Bare den dyreste Vista på VMware og Parallels

Microsoft bestemte nylig at det er kun de dyreste versjonene av Windows Vista som kan kjøres på VMware og Parallels Desktop. Det betyr at den som vil kjøre Viritualiseringsprogram på sin Mac må punge ut med flere tusen kroner for en lovlig Vista lisens. Samtidig slipper Microsoft en gratis versjon av Virtual PC (kun til PC) og prøver dermed å ødelegge markedet for andre virtualiseringsselskaper.

Beslutningen har ført til hard kritikk fra VMware, som har 80 % av markedet innen viritualisering. VMware skriver på sine websider at dette vil føre til at kundenes frihet reduseres radikalt. Parallels og VMware benytter seg av såkalt virtualiseringsteknologi og brukere av disse programmene trenger lovlige lisenser til operativsystemene de ønsker å virtualisere.

Skulle VMwares salg synke, kan man det kommende året forvente anti-trust søksmål mot Microsoft.

Kilder:
Mac World Sverige
Mac World USA

MadHatters bilde

MadHatter

Dette er råttent, men Microsoft har forstått èn ting: Windows har ingen verdens ting å gjøre i en Mac. No offence, skjønner at noen er avhengig av Windows, men da får vi heller jobbe for å få fler programmer kompitabelt med Macintosh. Enjoy.

termservs bilde

termserv

Man kan ikke akkurat si at dette er en bombe fra Microsoft sin side. Monopol-Microsoft..

Typisk Microsoft!

mrmke

er apple så mye bedre da ?
når skal de lage os x lovlig til å kjøres på windows/linux pc ?

Be nice to the ones who smoke.. every cigarette migh be their last.

kajac

Samtidig slipper Microsoft en gratis versjon av Virtual PC (kun til PC) og prøver dermed å ødelegge markedet for andre virtualiseringsselskaper.
Hvem for en idiot sier dette?
At Microsoft slipper et gratis program betyr ikke at de vil ødelegge for andre!!!
La oss ta OpenOffice og MS office. OpenOffice ødelegger ikke det minste for MS fordi det er gratis!
Jeg er fantastisk glad for at MS endelig ga ut VPC 2007 gratis, så slipper jeg å punge ut for Paralells eller VMware.

---
Mine sider:
DingsePortalen / Min hjemmeside / NettNytt / Triosys

MrCrox

Kajak: det er et kjempesvært hull i argumentene dine. Det er ikke slik at et produkt må koste noe for å kunne konkurrere.. Selvsagt er OpenOffice en konkurrent som tar markedsandeler fra MS Office.

Det er på samme måte som at Skype ødelegger for telebransjen, for de introduserte ringing mellom datamaskiner gratis.

noilivaps bilde

noilivap

http://www.itavisen.no/php/art.php?id=370915

Her har vi grunnen.

Jonatan

Svaret er nok nei.

MS har lyst på virtualiseringsmarkedet og har hatt det lenge. Derfor kjøpet av VPC.

Ved å bruke sin altoverskyggende markedsposisjon og pengemakt til å slippe en dårligere, men gratis løsning, forsvinner markedet for de som må leve av å ta betalt for denne type software - og ikke har en monopolstilling i OS-markedet å leve av. Derved ryddes også konkurransen av veien i virtualiseringsmarkedet og MS kan begynne å ta betalt eller bundle betaltjenster sammen med produktet. God gammeldags MS-taktikk.

Med bortfallet av konkurransen forsvinner også incentivet til innovasjon og utvikling og vi som forbrukere blir sittende igjen med råtne MS-bundne, foreldede produkter i mange år fremover. Markedet er drept og kun når spriket blir stort mellom hva MS tilbyr og andre kan sette sammen med ny teknologi, slik at det igjen åpner seg et marked vil noe skje. MS vil da straks begynne "brannslukking" og drepe eller kjøpe opp oppstarten.

Forskjellen på MS og andre aktører er at MS har en dominerende markedsstilling og er villig til å utnytte dette (utilbørlig), noe vi forbrukere alltid taper på, på kort eller lang sikt.

Openoffice skader ikke MS nevneverdig. MS Office og Windows med sitt monopol og manglende evne og vilje til samvirke med andre løsninger har effektivt hindret utvikling av enhver konkurransedyktig programvare. MS Office er ikke truet.

Kommersielle Konkurrenter derimot lever på kanten av stupet. I realiteten er det derfor kun Opensource løsninger som kan overleve sammen med MS. Dette fordi Opensource ikke er avhengig av å tjene penger - det går i stedet på dugnad. Enhver som på kommersiell basis velger å konkurrere med MS Win/Office vil være dødsdømt.

Gratis i dag kan altså være dyrt og dårlig i morgen. Synd for oss forbrukere...

ZiPLe

For oss mac-brukere er jo ikke VPC2007 et alternativ uansett. Det funker jo kun med Windows som host OS.

Nå har jeg lisens på Vista Buisness, og jeg må si at foreløpig kommer jeg ikke til å bruke den med Parallels. Pr dags dato kan jeg ikke gjøre noe i Vista som jeg ikke også tidligere kunne gjøre i XP, og XP er temmelig mye kjappere under Parallels. (Til info har jeg en MacPro 2Ghz 2gb ram.)

Er det forresten noen som kan fortelle meg en ting jeg kan gjøre med Vista som jeg ikke kan gjøre med XP?

hakon

kjære kajac, du er da et perfekt eksempel på hvorfor det vil ødelegge for andre virtualiseringsbedrifter:

Jeg er fantastisk glad for at MS endelig ga ut VPC 2007 gratis, så slipper jeg å punge ut for Paralells eller VMware.

byfixar

Haha, så nå er det galt at Microsoft slipper en gratisversjon? Jeg tror serriøst jeg ler meg i hjel. Hvis Microsoft tar betalt for Virtual PC, så er det for dyrt. Slipper dem det gratis, er det galt. Lager Apple ett lignende program, og slipper det gratis. Er det heder og ære til Apple, som lager gode programmer og er snille å slipper det gratis.

iBook: 12", 1.2GHz, 512 MB ram, 60GB HD - iPod: G4 20GB
» www.byfixar.no - www.egenhost.com

sortebill

Poenget er jo ikke at det er ille at det er gratis. Poenget er motviasjonen til microsoft for å gjøre det gratis. Dette er akuratt det samme som vi så for 8-9 år siden når microsoft bestemte at de skulle ta over nettet. De skvisa ut netscape og selv om dette ikke var en perfekt browser heller så har vel nettet aldri vært det samme siden. Microsofts motivasjon er ikke å gi oss god programvare men drepe sine konkurrenter slik at de etterhvert er enerådende på markedet. På denne måten kan de fortsette å skru opp prisen på sitt operativssystem og folk betaler fordi det er det eneste alternativet om en skal gjøre enkelte ting. Microsoft har ikke som mål å levere god programvare, de har som mål å levere den ENESTE programvaren, litt slik som SV.

[Denne stakkars signaturen er tom]

MacArve

Microsoft er tross alt et software-firma som skal leve på de programmene de lager, i motsetning til Apple som leverer Hardware, der software til sine maskiner utgjør bare endel av konsernet. Derfor kan man aldri sammenligne de to firmaene.

For microsoft er alt som kan smake av konkurranse en inntektskilde, så dette var ikke uventet.

macrules

IKKE at jeg oppfordrer til det, men med dette utspille fra microsoft vil alle mac pirater kjøre beste versjon av Vista. Var det ønskelig?

svars bilde

svar

erm skrev:
"er apple så mye bedre da ?
når skal de lage os x lovlig til å kjøres på windows/linux pc?"

La oss håpe at det aldri skjer. En av fordelen med OSX er at Apple både har kontroll på hardware og software. Skal OSX slippes til hva som helst av maskiner må det støtte hva som helst av driver ol og det kan trekke ned kvaliteten på oset betraktelig.

Men må ellers si at dere ikke har fått med dere mye, Virtual PC og Virtual Server for windows har vært gratis det siste året, mao ikke noe nytt.

Det at man bare kan bruke buisnis og ultimate under visualisering er sefølgelig noe MS gjør for å tjene penger.

Mistahh

Når jeg leser dette er jeg bare så gla for at jeg switchet fra Windows til Mac sist høst.

Sort Macbook 2Ghz 2Gb Ram 80hd

AreKrishna

Hvordan kan Micro$oft bestemme hvilke versjoner som kan virke med Parallels og VMWare? Er disse selskapene avhengige av velvillig info fra Microsoft for å få ting til å virk? Høres usannsynlig ut at Micro$oft gir fra seg interne tekniske detaljer

Har ikke Parallels skapt sin magi med reverse engineering?

ZiPLe

Problemet er hvilken rettigheter du som bruker får gjennom EULA'en til Windows. Rent teknisk tror jeg det er mulig å kjøre de andre utgavene av Vista, men da gjør du det ikke ihht avtalen mellom deg og Microsoft. (Correct me if I'm wrong...)

whildonen

Til dere som synes at det er helt i sin orden at Microsoft "konkurrerer" på denne måten kan jeg bare oppfordre om å bli kjent med Microsofts historie og gjerne Bill Gates sin også. Da vil dere oppdage at det er slik de har konkurrert stort sett hele tiden; ikke ved hjelp av å ha bedre produkter, men ved å utnytte sin posisjon og ved å gjøre programmene gratis når det passer dem og de ser at de kan slå ut ("knuse dem" slik Gates yndet å si det) konkurrentene.

At open source-samfunnet slipper gratis programmer som forhåpentligvis vil ta markedsandeler fra Microsofts usunne dominans, er en litt annen sak. Selv om det kanskje går mange hus forbi, har faktisk våre motiveringer en viss innflytelse på resultatet av våre handlinger. Tør jeg nevne en så innlysende sak som at man bryr seg om sine produkter?

Hva skjedde f.eks. med Internet Explorer etter at de hadde vunnet browserkrigen? De meddelte da at IE ikke ville komme ut med nye versjoner og brukerne fikk leve med det gapende sikkerhetshullet programmet var. Ikke før Firefox begynte å ta markedsandeler fra dem, kom Gates ut med at joda, nå skulle en ny versjon komme, sammen med Vista.

Innovasjon, forbedring og brukernes beste er ikke og har aldri vært Microsofts motivasjon og det er det vi som får svi for.

Netscape var forresten ingen dårlig nettleser og ofte bedre enn IE, men da de begynte å skape sine egne standarder og blåse i de vedtatte og webdesignere begynte å bruke disse, ble jo naturligvis Netscape ikke like "perfekt" som IE. De forsøkte å henge med men mye takket være slike tricks, vant IE og MS.

Så dette siste er bare nok et kapitel i deres historie. Det ser ikke ut som om de er i stand til å konkurrere på kvalitet alene.

macrules

Dette har jeg venta på!

http://www.digi.no/php/art.php?id=371457
http://www.youtube.com/watch?v=rN9jNNeEd98&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eparallels%2Ecom%2Fproducts%2Fcoherence%2F

Åsmunds bilde

Åsmund

kajac:
Tror du at det ville gått bra for Burger King hvis Mcdonalds sluttet å ta betalt for maten sin? Altså gratis mat hos McDonalds.

Tror du virkelig at Microsoft lanserer programmet gratis for å være snill?

Hvis Vinmonopolet hadde fått en konkurrent, la oss kalle den Vinhuset, og Vinmonopolet hadde gjort all vin gratis som svar på dette. Hvor mange hadde da byttet til Vinhuset hvor de måtte betale?

Microsoft har nok penger og produkter til å kunne la være å ta betalt for ett av programmene, værre er det for de som bare lager programmer som konkurrerer med dette - selvfølgelig vil flere benytte seg av MS sin gratisløsning og det vil gå på bekostning av konkurrentene som kanskje ikke har andre programmer å sikre inntjeningen sin på.

Det er vanskelig å la være å tro at MS gjør dette av en annen grunn en å slå beina under på konkurrentene.

Hvis alle er like glade, som deg, for at VPC er gratis, slik at de slipper å kjøpe andre programmer, ja da skjer nettopp det MS ønsker – ingen kjøper Parralels og VMware, og derfor går de konkurs og forsvinner. Når det skjer kommer VPC til å koste penger igjen - som du må betale - og huff nei, da finnes det søren ikke noen billigere konkurrenter å gå til heller! Fillern!

hmnaley

Det der er jo egentlig bare en oppfordring til piratkopiering.

Uansett, piratkopiering er en bra greie, det er nesten vitenskapelig bevist at utryddingen av piratene er hovedårsaken til global oppvarming.

Kilde: www.venganza.org

Macbook 2ghz 1 gig ram, 100 gig HD.
Ipod 30 GB.
Kamera er funny saker.

For all del, hold dere unna expert. Elendig service hvis noe går galt.

ZiPLe

Kanskje litt piratkopiering ikke er så dumt da? Faktisk kan det være litt sunt! ;)

dr. Zzz

Poenget er jo ikke at det er ille at det er gratis. Poenget er motviasjonen til microsoft for å gjøre det gratis.

Herrejesus. Tror folk her inne at Apple slipper ut programmer gratis for å være koselige med folk? Alle selskaper lever av å tjene penger, og det er den eneste motivasjonen til å gjøre noe som helst.

Sånn er kapitalisme.

tactus

Produkter som VMware Server og VMware Player har vært gratis lenge nå. Senest ble faktisk VirtualBox ifra InnoTek endret til å bruke GPL lisensisering. Dette skjer delvis fordi virtualiserings-teknologien har kommet til ett veiskille. Man skiller mellom emulering og full virtualisering der sistnevnte lar gjeste OS'et snakke direkte til maskinvare. Det er ikke unaturlig å tro at Microsoft gir bort Virtual PC gratis av samme grunn.

Hvorfor MS ønsker å ta godt betalt for virtualisering av Vista er vel fordi de er grådige. ;9

Windows

"Skulle VMwares salg synke, kan man det kommende året forvente anti-trust søksmål mot Microsoft."

I all verden? Skal man saksøke på grunnlag av at noen vinner markedsandeler? Dette syns jeg virket litt voldsomt?
Uansett kan jeg godt forstå at Microsoft slipper dette gratis, de vil jo såklart tjene mest mulig penger, det er jo det stort sett alle selskaper vil! (Jeg er såklart skeptisk til Microsofts markedsposisjon, men dette er ganske forståelig. Tror alle at Jobs plutselig er mot DRM-beskyttelse av musikk utelukkende fordi han vil være snill?)

kajac

Vil dette bety at man ikke kan installere Vista Home i boot camp heller?
---
Mine sider:
DingsePortalen / Min hjemmeside / NettNytt / Triosys

Quaoar

Noen som har lest lisensen til MS?
Hvordan kan de nekte noen å kjøre hvilken som helst kopi i ett virtuelt miljø?
Hva er det de faktisk spesifiserer?
Kan man ikke kjøre Vista Home på hardware hvor det ligger et programvarelag i mellom OS'et og hardware? Hva gjør vi i så fall med BIOS? BIOS er software og ligger mellom OS og hardware? Hvordan kommer MS seg unna det i så fall?
Finns det i det hele tatt noen hjemmel i norsk lov, som MS faktisk kan dra veskel på, for ikke å tillate en bruker å installere Vista Home på en virtuell enhet?

orjanbeats

Trist, men slik er kapitalismen. Get money money money.

Kebabdyrets bilde

Kebabdyret

Og likevel så har vi tilgode å se vmware støtte OS X, av frykt for å bli saksøkt av hissige Apple-advokater.

Windows Vista fungerer iallefall i vmware ...

"Hvordan kan de nekte noen å kjøre hvilken som helst kopi i ett virtuelt miljø?"
Vel, Apple tror iallefall at det er forbudt å kjøre Leopard på noe annet enn Apple-Intel. En ekte monopolist i aksjon.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai