TEST: Apple TV

Vi tar Apple TV ut på en test. Lever den opp til forventningene?
apple tv

Mange har lenge ønsket at Apple skulle produsere et mediesenter, og under WWDC i fjor kunne Apple endelig presentere Apple TV - deres versjon av et mediesenter. Nå er Apple TV endelig i butikken og som vanlig følger ikke Apple resten av IT-verden.

Introduksjon
Apple TV er ikke et mediesenter på lik linje med de mange Windows Media Center-maskinene som allerede finnes på markedet. Apple TV er i all hovedsak en boks for å få iTunes til TVen. Apple TV prøver ikke å være en såkalt DVR som gir deg opptaksmuligheter fra TV og Apple har derfor ikke inkludert støtte for opptak av TV-signaler. Denne testen vil derfor se på Apples Apple TV som et produkt som flytter dine bilder, musikk og film fra datamaskinen til stua og ikke som en DVR. Grunnene til at Apple ikke har gitt Apple TV DVR-muligheter er sannsynligvis mange, men med økte bredbåndshastigheter, iTunes og andre distrubisjonsplattformer er TV slik vi nå kjenner det snart en saga blott. Allerede i dag kan opptak fra TV virke som "gammeldags" for mange. Det er vel også et faktum at disse DVR-løsningene absolutt ikke har fungert smertefritt. På samme måte som Apple var de første som kuttet disketter fra sine datamaskiner i 1998, er kanskje Apple igjen forut for sin tid og derfor ikke inkluderer DVR-muligheter.

Apple TV er i bunn og grunn en Mac mini light, en datamaskin med helt standard komponenter. På innsiden finner man en PATA 4200RPM 2.5" 40GB harddisk, en Intel Pentium M Dothan prosessor med en klokkefrekvens på 1GHz, 256MB DDR2 RAM loddet fast på hovedkortet og grafikken leveres av en NVIDIA GeForce 7300 med 64MB dedikert videominne. Apple TV har i motsetning til Mac mini og MacBook, dedikert videominne. Siden Apple TV er en liten datamaskin, kjører den også ikke alt for overraskende en modifisert utgave av Mac OS X. Selv om det er Mac OS X som driver Apple TV, ser man ikke noe til det klassiske Mac OS X utseendet. Det kommer kun frem et Front Row lignende utseende som lar deg styre alt du trenger.

Apple TV-boks

Oppsett
Apple TV er utrolig enkel å sette opp. I esken ligger Apple TV, en strømkabel, og Apple Remote (fjernkontrollen). Apple TV har heldigvis en innebygd strømadapter, noe som betyr at du slipper enda flere adaptere som ligger og slenger bak TVen. Kabler for å koble til TV/stereoanlegg følger overraskende nok ikke med. For å koble til Apple TV trenger man en TV som støtter HDMI, DVI eller komponent.

Apple TV tilkoblingsmuligheter

Etter man har koblet boksen til TV og strøm får man spørsmål om valg av språk og deretter spørsmål om å koble til et nettverk. Dersom det er et trådløst nettverk med passord får man frem et tastatur på skjermen som man må navigere seg rundt på med Apple Remote. Det er litt plagsomt å skrive inn passord på denne måten, men heldigvis er dette noe man bare gjør første gang man setter opp Apple TV.

Apple TV wlan

Apples tøffe introvideo flyr over skjermen, man får spørsmål om å koble til en maskin med iTunes, og etter dette er boksen klar til bruk. Apple TV kommer frem på akkurat samme måte som iPod i iTunes, hvor man velger hva man vil synkronisere av video, musikk, podcasts og bilder.

Apple TV intro

Bruk
Apple TV er utrolig enkel å bruke. Brukergrensesnittet ligner veldig på det man ser i Front Row, som igjen ligner mye på iPodens brukergrensesnitt. I tillegg til å spille/vise innhold som er synkronisert med iTunes fra én maskin, kan man også streame video og musikk fra opptil fem andre maskiner.

Synkroniseringen går relativt raskt, selv med den trådløse 802.11g-standarden. Har man mye musikk/video og bilder, bør man forberede seg på å la maskinen stå å jobbe i noen timer. Hvor raskt det går avhenger av om man har Apple TV koblet til kabelnettverk eller trådløst nettverk med enten 802.11n- eller g-standarden.

Siden Apple TV har en 40GB harddisk, er det begrenset hva man får plass til av video, musikk og bilder. Da video tar mest plass, har Apple gjort så innholdet i iTunes synkroniseres i rekkefølgen video, musikk, bilder. Dette går ikke an å endre.

Apple TV video

Filmer og TV-programmer
Da iTunes Store i Norge enda ikke tilbyr filmer eller tv-programmer, vil denne delen av Apple TV for mange oppleves som problematisk. Apple TV kan nemlig bare spille videofiler som allerede ligger i iTunes med riktig videoformat.

Apple TV har ingen DVD-spiller, og kan heller ikke spille DVDer fra andre maskiner. Dersom man kunne spilt DVDer i iTunes, kunne Apple TV sannsynligvis også gjort det. Hvor vidt dette kommer i fremtiden, er vanskelig å si.

Med siste versjon av QuickTime kom muligheten til å konvertere videofiler til Apple TV. Det er laget et eget forhåndsoppsett som man kan velge ved eksportering/konvertering. Dette heter "Film til Apple TV". Så lenge QuickTime Player kan spille videofilen man vil konvertere, skal det hele gå ganske bra. Konvertering av video tar ganske lang tid og krever veldig mye av maskinen, så det kan anbefales å sette maskinen til å gjøre dette når man ikke trenger å bruke den (f.eks. om natten).

Apple TV musikk

Musikk og podcaster
Apple TV lar deg synkronisere din musikk og podcasts fra en maskin eller streame innhold fra opptil fem forskjellige datamaskiner. Musikken presenteres på samme måte som i FrontRow og iPod og albumbilder vises også. Man kan spole musikk fram og tilbake, hoppe over sanger og også spille av spillelister som du har laget i iTunes. Du kan ikke lage spillelister i Apple TV og det finnes heller ingen "Party"-funksjon som i iTunes, noe mange nok vil savne når de har en fest. Podcaster fungerer også som forventet, de vises på samme måte som i iTunes - dvs. i podcaster og underliggende episoder. Apple TV har ingen meny for nettradio og nettradioene man finner i iTunes fungerer heller ikke.

Apple TV brukergrensesnitt

Bilder
Gjennom iTunes kan du synkronisere dine bilder fra iPhoto og Aperture (Mac) eller Photoshop Elements eller Photoshop Album (PC). Bildene blir da kopiert over til Apple TV, hvor de er tilgjengelig i album. Apple TV lar deg vise slideshows med valgfri musikk og alle de populære overgangene som man finner i iPhoto. En stor mangel er at bilder bare kan vises fra maskinen man har synkronisert med Apple TV, dvs. streaming av bilder fungerer ikke - mest sannsynlig fordi iTunes ikke har tilgang til bildene. I følge Walt Mossberg er dette noe Apple komme med en løsning på snart. Vi tror kanskje at Apple vil endre dette i iLife 07, som forventes lansert samtidig med Leopard.

Fjernkontrollen
Fjernkontrollen er lik Apples tidligere fjernkontroller som leveres med alle dagens Macer (uten om Mac Pro). Den er svært brukervennlig, stilig og ikke minst liten. I motsetning til samtlige andre fjernkontroller, har Apples fjernkontroller kun de knappene du har bruk for. Dessverre har også fjernkontrollen en stor mangel, du kan ikke justere lydnivået på innholdet du spiller av gjennom Apple TV. Hvis du vil senke eller øke volumet må du ty til TVens egne fjernkontroll, noe vi finner meget tungvint.

Konklusjon
Apple TV fungerer ypperlig til det den er ment som, en boks som flytter innholdet fra din datamaskin til TVen i stua.

Alt innhold du har i iTunes får du veldig enkelt streamet til din TV i et pent grensesnitt som er utrolig enkelt å bruke. Å sette opp Apple TV til å synkronisere med iTunes og streame innhold, er overraskende enkelt og på et helt annet nivå enn konkurrerende løsninger. Apple TV virker også veldig stabil og vi opplevde absolutt ingen problemer verken med streaming eller synkronisering i test-perioden. Hvis du er en ivrig iPod og iTunes-bruker vil du kjenne deg godt igjen med Apple TV og læringskurven er minimal. Allikevel er Apple TV et produkt som kanskje er litt før sin tid her i Norge.

Apple TV

Man får vist musikk og bilder på Apple TV uten problemer, men for oss nordmenn er det verre med video. At Apple og iTunes Store ikke tilbyr TV-serier eller filmer til nedlasting i Norge, og den manglende støtte for de populære formatene DivX og XviD, gjør det unødvendig vanskelig å få video inn på Apple TV. Har du ikke video i formatene som iTunes/Apple TV støtter, må du konvertere dem til et format som Apple TV støtter. Denne konverteringen tar fort en time eller to og for de som har store arkiver av filmer og TV-serier (lovlig eller ulovlig) i andre formater, kan det bli en stor og kjedelig operasjon. I tillegg trenger man en god del kunnskap og forståelse for forskjellige videoformater for å få konvertert riktig. For den jevne mannen i gata er dette alt for komplisert.

Den dagen Apple tilbyr oss nordmenn TV-serier og filmer i iTunes endrer dette seg dramatisk. Da vil Apple TV i våre øyne være en genial boks som virkelig har et stort potensiale. Brukeropplevelsen og brukervennligheten er som andre Apple produkter på topp. Når vi får videoinnhold like tilgjengelig som i USA, vil Apple TV være genial. Apple i Norge ville ikke uttale seg om når vi kan forvente oss slikt innhold, men uttalelsen "More content to come" sier vel sitt.

Utover lettere tilgang til videoinnhold har Apple TV også forbedringspotensial på andre områder. Vi skulle gjerne sett at det var mulig å streame bilder fra iPhoto, at man kunne justere volumet med fjernkontrollen og støtte for nettradio fra iTunes. At Apple ikke har gjort det mulig å handle på iTunes Store direkte fra Apple TV er også svært merkelig og vi håper at dette er noe som vil komme.

Alt i alt er vi fornøyde med Apple TV, men den har absolutt et forbedringspotensial. Den er svært enkel i bruk, ser elegant ut og virker smertefritt - noe ingen konkurrerende produkter kan påstå å engang være i nærheten av. Vi synes allikevel at Apple har gjort mange merkelige valg og vi føler Apple TV ikke utnytter alle de funksjonene den kunne ha hatt. Vi gir den fire av seks mulig poeng.

Apple TV koster NOK 2595,- fra Apple Store og andre autoriserte Apple-forhandlere.

Pluss
+ Enkelt og stilrent brukergrensesnitt
+ Veldig Stillegående
+ Enkel å sette opp
+ Streaming av video og musikk fungerer veldig godt
+ Godt integrert mot iTunes
+ God pris
+ Slipper å tenke på DRM ved avspilling av musikk fra iTunes Store

Minus
- Ingen kabler inkludert
- Liten harddisk
- Dårlig støtte for andre videoformater
- Kan ikke justere volumet med Apple Remote
- Ikke mulig å streame bilder fra andre maskiner
- Ikke mulig å handle på iTunes Store rett fra Apple TV
- Ikke mulig å spille nettradio fra iTunes
- Ingen TV-serier eller filmer i Norsk iTunes

fire poeng

Andre Apple TV tester

mingebretsens bilde

mingebretsen

Fin og lang test:D

Markus Ingebretsen
www.mingebretsen.com

0lav

Bra test! Men tror jeg venter enda en stund med å kjøpe Apple TV. Jeg savner veldig slike ting som opptak osv.. Hadde vært genialt med en tivo-funksjon..

svars bilde

svar

Så den KAN altså vise bilder fra aperture?
Det er en possitiv ting for meg :)

kaspartu

syns den blir ekstremt varm.. det må vel sies å være den største bakdelen! har demonstrert vår første promoutgave for en rekke kunder på jobb i dag, og kun da kun ved hjelp av trailere og itunes preview låter. virker som om den er lett å betjene og fungerer bra, men gleder meg til å få koblet den opp mot en av våre maskiner over helgen.. det ble ikke tid til det i morrest, da vi endelig fikk den ut av esken.

magnerlu90s bilde

magnerlu90

Ja, den blir varm, men den er ikke til å kjenne på, selv om alle bare MÅ gjøre det, den er jo så pen... Den er til å lytte og se på og derfor hadde det vært værre hvis det hadde bråket på grunn av masse vifter...

Jan Tore T. Jensens bilde

Jan Tore T. Jensen

For noe tøys fra ende til annen.. dette er jo en nærmest ubrukelig duppedings i Norge og helt latterlig at man bruker tid og krefter på å hylle dette «vakre produktet». Hva skal man med en maskin som ikke kan brukes? Dette minner mer og mer om en fanklubb. Hensikten med apple sine produkter har jo alltid før vært brukervennlighet, men dette er jo faktisk bare et dyrt stykke plast i pen innpakning.

ducksteR

Det var da en veldig overdrivelse Jan Tore? Fikk apple tv for noen dager siden, og kan si at den er veldig god i bruk. Tar ikke lange tiden å konvertere filmer/serier, og det er definitivt verdt det. Utrolig brukervennlig, og siden det er et apple-produkt, veldig pen. Ypperlig til å se filmer, høre på musikk, se på bilder og se/høre på podcaster. Det er heller ingen tvil om at det kommer lette måter å legge inn DivX/Xvid støtte snart.

noilivaps bilde

noilivap

synd man ikke kan se vanlig tv på den eller se vanlige filmer fra pcen DivX/Xvid uten å måtte hacke den :(

kajac

Kan man installere vanlig OSX på den, siden man kan installere Apple TV OS på Macen?
---
Mine sider:
DingsePortalen / Min hjemmeside / SkrapHandlerne / Triosys

magnerlu90s bilde

magnerlu90

Jepp!
Man kan installere OSX (til og med ved siden av Apple TV OS)
Jeg holder på med å installere Mac OS X 10.4.9 på min Apple TV nå :D

"nærmest ubrukelig duppedings"
HÆ?
Dette er en Mac. En Mac til to tusen kroner!
Hvis du ser på Mac som en "nærmest ubrukelig duppedings" skjønner ikke jeg hva du gjør på mac1.no

limbo

Kajac:
http://www.tuaw.com/2007/03/31/found-footage-mac-os-x-on-apple-tv/

Froskuss bilde

Froskus

Er det noen ordentlig on/off knapp på den?
Jeg kan ikke se en, men det må jo være mulig å slå den av og på.

oteiges bilde

oteige

Takk for bra test. Den beste så langt på Norsk.

Jeg ser at en del norske journalister som ikke har peil på dette produktet prøver seg med en anmeldelse. Det blir helt merkelig når de sammenligner Apple TV med produkter som har helt andre formål og bruksområder.

Apple TV er iTunes for TV slik det kommer fram i denne undersøkelsen.

For oss som produserer podcast og abonnerer på en mengde videopodcaster så er dette produktet gull verd. Nå kan jeg sitte i stua og nyte alle mine videoposcaster. Nå kan jeg se hva jeg vil når jeg vil. Tradisjonell TV vil ikke få mye oppmerksomhet fra meg, med mindre de ligger og venter i iTunes biblioteket.

thomasbs bilde

thomasb

Froskus: Apple TV kan settes i standby-modus ved å holde inne play-knappen i ca. 5 sekunder. Etter det er gjort, bør det være rimelig trygt å trekke ut strømmen. Det er ingen på/av-knapp.

Det finnes mye nyttig informasjon om Apple TV på Apples support-sider:
http://www.apple.com/support/appletv/

kuuuli

Helt enig med jan tore. Dette utvikler seg mer og mer til en fanclub, og testene bør dermed ikke tas seriøst. Helt meingsløst å teste denne så ukritisk og uten å sammenlikne med konkurrenter.
Ta feks denne: http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=326922&view=detailed

Utover at den kan gjøre alt apple TV kan gjøre så kan den spille:
-internetradio
-divX/Xvid/wma/wmv

Det eneste jeg kan se mangler er HDMI-ut, men det finnes komponent.
Den mangler også støtte for iTunes-beskyttet materiale, og det kan være et problem.
I tillegg mangler den Hardisk, noe jeg ærlig talt ikke skjønner poenget med, når poenget er å streame.

Hvorfor ikke sammenlikne med andre produkter?
Og hvorfor ikke være noe mer kritisk?

/Thomas

Christina

Så lenge iTunes ikke tilbyr TV og filmer i Norge er ikke tv så innmari genial. Det at man må bruke timevis på å konvertere filmer til iTunes format for å vise dem med tv er et stort minus i mine øyne - føler litt at jeg har kastet bort penger på å kjøpe den.

Andrew Wiggin

men jeg har koblet min iPod-video til TV-en i dag. Alt jeg har i iTunes er på iPod og dermed kan jeg se alt på TV-en. Så hva vinner jeg på å kjøpe AppleTV? Lite, som jeg kan se. Så jeg har ønsket med AppleTV i gave i stedet for at jeg skal kjøpe det selv.

gits

Jeg har tilgang til iTunes-store USA, og da er dette en glimrende løsning. Svært fornøyd så langt. Ikke minst kan kona se "Greys Anatomy" uten at jeg må involveres. Så enkelt er det.
Med VisualHub blir Apple TV også en svært god løsning her i norge. Flotte bilder på TV'n med god divx/Xvid kvalitet fra nettet.

Jag har også brukt iPoden mot TV'n så langt, men Apple TV gir en mye enklere løsning, og mye bedre bilde og lyd (HDMI + optisk til forsterker).

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai