Norge og iTunes omtales i utlandet

Forbrukerombudets jakt etter iTunes og Apple skaper ikke bare overskrifter i Norge, men nyhetene har spredd seg til "det store utland". Den populære mac-bloggen The Unofficial Apple Weblog (TUAW) skriver i dag at "Norway's Ombudsman has never been a fan of Apple's DRM," og spekulerer i om iTunes vil forlate Norge på grunn av tvisten med det norske forbrukerombudet.

Det er ikke bare TUAW som har fått med seg saken, men også nettsiden MacDailyNews som har til vane å lange ut mot alle Apples kritikere har fått med seg Forbrukerombudets jakt på iTunes. Hos MacDailyNews latterligjøres Forbrukerombudets valg om kun å fotfølge Apple, mens Microsoft går fri. Dessverre har ingen av nettstedene fått med seg at Tyskland og Frankrike nå også er skeptiske til Apples DRM.

Oppdatert:
Forbrukerombudets kamp mot Apple har ikke gått helt ubemerket hen i IT-verden og nå har også det store IT-nettstedet IT Wire kommet med sin kommentar og kaller det for "one of the dumbest decisions of all time". IT Wire stiller spørsmål ved beslutningen og hvorfor ikke det slås ned på lignende bindinger fra firmaer som Sony, Microsoft, Nintendo osv.

TorbX

Jeg tror ikke den siste linken stemmer helt...

IEatApples

Se på www.MacRumors.com!

You Think That's Air Your Breathing Now?

John Doe

Kan jo bli skandale for forbrukerrådet om Apple rett og slett bare trekker seg ut av Norge. Da blir ihvertfall jeg sint på forbrukerrådet. Skjønner ikke hvorfor de skal legge seg etter et firma som faktisk lager gode produkter og som fungerer. Dette er jo selvsagt min personlige mening, men det er jo rart at de ikke går etter Microsoft.

magnus

Cotkar

Her er en til - ikke nådig denne heller :

http://www.itwire.com.au/content/view/8948/53/

dr. Zzz

"Skjønner ikke hvorfor de skal legge seg etter et firma som faktisk lager gode produkter og som fungerer."

Fordi de bryter loven, vel!

Skulle vi tillatt at Apple lot være å betale like mye skatt som alle andre selskaper dersom de truet med å ikke selge oss noe? Hva om Apple sa "nei, vi gir bare ett års reklamasjonstid og ikke fem - og dersom dere tvinger oss til det så gidder vi ikke selge dere noe!"

Et så arrogant selskap kommer i alle fall ikke jeg til å gidde ha noe med å gjøre. Apple er til for å dekke vårt behov, det er ikke vi som er til for å gi apple pengene våre.

dr. Zzz

"one of the dumbest decisions of all time"? One of the dumbest commentaries of all time, vil jeg heller si.

"Governments should be very careful about mandating that a company make its proprietary system open for all to use, otherwise why will businesses take the chance to develop new products and services if the Government can just come along and change the rules on you?"

Nei si det. Verden hadde vært et mye bedre sted dersom mp3-filtypen ikke hadde vært åpen og gratis å benytte. Dersom html ikke hadde vært en åpen standard og dersom ikke www hadde vært gratis å benytte seg av. For ikke å snakke om IP-adresser!

I en del tilfeller er det smart og bra å innføre lisensiering, og i andre tilfeller er det ikke bra. Dersom det hadde vært sony som kun godtok avspilling av sony-dvder på sine spillere ville det vært like ille. Men hvorfor gjør ikke sony det? Fordi svært få da ville kjøpt filmene deres. Apple misbruker den store posisjonen de har på mp3-spillermarkedet til å også få en stor posisjon i mp3-SALGSmarkedet.

Trustvirksomhet kalte man sånt før. Og kapitalismen er helt avhengig av at man slår ned på sånt, på samme måte som man slo ned på Microsofts pushing av Internet Explorer i sin tid. Og jaggu fikk ikke opera og firefox en oppblomstring i etterkant!

ThomasV

Nå har vel forbrukerombudet snakket noe om at de vil ta de andre også, men de går etter den største (Apple) først.
Ser ikke det store problemet med at Forbrukerombudet legger seg opp i at Apple ikke følger norsk lov. Har selv handlet mange sanger på iTunes Store, men Apple må bare trekke iTunes Store ut av landet hvis de synes det er best, dersom de ikke vil følge våre lover.

trydl

Forbrukerombudet kan si hva de vil, men de kommer garantert ikke til å "ta" de andre etterpå. Det er bare prat. Det denne saken dreier seg om er å gi Microsoft enda et marked de kan dominere. Dessverre.

Når vi Macbrukere treffer på ting vi ikke kan bruke (som Norsk Tipping, en del nettbanker, NRK, skolenettverk (både Classfronter og it's learning har deler som kun virker med PCer - flere undervisningsopplegg som er finansiert av staten og basert på Classfronter fungerer kun under Windows)) fordi de er låst for andre enn Windowsbrukere, får vi vel stort sett beskjeden "skaff deg en skikkelig PC".

Realiteten her er at Apple selger 4 av 30-40 tilgjengelige mp3-spillere. Og det finnes sikkert 50 butikker på nettet som selger musikk for nedlasting. Av disse butikkene er det bare iTS som selger musikk som kan brukes på iPod og Mac. Så Apple har mindre enn 5% av alle mp3-modeller, og det er i størrelsesorden 1% av alle nettbutikker som selger noe som virker på iPoden. Men likevel er det iTS som skal "tas" fordi de har "monopol". Så 1% er nå omdefinert til å være monopol. Hvis man regner med alle typer mp3-spillere (inkludert mobiltelefoner som kan spille mp3) har Apple ca 12% markedsandel på verdensbasis. Så fordi Apple har klart å lage noe som er bedre enn de andre, og som folk dermed kjøper, skal de tas.

Nei, Norge er Microsoft-land. I Norge gjør man alt for å gi Microsoft fordeler. Og til og med Macbrukere synes det er greit.

dr. Zzz

trydi: det er ikke antallet mp3-spillermodeller som betyr noe, men hvor stor andel av de solgte spillerne som er iPod'er. Og der er Apple langt, langt større. De gjør jo bare dette for å tjene penger - tror du ærlig talt at Apple Music Store ikke ville tillatt avspilling av sine sanger på andre mp3spillere dersom de kunne tjene mer penger på dette?

Og å tro at forbrukerombudet her kjemper microsofts sak er i beste fall naivt. Staten har tidligere presset microsoft office til å tilby både nynorsk- og bokmålsordbok, Apple har til gode å tilby noe av dette til sine kunder.

"Når vi Macbrukere treffer på ting vi ikke kan bruke (som Norsk Tipping, en del nettbanker, NRK, skolenettverk fordi de er låst for andre enn Windowsbrukere, får vi vel stort sett beskjeden "skaff deg en skikkelig PC"."

Seriøst. De du nevner er ikke "blokkert" for mac, de mangler bare støtte for mac. Ser du virkelig ikke forskjellen? Dersom Music Store går over til å selge musikk i .dust-format istedenfor .mp3 er det ingen som kan nekte dem det. Men i det øyeblikket de nekter ANDRE å lage hardware som spiller .dust-formatet, bryter de loven.

Når du kjøper en Mac, så kjøper du en datamaskin som ikke kan "spille .dust-formatet" til Norsk Tipping. Men det er ikke Norsk Tipping som nekter apple - eller andre - å løse problemet her (dersom det faktisk er tilfellet, da er jeg enig i at NT er teite :)).

admins bilde

admin

dr Zzz.

Du tar veldig feil..

Microsoft nekter å utvikle eller lisensiere bort sine teknologier for Mac/Linux (ActiveX, DRM, WMV/WMA) som effektivt sperrer alternative platformer fra å bruke tjenester utviklet på disse platformene. Tjenestene som benytter Microsoft er med andre ord "blokkert" for Mac, Linux og eventuelle andre platformer. I Norge dreier det seg blant annet om NRK, Norsk Tipping, diverse nettbanker etc. etc.

Apple på sin side lisensiere heller ikke bort sin teknologi til andre på lik linje med en drøss med andre selskaper- men tilbyr en kryssplatformsløsning. Allikevel ser Forbrukerombudet det som viktig å gå etter Apple fremfor å fronte et generelt forbud mot slike låsinger. Hvorfor har ikke forbrukerombudet gjort noe med alle de klagene på Norsk Tipping Mac og Linux bruker har sendt dem? Hvorfor har de ikke gjort noe med NRK? Hvorfor har de ikke gjort noe med Microsofts manglende vilje til å lisensiere bort sin teknologi til andre platformer? Dette har pågått i MANGE år!

Man kan stille SVÆRT mange spørsmål omkring hvorfor Forbrukerombudet går etter Apple nå - når de ikke har brydd seg en døyt om lignende saker tidligere. Jeg er 100% enig i at DRM er en uting og vil gjerne ha dette fjernet så raskt som mulig - men jeg lurer fryktelig på hvor Forbrukerombudet var når jeg sendte inn klager på Microsoft?

Mac-brukere og det norske folk generelt har all grunn til å være skeptisk til Forbrukerombudets hensikter.

Snarf

Eg syns norske mac brukarar bør gå til Massesøksmål mot Forbrukarombudet for å true det einaste lovlige alternativet som finns for oss...

Heime: MacBook(1.8Ghz-1GB)/MBOX2/Cort Bass/Les Paul Black Beauty Reissue
Jobb: - www.rabalderstudio.com -

Cotkar

Slapp av folkens, ingenting kommer til å skje. Franske myndigheter måtte gi seg og det samme kommer til å skje her på bjerget. Apple er så populær i toneangivende kretser her i landet at det ville bli et ramaskrik om Apple stengte iTunes butikken her i Norge.

kolbys bilde

kolby

Det er fint å se at iTWire skriver akkurat det samme som jeg har sagt i alle trådene og kommentartrådene her på Mac1 siden denne saken dukket opp.
Når ble det ulovlig i Norge å selge et produkt som ikke fungerer på alle andre produkter?

trydl

Selvfølgelig skjønner jeg at det er antall solgte spillere som betyr noe i denne sammenhengen. Men Apple har tatt denne markedsandelen i fri konkurranse med alle andre. Og det finnes mange andre som folk fritt kan kjøpe hvis de vil. Og til disse andre spillerne finnes det en mengde butikker som selger musikk. Mange sier at Apple har oppnådd denne markedsandelen gjennom en massiv markedsføring. Når så du sist en Apple-reklame i Norge?
I tillegg vet vi at det egentlig selges veldig lite musikk fra iTS. Det siste tallet jeg hørte var vel i snitt ca 18 sanger pr. solgte iPod.
Så kundene velger iPod og iTS til tross for at det finnes mange alternativer og til tross for at det nesten ikke finnes musikkbutikker som selger sanger til dem. Og det finnes mange konkurrenter. Denne situasjonen ligner ikke en gang på et monopol.

Apple kritiseres for å ikke lisensiere FairPlay til konkurrentene. Nei, det gjør de ikke. Microsoft slår dem likevel her - de har ikke en gang portet sin DRM til Mac, Apple har tross alt portet sin DRM til Windows. Så selv om Apple skulle ønske å la iPoden spille av musikken fra andre butikker kan de ikke gjøre det fordi Microsoft nekter dem det.

Når det gjelder NRK er det det samme problemet. Grunnen til at det ikke virker på Mac er fordi Microsoft ikke vil porte teknologien til MacOS. Så NRK har med vitende og vilje valgt et format som låser kundene til å bruke Windows.

Når det gjelder LMS er situasjonen igjen den samme. It's learning bruker NetMeeting til chat. Dette låser en til Windows, fordi MS nekter å porte dette til Mac. ClassFronter bruker ActiveX. Igjen en teknologi som MS ikke vil porte (i dette tilfellet - heldigvis!)

Jeg synes at å låse noen ute er like ille som å låse noen inne. I dette tilfellet er det svært mange som låser oss Macbrukere ute og kaster nøkkelen. Apple låser musikken du kjøper fra iTS (og bare denne), og lar nøkkelen ligge under matta.
Jeg er en stor tilhenger av åpne dataformater og bruker dette så langt jeg kan. Og selv om iTS bruker en proprietær DRM (alle DRMer er proprietære) legges denne tross alt oppå er åpent ISO-format (AAC). Microsofts proprietære DRM (som alle andre bruker) ligger i tillegg oppå et proprietært lydformat. Forklar meg på hvilken måte dette er bedre?

Dette er en formatkrig. Microsoft vil at alle skal bruke et dataformat som de eier (WMV og WMA). Da har de full kontroll. Og gjennom forbrukerombudsmannens fremgangsmåte får de en fantastisk hjelp til å dominere enda et område.

Ordlister i MacOS. Tidligere fantes det norske ordlister i Apples programvare. De var basert på ordlisten i AppleWorks. Dette var en programpakke som hadde skolen som målgruppe. Men skolen fikk ikke lov til å kjøpe Mac (selv om departementet på 80- og 90-tallet brukte hundrevis av millioner for å utvikle software som skulle få Windowssoftware til å likne på Macen). Jeg hadde studenter på begynnelsen av 90-tallet som testet ut den norske ordlisten i AppleWorks og den norske ordlisten i Word, og konkluderte med at ordlisten i AW var langt bedre enn den i Word. Men siden det ikke var noe marked for dette, "døde" den norske ordlisten.

Moldarin

Saken omtales også i populærteknologi Podcastet Buzz Out Loud fra c|net.

helge_karl

Forbrukerombudets jobb er vel å ta vare på oss forbrukeres rettigheter. I saken mot iTunes så er det ikke bare drm-en som er problematisk men like fullt lisensvilkårene. Det er det noen her som hevder at det vil bli en eller annen lang lang nese til forbrukerombudet dersom Itunes Music Store trekker seg ut av Norge. Javel…

For det første så er det ikke bare i Norge at ITMS modellen er problematisk. Norge søker nok også å få til en harmonisert lovgivning først og fremst med de andre nordiske landene samt i annen rekke EU. Dersom ITMS blir pålagt å endre noe med ITMS modellen på grunn av Forbrukerombudsmannen i Norge blir de også nødt å gjøre det i endel andre land. Macrumors har en artikkel om dette, men feiler å fastslå hvor tett samarbeidet mellom de forskjellige landene er. Forhandlingene blir riktignok ført av ombudsmannen i Norge, men er støttet og avklart med respektive ombudsmenn/kvinner i andre land. Dette er til fordel for ombudsmennene og Apple i og med at man sparer resurser og samtidig kan få til uniforme løsninger for en større gruppe konsumenter. På sett og vis er det likegyldig om det er den norske, danske eller svenske forbrukerombudsmannen som kjører denne saken.

For de som tror at ITMS sine konkurenter kommer til å bli behandlet bedre må bare tro om igjen. For oss er det bra om våre rettigheter blir ivaretatt og at Apple er i samtaler med ombudsmannen for å komme til en løsning til det beste for alle parter enn om det skulle være Micro$oft som fikk æren for å fremforhandle de tekniske og juridiske løsningene på denne floken. Man kan være sikker på at Apple jobber med løsninger på de områdene som Ombudsmannen mener er problematiske og i beste fall kan det for oss som handler musikk på ITMS bli lettere å få avspilt musikken på egnet avspillingsutstyr. Personlig håper jeg at Apple lisensierer ut en løsning for å spille av DRM beskyttet musikk fra ITMS på andre eneheter enn iPod og iTunes som jo er situasjonen nå.

Uansett så tror jeg nokk at Norges forbrukerombudsmann kommer til å gi Apple den tiden som trengs til å justere vilkårne og avspillingsmulighetene hos ITMS. Jeg tror ikke Apple kommer til å trekke seg ut av Norge eller de andre landene som støtter og står bak denne pågående saken.

Den som lever får le.

Seven

Kan ikke skjønne at forbrukerrådet har en sak i det hele tatt. Virker på meg som at forbrukerrådet er kjøpt av en eller annen...hvem kan det nu være? Brenn iTMS sangen din på en CD da og importer den til møkka spillern din da. Så lukket er det systemet...

trydl

Fornuftige kommentarer.
Jeg skulle ønske jeg var like sikker som deg på at konkurrentene vil bli behandlet på den samme måten.
Jeg er omtrent 100% sikker på at det ikke vil skje. Forbrukerombudsmannens argumentasjon er basert på at musikk kjøpt fra iTS bare kan spilles på en spiller. Det er ikke DRMen, eller formatet, som er poenget. De andre selger musikk som kan spilles på mange spillere (selv om DRMen og formatet leveres av 1 produsent). Dermed faller forbrukerombudets argumentasjon bort.

Jeg spør meg selv om argumentasjonen som benyttes fra forbrukerombudet er spesifikt valgt nettopp for å slippe å gjøre det samme med de andre butikkene/produsentene.

Jeg er så ofte blitt skuffet i slike sammenhenger før.

onkel121212

Med kritik

http://mediamac.dk/index.php/news/show/id=16531

og

http://mediamac.dk/index.php/news/show/id=16536

onkel121212

http://mediamac.dk/index.php/news/show/id=16536
og

http://mediamac.dk/index.php/news/show/id=16531

helge_karl

Gode poeng angående forskjellen mellom Apples og M$'s DRM løsning.

Jeg synes dog at det er merkelig om forbrukerombudsmannen finner DRM løsningen til Apple mer beklagelig/uheldig enn Micro$ofts "Plays4sure". Det kan godt hende at ombudsmannen ser ITMS saken separat frå eventuelle etterfølgende saker med andre nettbaserte musikkbutikker. Men det kan virke noe sært at de kun er ute etter en leverandør.

Noen hevder at saken er et resultat av at ITMS nermest er ploklamert til å ha monopol på salg av musikk via nettnedlastning, men jeg skulle vel heller tro det har med gjennomføring av en spesifikk sak. Det som er interessant dog er at vi vil få en oppklaring i hva som er forbrukerenes rettigheter og at nettmusikknedlastingstjenester som ønsker å operere i berørte land blir nødt til å følge etter.

Noe som er interessant å tenke på er om M$'s drm løsning er akseptabel for forbrukerombudsmannen og i såfall, hva må Apple gjøre for å passere ombudsmannens nåløye for å få akseptert bruk av sin egen proprietære og lukkede drm løsning. Som kjent så vil ikke plays4sure musikkfiler kunne avspilles på alle spillere, - særskilt kan vi her nevne iPod som jo de fleste av oss bruker. På den annen side kan Apple i teorien kvalifisere for bruken av denne ved å betale til Micro$oft. På den annen side burde Apple kunne lisensiere ut støtte for sin egen drm til tredjepartsprodusenter som er villige til å betale den prisen Apple krever (for å gi slipp på full kontroll over ITMS økosystemet). For forbrukerene hadde det trolig vært best om drm på slike filer var åpen kildekode slik at det fritt kunne implementeres av hvem som helst uten urimelige eller konkuransedrivende lisens-betingelser/priser.

Man kan sikkert synse det ene og det andre, men jeg tror nok at forbrukerombudsmannen ønsker å tvinge Apple til å lisensiere DRM støtte til andre produsenter under rimelige vilkår for å bedre avspillingsmulighetene for forbrukeren. I tillegg er det essensielt at Apple, via ITMS, respekterer lokal lovgivning i de landene ITMS opererer. Forsåvidt skulle jeg mene at det ville holde for forbrukerombudsmannen at Apple åpner opp for avspillingsmulighet på utstyr laget av tredjepartsleverandører/produsenter, men ikke når det gjelder salg av mediefiler med Apple's drm.

Når det gjelder Micro$oft så er det mange beklagelige sider ved deres formater som forbrukerombudsmannen burde ha tatt en titt på for allerede en dekade siden. For eksempel burde man forby offentlig kringkasting som benytter seg av fil og streamingformater som kun støttes på en plattform (Windows XP). Dette er kanskje ikke Micro$ofts feil i ytterste konsekvens men idiotiske beslutningstakere her på berget som ikke skjønner verdien av å benytte bransjestandarder og aller helst åpne standarder hvilket sørger for at ingen operativsystem plattform utelukkes. Ps Forbrukerombud: bannlys wma intill Micro$oft støtter formatet fullt ut for mac, *bsd og linux.

trydl

Du skriver:

"Som kjent så vil ikke plays4sure musikkfiler kunne avspilles på alle spillere, - særskilt kan vi her nevne iPod som jo de fleste av oss bruker. På den annen side kan Apple i teorien kvalifisere for bruken av denne ved å betale til Micro$oft."

Nei, de kan ikke det. WMA m/DRM kan ikke spilles på Mac. Det er ikke fordi Apple ikke vil lisensiere det fra MS (noe de antagelig ikke vil), men fordi MS ikke vil porte denne til MacOS. Så selv om Apple skulle ville lisensiere dette, så er det ikke mulig.
Så kan du selvfølgelig si at en iPod ikke er en Mac. Men om MS skulle være villig til å porte sin DRM til en iPod gjenstår jo å se. Det vil jo komme i konflikt med deres planer for Zune. Dessuten er det jo mulig at fremtidens iPoder blir MacOS basert (ala iPhone).

Og om det er ønskelig for oss som forbrukere er jo også svært tvilsomt. Microsofts DRM er belagt med langt større begrensninger enn det Fairplay er.

eb

Er veldig enig i det siste avsnittet til helge-karl. Jeg spurte TV2 Sumo (ikke offentlig kringkasting i snever forstand, da, men.. ) om hvorfor de brukte Microsoft sin løsning som gjør at Mac- og Linuxbrukere ikke kan se DRM-beskyttet materiale fra dem og svaret var:

"Av tekniske årsaker har vi valgt å holde oss til ett videoformat. Vi landet på Windows Media siden det når flest brukere. Det er dessverre begrenset støtte for dette formatet på andre plattformer enn Windows. "

Dårlig begrunnelse...

eb

trydl

Ja. Det svarte de til meg også.
De kan ikke bruke annet enn wma fordi det er for vanskelig for en vanlig Windowsbruker å få IE til å spille annet enn wma.

kattunges bilde

kattunge

De som tror at forbrukerombudet vil gå etter ms etterpå må nok bare tro om igjen. Microsoft er altfor mektige på berget, og S. Balmer & Co. vil nok snart få forbrukerombudet til å krype for seg.. slik er det bare, og slik vil det mest sannsynlig alltid være.

Kattungen:)

segrov

det har seg slik at vi i norge - og resten av europa - har loververk som beskytter Apples forretningsmodell.

Prinsippet er at åndsverk skal kunne omsettes med de begrensninger som opphavmannen ønsker. I dette tilfellet er det iPod-format, begrensinger på antall maskiner og at man MÅ gå via en cd for å kunne fjerne DRM.

Dette prinsippet ble nedfelt i den såkalte MP3-loven som ble vedtatt for et par år siden.

Dette prinsippet gjelder over HELE europa, og Frankrike måtte stoppe en lov som påbød Apple å åpne formatet sitt på grunn av europeisk åndsverkslovgivning.

Om Thon vil forsøke seg i rette, så tror jeg ikke det skremmer Apple det grann. Thon vil tape, og Apple vil vinne. Så tydelig og sterk er loven.

Hadde Thon ønsket å angripe lock-inn, hadde de gått etter Norsk Tipping. Her er det ingen MP3-lover som NT kan gjemme seg bak, og NT er mye større en Apple...

Øyvind Segrov – official hero of mr. Tom Sommerseth

kimikos bilde

kimiko

Hvorfor går ikke Thon ut mot NRK og skolene som har låst Mac og *nix brukerne ute? Jeg trodde det var lover mot denslags forskjellsbehandling fra offentlige enheters side.

helge_karl

Kattunge skreiv:
"De som tror at forbrukerombudet vil gå etter ms etterpå må nok bare tro om igjen. Microsoft er altfor mektige på berget, og S. Balmer & Co. vil nok snart få forbrukerombudet til å krype for seg.. slik er det bare, og slik vil det mest sannsynlig alltid være."

Eller kanskje Balmer ber herr Thon opp til dans? Eventuelt kan Balmer vise frem sine salgstalenter. Egentlig utrolig at Micro$oft er verdens største IT selskap, -hmm det sier vel litt om it-bransjen ;-)

Segrov skreiv:
"Dette prinsippet gjelder over HELE europa, og Frankrike måtte stoppe en lov som påbød Apple å åpne formatet sitt på grunn av europeisk åndsverkslovgivning.

Om Thon vil forsøke seg i rette, så tror jeg ikke det skremmer Apple det grann. Thon vil tape, og Apple vil vinne. Så tydelig og sterk er loven."

Jeg er enig med deg Segrov i dette, det skal godt gjøre at Apple taper i denne saken. På den annen side er saken vinklet noe annerledes fra den Norske forbrukerombudsmannens side. Det er altså hovedsaklig en prinsippiell sak i forhold til DRM og avspillbarhet. For de fleste av oss synes dette som flisespikkeri siden man enkelt kan brenne musikkfilene over til en "audio cd" og deretter importere dem slik at man får filene uten drm. Det er slettes ikke vanskelig så jeg har litt problemer med å se at Thon's bekymringer er noe annet enn kjøring av en prinsippsak hvor det sannsynlige utfallet blir fra minimal til ingen endring i forhold til dagens situasjon. Det eneste som taler for endring er dersom Apple har en konkuransevridende monopolsituasjon når det gjelder bindingen av ITMS til en bestemt type Mp3 spiller kombinert med markedsdominanse i Mp3 avspiller og nettmusikksalg markedet.

Selv om vi elsker produktene som Apple lager er det sundt å være litt selvkritiske. Dessuten er det slettes ikke sikkert at Apple taper på å løsne en skrue i Fairplay slik at vi, rent hypotetisk, enkelt kan streame musikken til et musikkanlegg levert av andre enn Apple uten å måtte kjøpe en ekstradings fra Apple først. Man kunne vel også tenke seg en situasjon hvor tredjepartsutstyr kunne registreres som godkjent utstyr for avspilling av innhold kjøpt fra ITMS i iTunes programmet m.medfl. herligheter. På den andre siden så er det vel ingen andre Mp3 spillere som lar deg spille av musikken din på et mer variert utvalg av aparater. På sett og vis kan det virke som at ombudsmannen har vært litt vel rask med avtrekkeren, -noen monopolsituasjon er det ennå ikke. Forbrukerene har ett reelt valg, og mange velger da selvsagt en iPod.

Siden jeg ikke er jurist skal jeg la spekulasjoner ligge og krysse fingrene for at utfallet blir positivt både for forbrukere, Macplattformen, og fruktselskapet i Cupertino.

Helge Karl Nyhamn Hajnal

kattunges bilde

kattunge

Enig. Rart hvordan forbrukerinnflytelse (her ms) gir markedsdominans også mht. it-bransjen generelt. Noe som jo også gjenspeiles i tilfeller som med norsk tipping, tv2 sumo m.fl., samt når det gjelder skolepc'er som bør ha windows innstallert.

MS vil bli mer enn et fjell og flytte for Thon & Co. Noe jeg tviler på at de innerst inne har tenkt på en gang, hverken med eller uten dans :D

Edit: Stemmer dette; http://www.itavisen.no/php/art.php?id=366656 kan det jo være at saken løser seg forhåpentligvis ;)

Kattungen:)

fredarn

Dehar også snakket om dette på MacBreak Weekly, der fikk de riktignok med seg at det er flere land enn Norge involvert, og var i grunn enig med forbrukerrådet :-)

***Bli med på Mac1's Løpekonkurranse***
http://mac1.no/forum/viewtopic.php?p=415161#415161

frisbee

Lover og regler bør være generelle. iTunes store selger innhold til en elektronisk komponent.
Ombudet krever at dette innholdet skal virke på andre tilsvarende komponenter.

Argumentet er at man ikke ønsker en monopol situasjon. Har man kjøpt innhold til en elektronisk komponent mener forbrukerrådet at man har kjøpt rettigheter til å ha 100% nytte av dette på konkurrenters elektroniske komponenter.

Mener forbrukerrådet det de sier her vil også følgende falle inn under samme lovhjemmel.

Innhold til personlige datamaskiner.
Kjøper du Office 2003 til din PC og senere bytter til Mac må Microsoft gi deg office for mac.
Dette gjør også at Microsoft må utvikle Access, Visio, CRM mm til Mac
I praksis alt som selges av PC software må også utvikles til Mac.
Dette vil også gjelde andre veien... iLife til Mac må portes til PC...

Spill du kjøper til en spillkonsoll må være kompatibel med alle spillkonsoller.

Blekkpatroner, tonere og papir må være kompatibelt på tvers av produsentene.

Grunnen til at de begynner med Apple er at de er størst, sies det.
Microsoft er større enn Apple når det kommer til personlige datamaskiner. Argumenet om å ta Apple for at de er størst er da meget urimelig da man i 15 år har latt være å agere mot Microsoft og alle andre som lager innhold til windows maskinene, innhold som slettes ikke virker på andre tilsvarende maskiner med Mac OS og Linux noe det absolutt burde gjøre da det også er personlige datamaskiner.

Apple har på ingen måte monopol. Plateselskapene selger primært CD plater, som fungerer til alle med CD spiller. Den er ikke kompatibel med hverken iPod eller Zune før man gjør noe med CD platen. Burde man da gått til sak mot platekompaniet fordi cd-platen ikke lar seg spille i iPoden ?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai