ZFS i Leopard?

I mai florerte det et rykte om at Apples utviklerteam ansvarlig for filsystemet hadde kontaktet Sun Microsystems for å benytte deres filsystem Zettabyte File System (ZFS) i den kommende versjonen av Mac OS X. Dette ryktet forsvant raskt og dukket ikke opp igjen før etter Apples presentasjon av Time Machine på WWDC i august. Igjen begynte utviklere å hevde at Apple måtte arbeide på et nytt filsystem for at Time Machine skulle fungerer effektivt. Igjen forsvant ryktet ut i det blå, men nå er det altså tilbake. I den seneste utgaven av Leopard har nemlig Disk Utility/Disk Verktøy fått full støtte for Suns ZFS filformat!

ZFS systemet til Sun har av mange blitt sett på som svært revolusjonerende. Det er et åpent og fritt tilgjengelig filsystem utviklet av Sun Microsystems til deres Solaris system og dette formatet har en rekke fordeler i forhold filformater som Apples HFS+ og FAT32. ZFS er et 128 bits filsystem som effektivt kan lagre store mengder data. De viktigste funksjonene i dette filsystemet for Apple er muligheten til å gå tilbake til såkalte "Snapshots" i filstrukturen. Det er antatt at Apple vil bruke denne teknologien for å kunne få Time Machine til å fungere optimalt.

Skulle Apple velge å gå for ZFS formatet som filformat i Leopard og få utviklet dette godt nok til at det kan inkluderes i første utgave, vil det være nok et nederlag for Microsoft og Vista. Microsoft lovet nemlig også et nytt filsystem i Vista kalt WinFS, dette ble aldri noe av og filsystemet ble fjernet fra den ferdige versjonen av Vista. Eksperter mener dog at ZFS er et vesentlig bedre filsystem enn WinFS noen gang var.

Er dette Apples top-secret funksjon i Leopard?

Kilde: MacDailyNews

mingebretsens bilde

mingebretsen

Hva er dette ZFS egentlig?

Hvordan vil jeg som bruker merke noe? Er det liksom bare "måten" datan blir lagret på, eller?

Mvh Markus
www.mingebretsen.com

arveT

Her kan dere lese mer hva zfs er og hva det vil gjøre for dere:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zfs

- arve

0lav

Vil ikke dette si at hvis vi vil få utnyttet leopard mest mulig når det kommer så må vi formatere disken?

msulland

Dette blir nesten for godt til å være sant.

elacin

Nå gleder jeg meg bare mer og mer til leopard!
Ihvertfall for de av oss som bryr seg om ting som dette blir det MYE å leke med :)

--
elacin

(kan dere komme over at vi har rett når vi sier det er teit å ha specs her?)

klev1

Men når kommer NTFS-støtte?

ZiPLe

Det vil aldri komme full støtte for NTFS i Leopard. Microsoft sitter på patentene til NTFS og de har så langt signalisert at de ikke har noen intensjon om å frigi disse.

Vet det finnes noen opensource-prosjekter som jobber med saken, men ting tar tid når du må drive med reversed-engineering.

Polymorphs bilde

Polymorph

"Vil ikke dette si at hvis vi vil få utnyttet leopard mest mulig når det kommer så må vi formatere disken?"

Archive & Install ;)

svars bilde

svar

Satse på at de får laget et boot system også.
Pr i dag kan man vist ikke boote fra et ZFS volum.

jpsalvesen

Med et slikt filsystem ligger Mac mye bedre an i enterprise-miljøer, for bedrifter vil ha en unnskylding mindre for å holde seg på Windows. Noen som vet noe om sammenligning av tilgangskontroll-systemer mellom windows og OS X i et enterprise-miljø? (Altså windows domains etc)

Det kan også være at det blir bedre ytelse for dem som driver med svæææære filer - sånn type videoredigering i HD, f.eks. :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai