Diskriminering av Mac-brukere

I kveld sender NRK et innslag i programmet FBI omkring diskriminering av Mac- og Linux-brukere på Internett. Programmet tar opp problemene Mac- og Linux-brukere ofte opplever når de prøver å bruke nett-tjenestene til TV2, Norsk Tipping etc. FBI var tilstede ved forrige MacPizza og intervjuet flere Mac1-brukere til kveldens program.

FBIs innslag følger Ken Åstrøm fra Kristiandsand som byttet ut PCen sin med en Mac og dermed har blitt låst ute fra TV2s nett-tv. Ken var tidligere abonnent på TV2s nett-tv, men nå får han ikke lenger sett bortekampene til favorittlaget sitt Start via TV2s tjenester.

TV2s nettTV-løsninger baserer seg på en properitær og lukket standard utviklet av Microsoft. TV2s valg av denne Microsoft-baserte løsningen gjør det svært vanskelig for Mac- og Linux-brukere å benytte seg av TV2s nettTV.

Dessverre ser ikke TV2 dette som noe problem og Gunnar Stavrum som er administrerende direktør i TV2 Interaktiv uttaler til NRK at de ikke føler seg forpliktet til å å lage nettsider for alle tenkelige nettlesere, men fokuserer på de store som har mange brukere. TV2 opptrer unødvendig arrogant overfor Mac- og Linux-brukere og ser ikke dette som et problem.

Torgeir Wather i Forbrukerrådet er ikke enig og mener dette er unødvendig diskriminering.

- Det bør være fullt mulig å tilby løsninger som fungerer for alle uavhengig av hva slags datamaskin man har kjøpt seg. Vi forventer å kunne ringe hvem vi vil uansett hvilken telefon vi har. Slik bør det også være på internett, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet til NRK.

Også NRKs nettsider har en windowsplattform for nett-tv. - For dårlig, mener Forbrukerrådet.

FBI sendes på NRK1 klokken 19:30 i kveld.

termservs bilde

termserv

Snakk om arrogant uttalelse av Gunner Stavrum. Sier bare litt om hvor lite teknisk peiling han har. Fikk lyst til å gi han en lærepenge..

devo

Rett og slett talentløst... jeg er glad for at vi enda har en kanal som kan gjøre ting uten å tenke på økonomi i et sett. For det er problemet, tipper jeg. De strekker seg langt som pokker, men til slutt så må de finne en unnskyldning, og det er alltid økonomi. Det er ikke gratis å distribuere på to platformer, de må velge. Allikavel er dette en elendig unnskyldning. Det er som om statoil skulle slutte å produsere diesel fordi det er flest bensinbiler. (ja den var søkt og spiss, men c'mon :) )

_Spiff_s bilde

_Spiff_

Er det noen plass jeg kan se opptak av denne reportasjoen? Eventuelt pm meg. :-)

Cybbe

NrK-nettTV antar jeg, om du får den til å fungere på Mac ;)

cannons bilde

cannon

Nokså søkt at TV2-fyren mente at Flip4Mac var alt som skulle til for å benytte TV2 nett-TV. Vi andre pleier jo å forholde oss til virkeligheten, ikke fri fantasi.

Nexus

Føler jo at dette ikke bare er et problem for oss bruker av Mac OS og Linux, men også for vanlige windows-brukere som bruker andre browsere enn internet explorer. Kan ikke uttale meg om dagens situasjon, men da jeg brukte windows med firefox hadde jeg samme problemer med spesielt å få NRK sine nett-tv og radio sider til å fungere skikkelig. Godt at store nøytrale mediebedrifter ikke støtter Microsofts monopol.

OleUtnes bilde

OleUtne

Hvorfor skaper man så mye leven om dette? Det har alltid finnes programmer som er til Windows, og ikke Mac, og omvent. Er det så vanvittig forskjellig på web? Jeg synes ikke dette er noe å rope varsku for. De som kjøper Mac er forhåpentligvis fullt klar over at alle ting som støttes på Windows, ikke vil støttes på deres nye maskin. Dette er også et valg fra diverse tjenester, når de velger, eller velger å ikke lage tjenesten for annet enn Windows.
Slik som nett TV på TV2 er da overhodet ingen rett vi har, men et tilbud TV2 gir ut. Det er dog bare opent for dem som kjører Windows.
Jeg mener dette blir omtrent i samme bane som å klage over at de nye Far Cry spillene bare gis ut på Xbox 360, og ikke på andre spillkonsoller, og PC. (Ja, jeg vet at det er en helt annen verden, men jeg kom ikke på et revlusjonerende eksempel nå)

Kos at i1 er oppe og går igjen forresten :)

kaiz3R

Jeg synes denne Mac repotasjen på NRK1 i kveld er totalt meningsløs, og repotasjen antydet et varsel for å kjøpe Mac -- noe som kanskje ikke var hensikten. Uten å vite helt fakta, så er det kanskje ikke rart at selskaper velger den løsningen som fungerer best til flest mulig brukere (ref. 90% av brukerne er Windows maskiner). Men teknologien endrer seg, og alt vil jo løse seg om 1 år eller 2 (i følge representanten fra TV2).

devo

Men med en noe feil vridning. Det virker som om de har prøvd å gjøre mac til david mot goliath, men roter det litt til og ihvertfall i intervjuet etter saken. Han fra TV2 var bare forbanna god til å snakke seg ut av problemet. Synes også de museumsgreiene med røde bukser ikke passa inn. Det finnes enklere og bedre måter å vise frem problematikken på. Det beste i saken var fra mac1.no's pizzatreff (litt dårlig lyd men...) og startsupporteren.
Skal terningen rulle blir det en grei 3-er fra min side :)

Cybbe

Det er da ingen som har hevdet noen har noen som helst rett til å se tv2 på nett. Men det er ikke de store tekniske hindrene i veien for å lage webløsninger som fungerer på tvers av nettlesere og operativsystemer, annet enn litt anstrengelse. Det er en svært dårlig analogi å snakke om plattformavhengige spill, av helt åpenbare tekniske årsaker.

For forbrukere som sådan er det en åpenbar fordel at noe som det i utgangspunktet ikke er store hindre i veien for å lage bredkompatible løsninger på, ikke låses til et operativsystem eller et program.

For konkurranses skyld er jeg kritisk til det meste av løsninger som låser en inne til én produsent når det ikke er slik at det er store tekniske hindre for mer åpne løsninger. Det gjelder MS-only-løsninger for web, det gjelder iTunes/iPod-only løsninger for DRM. (grunnen til at det ble truet med juridiske virkemidler i forbindelse med sistnevnte er misbruk av markedsmakt: Apple kontrollerer både salget av DRM-musikken og softwaren/hardwaren den låses til, samtidig som de er markedsledende i begge segmenter. I seg selv er det ikke ulovlig for en bank å lage en upraktisk løsning (men om MS var ledende i markedet for nettbankløsninger og laget dem utelukkende for sitt eget OS kunne man begynne å snakke om en sak, selv om analogien er noe strukket)).

google

Noen som har noe statistikk på hvilke nettlesere som blir brukt i norge? Bra dokumentar som blir ødelagt mot slutten når TV2 mannen feier alle påstander bort.

hc

Den nye løsningen han fra TV2 refererte til er nok Microsofts Silverlight, som vil sidestille Windows- og Mac-brukere, og likebehandle Internet Explorer, Firefox (for begge plattformer) og Safari. Silverlight minner litt om Flash, men kan skaleres opp til langt bedre kvalitet. Og selvsagt vil også Microsoft tilby DRM for Silverlight, dermed skulle det ikke lenger være noe behov for verken TV2 eller andre å fortsette med Windows Media Player.
Jeg er ingen stor beundrer av Microsoft, men Silverlight fortjener de ros for!

bambinis bilde

bambini

Nei dette var for dumt.

Her hører du den ene etter den andre love gull og grønne skoger uten at de aner hva de snakker om. De har sikkert fått "gode råd" om hva de skal si uten at de selv egentlig forstår hva det dreier seg om.

Norsk Tipping har lovet å prioritere dette i flere år nå, men det gjør de jo selvsagt ikke så lenge de også eier Bypass (boksen man trenger for å koble spillerkortet mot datamaskinen).

Har TV2 fotballen gått bort fra FXTV??? Det var jo der problemet for han fotballgutten på FBI lå?

sorthe

Til dere som ikke fikk med dere seningen idag (slik som meg) kan se den i morgen kl. 10.05 på NRK1 i reprise!

segrov

Silverlight mangler støtte for våre venner med linux.

Øyvind Segrov – official hero of mr. Tom Sommerseth

Firestones bilde

Firestone

Ja og Silverlight kommer vel antakelig aldri i Universal Binary til MacOS X heller hvis jeg har fått med meg ting riktig.
Grusomt hvis det er denne løsningen de har tenkt å gå for.

EDIT: Glem det... litt dårlig research fra min side =)

wwwDESTRUCTION

Prøvde å finne det på Statistisk sentralbyrå www.bss.no men fant det ikke der. Googlet litt og fant følgende:

NORSKE:
http://www.data.no/Index.aspx?PageID=83&Language=no-NO
= Statistikk over nettlesere som besøkende har hatt på data.no for 2007. Kan også se eldre statestikker

http://oslonytt.com/osnymain.php?article=browserstat
= Samlet statistikk over nettlesere som besøkende har hatt på Oslonytt.com fra 2004 til 2007

http://www.tns-gallup.no/index.asp?type=tabelno_url&did=185235&sort=uv&sort_ret=desc&UgeSelect=
= Antall mest besøkende norske nettsteder.

ENGELSKE/AMERIKANSKE:
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
= Statistikk over nettlesere brukt generelt på nett. Man kan se årlige statistikker fra 2007 til 2002.

Les også denne artikkelen: http://j3e.de/statistics_lie.html

mvh
Martin Blake

wwwDESTRUCTION

Dette var en ganske dårlig nyhet for MAC brukere. Nå bruker jeg både MAC og PC. Bruker forksjellige operativsystemer og nettlesere. Så jeg har ikke dette problemet. Tenker på alle som kun har MAC uten Microsoft produkter.

Hvorfor store TV selskaper som TV2 ikke kan ha en MAC kompatibel nett TV er uforståelig. "Å nei da må vi ansette personer som synes MAC er fint." Synes jeg hører det. Koster penger? Ja, men det vil de fort tjene inn. Tar penger for alt og dyrere enn de fleste. Forstår ikke TV2 sin arrogante uttalelser.

NRK nett TV har fattet poenget og på http://www.nrk.no/informasjon/hjelp/2885808.html finner man ut at man må ha Windows eller MAC. JIPPI. En annen god ting er at de fleste programmene er gratis. Repriser? Ja, men det er alltid reprise på NRK. ;D Løsningen for MAC ble såvidt jeg forstår laget i år.

mvh
Martin Blake

bxc

Jeg bruker en PC med os x.

Nit-Rams bilde

Nit-Ram

Jeg forstår ikke hvorfor Microsoft skal fortjene ros for Silverlight, blir bare enda mer crap å ta høyde for... Kan man ikke bare kutte ut alt dette tullet å kjøre MPEG stream!?

2 fast 4 biltema

Dere sier: "TV2 opptrer unødvendig arrogant overfor Mac- og Linux-brukere og ser ikke dette som et problem."

Apple er et av de firmaene som er mest arrogante i hele verden. Alt skal jo gjøres på Apple sin måte.

hc

Segrov: Silverlight vil også komme for Linux i løpet av året. Der er Novell som har lovet dette, som en del av deres Mono-prosjekt som går ut på å utvikle en åpen kildekode-basert utgave av .NET Framework.

Juke

Windows koster ikke nødvendigvis 2000-3000 kroner, som noen argumenterer med underveis i TV-programmet (FBI). Kjøper man OEM-utgaven av Windows XP Home eller evt OEM-utgaven av Windows Vista Home Basic fra f.eks. Netshop.no (i følge Netshops salgsavdeling kreves det ikke at man kjøper annen hardware utenom OEM-lisensen lenger), så koster en flunkende ny Windows-lisens godt under tusenlappen inkludert frakt.

Men er selvsagt enig i at det er et problem at Mac-plattformen ikke støttes i større grad enn i dag. Har jo konkrete planer om å gå over til Mac selv, og vil helst slippe å bruke Windows i det hele tatt. Er jo veldig kjipt at man enten må ty til å installere Windows på Mac'en sin eller evt ha en PC i bakhånd for å få tilgang til alle tjenestene.

wsimilas bilde

wsimila

Hvorfor må vi mac brukere fikse og trikse for å få til se f.eks TV 2 Drittkanalen eller andre websider? På f.eks One.com må man ha IE for å kunne bruke noen av funksjonene. Det bør fungere uansett hvordan OS man har uten å følge en oppskrift for å få det til.

simens bilde

simen

Mac brukerne på Mac1 treffet burde sagt at det er INGEN tekniske hinder idag, og ei heller for 2-3 år siden for å få dette til. Kanskje dere sa det og det ble klippet bort. Jeg syns iallefall dette er et viktig argument.

Mac OS X, Mac OS, A/UX, GoboLinux, Kubuntu, Debian, pfSense, pkgsrc, Java, Perl, PHP, JavaScript, AppleScript, etc...

Twinrehz

Når det ble annonsert om Silverlight her på Mac1, lastet jeg ned plug-insaken det ble linket til, men det funket liksom ikke.... Prøvde med både Safari, FireFox og Shiira, men ingen av dem ville at det skulle funke.

____________________________________
Release of 10.5.0, we salute you!

Har du Skype, kan du jo legge meg til! Navnet er Twinrehz

simens bilde

simen

FXT funker fint her på min gamle PPC.

Mac OS X, Mac OS, A/UX, GoboLinux, Kubuntu, Debian, pfSense, pkgsrc, Java, Perl, PHP, JavaScript, AppleScript, etc...

Cryptography

Hahaha. Latterlig med karen fra Stavanger... Sånn skikkelig "trist-film-stemmning" på innslaget ^^ Begynte nesten å grine...

Beining

Jeg prøvde et par ganger å si at det faktisk var mulig å bruke TV2 Sumo på Mac, men det var tydelighvis ikke så iterresant.

svendheim

Syns det var litt kos at de nevnte Linux også. Jammen blitt en knallplattform det også :)

magnar

Kjøre de hardt på dette, så har vi nok det aller meste kompatibelt med mac på litt sikt.

jeg har 10-15 år bak meg på Winpiss, før den enormt fine dagen tidligere i høst når jeg fikk meg min første Mac...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai