Vær oppmerksom på svindlere

Her på Mac1 har det i lengre tid pågått en diskusjon rundt mistenkelige billige Apple-produkter som selges på Finn.no. Flere av Mac1s-brukere har vært i kontakt med personen bak annonsene og har hevdet at dette er en svindel. Nå viser det seg i følge Haugesunds Avis at politiet har en arrestordre på en 22 år gammel Haugesunder som er mistenkt for hele 10 tilfeller av svindel. Mac1-brukeren Haanes har hatt en del e-postkontakt med svindleren og forteller til Mac1 hvordan svindleren opererer.

Noen av svindlerens metoder, i følge Mac1-brukeren Haanes

Toppmodell Mac selges, så billig at kjøper mister sin kritiske sans og lysten til å dobbeltsjekke, fordi kjøper vet at han må forte seg for at den ikke skal bli solgt. Den prises imidlertid ikke så lavt at det er åpenbart at det er svindel.

Navnet han bruker finnes ikke i telefonkatalogen. Spør du ham svarer han «Det er på grunn av jobben. Jeg jobber i kommunen, og kan ikke gi deg telefonnummeret mitt. Det er hemmelig.» Ev. gir han deg et nummer som ikke virker, og skylder på dekning, reparering av tlf. e.l.

Han oppgir bosted langt fra allfarvei, hvor folketettheten er relativt lav. Dette for å forsikre seg om at ingen faktisk vil komme innom og sjekke ut varen. For varen finnes jo ikke.

Han er lite villig til å oppgi kontonummer. Ironisk, da han krever forskuddsbetaling. Kun forskuddsbetaling. Han kan imidlertid godta halvparten først. Begrunnelsen for at han kun godtar forskuddsbetaling er at han «er blitt svindlet før». Han sendte en rolex i oppkrav til en fyr, og kjøper hentet den på postkontoret og spaserte glad vekk uten å betale oppkravsgebyret. Dette hevder han har skjedd flere ganger. Han hevder han ikke stoler på posten, eller at kjøper dersom posten glemmer å kreve inn gebyr skal betale uoppfordret, men han forventer samtidig at kjøper skal sende avgårde tusenvis av kroner uten så mye som et telefonnummer å forholde seg til. Han er herlig inkosekvent, med andre ord.

Han har et ganske smart triks: Føler han seg truet, for eksempel hvis kjøper betviler hans redelighet, prøver han rollebytte. Han påstår han mistenker deg for å være uredelig, og kan dermed rettferdiggjøre tilbakeholdenheten med personlige opplysninger.

Konklusjonen er rett og slett av vi har å gjøre med en relativt dyktig svindler, med en åpenbar nisje og en ganske godt utviklet metode. Han er flink til å svare for seg, selv på spørsmål av teknisk karakter. Dog kan de fleste Macere lett stille ham til veggs.

Hvordan unngå å bli svindlet
Vår egen markedsplass for brukt Mac, Brukt1 har satt opp noen gode tips man bør følge for å unngå å bli svindlet ved handel av brukt Mac. I tillegg til disse tipsene bør man også dobbeltsjekke at informasjonen som selger oppgir om seg selv stemmer. Bruk telefonkatalogen, sjekk navn og telefonnummer. I tillegg bør man være ekstra varsom når selger nekter å vurdere noe annet enn forskuddsbetaling.

Vær obs på følgende:
- Unormalt lave priser
- Tilbud hvor selger nekter å oppgi serienummer på forespørsel
- Tilbud hvor selger nekter å vurdere noe annet forskuddsbetaling
- Tilbud fra selgere/kjøpere fra utlandet - spesielt utenfor Europa
- Tilbud hvor mottaker av varen ikke er den samme som kjøperen
- Forespørsler om å fungere som mellommann/stråmann
- Forespørsler på engelsk, og da spesielt dårlig engelsk
- Forespørsler hvor kjøper vil betale med sjekk eller online betalingsløsninger som Paypal, StormPay, eGold etc.

Virker prisen for god er den ofte det. Vær oppmerksom på at tyvegods ofte prøves å bli omsatt over Internett. Produkter som ikke inneholder vitale deler, som f.eks. en bærbar som selges uten lader, er ofte tyvegods. Spør etter kvitteringer og serienummer. Har selgeren ikke oppgitt serienummer eller nekter å gi deg serienummer bør du være obs. Oppgir selgeren serienummer, bør du sjekke dette nummeret på Apples supportnettsider da du kan få verifisert at nummeret stemmer med modelltype, samt omtrentlig alder på maskinen som selges. Hvis det ikke gjelder Apple-produkter, bør du sjekke om produsenten har lignende systemer på sine nettsider.

Tags:

TorbX

Hvordan er det transaksjonen med Max rent faktisk er ment å foregå. Ikke oppgi kontonr? Hvordan er det da han vil ha pengene?

Betti

Har fulgt denne diskusjonen. Han gir ut kontonummer, men ikke før kjøper har mast en stund. Det er jo ganske genialt, fyren virker livredd for å bli lurt selv og dermed blir folk mindre skeptiske....

Jeg lurer imidlertid på hvorfor folk rådes til å holde seg unna paypal?

admins bilde

admin

Å selge dyre ting via Paypal, uten en kontrakt, kan være risikabelt. Når kjøperen har betalt og mottatt vare kan han/hun legge inn en Paypal dispute og hevde at han/hun ikke har fått varene. Paypal vil da stenge din konto inntill de undersøker saken, og det er svært vanskelig å bevise at han har mottatt varen.

olebole

synes det er mange som prøver seg der ute,
da tenker jeg på de som selger brukte macer dyrere enn de som er i butikken :)

perfle

Jeg så faktisk samme annonse (macbook pro-annonsen) og var i kontakt med denne Miguel Tollaksen. Da jeg sa at jeg kunne komme å se på macen, ble den plutselig solgt.

Men sånn jeg har forstått det, så er det lite politiet kan gjøre? Jeg mener; han har jo lagt ut telefonnummer, navn og adresse (og gitt kontonummer til de han svindlet). Har lest at mange som har blitt svindlet ikke har fått hjelp hos politiet.

Millemini

Jeg har vært gjennom en PayPal dispute etter et salg på eBay for et par år siden. Det endte med at kjøperen satt med både min Gucci veske til 4500 kr OG pengene sine. Med andre ord, en gratis veske. Det hjalp ikke at jeg hadde kvitteringer fra UPS på at jeg hadde sendt en pakke til henne, og at UPS kunne bekrefte at hun hadde signert for pakken. Hun hevdet hardnakket at hun aldri hadde mottatt noe, og PayPal trodde henne. Siden har jeg ikke solgt noe på eBay. PayPal har generelt gode regler for å beskytte kjøper, men ikke fullt så gode for å beskytte selgere mot svindel.

G5

1. Selger og kjøper blir enige om pris og eventuell fraktkostnad.

2. Kjøper legger inn pris og informasjon i systemet. Selgeren godkjenner, i systemet, prisen som kjøperen har lagt inn. Kjøper betaler inn avtalt beløp til Payex Betalingsgaranti.

3. Når selger har fått bekreftelse fra Payex på at Payex Betalingsgaranti har mottatt penger fra kjøper, sender selger varen til kjøper.

4. Når kjøper har bekreftet at varen er mottatt og i godkjent stand, betaler Payex Betalingsgaranti ut pengene til selger.

Mer informasjon på:
http://www.payex.no/escrow/info-qxl.htm

akiras bilde

akira

paypal skriver mange fine lovord om sikkerheten rundt deres tjeneste,
men de følger svœrt sjeldent opp, og har alt for dårlige rutiner til å luke ut
svidlere...

så hvis du er usikker på selgeren bør du holde deg unna paypal.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai