Mac OS X vil snart kunne kjøre på vanlige PCer?

I følge CNNMoney.com vil Mac OS X i fremtiden kunne kjøre på vanlige PCer fra f.eks. Dell og HP. Dette skjer uten Apples velsignelse, og er en konsekvens av såvel Apples skifte til Intel som nye teknikker for virtualisering.

Disse nye teknikkene dreier seg dels om den hardwarestøtten for virtualisering som alle siste generasjons prosessorer har innebygget, deriblant Intels, men også programvare som Paralells og VMware utvikler for å kunne kjøre flere operativsystemer samtidig. Begge disse selskapene bedyrer at det er en utilsiktet konsekvens at det vil bli mulig nå å kjøre Mac OS X på ikke-Apple maskiner. VMware bekrifter at det allerede er flere av deres kunder som gjør dette. Det er ikke produktene rettet mot Mac-markedet som gjør dette mulig, men virtualiseringsløsingene rettet mot eiere av vanlige PCer.

Artikkelen i CNNMoney er dessverre ikke særlig rik på tekniske detaljer, heller ikke berører den den (ikke usannsynlige) muligheten for at Apple vil slippe løs sitt kobbel av advokater for å forsøke å hindre det. Apple har i lengre tid hatt tekniske begrensninger som har vanskeliggjort nettopp dette og om disse tekniske begrensningene må fjernes før dette virker er uvisst.

whildonen

...er ikke hvorvidt man kjøper seg inn i pakkeløsninga "Mac", men at monopolet Microsoft brytes ned, etter min ydmyke mening. Dessverre tror jeg ikke det kan skje ved at Apple tviholder på sin pakkeløsning med steinhard kontroll over maskin- og programvare, selv om dette naturligvis borger for de mest solide produktene. Spørsmålet er vel om det allikevel ville kunne fortsette slik, dvs. med samme høye kvalitetsnivå, ettersom de ville fått en stadig større del av markedet. Kvantiteten ville vel før eller senere ha gått utover kvaliteten, skulle jeg tro.
Jeg tror nok at vi vil se flere brå kast enn overgangen til Intel, men disse vil uvegerlig føre til det som jeg anser er viktigere enn at Apple er best; nemlig at Microsofts kvelende grep på utviklingen blir brutt. Om det skjer ved at Mac OS X spres også til andre maskiner enn Apples, er det vel egentlig ingen stor tragedie, tvert om.

Man kan spekulere over dette at de droppet Computer fra navnet sitt, er en indikasjon på at de nettopp forbereder seg på en slik framtid; hvor OSet deres slippes fri. Da vil jo nødvendigvis datamaskinene deres falle i popularitet, ettersom majoriteten ville heller kjøpe en billigere Dell eller Toshiba eller hvasomhelst, med et suverent OS på, enn å måtte blakke seg på en Mac, som riktignok er en bedre maskin, men allikevel; mennesket lever ikke av datamaskiner alene :p

Dette ville naturligvis føre til at Mac OS X ville få flere problemer, men kanskje kunne det unnvikes ved at man jobbet for å tilpasse det til den nye virkeligheten?

Vel, bare noen tanker om hvordan det kan gå.

sungame

I det store og hele er jeg veldig enig med forrige innlegg.
Selv om den perfekte integrasjonen mellom hard- og software har vært et godt argument for Mac, og selv om i hvert fall de bærbare Macene gir mye for penga, er det OSX som er den største grunnen til å velge Mac i dag. Hvis dette supre OSet også kan nå ut til PC-brukere, er det bare flott, spør du meg.

- livet er en lang rappell

hombre.brutal

Jeg sier meg også enig i de andre debattantene.

Dessuten mener Mac brukere at Mac maskiner ikke er noe dyrere enn "vanlige" PC'er, så de vil sikkert fortsatt kjøpe Mac maskiner ;-) Det er mao. ingen grunn til at Apple skulle tape penger på et slikt "frislipp".

Hombrè!

Øysteinhs bilde

Øysteinh

Blir spennende å se hvor dette tar veien. Stabiliteten til Mac OS X skyldes nok i stor grad den nære forbindelsen mellom system og maskinkomponenter, og denne muligheten til å skreddersy disse soft-/og hardwareløsninger. Man slipper å måtte forholde seg til et utall komponenter og de nødvendige driverene.

Apples løsning vil i den sammenheng ha to valg. Fortsette sin strategi og tilpasse systemet for kun sine egne komponenter, og dermed få "ry" på seg for å ha et ikke-fullverdig system.
Alternativ to vil være å støtte tredjeparts komponenter o.l, og som mulig konsekvens få et mindre stabilt system. Samtidig "taper" de også kampen.
Eller, kanskje de vil revolusjonere hele software/hardware-forholdet, slik man gjerne ønsker å tro.

Øystein.

--
Kanskje vi skulle hatt en emo-dag også? De er litt i samme bås som gothere og satanister, bare at de er "dypere" og ikke sinte, bare skuffa. -Nils

daskog

Ikke at Apple sine maskiner ikke holder mål, men hadde Apple lagd litt mere mainstream hardware som kunne konfigureres litt mer så hadde det helt klart vært en sikker vinner både blant gamere og andre. Jeg innser at Mac Pro kan konfigureres til og bli en bra spill maskin, men forbeholt de med rike foreldre eller lommeboka full med cash.

Gjertsen

Man kan også se det slik:

De som lurer på om de skal switche over til mac kan prøve det før de kjøper (hvem hadde ikke kjøpt etter 2 mnd med OSX?).
Bytter de ikke over til en mac med en gang så tør jeg vedde på at neste maskin vedkommende kjøper blir en mac!

Personlig så mener jeg og sikkert flere med meg at en mac er og blir en mac og selv om en pc kan kjøre OSX så er det ikke like kule og vise frem en vanlig pc med OSX.

EinarJ

Egentlig er det ikke så essensielt for stabiliteten at Apple har kontroll over maskinvaren, bare ta en titt på Linux, FreeBSD, ja egentlig det meste som ikke er Windows, de er nokså stabile og støtter mye rart. Det er unektelig en fordel for QA hos Apple, og utviklingshastigheten å ha et minst mulig spekter av maskinvare dog.

Problemene til Windows er mangfoldige, ikke alle er Microsofts skyld direkte, men mange av dem har med MS' policy å gjøre:

* Masse hacks for å støtte eldre versjoner av programvare som brukte udokumentert funksjonalitet, eller bugs. (Sim City/DiskKeeper f.eks)
* Et HAV av maskinvare, som SKAL fungere med Windows, hvor de som skriver driverne i enkelte tilfeller må ha vært stein, høy, og halvveis lobotomert, HÅPLØST mye drittdrivere ute å går.
* Sony
* Bakoverkompatiblitet er et must for MS, noe som medfører bloat, etterslep, og videreføring av problemer.

Microsoft er rike nok til å si "Fuck you, vi gidder ikke støtte dere", og hvorfor kan de si det? Jo, nettopp fordi det ikke er andre steder å gå for kundene, så hvorfor har de ikke gjort det med en del software/hardware leverandørers eldre løsninger? Jo, nettopp fordi det de lever av er lock-in for kundene.

Tror ikke det hadde vært noe stort problem for Apple å slippe OSX, med et begrenset støttesett, der de f.eks nektet å støtte noe som helst av hardware som er laget før 2006, med mindre dette fungerte med mac før de slapp fri OSX. De har full rett til, og burde virkelig være så strenge som WHQL burde ha vært på å slippe til drivere i et slikt miljø.

Men for all del, alt som kan få Microsoft under 80%, slik at vi får se virkelig konkurranse igjen er positivt.

Billhater

Jeg er klar over at det er en viss sammenheng mellom hardware og stabiliteten til Oset. Men som noen er inne på: Linux funker på de fleste PCer, og det mye bedre enn Windows. Nå har jeg hatt oppe miin egen PB noen ganger, og jeg må si at det ikke er så veldig spesielt det som er inni i den. Jeg skiftet ut harddisken som var en helt vanlig Hitatshi, jeg skiftet ut rammen som var noe helt vanlig Crucial greier. SuperDriven er en Matshita. Designet er fint, men det meste kan byttes ut. Det mest sære er vel prosessoren som det snart ikke finnes noen igjen av (PPC)?

devo

jeg vil heller ha en pakkeløsning, det er det Apple er snakk om. Kan lett se for meg driverproblemer på en "OSX86"-maskin. I utgangspunktet burde jo bare syke skjermkort hatt en driver.. alt som f.eks kortlesere, lydkort, nettverkskort og småting burde ha direkte hardwarestøtte. Det er jo i realiteten sånn det fungerer i dag, det meste virker, så kan man velge å installere masse skit fra leverandøren for å få en ekstra funksjon liksom... dette er da på windowsfronten :)

Mr_MacBookPro17

dette blir jo døds bra! man slipper da å punge himmels mye ut for en MAC! bare pga design... så da kan jeg få meg en fet vanlig pc med OSX! håper dette går gjennom....

I´m Riding a MacBookPro 17" 2,16 GHZ, 2GB RAM, 100 GB HDD 7200RPM + 300GB 7200rpm iomega + Office prof + Final Cut Studio 5.1 + Apple care + Iwork 06 i mellomtiden synger en Nano 4GB i mine ører...

google

Jeg kjørte OS X på PCen min for rundt et år siden. Hvorfor kommer dette nå? Fungerte fint det forresten.

svars bilde

svar

Er ikke dette snakk om å kjøpe OSX under Parallels eller vmware?
Mener å ha lest litt om dette.
Uansett, vist dette stemmer, så er ikke dette helt det samme som å kjøre et os native.

datagutten

Er jo ikke noe nytt at det mulig å kjøre mac os på pc, dette ble hacket for en god stund siden.
Den eneste forskjellen mellom dagens macer og pcer, er at mac bruker EFI, som er et annerledes og mer moderne styresystem enn pcens BIOS.
Dagens crackede versjoner av mac os fungerer ved at oset er modifisert, slik at det starter opp på BIOS.
En mer lovlig løsning, som muligens er det som menes i denne artikkelen, er å kjøre det gjennom et emulatorprogram som emulerer EFI.

Mr_MacBookPro17

ja men det må være greit og enkelt for alle å kunne vite hvordan OSX kan kjøres på vanlig pc, ikke alle sitter 24-7 med pc`n / macen og lærer alt. om det var slik at jeg bare kunne kjøpe bærbar pc og sette i osx disk og installere hadde jeg gjort det for lenge siden og garantert ikke vært den eneste. så hadde jeg i tillegg spart $$$

I´m Riding a MacBookPro 17" 2,16 GHZ, 2GB RAM, 100 GB HDD 7200RPM + 300GB 7200rpm iomega + Office prof + Final Cut Studio 5.1 + Apple care + Iwork 06 i mellomtiden synger en Nano 4GB i mine ører...

Snarf

Dersom Apple gjer noko slikt, så vil dei selge mindre av sine egne maskinar. Og dette med skreddersydd Hardware/software ER viktig. I musikkproduksjon ser vi jo dette ofte.

Skal du kjøre Pro Tools på ein PC MÅ den tilfredsstille ei rekke krav, er ikkje nok å ha ein maskin som berre er "rask nok".

Og Pro Tools for Windows er langtifrå like stabil som OSX versjonen. Noko eg testar daglig.

Apple vil på link linje med MS slite med at programvaren ikkje vil yte optimalt på alt mulig av selvbygg og billig bajs frå Elkjøp osv.

Skulle dei gjennomført dette måtte det bli ein identisk modell som Digidesign har med ProTools.
Kun det og det hovedkortet/cpu oppsettet ville være støtta.

Apple prøvde jo noko sånnt med kloneprosjektet. Der var målet å gjere MAc OS tilgjengelig for folk som ikkje ville kjøpe ein mac, ved å støtte andre system, og det gjekk jo i dass.

Worse Case scenario er jo at Apple finn ut at dei ikkje gidd produsere hardwaren lenger, og vi blir støkk med keikete Fujitsu Siemens boksar som kjører OSX med varierende hell.

Då betalar eg heller dei 200 kronene ekstra for ein Mac.

Mr Macbookpro17, kor er det du får det ifrå at Du hadde fått ein annan laptop med samme specs som kjører OSX like bra for halve prisen?
Kvalitet kostar. Tilogmed Dell sine GODE maskinar, kostar flesk.

Har du ikkje råd til ein macbook så gi f i å kjøpe ein.

Follk av 2007 har ein rar illusjon om at dei skal kunne få alt dei vil ha utan å jobbe ræva av seg.
Ein bieffekt av heile "last ned ting gratis på nettet kontra å betale for det"- kulturen.
Bah

Heime: MacBook(1.8Ghz-1GB)/MBOX2/Cort Bass/Les Paul Black Beauty Reissue
Jobb: - www.rabalderstudio.com -

Mr_MacBookPro17

nå da jeg ser ingen steder at jeg har skrevet at jeg kunne få en like bra maskin for halve prisen og vi alle vet at det er klin umulig å gjøre et slikt kjøpt dersom det er ikke salg fra konkursbo eller lignende.

det jeg ser er at andre bærbare i 25000kr klassen har innebygget tv tuner, gjerne minnekort leser, hdmi, 512mb skjermkort, riktig nok er disse bare en halv cm tykkere og ikke har en kul finish men ser man på spes så er de kraftigere. så tenk da å ha en slik maskin med installert OSX.

og ja jeg forstår godt at design koster men jeg synes ikke at det er verdt det. og ikke bland pengene inn her, hadde ikke jeg hatt penger så hadde jeg ikke kjøpt MBP det er sikkert. kjøpte den bare fordi jeg hadde lyst til å switche over på den andre siden for å se hvordan ting fungerer der. er storfornøyd men det irriterer meg litt over å se at for noen lapper mindre så kunne jeg f.eks hatt tv på maskinen men med xp eller vista...

dessuten ved å kjøpe en pc slipper jeg problemer ved reklamasjon for alle pc forhandlere er imøtekommende når det gjelder reklamasjon og garanti mens apple derimot.... ja det kjenner man godt til. men det er en annen sak.

hele poenget mitt er at det blir deilig dersom det blir gjort slik at osx kan kjøres på vanlige pc, på denne måten kan man velge om man vil ha MBP eller HP-Toshiba osv osv, samtidig windows eller osx.

samtidig tror jeg at det vil hjelpe apple at flere vil gå over til osx i og med at det er sikrere på mange måter...

vi får vente og se.

I´m Riding a MacBookPro 17" 2,16 GHZ, 2GB RAM, 100 GB HDD 7200RPM + 300GB 7200rpm iomega + Office prof + Final Cut Studio 5.1 + Apple care + Iwork 06 i mellomtiden synger en Nano 4GB i mine ører...

bendikt

altså noen som har tenkt på at det er en mulighet men vanskelighet ? nemmelig å kunne porte BSD drivere som støtter det meste av hardware ?

Darwin er jo igrunn bygget på *BSD kjernen.

Men men mener å ha lest litt rundt å at pr i dag skal det endel til for å porte *BSD drivere.

Grunnet apple skriver og kompilerer driverene sine på en litt annen måte enn det er gjort
for *BSD.

men så er det slik at i *nix verden kan omtrent alt portes om hverandre =)
Med litt arbeid.

noen som ser på dette som en mulighet ?

Vist dette hadde skjedd hadde det ikke vært noe problem å kunne si at OS X er mer stabilt å oppegående enn Windows.

Grunnet BSD leverer bånnsolide drivere til det meste. =)
Tror nokk at Apple har tenkt nøye over dette. =)

Og dem kjører nok *BSD drivere for å teste diverse Hardware som skal være på macen.
Veldig smart å ha ett *nix basert system som grunnmur for hele OSet man selger og lager.=)

Da har man folk som utvikler for deg. Og nå som dem har gått over til intel sparer dem
kostnadene sine ved å ikke porte til powerpc cpuen. Noe som gjør at dem kan gi litt støtte til foreks *BSD utviklerene så svjip! har dem 100% fungerende drivere til sitt os og kan heller konsentrerer seg om å utrette applikasjoner og funksjoner( ikke minst design ) for GUIen sin.

her har dere en liten doc på hvordan porte *nix drivere til Os X / Darwin.
http://developer.apple.com/documentation/Porting/Conceptual/PortingDrivers/PortingDrivers.pdf

Skrevet av apple selv =)

djhalleus bilde

djhalleu

Mac er ikkje dyrt, det varer bare dobbelt så lenge. Og har mindre dårlige pc-komponenter i seg. Eg syns prisen er bra nok. Men akk,apple, hold opp med å lage tynne imacer - mac burde være den første med terrabyte-disker som standard. Mer hardware takk.

halvard

** Performa 450 /25 Mhz /120 Mb / MIDI Miracle Machine / System 7.1
** iMac G5 / 1,6 Ghz / 80 GB / 10.3.9 (Si nei til nettpoker)

mfn

Helt siden tidlig 90 tallet har mange hatt en ide om å kjøre MACOS på PC, det faktisk laget en OS 7.0 til PC, men den ble aldri releaset. Senere dukket jo ryktene opp om dette "marklar" prosjektet som egentlig handlet om å porte OSX til PC. Så viser det seg jo at Nettop dette skjedde da Apple gikk over til Intel.. For en Intelmac er rent teknisk sett en en PC. Man kan selv bygge en maskin som teknisk sett er 100% identisk som en mac ved å kjøpe deler selv hos komplett eller andre nettshopper og butikker. Eneste som hindrer å bruke OSX på en vanlig PC i dag er denne TPM chippen som sitter på Apple hovedkortet som forteller enkelt forklart sier til installasjonsprogrammet: "JA jeg er en Apple maskin" en enkel HACK løser dette i dag.

Og hvorvidt en mac er en bedre pc? Nei det er feil... iogmed at en mac ER en vanlig pc pakket inn i et nydelig design gjør den kun penere ikke bedre. Det eneste som gjør en amc anerledes foruten designet da...er jo OSX og KUN OSX.

*************************************************
The opposite of any great
truth is not a lie, just another great truth

sortebill

Likte jeg dårlig hele PPC til Intel overgangen, greit nok, en midlertidig og kortsiktig ytelsesforbedring er sikret men PPC teknologien er likevel overlegen. Apple ville riktignok ikke fått bruke den uansett (ibm, motorola osv. gidder ikke gå i detalj) men jeg tror ikke alle broer var brent, jeg tror de kunne fått det til om de hadde spytta litt mer dineros på bordet. Det ville de ikke å resultatet er noe som på lang sikt kan føre til at Mac hardware platformen dør ut. Macos vil leve videre siden apple nå har ipod salg å støtte seg på og snart iPhone men jeg er redd for at den langsiktige effekten vil være at macintosh hardware kansje forsvinnger. Isåfall må apple finne på noe nytt for å holde seg levende, om 5 år er det ikke sikkert man har iPod lenger. Hva skal apple leve av da? iPhone? Da må de isåfall levere et produkt som er konkurransedyktig på BÅDE pris OG design/funksjonalitet noe som ikke vil være tilfellet nå.

[Sett inn penisforlengende informasjon her]

Wynona loved her big brown beaver, and she stroked him all the time.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai