Leopard - enda flere funksjoner avslørt!

leopard

Etter at Apple delte ut flere DVD-er med en utviklerversjon av Apples nye storsatsing, Mac OS X Leopard, har flere og flere funksjoner som ikke ble vist på WWDC 2006 blitt avduket. Det er spesielt blant utviklerne på Windows Vista, at nysgjerrigheten og granskingen i Leopard-preview har vært størst, og det er på deres community-site, aeroXperience funksjonene er dokumentert.

Føgende teknologier er enten nyvinninger eller forbedringer:

Oppløsningsuavhengighet, QuickTime, Fullskjermsmodus, Bilderedigeringsforbedringer + RAW-støtte, Carbon-applikasjon-forbedringer, iCal, Adressebok og Automator

Oppløsningsuavhengighet

Dette er en lenge etterlengtet teknologi som endelig blir implementert i Leopard. Ved å utnytte Quartz-teknologien, kan brukere nå få muligheten til å velge mellom et mer detaljrikt brukergrensesnitt, eller et mye større ett:

For å øke detaljrikdommen, øker Leopard antallet piksler per punkt, samtidig som det reduserer antallet punkt på skjermen. For å oppnå et større arbeidsområde reduseres antallet piksler per punkt, samtidig som antallet punkter på skjermen økes.

QuickTime

QuickTime har også opplevd flere forbedringer, blant annet dets eget QTKit framework. Dette fører blant annet til bedre korreksjon av ikkekvadratiske piksler og støtte for blendermodusdimmensjoner (aperture mode dimensions).

Fullskjermsmodus og Bilderedigering + RAW-støtte

Apple har nettopp sluppet sitt nyeste supplement til Core Video og Core Image, nemlig Core Animation. Denne teknologien skal redusere antallet kodelinjer, men samtidig tilby samme animasjonsresultat. Ved å utnytte denne nye teknologien, har Apple, gjennom Leopard, nå gjort det mulig for utviklere å tilby fullskjermsmodus i tredjepartsprogrammene sine. Overgangen til fullskjerm, skal også ha muligheten til å utføres med en pen animasjon vha Core Image. Med Core anitmation er det også lagt til rette for at utviklere kan legge til iøynefallende overgangs- eller utførelseseffekter til vanlige verktøy som resizing. Dette betyr at om brukeren av programmet ønsker å justere størrelsen på bildet, kan dette utføres samtidig som bildet animeres med en 3D-effekt, kun for syns skyld selvfølgelig.

Et nytt verktøy, som utviklere har fått tilgang til er det nye Image Kit, som gjør at programmerere med letthet kan lage et bildeutforskingsprogram, ala Preview.app, som itillegg til å fremvise bildene, også gir brukerne tilgang til enkle verktøy som "crop", "roter", "filtereffekter" og "slideshow".

Bedre integrering av tredjeparts programvare

Det forbedrede rammeverket i QuickTime har nå også gjort det mulig for utviklere av tredjepartsprogramvare å hente ut data fra QuickTime Cature. Dette betyr at tredjepartsprogramvare kan bruke QuickTime til å importere data fra filmkameraet ditt, og la deg redigere råmaterialet videre der.

Apple har også gjort det lettere for utviklere å hente ut informasjon fra Mac OS X' innebygde kalender, på samme måte som QuickTime, ved å ha forbedret iCals rammeverk. På denne måten kan brukernes "Hendelser" (Events), "Oppgaver" (Tasks) og kalender brukes utenfor iCal, og dermed, potensielt, brukes på nye og mer effektive måter.

TimeMachine kommer også med støtte for tredjepartsprogrammer.

Diverse

Det er også funnet forbedringer for Carbon-programmer. Et Carbon-program er et program som er bygd for Classic Mas OS grensesnittet. Disse programmene kan nå , etter hva jeg har forstått, oppføre seg som Cocoa-programmer under Mac OS Leopard. Det spekuleres dermed i at programmer som MS Office og Adobe Photoshop nå vil få tilgang til avanserte funksjoner, som tidligere kun var tilgjengelig for programmer skrevet i Cocoa.

Andre ting som nevnes er et systemvidt ord- og gramatikkorrekteringsverktøy, Mutliple Clipboard, støtte for automatisk webadressegjenkjenning, Apache 2.0, Ruby on Rails, Subversion og støtte for "script-to-framwork"-programmering.

Mac OS X tilbyr med andre ord tettere integrering av sine egne teknologier i tredjepartsprogramvare.

Kilder:
Apple Insider

xenimus86

"et er spesielt blant utviklerne på Windows Vista, at nysgjerrigheten og granskingen i Leopard-preview har vært størst, og det er på deres community-site, aeroXperience funksjonene er dokumentert."

Jaja, nå har de mer de kan kopiere!
Trodde han "PC" mannen sa at de skulle ta seg en ferie jeg... Finne seg selv.. Finne kunsten i seg selv...

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Spennende saker. Vi får se hvordan det blir i praksis.

EinarJ

"Et Carbon-program er et program som er bygd for Classic Mas Os grensesnittet."

Nei, dette er programmer skrevet for fellesnevneren, Finder er Carbon. Carbon er likeverdig med Cocoa funksjonsmessig.

Alfred.Woodden

zpeidar: Akkurat den delen der var jeg usikker på, så jeg oversatte heller direkte fra det som stod i artikkelen. Så igrunn er det forfatteren hos AppleInsider som har tatt feil.

Siterer Apple Insider:

"Carbon applications -- those build upon the Classic Mac OS programming interfaces -- can be embedded with Cocoa views under Leopard"

Mulig jeg misforstod.

EDIT:

P.S. hjemmelagd artikkelbilde :-) Falt i smak?

dibon

Gleder meg :D

åttitre

Er det mulig at Leopard kommer før neste sommer? :)

Med sunn fornuft og dårlig hukommelse, blir livet en fantastisk reise!
Teksting | Profil

jurgemaister

Wow. Jeg kommer ikke til å skaffe meg 10.5. Med utviklingen så kommer den splitter mye 2GHz MacBooken min til å virke som en steinaldermaskin!
Dessuten virker det som om Apple retter seg mer og mer mot "open source" i det de gir 3. parts programutviklere tilgang til funksjoner kun Apple har kunnet bruke før.... Fett!

HenrikSolberg

Endelig skal det bli mulig å spille av ikkekvadratiske piksler i Quicktime med pene resultater... Jeg gleder meg allerede...

segrov

nå er det jo stort sett typiske windows-programmer som finnes i carbon. Når disse programmene lettere kan dra nytte av os-x-spesifikke funkjsoner, vil de jo få en "edge" fremfor windows-utgaven:)

Alfred.Woodden

Men nøyaktig hva slags fordeler vil slike programmer dra av cocoa view?

Temaet er nok mer komplisert enn at det kan beskrives på to-tre linjer, men hva ser dere for dere, kort fortalt, at Photoshop kan gjøre med Cocoa som de ikke kan gjøre med Carbon?

jonello (ikke bekreftet)

Subject398
если все работает то я смогу это прочитать)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai