Guide: Tastatursnarveier i OS X

De som har puslet litt rundt i Systemvalg, vil kanskje ha oppdaget en mulighet for å kunne legge til egne tastatursnarveier og endre/deaktivere eksisterende tastatursnarveier. Denne guiden vil ta deg med igjennom den enkle prosedyre å legge til egne snarveier.

Som de fleste OS X brukere har fått med seg (både gamle og nye), er menylinjen øverst på skjermen skiftende etter hvilket program som er åpent, og hvert enkelt menyvalg for hvert enkelt program kan tilegnes en snarvei. Dette kan vi utnytte til vår fordel på mange måter.

For de utålmodige, kan vi kjøre i gang et lite eksempel:

Åpne Systemvalg -> Tastatur og Mus -> fanen Tastatursnarveier.

Vel inne oppdager du at det er en god del snarveier som finnes allerede, blant annet til en god del hjelpefunksjoner, Dock og Exposé osv. Under dette feltet med alle disse eksisterende snarveiene, ser du de to knappene pluss og minus. Du kan lære deg det med en gang at i Systemvalg, er pluss "Legg til" og minus "Fjern".

Trykk på plusstegnet. Nå dukker det opp et vindu som lar deg velge hvilket program du vil ha en snarvei til, hva snarveien skal være, og menynavnet. Menynavnet er spesielt viktig fordi du må stave det riktig. For vår lille guide skal vi lage en kjapp tastatursnarvei for Systemvalg. Velg "Alle Programmer" fra program-menyen, skriv Systemvalg... og trykk ned alle knappene du vil ha til snarveien samtidig. (Jeg bruker selv Ctrl+Eple+S). Trykk på "Legg til". (Merk: En tastatursnarvei kan bare ha én bokstav, ett tall eller én F-tast (F16 vil ikke fungere)).

Tastatursnarveien vil dukke opp nederst, under "Tastatursnarveier for programmer". Men, den vil ikke fungere ennå. For at en ny snarvei skal fungere, må vi først logge ut, og så logge inn igjen. (Om det ikke er nok, må du restarte). Så siden vi allerede er her, kan vi ta med et eksempel til.

Dersom du vil kunne slå av maskinen uten å få spørsmål om du faktisk vil slå av eller ikke, finnes det et lite triks for det nemlig. Trykk på plusstegnet igjen. Velg også denne gangen "Alle Programmer" fra program-menyen. I Menynavn-feltet skriver du "Slå av" (uten anførseltegnene så klart) og taster den kombinasjonen du vil ha. (Jeg bruker Eple+Ctrl+Q) Dersom du har tenkt litt over det når du slår av, at det står 3 punktum etter Slå av. Ved å sløyfe disse 3 punktumene, får du merkelig nok muligheten til å stenge av maskinen direkte, uten spørsmål.

Så kan du prøve å logge ut og så inn igjen, for å teste dine ny-ervervede snarveier. Du kan legge til og fjerne snarveier alt etter hva du føler for, men se det litt ann før du lager en ny snarvei, siden en god del menyvalg allerede har en tilegnet snarvei. (For eksempel for å åpne et nytt Finder-vindu trykker du bare Eple+N). Om den har en snarvei, står det på høyresiden av menyen. Du kan legge til så mange snarveier du vil før du logger ut og inn igjen.

martins bilde

martin

Begge funksjonene du viser eksempler til ligger i Eple-menyen, bare for å presisere det.

Som du skriver er det viktig å stave riktig og få med seg store og små bokstaver, men du utelater de 3 punktumene også på Systemvalg. Er dette bevisst eller en glemsel i artikkelen?

Dersom du klikker på Eple-menyen og trykker ned Alt-tasten vi du se del (Alt)ernative valgene for menyen. Der ligger blant annet "Slå av" som du refererer til, uten de 3 punktumene.

En av snarveiene jeg har ønsket å opprette er til Påloggingsvinduet. Den nye snarveien vises i menyen etter logg ut/inn, men den fungerer ikke i praksis. Hva er løsningen på dette problemet?

jepser

Min snarvei til Quicksilver kolliderer med Spotlight, men når jeg forandrer det forandrer det seg bare tilbake hver gang jeg logger ut og inn/restarter maskinen. Er vel kanskje samme problem som martin har omtrent. Noen som har en løsning?

martins bilde

martin

Snarveiene til Spotlight skal vel endres i Spotlight sin egen seksjon i System Preferences, hvis jeg ikke tar helt feil. Om det er der du endrer snarveiene og det fortsatt ikke "fester seg i hjernen på Mac'en", har jeg ikke noen umiddelbar løsning. Det er muligens større sjanse for at noen i Apple's eget forum har opplevd det samme og kan hjelpe.

Twinrehz

De tre punktumene for Systemvalg var en bommert. Beklager den. EDIT: Sånn, rettet opp.

Snarveien til påloggingsvinduet eksisterer allerede, det er bare å trykke Shift+Eple+Q. (Vet ikke hvordan det blir når du forsøker å endre det, har ikke prøvd det selv desverre). Men som jeg skriver i guiden, du må se det litt ann før du legger til en snarvei, fordi funksjonen kanskje allerede har en snarvei.

____________________________________________
Release of 10.5.0, we salute you!

Har du Skype, kan du jo legge meg til! Navnet er Twinrehz

martins bilde

martin

Jeg kjenner til Eple+Shift+Q (Logg ut). Det jeg lurte på er hvorfor snarveien (Påloggingsvindu...) jeg ser i menyen ikke fungerer ;)

Twinrehz

Nei si det. Raskt brukerbytte vet jeg ingenting om, siden jeg nesten aldri har brukt den (er eneste bruker på maskina). Beklager at jeg ikke kan hjelpe deg med det.

___________________________________
Release of 10.5.0, we salute you!

Har du Skype, kan du jo legge meg til! Navnet er Twinrehz

jurgemaister

Martin: Du er klar over at ^ er et tegn for ctrl?

martins bilde

martin

Er klar over det ja, men hjelper visst ikke uansett hva slags hurtigtast jeg setter.

Twinrehz

Har du restartet maskinen og?

_____________________________________
Release of 10.5.0, we salute you!

Har du Skype, kan du jo legge meg til! Navnet er Twinrehz

weffis

Prøver å lage snarvei for å åpne et findervindu med eple-E, men funker ikke. Noen tips? Finnes det allerede en snarvei for dette?

Rob12

Er det noen som kan svare meg på hvordan jeg blar i tabs i Safari 3? Hvilke taster jeg bruker da?

R.

beopus

Bla i tabs i safari er cmd+shift+"pil høyre/venstre"

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai