Anmeldelse: Cocoa Programming for OS X

Mange av brukerne på Mac1.no interesserer seg for å utvikle programvare på plattformen vår. Utover å sjekke kodeeksempler, guider og dokumentasjon på nettet kan det lønne seg å lese seg opp for å bli en bedre programmerer.

Aaron Hellegass underviser i Cocoa-programmering på Big Nerd Ranch og har brukt erfaringene fra kursene i boka Cocoa Programming for OS X. I boka finner du en kort gjennomgang av bakgrunnen til programmeringsmiljøet i Mac OS X og konkrete eksempler på hvordan vi kan utvikle programvare med det samme rammeverket som er brukt i blant annet Safari, Mail, GarageBand og alle i-programmene.

Next Step
For mange, mange år siden startet to unge menn, som begge het Steve, et firma som het Apple Computer i garasjen sin. Firmaet vokste raskt og de ansatte den erfarne John Sculley som daglig leder. Etter en tid oppstod det endel konflikter i ledelsen, og Sculley satte Steve Jobs i en posisjon der han hadde minimal inflytelse på selskapet. Dette førte til at Steve Jobs forlot Apple og startet et nytt firma: NeXT Computer.

NeXT utviklet et operativsystem og et utviklermiljø de solgte under navnet NeXTSTEP. NeXT brukte Unix som kjernen i operativsystemet sitt og gjorde det mulig for utviklere å lage programmer på en mye enklere måte enn tidligere. Bibliotekene i NeXTSTEP ble videreutviklet til det vi idag kjenner som Cocoa og har gitt navn («NS») til alle klassene vi kan benytte oss av i Objective-C: NSWindow, NSTableView og så videre.

Objective-C
Boka går gjennom koden til seks små programmer og ved å lage disse lærer vi om noen av de vanligste klassene i det objekt-orienterte Obj-C, hvordan vi sender beskjeder til objektene, hvordan vi kan lage egne metoder og masse annet snadder. Som C++ er Objective-C en videreutvikling av C, og er et kraftig verktøy som lar oss få maskinen til å gjøre det vi vil den skal gjøre på en enkel måte.

Boka blir bl.a. solgt på Bokkilden og koster kr. 656,-
Når du har lest denne blir du garantert sugen på mer! Hillegass har også skrevet boka Advanced Mac OS X Programming som du også finner på Bokkilden.

God koding :)

OleB

Hvor mange sider er den på?

minkulfs bilde

minkulf

Hvis Bokkilden er til å stole på er den på 448 sider.

Hail to Slay radio baby!

skaugabr

jeg har lest den, og har gått gjennom de fleste av eksempelprogrammene. cocoa er et programmeringsspråk som er vanskelig å lære uten eksempler. og jeg syntes denne boka forklarer eksemplene veldig bra. veldig fint å kunne skrive kode mens man leser, og ikke bare lese kjedelig tekst man nesten ikke forstår. mange bilder er det også. kan anbefales! tror jeg må prøve å få kjøpt "advanced mac os x programming".

hvis noen i osloområdet skulle ønske seg "cocoa programming for os x" til 400 kr, så har jeg et fint brukt eksemplar :)

bonski

Kjøp slike bøker heller på Amazon, så sparer du penger og så slipper du å vente. Bokkilden oppgir leveringstiden som usikker, samt at prisen er over det dobbelte.

http://www.amazon.co.uk/Cocoa-Programming-OS-Aaron-Hillegass/dp/0321213149/sr=8-1/qid=1171983274/ref=sr_1_1/026-8754253-9715652?ie=UTF8&s=books

mingebretsens bilde

mingebretsen

hmm, kanskje det var noe å prøve...Va er frakta på bøker og slikt fra amazon`?

Markus Ingebretsen
www.mingebretsen.com

applecores bilde

applecore

Play.com selger boka for £18.80 inkl. frakt. Sjekk kursen først så du ikke havner over kr. 200.
http://www.play.com/Books/Books/4-/235843/Cocoa/Product.html

Jan Åge Hammershaug
http://homepage.mac.com/hammershaug

olejvik

Det er ikke moms på bøker, derfor ingen fortolling. Det er med andre ord ingen behov for å hverken fortolle eller passe på 200 kronersgrensa:-)

Daniels bilde

Daniel

Er dette en bok en som aldri har programert før kan få bruk for?
Har veldig lyst å lære meg å kode, så trenger en bok som kan vise meg veldig veldig basic helt opp til vanskelig.

bonski

Jeg vet ikke om jeg ville ha anbefalt Objective-C som et språk for å lære seg å programmere. Tror heller ikke du vil ha behov for en bok som tar deg fra basic til advanced ettersom du ikke lærer deg å bli en avansert programmerer så raskt.

Jeg ville heller anbefalt deg å begynne med Ruby, for så og bruke Ruby-Cocoa (http://rubycocoa.sourceforge.net/doc/) etter hvert.

André

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai