Video: Steve Jobs presenterer NeXTStep

Vi begynner herved en ny spalte her på Mac1 hvor vi vil presentere interessante videoer relaterte til Apple, deres produkter og historier. Først ut i denne nye spalten er en meget interessant video av Steve Jobs som presenterer NeXTSTEP 3. Etter at Steve Jobs ble kastet ut av Apple på 80-tallet, bestemte Jobs seg for å starte NeXT. Et nytt selskap som skulle lage et revolusjonerende nytt OS som fikk navnet NeXTSTEP. I 1997 kjøpte Apple NeXT for å bruke teknologien i sitt kommende system, Mac OS X. Med på kjøpet fikk de Steve Jobs og flere viktige Apple-ansatte som Jon Rubinstein og Avie Tevanian.

Videoen du kan se nedenfor viser en ung Steve Jobs som presenterer NeXTSTEP 3. Denne presentasjonen er fra 1992 og de som husker hvor lite avanserte datamaskiner egentlig var på disse tider bør bli imponert over hva Steve Jobs og NeXT hadde klart å få til. NeXTSTEP var milevis foran Apples Mac OS, Windows 3.1 eller noe annet OS tilgjengelig. I videoen kan man også se en rekke likheter mellom NeXT og OS X, deriblant docken.

Med Apples oppkjøp av NeXT i 1997 ble NeXTSTEP kjernen for det vi kjenner som Mac OS X som først ble lansert i 2001. Mye av teknologien som NeXT bygde sent på 80-tallet er i dag essensiell teknologi i OS X. Flere av Apples mest prominente ansatte, både på hardware og software, er også tidligere NeXT-utviklere. Mye av det grunnleggende arbeidet for utviklingen av dagens web, ble også gjort på NeXT-datamaskiner. Tim Berners-Lee (webens opphavsmann) hos CERN var en stor NeXT-guru og verdens første webserver kjørte på en NeXTCube.

Tags:

Dangr

Litt artig å se han med slips å litt lengde på håret.

rstanges bilde

rstange

han har en måte å fortelle på som gjør at jeg nesten får lyst på nextstep3... hadde jeg sett denne i 1992 så hadde jeg kjøpt det=P (var vel 2år da=))

Mr.$tangeland
15" PowerBook G4 1,25Ghz, 512MB, 80GB

Truls Waage

Dette lå lang foran Windows 3.xx og Mac OS! Nexstep3 er vel god nok til å konkurere med Win98.

Funket Nexstep på vanlige pc´er?

hansi

*kremt* http://mac1.no/forum/viewtopic.php?t=25569

Olebole2k

Så irriterende når de ikke legger igjen lenke til utube.. Jeg får ikke sett den her..

hanssmed

Brokenstylus

shit.. hvis dette er 92, så var jo dette helt sinnsykt.. windows blei jo grusa helt jo!

Cybbe

Jobs under DOS-demo:

"Now, I've learned just enough DOS to be able to demo this to you.
It's quite intuitive, DIR here, there you go. 1-2-3.
And here's 1-2-3 running in a window and I may be able to bring up a file here.
Slash, F ... it's a wonderful user-interface ... R, 1-2-3. There you go.
So here's an example of a 1-2-3 worksheet running inside a PC-window right alongside your good applications here."

Nit-Rams bilde

Nit-Ram

Ja, her er beviset på at Microsoft ligger laaangt etter! Hadde jeg hørt om denne teknologien i min barndom (nittitallet) hadde jeg nok holdt meg langt unna Windows...

"Innovation is what distinguishes between a leader and a follower" - Steve Jobs
Silisiumdalen!
What the deuce!!??
Mac News: http://macblog.moo.no

ch_knapp

Med et raskt søk på youtube får man tilgang til ALLE filmene om Apple og Jobs. Dersom en ikke føler for å vente på at admin skal hente dem frem for deg that is :p

Og det er forresten ganske mange, en del minneverdige øyeblikk der.
-Christian

themacman

You tube er nede, kansje haacket, derfor vil ikke videoen visessakkurat nå... ;-)

hoyds bilde

hoyd

Dette var vel rett før jeg begynte å bruke min aller første desktopmaskin, en 386 sx med windows 3.1 og dos 6.0
Senere ble det til linux i 1997, men først av osx i 2005.

jobs er litt av en kar

--
hoyd

cannons bilde

cannon

Festlig: http://mac1.no/forum/viewtopic.php?p=269357#269357

OffTopic: Så deg i (nett)avisa i går, Ørjan!

____________________
Frank Cannon, P.I.

Verden hadde vært et bedre sted om flere kunne spille gitar og synge sånn som João Gilberto kunne det

JosteinT

Du hadde nok måttet ut med et seks-sifra beløp for å få tak i en sånn maskin på den tida. Så uansett hvor bra det var, var det maskiner for de få. Og det hadde med de hardware-kravene dette OS-et stilte. Det er vanskelig å få til multitasking og grafisk desktop med de 4 megabytene med RAM som var vanlig på den tida.

Det finnes for øvrig en etterligning av NextStep som heter AfterStep. Den følger bl.a. med Cygwin X og en del Linux-distribusjoner. Men den er nok mest lik på overflaten.

JosteinT
f u cn rd ths, u cn gt a gd jb n cmptr prgrmmng.

godskalk

NextStep-lignende ting er slett ikke borte. Du kan installere det på macen din, i hvert fall med Linux, eller en hvilken som helst annen datamaskin som kjører et unix-lignende operativsystem.

Prøv for eksempel disse gratis-variantene:
AfterStep (http://www.afterstep.org/)
GnuStep (http://www.gnustep.org/)
LiteStep(http://wiki.litestep.com/Index)
eller WindowsMaker (http://www.windowmaker.info/)

godskalk

AfterStep kan du faktisk innstallere rett på Tiger, http://afterstep.darwinports.com/

Equerm

Jeg ante virkelig ikke at de hadde komt så langt i 1992, ganske var vel at det var ganske ustabilt og buggy som gjorde at det ikke ble så populært?

joiv

Det er lite som har forandret/forbedret seg. Hva har skjedd med lips forresten? Finnes det fortsatt?

Nostromo

Jeg har noen NeXT'er og de banket stort sett livskiten ut av enhver Macmed system lavere en OS9. De ble økset i '94, så maskinvaren stoppet nødvendigvis på 33MHz '040, men jeg hadde dem gående som webservere helt frem til 2002. Da ble kontoret flyttet og jeg samkjørte ting på en nyere Mac. Maskinene fikk nok ikke fotfeste fordi de var dyre og da de gikk over til å kun selge software så var det selvsagt Windows som dominerte. Dengang gikk NextStep - eller OpenStep som det da ble kalt - på fire HW-platformer: Intel x86, Sparc, HP PA-RISC og MC 040.

fredarn

Dette er faktisk imponerende, jeg hadde aldri trodd at datamaskinene var såppas gode i 1992 :S

20" iMac (1,5 GB RAM - 2 Ghz intel Core Duo - 250 GB HD - Mac OS X 10.4.6)
--> http://golfsiden.net

Terje Kveen

I 1994 - 99 jobbet jeg som grafisk designer på MacOS 7 og oppover. Det var hele veien massive stabilitetsproblemer. Ved hver minste endring av operativsystemet, f eks fra 7.1.1 til 7.1.2 bombet Quark eller Illustrator etc, og maskinen måtte restarte. Og vi måtte vente på en ny pattch fra Quark for å fikse problemet.
Jeg hadde samtidig NeXTstep versjoner 3.1 - 3.2 - 3.3, og jeg kan love deg: Maskinen var omtrent fri for crash i årevis! Når en sjelden gang et program crashet, kunne den bare tas ned med tvungen avslutnung, uten omstart, som nå under OSX. Og en annen ting: Nye versjoner av operativsystemet påvirket ikke stabilteten til programmene. Programmer skrevet for NeXTstep 1 kjørte like fint under 3.1.

Terje Kveen

Riktig, Nostromo. OpenStep gikk på 4 plattformer. Guess what? Ved hjelp av universal binaries! OSX er jo en direkte videreføring av NeXTStep, så det var helt logisk når Steve bekreftet at OSX og alle programmene til Apple har gått på Intel hele veien, fra dag 1. Uforståelig at macfolket har identifisert seg med brikkeleverandører. OSX er en fundamental annen og bedre verden enn Windows, uansett brikke.

Terje Kveen

"Dette lå lang foran Windows 3.xx og Mac OS! Nexstep3 er vel god nok til å konkurere med Win98."
Svar: NeXTStep 3.0 var god nok til å danke ut Windows Vista som kommer om et års tid...

Funket Nexstep på vanlige pc´er?
Svar: Det gikk utmerket. Jeg installerte OpenStep på flere pcér, også en hjemmebygd pc. Måtte riktignok holde meg til deler, motherboards etc som det var drivere til.

Terje Kveen

Det vi ser av utvikling hos Apple (og i langt mindre grad i Windows) er en evolusjon av de revolusjonære ideene som eksisterte hos Xerox Parc, som Steve Jobs fikk se i 1979. Jobs så her lyset, dvs grafisk brukergrensesnitt, musestyring, nettverksjobbing etc. Hva han ikke fikk med seg var objektorientering, så dette ble ikke en del av Macsystemet. Derimot ble det en grunnstein i NeXTStep 1.0 i 1989.
Flertallet av macbrukere idag er uvitende om slagkraften som eksisterer i MacOSX. Den videre utviklingen går gjennom Cocoa prammer, som bruker plattformen fullt ut. Adobe er et skrekkeksempel på progamselskaper som er bremse for utviklingen. De bygger suiter av programmer med kronglete brukergrensesnitt og dårlig interoperatibilitet. Hele poenget med Cocoa er jo at små selskaper får anledning til å innovere for fullt.

Einherjar

Afterstep og Windowmaker ja :) Tenker med grøss på hvor mye tid jeg har brukt på å "skru" på disse for å få dem til å se heftig ut.. og heftig ble det :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai