GUIDE: Hvordan sikre dataene du oppbevarer på Flash-disker

Mange bruker Flash-disker, ofte kallt minnepinner, til å frakte dokumenter og filer. Minnepinner er meget praktiske fordi de er små, har USB-tilkobling, og fåes med mer lagringsplass enn på en vanlig CD.
Det mange ikke tenker på er at hvis man bruker minnepinnen til å frakte sensitive dokumenter og mister pinnen, vil uvedkommende få fri tilgang til alt som er lagret på minnepinnen, og til og med slettede filer hvis du ikke har brukt sikker sletting eller filene har vært overskrevet. Denne lille guiden vil lære deg hvordan du kan sikre dine data på en meget enkel og brukervennlig måte.

1. Start programmet Disk Utility, som ligger i Applications/Utilities/.

2. Når DiskUtility har åpnet, klikker du på New Image i vinduet til programmet.
Disk Utility-vinduet

3. Skriv inn ønsket navn på disk image-filen, for eksempel Secure.dmg. Velg Size: velg standardalternativer fra gardinmenyen eller velg Custom for å taste inn eksakt ønsket størrelse. Velg Encryption: velg AES-128 fra gardinmenyen. Velg Format: velg read/write disk image. Klikk på Create-knappen.
Disk Utility-innstillingsvinduet

4. Et vindu med tittelen Authenticate vil vises kort tid etter at du har fullført punkt tre. Skriv inn passordet du ønsker i begge skrivefeltene. Velg om du vil Keychain-programmet skal huske passordet for deg (dette er valgfritt). Klikk på OK-knappen. Det opprettes nå en fil på skrivebordet med det navnet du valgte, dette er disk image-filen.
Authenticate-vinduet

5. Avslutt Disk Utility og gå til Finder. Kopier disk image-filen over til minnepinnen din.

6. Ferdig!

Når du skal lagre filer du ønsker skal være beskyttet, dobbeltklikker du på disk image-filen (som ligger på minnepinnen), du blir spurt om å taste inn passordet du valge og det monteres en virtuell harddisk, som du kan lagre filer på. Når du er ferdig velger du den virtuelle harddisken og klikker på Eject i File-menyen til Finder. Filene er nå beskyttet, og det er ikke mulig å få tilgang til de uten å taste inn passordet. Husk å velge et godt passord!

Grandars

Er det mulig å åpne filene på windowsmaskiner, uten ekstra programvare?

F-r-e-d-r-i-k

Takk. Fin guide.
Men er det mulig å gjøre hele minnepinnen til et kryptert image, slik at man må taste passord for å aktivere minnepinnen på maskinen?

dibon

Fin guide ja, men som F-r-e-d-r-i-k sier, skulle gjerne hatt noe som krypterte hele minnebrikken.

cannons bilde

cannon

Lag et image som er lik størrelsen på minnebrikken, og vips - hele minnebrikken er i praksis kryptert. Bra tips, Åsmund.

vlunde

De fleste usb-stikker kommer med programvare som kan kryptere og/eller passordbeskytte stikken. Hvis man er HELT paranoid kan man jo kjøpe Sony Microvault med fingeravtrykksleser...

svars bilde

svar

Fingeravtrykk lesere er utrolig enkle å bryte seg inn på. Fingeravtrykklesere som sikkerhet er en mere falsk stikkerhet enn det et godt passord er.

magnus

En guide av typen hjemmemekk, Apple burde komme opp med noe bedre, minnepenner er jo så vanlig nå om dagen

Fred ut macere!

Eirikhk

Dette er jo en enkel og grei løsning som virker...

Den løser imidlertid ikke problemet som Grandars nevnte, nemlig å gjøre denne Windows-kompatibel.

Jeg flytter ofte data mellom hjemme (Mac) og jobb (Win), og skulle gjerne sett en løsning som virket rett ut av boksen for begge OS-er samtidig

:)

Eirik
---------
PB 15" 1.5 GHz, PB 540C, PB 5300, SE 30...

sungame

Eirik: Så denne løsninga vil altså ikke være Windows-kompatibel? Det er jo et problem, da jeg bruker minnepinnen min nettopp for å flytte filer fra min egen Mac til windows-maskina på jobben...

- livet er en lang rappell

Kirkeby

Eit tips som virker, tro meg:
Pass på minnepennen din!!

Stå på, ha det fint og gå i GUD!

rstanges bilde

rstange

Flott! Satt nettopp og skulle finne ut hvordan jeg kunne lage en passord beskyttet mappe! :-)
Har ritkig nok ikke noen minnepenn, men har noen filer på harddisken jeg er litt redd for når maskinen står alene.

Mr.$tangeland

kimmey2k3

www.truecrypt.com fikser hele greia! :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai