GUIDE: Lag ditt eget Qmaster Cluster!

Lag ditt eget Qmaster Cluster!

Final Cut Studio

Final Cut Studio inneholder et par program som heter Qmaster og Batch Monitor. Da jeg lærte meg Final Cut Pro og resten av programmene som følger med Final Cut Studio visste jeg ikke hva Qmaster og Batch Monitor var. Det vet jeg nå, og jeg vil dele med alle dere hvordan man bruker disse programmene, og hvor nyttige de kan være.

Compressor er et program som også følger med Final Cut Studio. Alle dere som bruker FCS vet hvor viktig dette programmet er når man jobber med store prosjekter som skal komprimeres eller gøres om til ulike filformater o.l. Og dere har sikkert opplevd at mens man komprimerer, eller gjør om en fil til et annet format, så konsentrerer maskinen seg om Compressor, mens du sikkert vil fortsette med prosjektet, eller starte et nytt. Med Qmaster, et cluster og noen macer, kan du fortsette å jobbe samtidig som arbeidsmaskinen din virker optimalt.

Steg 1:
For å kunne sette opp et Cluster til Qmaster må du ha noen maskiner tilgjengelig. I mitt tilfelle bruker jeg to intel-baserte Mac Minier. Begge med 1,66 GHz Intel Core Duo, den ene med 512 MB RAM og den andre med 1 GB RAM. Du må i tillegg ha en maskin som du jobber fra, og i mitt tilfelle er dette en PowerBook G4 17” med 768 MB RAM. Det spiller ingen rolle hva slags maskiner du bruker, så lenge du klarer å kjøre Final Cut Studio fra ”hovedmaskinen” (PowerBooken).

Steg 2:
Når du har disse maskinene, må du sette de opp. Hovedmaskinen utrustes med programmene du trenger fra Final Cut Studio (Final Cut Pro og Comprossor er de jeg har brukt mest i denne prosessen), og på ”node maskinene” trenger du bare en helt vanlig install av OS X og Qmaster på. Du installerer QMaster ved å sette inn Final Cut Studio (eller DVD Studio Pro) install DVDen og søker etter QMaster. Du skal da få opp en .mpkg pakke som heter AppleQmasterNode. Installer denne på node maskinene dine.

Steg 3:
Det Qmaster gjør, er å fordele den oppgaven du gir til nodemaskinene. Det sier seg selv at det går raskere å komprimere en film du har redigert i Final Cut Pro på to maskiner, i stede for en. Qmaster fordeler oppgavene til nodemaskinene gjennom ett nettverk. Jeg har brukt en helt vanlig 10/100/1000 switch, og koblet alle maskinene på. VIKTIG: Sett IP-adresse-fordelingen til manuell, og gi IP adresser slik det passer for deg. Jeg har brukt 192.168.0.1 og utover.

Steg 4:
Nå må du bestemme hvilken av nodemaskinene dine som er ”sjefen”. Jeg har valgt den Mac Minien som har 512 MB RAM. Gå inn i Systemvalg på hovednoden og velg Apple Qmaster. På ”share this computer as:” skal du huke av på ”Services and cluster controller”. På ”Services” huker du av for ”share” og ”manage” compressor (Hvis du bruker Shake eller Maya huker du av på ”Rendering i stede) Slik skal innstillingsvinduet ditt se ut når du har satt opp hovednoden:

Steg 5:
Sette opp ”slaven” går ut på ca. det samme, bare at i stede for å vlege ”Services and cluster controller”, velger du ”Services only”. Slik skal det se ut:

Steg 6:
Trykk ”start sharing” på begge nodemaskinene.

Steg 7:
Du har nå en controller-maskin, en som bare kjører services, og en arbeidsmaskin på samme nettverk. Nå skal du sette opp selve clusteret. Dette gjør du på følgende måte:

  • På hovednoden (Mac Mini Node 1) går du inn på Qadministrator som ligger i programmer mappen din. Øverst til venstre er det et vindu som heter ”Cluster”. Trykk ”+” og skriv inn hva clusteret skal hete. Mitt cluster heter ”Mac Mini Cluster”.
  • Under ligger et vindu som heter Qmaster Service Browser. Her skal begge nodene dine ligge. Dra de opp til ”Services” vinduet. På ”Controller” skal du velge hovednoden din. I mitt tilfelle Mac Mini Node 1.
  • Trykk ”apply”

Qadministrator skal se ut som dette her:

Steg 8:

Dette er det siste steget. Test om det virker! Om du har fulgt stegene nøye skal det virke problemfritt. Men jeg ville tatt en omstart på alle maskinene en gang før du prøver.

Konklusjon
For å vise hvor effektivt et Qmaster-cluster er, laget jeg en liten film i Final Cut Pro. Filmen er 1 min og 7 sek lang, og når jeg eksporterte den til .dv fra Final Cut Pro ble den på 232,4 MB. Jeg la den inn i Compressor og valgte innstillingen ”video for iPod: H.264”. Først testet jeg å la arbeidsmaskinen min omgjøre filen. Det tok 6 min og 59 sek. Så lot jeg Mac Mini Clusteret omgjøre filen, samtidig som jeg begynte på et nytt prosjekt. Da tok det 3 min og 39 sek. Dette samtidig som jeg rendret et ganske stort klipp i Final Cut Pro. Filen jeg omgjorde med Compressor endte på 4,7 MB, og kvaliteten er fantastisk.

Tips:

  • Hold nettverket ryddig. Jeg har kalt hovednoden for Mac Mini Node 1, og sekundærnoden for Mac Mini Node 2. Jeg har også gitt hovednoden IP adressen 192.168.0.1. 192.168.0.2 tilhører sekundærnoden og 192.168.0.3 er min arbeidsmaskin. På denne måten har du fullstendig oversikt over hele clusteret ditt.
  • Ha samme versjon av programmene og OS på alle maskinene. Når du har installert programmene, kjør en fullstendig programvare oppdatering.
  • Bruk Apple Remote Desktop for å administrere nodene dine! I stede for å måtte bytte tastatur, mus og skjerm mellom Mac Miniene hele tiden, bruker jeg en ekstern skjerm, legger vinduene til ARD på den eksterne, og har dermed full kontroll over alle maskinene gjennom arbeidsmaskinen min.
  • Hvis feilmeldingen ”CantentAgent Server not found” prøv å restarte arbeidsmaskinen med nettverkskabelen i.
  • Har du noen andre problemer er det en egen diskusjonsside på Apple Discussions for Qmaster:

Screenshots

Screenshot av arbeidsmaskinen som gjør en film over fra .dv til iPod H.264 formatet.

Scrrenshot av nodene som ”tar imot” filen jeg sendte.

Grape

Takk, en nyttig guide jeg vil få brukt for nå i november :)

dr. Zzz

hva er egentlig Final Cut Studio?

(Jeg burde sikkert lest hele artikkelen, men sånt bør forklares i første avsnitt. Jeg datt av etter ikke så veldig lenge. Og får du dumme spørsmål er det stort sett fordi du ikke har forklart noe godt nok... ;)

illuminated

Det er det beste video redigerings programmet som finnes!! Ble benyttet i produksjon av Ringenes Herre etc!!

"Vi har ansvar ikke bare for det vi gjør, men også det vi unnlater å gjøre."

Jons bilde

Jon

Dumme spørsmål får man også ofte svar på via google ;)

«Final Cut Studio, your all-in-one solution in the new era of post-production.»

Enkelt sagt en softwarepakke for videoredigering.

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

Don Johan

Fin guide! Visste heller ikke hva QMaster var til så dette var strålende. Neste gang skal min fremtidige laptop få styre sjappa, men Quad'en skal få tygge hardt på Compressor...

Thomas Gs bilde

Thomas G

Jeg har prøvd flere ganger å få til dette. Først så prøvde jeg for en stund siden, men fikk beskjed om at programmet ikke var helt stabilt og at det kom oppdatering, oppdateringen kom men fortsatt gikk det ikke. Nå med siste oppgradering til Final Cut Studio med universal osv. tenkte jeg at jeg skulle prøve å sette det opp igjen.
Har den maskinen som står i signaturen og en iMac 2GHz G5 i nettverk. Jeg har lest det som er av dokumenter som følger med programvaren og det som står på nettet uten å lykkes, jeg har vel gitt opp å få dette til å fungere, jeg gjør det som står men det hjelper ikke.

Power Mac G5 Dual 2 GHz , Mac OS X 10.4.8
2 GB RAM, 2 x 250 GB Serial ATA, 20-tommers Cinema Display
iPod 40 GB
Final Cut Studio, Adobe Creative Suite Premium

maccyboy

Man må vel ikke nødvendigvis ha 2 «node»-maskiner?
Holder vel med en Hovedmaskin og en «node»-maskin?

________________________________________
MacBook 2 GHz, 2 GB RAM, 100 GB HD, ViewSonic 20"
PowerMac 1,6 GHz, 1 GB RAM, 160 GB HD, Viewsonic 20"

mapales bilde

mapale

Ja, men som sagt så er dette kun slik jeg gjorde det... Men så fint at noen av dere liker guiden :)

Åsmunds bilde

Åsmund

Tusen takk for et flott tiltak! :-) Bra jobbet!

Nit-Rams bilde

Nit-Ram

Takker og bukker for fin guide! Nå trenger jeg bare FCS (bruker FCE til vanlig) og en liten serverfarm :P

oyvind63

Nyttig lesning!

Jeg driver et allsidig og overarbeidet 1-manns reklamebyrå og har hjemmekontor. Er i ferd med å kjøpe tre 20" iMac-maskiner (en til hver av barna) som knyttes til nettverket mitt via Airport. Redigerer en del film (Final Cut Studio) og jobber en del med 3D (Lightwave), og litt av konseptet med iMac-maskinene er at jeg skal kunne utnytte ledig kapasitet mens ungene er i barnehage/skole eller sover. Opprinnelig hadde jeg tenkt å sette opp disse maskinene som render-noder til Lightwave 3D, siden generering av 3D-bilder og animasjon er mye matematikk og ikke i så stor grad flytting av store datamengder. Et bilde i med "radiosity" og antialiasing tar lett 2-3 timer å rendre, så det genererer lite trafikk på nettverket.

Jeg lurer nå på om det vil være noe poeng å også sette disse maskinene opp som cluster via Airport, til bruk sammen med Final Cut Studio, men jeg har en strek følelse av at transporten av data mellom nodene vil ta så lang tid at gevinsten ikke bare spises opp men at alt faktisk bare går enda tregere.

Er det noen som har noen erfaringer her?

Jons bilde

Jon

Tviler sterkt på at det vil være noe særlig lønnsomt, da hadde jeg heller strukket kabler og satt opp en gigabit switch.

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

hwidth

Hei

Rett etter at tiger kom var det mye snakk om xgrid, det kom til og med en klient for å sette opp linux-bokser som noder.. det ser ikke ut som om det har vært noe særlig med utvikling på den fronten i det siste. noen som vet mer om dette? er det mulig å sette opp linux-bokser som
qmaster noder?

Henrik

----------------------------------
Macbook sort 1GB, 80GB, OS X Tiger
iPod mini: Silver, 4GB

MacMæen

Ringenes herre ble klippet sammen i Avid. Final cut studio inneholder et program som heter Shake. Det var det som ble benyttet til digital animasjon.

Edit: Shake følger visst ikke med. kjøpes seperat

mapales bilde

mapale

m

OleKristian

Disse guidene her bør kanskje inn på video1.no ?

Bare et tips :-)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai