Guide: Oppsett av nettverk i forbindelse med BitTorrent

BitTorrent blir bare mer og mer vanlig for å overføre store filer over internett (f.eks. åpen-kildekode programvare og spilldemoer) eller lokalt nettverk med mange brukere. I utgangspunktet er teknologien enkel å benytte, men her på Mac1 dukker det stadig opp spørsmål om bruk av BitTorrent på Mac. En stor del av spørsmålene dreier seg om ruter-problematikk og/eller spørsmål om optimalisering av hastighet. Siden de fleste tilfeller har særtrekk og ingen nettverksoppsett er 100% like vil denne guiden forsøke å forholde seg som en slags sjekkliste for oppsett og konfigurering av nettverk og BT. Eksempler brukt i denne guiden vil gjelde i de fleste standard oppsett av nettverk og vil forhåpentligvis kunne være til hjelp i de fleste tilfeller.

1. Kort om forskjellige klienter

Det første man selvfølgelig må gjøre er å laste ned en klient. Her fins det etter hvert mange å velge i. Azureus og Xtorrent er de jeg har hatt best resultat med i forhold til hastighet. Andre gode klienter er Transmission, Bits on Wheels eller BitRocket.

2. Ruter og nettverk

Blant de vanligste kildene til feilmeldinger og lave hastigheter er måten nettverket er satt opp på. Først vil jeg gi et eksempel på et oppsett som vil gi feilmelding og deretter forsøke å forklare problemet.

Mac med trådløs internett tilkobling får IP-adresse fra--- > trådløs basestasjon/airport får IP-adresse fra --- > ADSL-modem/ruter.

Mange bredbånd kunder mottar internett gjennom et modem med ruterfunksjonalitet (f.eks. et Alcatel Speedtouch 510 som Telenor har gitt til sine ADSL-kunder). Modemet fungerer også som en brannmur og deler ut IP-adresser til alle tilkoblede maskiner. Hvis man da setter opp en airport eller annen trådløs-ruter mellom modemet og datamaskinen, vil det ofte oppstå feil fordi trådløs-ruteren er satt opp til å dele ut IP-adresser den og. Sjekk alltid at det er bare en enhet som deler ut IP-adresser på nettverket ditt.

For å skru av distribusjon av IP-adresser på din airport express/extreme basestasjon må du åpne programmet Airpor Admin Utility som ligger i mappen /programmer/verktøy/. Logg deg inn på din airport og velg fanen ”nettverk”. Skru av distribuering av IP-adresser. Lagre endringene i konfigurasjonen og vent på at airporten starter på nytt. Når airporten er ferdig å boote fungerer den kun som en bro mellom ditt modem og Mac slik at Macen din får en IP-adresse som er i samme serie som den modemet deler ut.

Hvis du har kabelmodem er det sannsynlig at kabelmodemet ikke har noen form for ruter-funksjon, men kun fungerer som din bredbåndoppkobling. I så fall må distribuering av IP-adresse forbli på i din Airport eller ruter for at du skal kunne koble flere maskiner til din internettoppkobling.

3. Porter

Som default er de fleste BitTorrent klienter satt til å sende og motta pakker på port 6881. Denne porten anbefales ikke fordi noen internett-leverandører blokkerer trafikk til denne porten. Sett heller klienten din til å bruke en port over 50000.Denne guiden bruker port 55555 som eksempel. Se dokumentasjonen til din klient for informasjon om konfigurering av porter.

Nå må vi sørge for at alle trafikk på port 55555 blir rutet til din datamaskin. Dette kalles port forwarding på engelsk, vidersending eller også åpning av porter. Hvis ikke dette blir gjort vil all trafikk og forespørsler til port 55555 stanse hos ruteren uten å bli videresendt til din maskin. Denne delen er viktig selv om du skulle ha bare en maskin tilkoblet nettverket ditt. Har man flere maskiner på sitt nettverk, må man velge forskjellige porter for hver enkelt maskin.

Først må vi konfigurere statisk/fast IP-adresse på din Mac. Det gjøres i systemvalg --- > nettverk. Velg airport hvis du er tilkoblet internett via airport og klikk på fanen som heter TCP/IP. Øverst i det vinduet står det konfigurer IPv4. Velg ”bruker DHCP med manuell adresse” fra listen. I feltet IP-adresse skriver du samme tall som står i feltet ruter, bortsett fra at du forandrer tallet bak siste punktum til et annet tall (mindre enn 255). Nå har du satt maskinen til å bruke samme IP-adresse hver gang du kobler til nettverket.

NB! Hvis du bruker Airport til å distribuere IP-adresser til ditt nettverk må du bruke IP-adressering som slutter på et tall mellom 201-255. (eks. 10.0.1.201). Dette er fordi Airport basestasjoner reserverer adressene 2-200 for å dele ut til enheter som kobler seg til. Å bruke en adresse som ender med et tall under 201 vil i de fleste tilfeller resultere i konflikt og datamaskinen vil ikke få forbindelse med internett. Hvis det er oppstår problemer med tilkobling til internett etter å ha angitt statisk IP-adresse er løsningen som regel å skrive inn IP-adressene til dine DNS-servere i Systemvalg -- > nettverk og/eller i Airport Admin Utility -- > Internett. Adressene til dine DNS-servere står oppgitt på hjemmesidene til din internettleverandør.

Når vi har konfigurert statisk IP-adresse er vi klar til å rute port 55555 til den adressen. Gå inn i konfigurasjonsverktøyet til modemet ditt. Dette kan som regel gjøres ved å taste inn IP-adressen til modemet i Safari eller en annen internettleser og deretter taste inn login-informasjon. Når du er inne i ruterens konfigurasjon skal du sette port 55555 (både tcp og udp) til å sendes til IP-adressen du skrev inn i Systemvalg. For mer informasjon om nøyaktig oppsett av port forwarding på ditt modem se www.portforward.com. Der finner du informasjon om fremgangsmåte på de fleste ruter-og modemtyper.

4. Tweaking og tuning av hastighet

Når vi er ferdig med å sette fast IP og videresende porter, skulle vi være klare for å benytte BitTorrent med godt resultat. Jeg vil også nevne at det er en del ting man kan gjøre for å få mest mulig ut av oppkoblingen sin. Spesielt Azureus har flere valg man kan justere for å optimalisere. Det første er å sette opplastingshastigheten til å ikke overstige 80% av din opplastingskapasitet. Dvs. At hvis du har et abbonnement som gir deg 100 kb/s opplasting så må du begrense BitTorrent til ikke å laste opp mer enn 80kb/s. Hvis du laster opp på maks hastighet vil opplastingen kvele nettverkskortet ditt og det vil gå drastisk ut over nedlastingshastigheten din.

Hvis du besøker www.azureuswiki.com kan du lese en artikkel om ”good settings”. Jeg har selv testet rådene derfra og fått enormt bra resultat av det. Følger dere sjekklisten vil dere nok få masse grønne smil i azureus. ?

For å oppsummere denne guiden:

  • Husk bare 1 IP-distributør på ditt lokal-nettverk
  • Sett fast IP-adresse på din Mac
  • Videresend riktig port til riktig Mac (selv om du er eneste maskin tilkoblet)
  • La BitTorrent bruke kun 80% av din opplastingskapasitet for ikke å kvele nedlastingen.

Håper dette hjalp noen av dere som sliter med å få dette til å gå som det skal.
Hvis noen kloke sjeler har noe å tilføye setter jeg (og sikkert flere) stor pris på det.

smacmac

Kjempe god guide.
Det kan være jeg som er slapp, men de andre guidene jeg har lest har jeg liksom ikke skjønt 100%, men denne var latterlig enkel å forstå. Dvs. Jeg har aldri prøvd å følge de andre oppskriftene fordi det hele virket så avansert, men dette må jeg prøve i kveld.

ameneon

takk for det!
Har nå oppdatert guiden med en rettelse angående porter etter tips fra Jon. :)

Loose Change | blog | flickr.com | last.fm | myspace

Twinrehz

Det forklarer hvorfor nedlastingene mine stopper hele tiden. Takker for bra guide, må få testet det når jeg får Macen på nett! (Forhåpentligvis i løpet av høstferien).

Powered by G5-processing

Bonna

Deilig! Dette har jeg lurt på lenge, men har ikke orket å begynne å stresse med. Kanskje jeg burde dra igang igjen? Eneste problemet er at brukernavn og pass til ruteren fungerer ikke. Irriterende!

rorin

Husker jeg fant en guide en gang, der det var et stor regnestykke, slik at du fikk perfekt instillinger til din linje.
På hvor mye upload, Max Upload Connections osv

Noen som har en link til noe lignende?

mmac

Hei!

SOm student har jeg tilgang til en veldig god internettlinje gjennom en studentby jeg bor på. Det jeg lurer på er hvilken Bittorrentklient som er best ved et slikt tilfelle? Akkurat nå bruker jeg Tomattorrent, andre anbefalinger?

Hilsen mmac
iMac 20` 1GB RAM, LaCie 250GB Porsche, Toneport UX2, M-audio Keystation 49e

Jons bilde

Jon

Spiller liten rolle for ytelsen, men jeg ser et stort potensiale i BitRocket.

Problemet med å sitte bak firewall er at mange seedere prioriterer deg bort fordi du ikke er "connectable", samt at det blir værre for deg å seede etter du er ferdig med en download. Poenget med bittorrent er jo at man seeder minst 1:1 (altså, laster opp like mye som man har lastet ned).

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

ameneon

Bonna: Høyst sannsynlig har ruteren din en knapp for å resette alle innstillinger til fabrikkoppsett. Da vil du den tilbakestilles til default brukernavn og passord som skal sta i brukerveiledningen. Om du ikke finner brukerveiledningen din kan du søke på fabrikant og modell på google og finne det.

rorin: www.azureuswiki.com har noe slikt.
og her finner du en kalkulator som kan hjelpe: http://infinite-source.de/az/az-calc.html

mmac: Hvis du er bak en brannmur uten mulighet for å åpne porter er jeg ikke sikker på hva som kan gi best resultat. Du må bare prøve deg frem med de som er nevnt i guiden. Bruk en torrent med mange som laster opp som prøvekanin for å måle resultatene med de forskjellige klientene.

Loose Change | blog | flickr.com | last.fm | myspace

Knesarens bilde

Knesaren

Godt at en slik guide ikke er til hjelp for de som vil laste ned piratprogramvare.

How fortunate for leaders, that the masses do not think.
- Hitler

Jons bilde

Jon

Skjønner ikke helt hva du vil oppnå med en slik kommentar, men bittorrent er en legit teknologi som blir brukt til mye mer enn å laste ned piratkopier

Det blir stadig postet spørsmål som dreier seg om oppsett av bittorrent, så guiden dekker et behov. Samtidig så får det være opp til den enkeltes samvittighet om han/hun bruker bittorrent til lovlige eller ulovlige ting.

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

ameneon

Jeg er glad BitTorrent eksisterer. Det bidrar enormt til utvikling av gratis og god programvare hvor utviklerne ikke har råd til masse båndbredde for å distribuere programmene sine. Jeg håper inderlig denne teknologien holder seg ung lenge. :)

Loose Change | blog | flickr.com | last.fm | myspace

åttitre

Sjekke porter kan man enkelt gjøre her. https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2

DrBlake

Smud, har ikke giddi og gjort dette før nå.. hehe, nå funker det jo som bare det!

PM G5, 1,8Ghz,490GB HD,2GB ram,ATI9800Pro,AP,BT,Apple Cinema Display 23",iSight/Mac Mini 1,42Ghz, AP, BT, Combo / PB 15", 400Mhz, AP, Mercury edt. +noen Pods og stæsj :-)

Peedy

er det bare jeg som ikke får internett til å funke når jeg setter en fast ip til maskina, og routeren fortsatt står som dhcp server? hva gjør jeg feil?

ameneon

Det er noe jeg også har møtt på, men ikke alltid funnet ut av. Prøv å sette det bakerste tallet i IP-adressen til et tall mellom 202-255.

Loose Change | blog | flickr.com | last.fm | myspace

SuperSau

Gjør dette noe med en IP-Telefon som er koblet til den trådløse routeren?
takker for svar

macalicious

Alle tiders guide. Kjempebra og lett å forstå!

Ride the perfect wave

MacBook Pro 15" 2.16GHz Intel Core 2 Duo/1x1GB/120GB
DualLayer 6xSD/ATI X1600 128MB

sneipen15

hva er konfigurasjonsverktøyet til modemet og hvordan finner jeg ip- adressen til modemmet ?

Dozerbabar

Jeg konfigurerte statisk/fast IP etter forklaringen. Da mister jeg internett. Jeg testet forskjellige tall som siste tall (både under og over 201). Jeg forsøkte så å skrive inn DNS-serverenes ip-adresser i både nettverk og ariport admin, men fortsatt ikke noe nett.

Jeg har Telenor bredbånd så DNS-adressene jeg brukte er:
130.67.60.68
130.67.15.198
193.213.112.4

Ruteren har ip 10.0.0.138

Jeg testet både 10.0.0.222 og 10.0.0.17 for å teste (10.0.0.17 var ipen jeg hadde fått tildelt når jeg brukte med DHCP).

Under Airport-instillingene tror jeg kanskje jeg gjorde noe galt. Jeg gjorde følgende:
- Under nettverk slo jeg av Distribuer IP-adresser
- Når ikke internett fungerte skrev jeg inn DNS-adressene under DNS-tjenere under fanen Internett.

Bør internett fungere med de instillingene eller er det noe jeg glemmer/gjør galt/taster inn feil?

Trenger dette inn med teskje tror jeg :p Noen som kan hjelpe?

// Dozerbabar //

www.myspace.com/molotowrock
www.myspace.com/aleksandereriksen

sneipen15

Veldig bra guide!
jeg var på besøk hos en kompis eg hans ruters ip gikk det fint med (på min maskin) men hjemme står det at ruteren har ip 10.0.0. og det ville ikke safari godta. Men dette gikk helt fint hos kompisen min ( han hadde en lengre adresse).
hva er galt ? er litt lei av 10 Kb/s

tb1

Jeg anbefaler å prøve Opera som har innebygd BitTorrent.
Sikkert ikke like avansert som klientene nevnt i artikkelen, men utrolig raskt og lettvindt i bruk.

luftbaronens bilde

luftbaronen

Jeg får heller ikke til å sette en fast IP adresse uten at det kutter nettet. På Ventelo (min levr.) sine sider står det at ventelo ikke utleverer faste ip adresser. er det det som stopper meg her i guiden?

http://privat.ventelo.no/privat/kundeservice_privat/sos/article706.ece

lar.leiftore

Hva om ruteren er stengt. Er det noe da en kan gjøre for å få opp hastigheten? jeg har testet veldig mange porter, men ingen virker som de skal. Hastigheten er da veldig liten. Er det noe jeg kan gjøre?

takker for alle svar!

peermac

Jeg prøvde Azeures, men endte med å bruke Opera, nettleseren som har egen klient for Torrent-filer.
Raskt og enkelt.

pibecker

har nå lastet ned riktig torrent til filen. En rar torrent

kehagens bilde

kehagen

Det virker som LimeWire er i stand til å dele filer på nettet SAMTIDIG med at den laster ned filer fra nettet, og det UTEN slike faste IP adresser og porter og slikt som det ser ut til at BitTorrent trenger? Noe jeg har misforstått?
--
PC Week: "Apple is the tail that wags the Wintel dog."

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai