GUIDE: Raskere arbeidsflyt

Da jeg fikk Tiger, begynte jeg med en gang å utforske Automator. Automator er en applikasjon som gjør gjentatte oppgaver helt automatisk og veldig enkelt. Denne guiden er ment for de av dere som er ganske ferske på mac, siden mange av dere sikkert vet om dette lille trikset.

Jeg skal bruke eksempelet bilder og iPhoto i denne guiden, men husk, det funker på alle typer filer.

Jeg tar mange bilder. Jeg liker iPhoto, fordi det organiserer bildene veldig fint og oversiktilig. Men har noen opplevd at alle bildene heter for eks. DC0329032 et eller annet osv..? Det gjør det vanskelig for meg å søke gjennom bildebiblioteket mitt, for jeg liker at bildene heter noe. F. eks. Hyttettur Høsten 2006 01.jpg osv. Da kan jeg enkelt og greit søke på "Hyttetur" og få opp alle bildene fra hytteturen.

Mange av dere vet sikkert at det går ann å endre navn på mange filer samtidig i Automator. Men jeg går gjennom noen av de stegene i denne guiden også.

Steg 1.

I stedefor å bruke iPhoto til å importere bildene, bruk Image Capture. Da blir alle bildene lagt inn i en mappe, og ikke rett inn i iPhoto. Du sitter nå med ganske mange filer, med navn som DC23904.jpg.

Steg 2.

Åpne Automator. I kolonnen helt til venstre, velger du Finder. I kolonnen som er nest til venstre, velger du "hent angitte Finder objekter". Dobbeltklikk, eller dra den over til vinduet til høyre. Nå velger du "endre navn på Finder objekter". Du får da opp ett ekstra vindu som heter "kopier finder objekter". Dette vinduet kan du ta bort. Du skal nå ha et Automator vindu som ser slik ut:

Steg 3.

I "endre navn på finder objekter" velger du "i rekkefølge" på den første drop-down menyen. Trykk "nytt navn", og velg adskilt med mellomrom i den andre drop-down menyen.

Steg 4.

Det er her tipset som kansje ikke så mange vet om kommer. I stede for å trykke "start", så velger du "arkiver som pluginmodul" i arkiv menyen. Skriv inn "Endre navn på Finder objekter. Avslutt Automator.

Steg 5.

Nå, i stedefor å åpne automator hver gang du skal endre navn på mange filer samtidig, markerer du alle filene du skal endre navnet på, control-klikker, går ned til Automator på menyen, og trykker "Endre navn på Finder objekter". Skriv inn hva filene skal hete, trykk fortsett, og vips... Nå kan du dra bildene inn i iPhoto, og beholde fil-navnet, så du kan søke lettere.

HUSK, dette med bilder var bare et eksempel, dette kan gjøres med alle typer filer, og du kan lage et hvilket som helst automator script, og lagre det som en pluginmodul. Veldig greit syns jeg...

Wolfgang

Dette var en fint tips for en som er n00b på Automator :)

Takk..

endorphine

Genialt! Tusen takk :D

Men kunne du lasta opp noen skjermdumper...? :o)

___________________________
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure.
(Jeg hører ikke hva du sier. Jeg har en banan i øret.)

filmsitepro

Jeg prøvde å gjøre akkurat som det stod i guiden, og alt funket helt fint til jeg skulle prøve den på noen filer, det kom nemlig ikke opp noen mulighet for å skrive inn navnet jeg skulle endre til, den bare startet med en gang og konverterte filnavnet til tall fra 1 og oppover! Hva gjør jeg galt?

Mega_Therion

Hmm, men det er jo mye lettere å endre navnet på filene etter at de er lagt inn i iPhoto! Bare marker dem og velg Bilder>Endre flere.

Hemo

Dei originale filene bør ikkje endrast.
Knytt heller søkeord (tags) til bileta dine.
Alle monderne program for handtering av bilete kan lesa ut (og søka i) stikkord som er lagra på den her måten.

fredarn

"Hmm, men det er jo mye lettere å endre navnet på filene etter at de er lagt inn i iPhoto! Bare marker dem og velg Bilder>Endre flere."

-> det skulle jeg si også!

20" iMac (1,5 GB RAM - 2 Ghz intel Core Duo - 250 GB HD - Mac OS X 10.4.6)
--> http://golfsiden.net

myexplorer

får heller ikke mulighet for å skrive navn - kommer bare tall

alleballe

Sikkert ingen som blir aa lese dette men, problemet som dere opplever skjer fordi guiden glemmer aa nevne at under "endre navn på Finder objekter" finnes det ett alternativ som en kan huke av "Show Action When Run". Naar dette er huket av vil dere faa en dialog boks hver gang scriptet kjoerest og en kan fylle inn navnet som man oensker for filene.

scottoiler

.

scottoiler

Denne metoden er for å endre filnavn
Når du endrer flere iphoto, endrer du ikke filnavnet.
Når du endrer dato&tittel iphoto, legger det seg ikke i taggen.
(Har prøvd å importere bilder på nytt - for å sjekke)

Bra tips det alleballe.

scottoiler

Hadde problemer med at filene forandret rekkefølge, men fikk tips om å legge inn "Sorter Finder-objekter" i felt 2. Dette løste alle problemer, samt at det var smart å velge "Vis handling når den utføres"
Automator så slik ut før jeg aktiverte den som plug-in

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai