Merkelig. Har et annet bilde, vel å merke ganske likt men ikke med søkefelt. Noen checkbox jeg har glemt å hake av?

killah

Hm var sikker på det var siste versjon jeg hadde, men det stemte nok ikke. Lastet ned nyeste og da fungerer det meste. Takkar!

ameneon

Flott! :)

Ola Wedefelt

Hei, er det noen her som har erfarenhet med gmail notifier? Når jeg har Quicksilver åpent så slutter notifier å fungere. Den klarer ikke å se om jeg har mottatt nye mail selv om jeg har det. Har noen andre opplevd dette?

ameneon

hmmm... aldri opplevd det. men nå bruker jeg ikke gmail notifier lenger. bruker gmail-widget isteden. Prøvd å reparere rettigheter? Jeg hadde problemer med at noen objekter i QS ikke lot seg åpne. Da kjørte jeg Onyx og resettet launchservices databasen. det funket.

ameneon

Her følger et ganske fett triks jeg nettopp oppdaget relatert til triggers. Ikke alle Items gir deg de mulighetene du ønsker i forhold til actions. Bl.a. et Proxy Object som heter Mouse Trigger Dragged Objects har litt begrensninger i forhold til hva jeg ser for meg man kan gjøre med det. Her følger en løsning på det problemet.
1. Naviger til preferences-triggers.
2. trykk p pluss tegnet for å lage ny trigger.
3. Om du ikke får opp ønsket action ved valg av en trigger item, søk opp den actionen du er ute etter og trykk eple+c.
4. Søk frem det du ønsker å bruke ( i mitt tilfelle Mouse Objects Dragged Objects).
5. trykk tab for å komme til action-kolonnen.
6. trykk eple+V for å lime inn den ønskede actionen.

Kan ikke garantere at dette fungerer, men det virket for den triggeren jeg ville lage:
Mouse Trigger Dragged Objects -> Upload to Site... (transmit) -> favorittserver

I tillegg konfigurerte jeg den som en mouse trigger istedenfor keyboard trigger. når jeg nå drar filer til en bestemt del av skjermen laster Transmit dem opp til en gitt ftp server. :)

Buligwyfs bilde

Buligwyf

Som ny bruker av Quicksilver ( og Growl ) er jeg veldig takknemlig for denne guiden. Har i den siste tiden prøvd mange applikasjoner på min mac. De har nå måttet finne seg i bli henvist til Trash til fordel for QS. Den er bare genial.

Har forøvrig akkurat lastet ned Dragster som ved første inntrykk ser ut til å være ett enkel og hendig verktøy for flytting av filer... .

EricE

Buligwyfs bilde

Buligwyf

Etter å ha konfigurert iTunes slik som du beskriver ser jeg ingenting i form av artwork eller notifications via Growl. Må jeg installere GrowlTunes for att oppsettet skal registrere i Growl?

ameneon

om du ikke ser artworken din, så kan det hende at dine mp3-filer har en eldre versjon av ID3-tags. Merk ALLE musikkfilene dine i iTunes, og velg avansert-->konverter ID3-tags. Bruk siste versjon. Det er ikke nødvendig å installere growlTunes. PM meg om du har flere problemer.
Loose Change | blog | flickr.com | last.fm | myspace

zarilion

Tusen takk for denne raske innføringen i quicksilver.

Mye lettere og mer smertefritt enn jeg trodde:)

jeanthemean

Har akkurat lastet ned QS og prøver å bli kjent med det som på mange virker som et veldig bra program. :) Lurer på en ting bare, når jeg trykke på cmd og får opp søkevinduet, må jeg trykke på cmd+w for å lukke det igjen ? Syns det er veldig greit med spotligt at jeg bare kan trykke det samme som jeg trykker for å få opp spotligt for å fjerne det igjen..

Mac Johs

"En trigger jeg har som jeg bruker mye er "Browse Artists" --> "Show Contents". Denne lar meg bla igjennom iTunes biblioteket mitt fra QS på en måte som er veldig lik borwsing på en iPod."

Bruker noe i likhet med denne, for min del er det en spilleliste i iTunes, men hver gang iTunes restartes må jeg konfigurere denne på nytt. Noen som har noen ide om hva som kan være problemet, og/eller en måte å fikse det på.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai