Apple saksøker Creative, igjen

Creative gikk tidlig i mai til sak mot Apple for brudd på et av Creatives patenter omkring hierarkisk navigering. Samme dag som Creative sendte inn søksmålet, svarte Apple på Creatives krigserklæring og anla en sak mot Creative for brudd på hele fire av Apples iPod-relaterte patenter.

Apple har nå svart Creative med enda et søksmål, samt en offisiell handelsklage til myndighetene i USA. En slik offisiell klage betyr at Apples advokater prøver å få et importforbud på Creatives produkter i USA inntil rettsaken er ferdig. Apple bruker med andre ord nøyaktig samme taktikk som Creative, som søkte om et lignende forbud.

Apples nye sak mot Creative dreier seg om tre nye patenter som Creative skal ha brutt. Disse patentene omfatter ikoner samt visning og redigering av data. Apple spør etter finansiell oppreisning for brudd på disse patentene, samt en rettsordre som hindrer Creative fra videre bruk av disse patentene. I tillegg til dette har Apple også levert inn en klage til International Trade Commission i Washington for å få et importforbud mot Creatives produkter, på lik linje med hva Creative har gjort mot Apple.

Mange har hevdet at Creatives sak mot Apple er veldig tynn, og at Creative nå har gjort en stor tabbe ved å saksøke Apple - et selskap de selv har likt å kopiere. Creatives sak mot Apple dreier seg om et patent knyttet til hierarkisk navigering, noe Apple og de fleste andre MP3-produsenter benytter seg av. Slike patenter skal det i følge ekspertene være svært vanskelig å få godkjent i en sak som dette. Hierarkisk navigering er ingen ny idé og har eksistert i en rekke produkter i lang tid før Creative fikk sitt patent godkjent. Det er en av grunnene til at Creative kan få problemer med å få gehør i en rettsak.

Vi vet fortsatt svært lite om hva presist Apples første sak mot Creative omhandler, utover at det dreier seg om brudd på fire patenter Apple har. Den nyeste saken Apple har anlagt dreier seg spesifikt om bruk av ikoner og grensesnittet til Apples iPod. Creative har i sine nyeste modeller mer eller mindre kopiert Apples grensesnitt, og det antas at det er dette Apple nå slår tilbake mot. Hvem som vinner vil kun tiden vise, men disse tre rettsakene kan være alt avgjørende for Creatives framtid - både som produsent av MP3-spillere og andre produkter.

Creative har i lengre tid slitt med sitt salg av sine MP3-spillere. Spesielt i USA har kundene vendt Creative ryggen og valgt MP3-spillere fra Apple, SanDisk og Sony fremfor Creative. Mange analytikere har hevdet at Creative har gjort en stor tabbe med å kopiere Apple for mye, og at dette har vært en av hovedgrunnene til at Creatives produkter har solgt svært dårlig. Apples enorme dominans i MP3-markedet har gjort det vanskelig for Creative å overleve og de har de siste kvartalene levert blodrøde resultater med tap på over 1.5 milliarder kroner.

Creatives aksje har falt mer enn 35% den siste tiden.

Kilde: ChannelNewsAsia

Tags:

Snarf

What goes around comes around...

Ser ut til at Creative verkeleg dreit på draget då dei fant ut at å saksøke Apple skulle bli den store melkekua som redda økonomien.

Heime: iBook+MBOX+1957 Black Beauty R
---www.rabalderstudio.com---

Daniels bilde

Daniel

Creative kan nok angre nå. Kanskje det var en kamp de burde holdt seg unna? For meg ser det i alle fall ut som om Apple begynner å bli dritt lei av kopiering og saksmål, noe jeg har forståelse for.

Men vi får da se. For å være helt ærlig synes jeg det er helt greit å slå tilbake med samme mynt... Det har de rett til.

Polymorphs bilde

Polymorph

At Apple ikke har gått mot Creative om dette før synes jeg får dem til å lede med et godt eksempel.

G-Macs bilde

G-Mac

Ja, tor Apple var passelig lei av Creative sin kopiering av Apple.. Tror Apple har størst sjanse for å vinne denne kampen..
---------
http://www.starefossen.com/ - Starefossen.com - Min hjemmeside
"The home of the snobs"
Rike barn leker best

quadra800s bilde

quadra800

Til pass for Creative.
Ho ho ho(ond latter)
:-)

Spider_Jerusalem

... enhver form for konkurranse mot Apple ...

Leon

Du har jo fortsatt Sony og SanDisk igjen, da.

Kule t-skjorter

limbo

Spider_Jerusalem: Finnes mange MP3 spiller produsenter enn Apple og Creative.

mfn

Hele denne krangelen mellom Creative og Apple er en uting for oss forbrukere egentlig... Og det er ikke mye mer å si om saken en... "Faen for noen idioter" (gjelder både Apple og Creative)

*************************************************
iMac G5 20¨ iSight / 2,1GHZ / 1024MB / 250GB

tactus

Amerikanske bedrifter saksøker i nedgangstider. SCO anyone?

iToms bilde

iTom

Nedgangstider? SCO?

--Tom

iCapitalist

tactus

SCO: Unix gruppe/firma som saksøkte IBM fordi de mener deler av deres kildekode hadde havnet inn i Linux.

segrov

Det interesante med at Creative kanskje dauer er at Apple kanskje kan få en ny konkurent som faktisk er hakket hvassere, og da blir det kanskje endelige konkuranse på mp3-spiller-markedet?

iToms bilde

iTom

SCO: Tusen takk!
Nedgangstider: Rentene stiger fordi det er fart i økonomien.

--Tom

Sekulær Kapitalist

CBlomviks bilde

CBlomvik

Nei off håper Creative får bli eg. Blir jævlig kjipt om det er bare Apple som selger MP3osv spillera, for da er det ikke noen konkurenter som kan presse prisen ned. Nå kan de jo sette prisene der de vil uten att folk har noe anna valg.

tactus

@ iTom

Nedgangstider: Nei, ikke det jeg tenkte på.
Creative saksøker Apple fordi Creative ikke er relevant mere, alle bruker iPod.
SCO saksøker kommersielle Linux aktører fordi UNIX ikke er relevant mere, alle bruker Linux.

Gamle kjemper går ikke stille i døren, i USA saksøker man noen. :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai