Apple - mot nye horisonter

Tirsdag kveld, norsk tid, holdt Apple en pressevisning for inviterte. Presentasjonen ble ledet av Steve Jobs og en lang rekke nyheter ble presentert. Kanskje den største nyheten var at ingen av nyhetene var relatert til Apples kjerneprodukt: Mac.

Alle nye produkter og tjenester var orientert rundt media, dvs. lyd, bilde, film, nedlasting og bærbart utstyr. I tillegg var alt som ble omtalt plattformuavhengig: iPod i sine ulike, nye varianter er jo helt frittstående produkt som fungerer både mot MacOS X og Windows, og dekker dermed 99% av forbrukermarkedets platform.

Alle programmer og tjenester er knyttet mot iPod og bærer dermed samme karakteristika: Nettbaserte og/eller platforuavhengige. Imponerende av et selskap for et selskap som er kjent for å holde løsningene nært kjerneproduktet. Tilsvarende løsninger fra andre, f.eks. Microsoft, Sony, RealNetworks osv. er faktisk alle sammen mer lukket i valg av standarder og plattformer. En interessant observasjon i lys av forbrukerrådets fotfølging av Apple.

Forsiden www.apple.com 13.9.2006

Som en konsekvens av dette kunne vi i dag, onsdag 13. september, se forsiden på www.apple.com uten et eneste Mac-produkt. Alt dreide seg om iPod, film, musikk, nedlasting og krossplatform programvare. Dette til tross for at Apple i løpet av de siste 7 månedene har gjennomført en dramatisk oppgradering av samtlige av sine Mac-maskiner. Samtlige er nye fra innerst til ytterst med nye skjermer, prosessorer, hovedkort, harddisk-løsninger, minne-løsninger osv.

Hvor viktig er Mac egentlig for Apple? En stadig større andel av omsetningen er media-relatert: Salg av iPod, salg av musikk, lydbøker og TV-serier gjennom iTunes Store (tidligere iTunes Music Store), og nå salg av spillefilmer i den samme kanalen, utgjør en stadig større andel av Apples omsetning.

Det er gode penger i hardware som Mac og iPod, men kostnadene ved produskjon og distribusjon av digitalt innhold som nevnt over er lavere, grensekostnadene er minimale, og begge synker over tid. Distribusjonskostandene ved bokser har ikke disse karakteristika. Dette har helt sikkert Apple sett, og det er kanskje et spørsmål om tid før de slutter å legge fokus på Mac. De har en unik mulighet til å utnytte sin posisjon innen digitalt innhold til å vri hele skuta mer lukrative farvann. Underveis må kanskje noe ballast offres...

admins bilde

admin

For meg var det ingen nyhet at Apple ikke kom til å snakke om Mac på en event med navnet "Showtime".

Apple kommer aldri til å ofre Macen på noen som helst måte. Det viser bare av den enorme utviklingen Apple har gjort med overgangen til Intel prosessorer og Mac OS X. Apple bruker nå mer penger enn noensinne på R&D på software-siden. Apple putter store beløp inn i Mac OS X, Pro-applikasjoner og iLife. Apple ønsker å være et selskap som leverer en komplett løsning. iPod og iTunes er kun "brekkstangen" for å få PC-brukerene til å endelig kjøpe Mac, gjett om det funker.

Eirikhk

Unnskyld at jeg spør så frekt, men hvorfor er skjermbildet av forsiden til apple.com tatt fra en Vindu-maskin?

Eirik
---------
PB 15" 1.5 GHz, PB 540C, PB 5300, SE 30...

proximitys bilde

proximity

iPod har ikke sjangs til å overleve. Jeg er overbevist om at på sikt vil terminalkonvergensen skape trøbbel for iPod. Jeg har ingen problemer med å se for meg at liten mobiltelefon om 3-4 år kan gjøre alt en iPod kan, + ringe + ta 6 megapixel bilder i god kvalitet. Jeg vil heller bære på 1 dings i stedet for 3. iPoden er en bølge som til slutt vil gå over. Apple gjør nok stort i fremtiden ved å selge digitalt innhold. - Men jeg har større tro på at apple kun slutter å lager macer når det er slutt på at de kan lage de flotteste maskinene. Og i prosessen vil Os X bli helt x86 åpent. (dvs, alle PCer kan fra og med da, kjøpe og kjøre Os X i stedet for windows). Men dette tror jeg ikke en gang vil skje med os X, må i såfall bli Os 11 (som jeg tviler på at det vil hete)

cas

For å vise at fokuset går mer på iTunes og iPod enn Mac! Les artikkelen en gang til..

admins bilde

admin

Med dagens MP3-mobiltelefoner har Apple en god sjangs for å overleve. Disse telefonene er ikke verdt plastikken de er laget i. Brukervennlighet i bånn, stygg design og ikke minst dårlig på alle funksjoner. Hvem kjøper et dårlig kamera, en dårlig mobiltelefon og en dårlig MP3-spiller når det man egentlig kun vil ha er en MP3-spiller? Jeg synes historien har vist at ingen alt-i-ett enheter har fungert eller slått ann. De eneste som kan greie dette per i dag er Apple og jeg venter i spenning på deres iPhone telefon. Nokia og resten av mobilgjengen er så låst fast i sin egen fantasi om hvordan en mobiltelefon skal kunne gjøre alt at de ikke greier å bevege seg noen steder. Kommer Apple med en mobiltelefon av samme kvalitet som iPoden og like bra integrasjon mellom Mac/PC som iPoden, vil de gjøre storeslem.

For øvrig så utgjør inntektene fra musikksalget til Apple minimalt. iPoden derimot er den store melkekuen.

ArneArts

Sist jeg sjekket kunne svært mange mobiler allerede gjøre alt det en iPod kan, pluss å ringe. Likevel selges det fortsatt både iPoder og andre mp3-spillere.

struktur

Det er dessverre slik at jeg ikke sitter på en Mac på jobb. Jeg klarte bare ikke å vente med å skrive kommentaren til jeg kom hjem, der det venter en MBP 15" :-)

struktur

admins bilde

admin

Bra artikkel - fint med debatt :) Skynd deg hjem til MBP :)

struktur

Mitt hovedpoeng var ikke at tidshorisonten var 2 eller 10 år. Mye skjer på kort tid i alt som har med digital elektronikk og digitalt innhold. Dette ser vi tydelig også på Apples profil og innretning.

Dette er ikke noe de gjør kun av hensyn til profitt. Steve Jobs har alltid gått etter det han synes er interessant, og fokuserer på dette (les en av biografiene som er skrevet om han). I mange år har han nått hatt fokus på digitalt innhold, både på Mac og på bærbart og på nettet.

Jeg er fullstendig enige i kommentarene på at dedikerte digitalkamera, digitalvideo, mobiltlf, MP3-spillere, PDA-er osv er i kraftig konvergens. Om ikke altfor mange år vil kun proff og semiproff utstyret være dedikerte bokser. Dette har jo i stor grad skjedd på stasjonært lyd og bildeutstyr.

Det store spørsmålet er egentlig Mac'ens plass i dette bildet. På et tidspunkt vil denne kraftige konvergensen og minimaliseringen av utstyret utvilsomt påvirke også de kraftigste personlige digitale enhetene som er laget: PC/Mac. Fomlingen med MediaCenter / FrontRow som nå pågår er raskt overstått...

Jeg tror ikke det er lenge til før Apple tjener mer på bærbart, krossplatform utstyr og programvare samt distribusjon av digitalt innhold over nett. Dette betyr ikke umiddelbart at Mac glemmes, men at konseptet "personlig datamaskin" har sin største endringsfase foran seg er vel helt innlysende?

Jeg gleder meg til 2016 og en fremtid der en trådløs, nettoppkoblet fjernkontroll med kreftene til MacBook Pro organiserer min digitale hverdag med et iPod grensesnitt.

Bilder og digitalvideo fra relevante enheter lastes rett opp til sentrale tjenester, musikk og film kjøpes/leies/lånes/stjeles eksklusivt fra nettet, all betaling skjer direkte mellom leverandører og bank og alt nettinnhold kan tross alt allerede i dag styres med kun en mus. Alt dette kan gjøres, og forutsetter ikke en Mac/PC som vi kjenner dem i dag, men en kraftig, fleksibel og brukervennlig "kontroller". De som trenger et tastatur kan ha det liggende. Lyd og bilde kommer fra stereoanlegg og TV.

Og dette er kun første skritt...

Journalisten

Det at det i det hele tatt er registrert et domene som iphone burde jo si sitt. Jeg er enig i en av bidragsyterne her; ingen har så langt kommet med en telefon som mestrer De Tre Store Funksjonene; telefoni, kamera/ video og musikk, på en sømløs, integrert og rask måte.
Om man spør hånden opp for dem som kun har EN dings og klarer seg med det, tipper jeg antall hender blir få.

Så langt på meg: Telefon og iPod i hver sin lomme.

Samt at dette er skrevet på en splitter ny HP bærbar som for andre er tanket om på nytt, uten at det hjelper. Nettverksforbindelsen forsvinner plutselig. Håper jeg klarte å sende dette innlegget, hjemme venter tre Macer..

Mega_Therion

"En interessant observasjon i lys av forbrukerrådets fotfølging av Apple."

Herregud! Nå må snart Mac1s dekning av denne saken bli litt mer edruelig! Jeg leste gjennom betingelsene i dag da jeg signet meg opp til en iTunes Stor konto (nei, skal ikke kjøpe noe) for å få lastet ned albumomslag til samlingen min, og det var ikke hyggelig lesning!

admins bilde

admin

Hva er det som ikke er edrugelig med dette? Forbrukerombudet fotfølger jo Apple for tiden, det er rett og slett bare en faktaopplysning.

Forøvrig så kan hvem som helst skrive artikler/nyheter på Mac1, og som du sikkert ser er dette ikke skrevet av noen av Mac1s administrasjon - men en vanlig bruker. Den følger dog kravene til Mac1s rettningslinjer for publisering og jeg vil ikke si at den setter Forbrukerombudet eller Apple i noe som helst dårlig/bra lys.

Nit-Rams bilde

Nit-Ram

Når jeg spiller gitar liker jeg å ha en boks for alle funksjonene... Jeg har en effektpedal for echo og en for fuzz... Dette er det en grunn til. Jeg har også en telefon, ett kamera og en MP3 spiller (iPod nano). Dette er fordi at inget multiprodukt kan gi meg like god kvalitet som hvert enkelt produkt gir... I det minste er det slik per i dag...

PitBull

Vil nok alltid bli slik også, for alt skal jo bli mindre også. Og så smått som det begynner å bli med mobiltelefoner, så begynner det faktisk å nettopp gå ut over kvaliteten. :( Jeg ahr en Sony Ericson W810i, og er ikek imponert over forsterkeren til headsettet. Jeg prøvd headsettet på PowerMacen min, og lyden ble 10 ganger bedre (Litt overdrevent, men dere fatter poenget.)! Og kameraet synes jeg har dårlig svartfarge, og fokus når det blir litt mørkt. så selv om det er hele 2MP, så blir det ikke like bra på grunn av størrelsen. Slik er det med alt.

svars bilde

svar

Ingen multidingser er bra, slik har det altid vært og mest sansynelig vil det altid bli slik.
De kan dytte så mange megapixler i et kamera de bare gidder, det blir ikke noe bedre av den grunn. Tar jeg det beste mobiltelefon-kameraet jeg kan få for penger i dag og sammelnligner det med min D70 så er det jo klart hvem som er best. (mobilitet er et annet spørsmål)

teknologien går fremover, og mac vil også gå fremover i takt med den. Det vil alltid være mulig å få bedre teknologi i en dedikert boks enn i en multiboks.

Mac n00bs bilde

Mac n00b

Når en haug med funksjoner skal stappes inn i en liten boks med størrelsen til en IFA eske, er det klart hvilke funksjoner som må prioriteres, samt at det antakeligvis vil gå hardt utover kvaliteten, snart kan man spare seg bryet ved å putte elektronikken inn i noen form for beskyttelse, folk har allerede begynt å vaske seg før de skal ta i alle duppedittene sine...

bassox

"Sist jeg sjekket kunne svært mange mobiler allerede gjøre alt det en iPod kan, pluss å ringe. Likevel selges det fortsatt både iPoder og andre mp3-spillere."

Men så del med oss andre da. Har veldig lyst på en god telefon med full iTunes integrasjon, mye minne og mulighet for å spille DRM beskyttet musikk fra iTms.............og ikke kom dragende med den halvgamle floppen fra Motorola, please.

Brhm

Skal ein "multidings" ta over for dei som er spesialiserte for eit formål må nødvendigvis volum, vekt og pris opp. Slik eg ser det er mobiltelefonen til kommunikasjon av ymse slag. Om mobilkamera tar over for noko er det i tilfellet eingongskamera, og foreløpig tar mp3 på mobilen berre over for nynning og plystring.

fredarn

Jeg tviler sterkt på at Apple vil nedprioritere macen.

De har hatt en enorm utvilking i sine produukter de siste månedene, og flere og flere kjøper dem, Apple har nå en gyllen sjans til å ta over Microsoft sitt "monopol" på PC-markedet - Og det vil de nok utnytte :)

20" iMac (1,5 GB RAM - 2 Ghz intel Core Duo - 250 GB HD - Mac OS X 10.4.7)
--> http://golfsiden.net

fredarn

"Skal ein "multidings" ta over for dei som er spesialiserte for eit formål må nødvendigvis volum, vekt og pris opp. Slik eg ser det er mobiltelefonen til kommunikasjon av ymse slag. Om mobilkamera tar over for noko er det i tilfellet eingongskamera, og foreløpig tar mp3 på mobilen berre over for nynning og plystring."

Ikke nødvendigvis! Utviklingen går framover!

Spør besteforeldrene/foreldrene dine hva de ville sagt for 50 å siden om noen fortalte dem at det skulle komme en PC slik vi kjenner den i dag. :)

svars bilde

svar

gå så langt tilbake engang.
Maskiner vi har i dag var utenkelig for folk flest i 1995.

struktur

Et mer belysende perspektiv får vi dersom vi går 30 år tilbake i tid, dvs 10 år før PC/Macens fødsel og sjekker hva IBM (som hadde absolutt markedsdominans) om hva de mente om muligheten for at noe ville utkonkurere stormaskinen. Ikke mange år før dette sa en av IBMs ledende teknologer at "verden vil i fremtiden kun trenge 4-5 virkelig kraftige stormaskiner".

Det interessante er selvfølgelig ikke hva som har skjedd av utvikling på datakraft, størrelse, pris eller andre enkeltfaktorer isolert, men at hvilket paradigme et slikt utsagn kom innenfor. Med andre ord: utsagnet kom innenfor konseptet at hele verdens behov for datakraft skulle betjenes at noe få svært kraftige maskiner, der alle med behov kunne kjøpe nødvendig datakraft. Dette var den rådende modellen for databehandling på denne tiden, og den eneste kjente måten å gjøre datakraft tilgjengelig på.

Det vi må prøve å se for oss når vi diskuterer PC/Macens rolle i dag, er et tilsvarende paradigmeskifte om 5-10 år!

Noe av det som gjør at det er kanskje mest spennende å følge Apple eller mer spesifikt Steve Jobs, er at han har en unik evne til å fange opp trender, nyanser og gode konsepter på et svært tidlig stadium. Og svært mye av det han fanger opp er ideer som blir sentrale i utviklingen av teknologi.

Det første gode eksempelet er en liten og komplett "PC for alle" i utviklingen av Apple I og II. Han fant det ikke opp (det var gjort av diverse andre) og han har ikke vært best i å komersialisere det (det har minst 5-6 andre vært bedre til). Men han så potensialet først, og staret en revolusjon som ikke er avsluttet i dag, 30 år senere.

Det tydeligste eksempelet er kanskje det grafiske brukergrensesnittet. Han fant det ikke opp (det gjorde Xerox PARC M.fl.) og han var ikke best til å komersialisere det (det var Bill Gates og Windows). Men han så potensialet først, og er det som har klart å trekke det lengst. Det finnes også mange andre ekspempler.

Dette er kanskje hovedgrunnen til at jeg synes det er et viktig tegn når Steve Jobs' Apple kjører så hardt på krossplattform, nettsalg av digitalt innhold og bærbart utstyr. Han ser kanskje et paradigmeskifte ganske tydelig allerede, mens vi andre ser det først etter at det har skjedd, om ca 10 år....

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai