Opera 9 sluppet

Nå er endelig den ferdige versjonen av Opera 9 sluppet for Mac, Windows og Linux. Opera 9 har lenge vært i beta, men i dag er den populære nettleseren endelig ute av betafasen. Nettlesren utvikles av det norske selskapet Opera, og blir stadig mer populær - mye grunnet dens funksjoner og brede platformsstøtte. Du finner nå Operas nettleser på Mac, Windows, Linux, mobiltelefoner, PDAer og til og med den kommende spillkonsollen Wii fra Nintendo.

Blant nyhetene i Opera 9 finner du innebygget BitTorrent klient og widgets. Opera har latt seg inspirere av Apple og Mac OS X Tigers introduksjon av Widgets og har i Opera 9 inkludert widgets i sin nettleser. De funkerer omtrentlig på samme måte som Apple sine widgets, men de er kun synlige og tilgjengelige i nettleseren. Man kan selv laste ned en rekke widgets fra Operas nettsider og utvalget vil sikkert eksplodere etterhvert som Opera har vært på markedet en stund.

Opera har lenge slitt med sine markedsandeler, selv om produktet deres på papiret har vært bedre enn konkurrentene. Firefox har i motsetning til Opera greid å stjele betydlige markedsandeler fra Microsofts Internet Explorer. Om Opera nå med sin nyeste versjon greier å gi Internet Explorer og Firefox seriøs konkurranse gjenstår å se, men vi kan ikke gjøre noe annet enn å ønske Opera lykke til. Internett trenger flere brukere av alternative nettlesere, uansett om det er Opera, Safari eller Firefox.

Opera 9 er gratis og tilgjengelig for nedlastning fra Opera.com

Tags:

Moldarin

Woho! Lansert ti dager før planen, men likevel da! ^^

mbloh

Fortsatt klarer ikke Opera, hverken PC- eller Mac-versjonen, å vise websider laget med Apples iWeb. iWeb genererer *.png-bilder, og Opera synes å ha svært dårlig støtte for disse. Se eksempel: http://www.uib.no/people/mbloh/Musikk.html
Alle andre browsere jeg har testet, uansett plattform, klarer å vise disse sidene feilfritt.

Ole Horvli

tactus

Husker jeg var litt begeistret for Opera da den fortsatt fikk plass på en diskett, men etter jeg gikk over til Mac har jeg aldri vært begeistret for Opera da Mac utgaven har vært så-som-så. Men denne utgaven ser slett ikke værst ut. På tide å gi Opera en sjangse igjen.

Gratulere Opera med versjon 9. :-)

Noen som vet om det finnes det norsk stavekontroll til Opera forresten?

AreKrishna

>Fortsatt klarer ikke Opera, hverken PC- eller Mac-versjonen, å vise websider laget med >Apples iWeb. iWeb genererer *.png-bilder, og Opera synes å ha svært dårlig støtte for >disse. Se eksempel: http://www.uib.no/people/mbloh/Musikk.html
>Alle andre browsere jeg har testet, uansett plattform, klarer å vise disse sidene feilfritt.

... og det er jo helt på trynet! Trodde det bare var Exploder Windows som hadde slike problemer lenger, og der jobbes det jo heldigvis med ny versjon. Men merkelig; bildet på toppen av siden du anga er også en PNG, og den vises riktig. Men ikke de andre på siden: ?

Lurer også på om Opera viser riktig PNG-24 bilder med gjennomsiktighet. Nåværende Exploder Windows gjør det ikke, men det er lovet i kommende versjon (7). Explorer på Mac har støttet det lenge (og Safari mfl).

heintores bilde

heintore

Endelig! Opera er best - også på mac.

Operas PNG-støtte skal være veldig, veldig bra. Merkelig at den har problemer med dette - har aldri vært borti noe lignende, og jeg har brukt Opera siden versjon 5.

fredarn

Topp nettleser, anbefales!

Og til syff: Opera støttel ALLE W3 godkjente koder! Opera og Safari har begge fått utdelt pris for god støtte :)

20" iMac (1,5 GB RAM - 2 Ghz intel Core Duo - 250 GB HD - Mac OS X 10.4.6)
--> http://golfsiden.net

nappis

Har hatt det inntrykket helt siden jeg prøvde dem første gang på Windows 3.1. Det har ikke hjulpet at Mac-versjonen har vært så treig å få igang, heller, og at den ikke ser særlig Mac ut.

I tillegg har de en e-postklient uten LDAP, men med sitt eget kontaktsystem som ikke fungerer mot noe som helst. Har likevel prøvd e-postklienten deres et par ganger, og har hatt problemer med at mail forsvinner eller at programmet blir treigt som fy i oppstarten.

Nå legger de til stadig flere funksjoner. Widgets har vi i Dashboard -- sikkert med et bedre utvalg enn i Opera (og hvem vil kjøre Opera i bakgrunnen hele tida). Bittorrent bruker jeg en sjelden gang på ISOer og sånt, og da vil jeg helst at de skal kjøre selv om browseren går treigt pga. en plugin eller noe sånt.

Kan de ikke ihvertfall først og fremst konsentrere seg på å få inn nødvendig funksjonalitet inn i de funksjonene de allerede har?

Samtidig forstår jeg ikke at det kan være så veldig vanskelig å få Opera på Mac til å se mer Mac ut.

Øivind B.J

personelig synes je Firefox er bedre enn Opera. Jeg synes opera har alt for mange unødvendige funksjoner.

Hemo

Firefox vert nytta til dagleg surf, og det er her eg har liggjande history/logg, passord, bokmerker, etc.

Opera vert nytta nesten kvar dag, og på den sletter eg alle private data etter å ha kikka på "tvilsomme" sider som har info om warez, cracks, etc.

Safari vert nesten aldri nytta på min MacBook, og Internet Explorer har eg sjølvsagt ikkje teke meg bryet med å installera ;-)

Arne-Daniel

Er det Opera som har dårlig støtte for iWeb-sider, eller går det den andre veien? Jeg har ikke iWeb selv (så jeg kan ikke sjekke det), men det er jo mulig iWeb genererer feil HTML-koder.

Opera 9 var fantastisk! Og manglende Mac-utseende mener jeg er feil. Man må bare sette det opp slik at det passer. Det er også litt av poenget med Opera: surfe er noe man gjør hver dag, derfor bør man kunne sette opp nettleseren etter egne behov.

Bilde av mitt oppsett:
http://bildr.no/view/4884

EDIT:
Et bilde som kan være nyttig for mange som klager på utseendet:
http://bildr.no/view/4885

mordor

Hvordan fikk du Ical iconet oppe i menylinjen?

Fant: http://www.macupdate.com/info.php/id/14351

nicomen

Det er ikke PNG-støtten det er noe galt med. Om dere ser på kildekoden så er iWeb-bildene ikke bare et bilde, men et sett med elementer som ligger oppå hverandre; blant annet to-tre spans ment for tekst innhold og tre bilder der en er hovedbildet og to er en effekt som ligger under og en som ligger over bildet.

Problemet med Opera 9 er at den feiler pga margin-verdiene som er satt. Jeg har rapportert feilen og håper at det kan bli fikset snart.

Håper det hørtes betryggende ut ;)

mbloh

Ja, jeg har også sendt en rapport, håper Opera gjør noe med det! Det er riktig som du sier at PNG-støtten som sådan er der. Men når man legger tekst inn i iWeb, lager man først en tekstramme, og bildene som legges inn innenfor denne tekstrammen, kommer altså ikke opp. Alle bildene på sidene mine har effekter som skygge, ramme, rotasjon, speiling. Dette viser Opera greit, så lenge de er utenfor tekstrammene. Men innenfor blir de altså borte.. Dette MÅ være en bug.

Jeg har lyst å bruke Opera, og jeg vil anbefale det til mine kontakter, men ikke før de får fikset dette..!

AreKrishna

Ikke at det er så jævlig viktig, men annoying at de ikke bruker samme font på knapper osv som alle andre Mac-programmer. Får det til å virke som en cheap og kjapp Macifisering av et eller annet Windoze prog...

leadbelly007

Gleder meg mer til opera til Nintendo DS, syns å huske at det skulle komme ut i sommer. Har ikke hørt at opera skulle komme ut til wii før, men det finns vel snart ikke en eneste plattform som det ikke fungerer på.

Bringsverd

Opera lesern til DS kommer i sommer/høst i Japan.
At Opera skulle utvikle en nettleser til Wii er ganske gamelt nytt.

bep0rz

Det nytter ikke å bruke BitTorrent-delen i Opera som et argument for å bytte. Operas BitTorrent-klient har blitt bannet fra flere større BitTorrent-trackere, og dermed ubrukelig. Faktisk like ubrukelig som hele Opera.
iBook 12" G4 - 1,33 GHz - 80 GB + 300 GB - 1024 MB - Power Mac G3 - 300 MHz

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai