OmniFocus og Getting Things Done

67316
Noen av dere er sikkert allerede kjent med ideologien ”GTD.” I disse dager slippes OmniFocus i åpen Beta, programvarehuset OmniGroups GTD-rettede produktivitetsprogram. Hold øynene åpne for det som kommer til å bli den neste store grunnen til å switche til Mac.

GTD
David Allens ”Getting Things Done” er en produktivitetsideologi som har gått sin seiersgang gjennom ”corporate America” de siste ti årene, og som med full styrke har nådd Mac-miljøet. Dette spesielt takket være Merlin Mann, produktivitets- og Mac-guru, og et yrende utviklermiljø som desperat leter etter nye nisjer å utvikle programmer for.

Meget, meget, kort oppsummert går GTD ut på å få oppgaver, gjøremål idéer og forpliktelser ut av hodet, og ned i et system du stoler fullt og helt på. Slik at hjernen står fritt til å gjøre det den kan best – og ikke være en konstant alarmklokke for alt du burde ha gjort. ALT en kommer på skal ned i en Innboks, denne innboksen skal behandles og tømmes flere ganger til dagen, og det som er i den skal sorteres, slik at du står igjen med den neste oppgaven du KAN gjøre, og ikke det du burde men ikke har muligheten til uansett. – GTD er omfattende å implementere fullt ut i sin hverdag, fordi det er en annen tenkemåte. Men prinsippene er noe du kan ta i bruk allerede nå, og kjenne at skuldrene senker seg og du får gjort mer. Ingenting er så tilfredstillende som å krysse av en oppgave på lista.

OmniFocus
OmniFocus kommer som en arvtaker til kGTD, en actionscript-basert modifikasjon av OmniOutliner Pro, og viderefører alle de prinsippene som har gjort kGTD til den suksessen det har vært – og det unnværelige verktøyet det er. Men i beste OmniGroup-stil er OmniFocus gjennomtenkt over all forventing og av en så høy kvalitet at andre programmer fremstår som simple hobbyprosjekt.

VaporWare
I fravær av et skikkelig GTD-program til Mac, har det vokst frem en rekke programmer som implementerer ideologien i ulik grad, men samtlige uten å få det skikkelig til. Inbox er for rigid og for flashy, Actiontastic er for simpelt, iGTD er ikke særlig Mac-ish og ToDo er ikke i nærheten engang.

GTD-app gjort riktig
OmniFocus, derimot, tar ikke opp mer oppmerksomhet enn det absolutt må, det oppfører som slik du forventer at det skal på en Mac – burde noe fungere slik, så fungerer det slik – det gir deg full oversikt over alle prosjektene du har gående, og samtidig muligheten til å fokusere all oppmerksomhet på akkurat den oppgaven du jobber med der og da. Det synkroniseres automatisk mot iCal og iSync – slik at du alltid har alt med deg. Og det ser ut som et ekte Mac-program. Jeg anbefaler at du ser videoen laget av Ethan Schoonover (mannen bak kGTD) for en skikkelig gjennomgang av hva programmet får til.

OmniGroup er kjent for programmer som holder et kvalitetsnivå langt over konkurrentene, det er ikke tilfeldig at OmniOutliner bundles med nye Macer. Se frem til OmniFocus, det gjøre iallefall jeg.

Nesten-åpen beta
Sign opp for betaprogrammet :her: (NB: betaen er ikke helt åpen i skrivende stund, men samtlige på mailing-lista skal få tilgang til betaen i løpet av de neste ukene. De som først har meldt seg på, er også de som først får teste.)

(Det er kanskje ikke like enkelt for de som ikke før har hatt behov for et slikt program å se nytten av det som presenteres – men de som har kjent behovet for det, vil straks kjenne igjen hvor bra dette programmet er.)

Les mer hos OmniGroup: OmniFocus

metrom

Inbox er fremdeles bedre.

http://www.midnightbeep.com

OmniFocus er for mye hypa. Men etterhvert vil programmet ta seg til.

martins bilde

martin

Både OmniFocus og Inbox er en type nytteprogramer mange ikke har erfaring med å bruke. Hva med å lage en god guide for et av programmene og publisere den som en artikkel/guide her på Mac1?

ch_knapp

Det vurderte jeg å gjøre. Men ettersom David Allen har skrevet en hel bok om det, så er det litt for omfattende. kan bare be folk google David Allen's Getting Things Done. De som har behov for disse programmene vil se nytten av det, de andre er det ikke så viktig med.

Og anngående Inbox: Det er piece-of-crap, aldri vært borti et mindre fleksibelt, restriktivt, dominerende, flashy og oppmerksomhetssugent vaporware enn det. Jeg har testet mange av denne typen programmer, og til nå er kGTD det beste - og OmniFocus er utviklet i sammarbeid med mannen bak kGTD og kommer som dens arvtager.
Inbox er bare en overfladisk implementasjon av GTD, og er ikke gjennomtenkt i det hele tatt. MidnightApps-mannen hadde gjort det godt som UI-designer for et annet firma.

-Christian

heintores bilde

heintore

Jeg benytte sjansen til å anbefale programmet iGTD på det sterkeste. Har selv ikke prøvd OmniFocus, men iGTD fungerer glimrende for meg!

Handle avgiftsfritt fra utlandet: 200kr.no

macrules

OmniFocus så meget nyttig ut!

"Litt" bedre enn ToDo ja.... som jeg har brukt til nå.... *host*

thomanil

Har prøvd et par forskjellige programmer for å organisere sjekklistene mine, men synes alltid at de er for begrenset / kronglete - så også med Omnifocus ut fra denne demoen.

Har endt opp med å tegne generelle mindmaps istedet, og synes det funker bedre - man kan greit etter behov sette opp sitt eget system for todo-lister, huskelister etc.

Sjekk ut Freemind - kryssplatform (win/mac/*nix), open source og helt gratis. :)

cannons bilde

cannon

thomanil: Dette programmet er laga for å bruke sammen med GTD-metoden. Kjenner og bruker man ikke metoden, har man ingen nytte av programmet.

Når det er sagt, er jeg enig i at tankekart ofte er et godt verktøy, men da spesielt i den kreative prosessen. GTD er mer for å holde orden på alle de litt kjedelige gjøremål du har lett for å glemme.

ch_knapp

Sjekk også ut http://Kinkless.com for en oppfølger-video til den introen. Den viser flere av funksjonene, og kanskje enda bedre hvorfor OmniFocus er/kommer til å bli bra.

Skulle gjerne lært meg et mindmapping-program til notat, tanke og kreasjonsprosessen - men vet ikke hvilket jeg bør investere tid i. Forslag?

-Christian

jazzbass

Er jeg for frekk om jeg påstår at det er typisk "mac-samfunnet" å bruke "ideologi" for å betegne et rettighetsbeskyttet merkevarenavn (GTD)?

cannons bilde

cannon

GTD er kanskje et beskyttet merkevarenavn, men det er ikke en ting. Akkurat som 4-4-2 i fotball ikke er en ting, men noe litt mer abstrakt. Om ikke GTD er en ideologi, er det i alle fall en måte å organisere seg på.

cannons bilde

cannon

Christian: Begynn med blyant og papir, og ta det derfra ;-)

thomanil

Fordelen med mindmaps\tankekart er at de kan brukes til mye mer enn sjekklister\todo a la GTD. Jeg bruker mindmaps til å skrive dokument-disposisjoner, pseudokoding av programlogikk når jeg programmerer, notatblokk under brainstorming på møter etc. Man trenger ikke ha noe kjennskap til dene ene GTD-metoden for å bruke Freemind, som altså er et mer generelt verktøy.

cannons bilde

cannon

thomanli: Da er vi enige, for det var akkurat det jeg også forsøkte å uttrykke :-)

macrules

Freemind gikk rett i søpla. Ikke hva jeg trenger. Inbox derimot. :)

Takk for tipset metrom.

segrov

Jeg synes nå både iGTD og OmniFocus var lite attraktive, og ikke noe for meg.
Inbox falt derimot i smak. Pent GUI - akkurat hva jeg trenger. 1000 takk, Christian:)

Øyvind Segrov – official hero of mr. Tom Sommerseth

vemund

To gode grunner til å holde seg langt unna GTD og slike programmer:

- "David Allens ”Getting Things Done” er en produktivitetsideologi som har gått sin seiersgang gjennom ”corporate America” de siste ti årene".
Dette tilsier at om du ikke jobber i corp.am. så er dette ikke noe for deg. Norsk og europeisk næringsliv er ikke som corp.am. og takk og lov for det. Har jobbet mot noen amerikanske selskaper og makan til stivbeinte og byråkratiske gjeng skal du lete lenger etter.

- "ALT en kommer på skal ned i en Innboks, denne innboksen skal behandles og tømmes flere ganger til dagen, og det som er i den skal sorteres..."
OK, så du skal bruke arbeidsdagen på sortere dine arbeidsoppgaver istedenfor faktisk å utføre dine arbeidsoppgaver? Genialt, NOT. I mine øyne er dette total waste of time, og en sikker måte å måtte sitte til kl. sju hver kveld for å få gjort det du det skal (som du kunne gjort fra 9 til 4 uten GTD).

Jeg sier nei takk!

macrules

Om jeg hadde hatt din forståelse av det hele hadde jeg og sagt nei takk!

Fra ditt ståsted ser det jo helt bortkastet ut.

Meeen.... ;)

joachimb

Actiontastic er også et flott, gratis alternativ. Det mangler kanskje litt eyecandy, men det er veldig funksjonelt og fint.

segrov

GTD er egentlig kort og greit basert rundt 2do-lister. Det er den biten som er genial. Med 10 prosjekter på pulten min, sliter jeg med å sortere all trafikk. For meg kan GTD fungere. Men for andre er det sikkert waste of time.

Vi er forskjellige.

vemund

Ja, vi er forskjellige, og takk for det.

Problemet er vel ikke GTD som prinsipp/teori (GTD er kun et plaster på et problem).
Men når man tar/får en jobb der det kreves at man skal kunne utføre ti++ prosjekter osv. samtidig. Veldig få mennesker er skapt for å arbeide på denne måten, og følgelig må man organisere seg veldig hardt for å få det til.

Det gir problemer etter min erfaring. Man bruker mye av produktivitetstiden til nettopp å organisere. Man har hele tiden "for mye å gjøre". Man blir aldri helt ferdig med oppgavene sine, siden nye står i kø. Man får dårlig samvitighet for å ikke komme ajour noensinne.
Problemene melder seg på sikt, og man blir utbrent, fysisk sjuk eller møkk lei hele greia.
Mennesket er ikke skapt for et slikt press som GTD legger på deg, og GTD virker på sikt ødeleggende både på ansatte og bedriften som helhet.
Si nei til GTD og lignede teorier fra over there!

edit: Har lest om GTD på sidene til David Allen co. om du lurer. Og ærlig talt, makan til svada. Verden vil bedras.

segrov

Godt poeng du har. Skjønner hvor du vil, men husk at for noen er det selve jobben å ta i mot oppdrag (og fordele dem) og for det er i alle fall et listeprogram meget nyttig.. :)

Øyvind Segrov – official hero of mr. Tom Sommerseth

gutilanens bilde

gutilanen

Noen som vet når dette kommer (mer presist enn "de nærmeste ukene"? ser ut som et veldig kjekt progran. Ser poenget til Vemund, men jeg mener dette er noe jeg kan få godt bruk for. Mitt problem er ikke at jeg har alt for mye å gjøre. Det er heller det at mye av det jeg blir pålagt kommer i glemmeboksen. Bruker derfor ofte å lage meg todo-lister der jeg fører opp ting som må gjøres etterhvert som de kommer til meg. Det gjør at jeg får en oversikt over hva jeg må gjøre og når det må være gjort. På den måten slipper jeg å gå rundt med tusen tanker i hodet på hva jeg må huske på å gjøre en time inn i fremtiden. Noen mener kanskje jeg er mentalt tilbakestående siden jeg ikke kan huske de tingene jeg må gjøre, men for meg er det et must å få det ned på arket slik at jeg kan ha fullt fokus på det jeg driver med:)

Don't eat my apple

ch_knapp

gutilanen:

OmniFocus-invitasjonen ble sendt til meg i går. De legger til flere hver uke.

vemund:

Denne artikkelen skulle mer introdusere OmniFocus enn gi en gjennomgang av GTD. Søk andre kilder til informasjon om GTD før du uttaler deg og bringer deg selv i forlegenhet.

Alle de problemene du påstår GTD vil introdusere, er problemer GTD nettopp sikter seg inn på å løse... Disse problemene er allerede tilstede i hverdagen til en med en litt mer komplisert hverdag enn den til en RIMI-ansatt.

Hjernen er ikke i stand til å skille mellom når vi kan løse en oppgave eller ikke. Når du er ute å spaserer kan du kontemplere og kanskje planlegge, men ikke i stand til å rydde i kjelleren. Da er det bare forstyrrende å bli minnet på kjelleren mens du er ute å går - og ikke de oppgavene som trenger gjennomtenking. Med GTD rydder du plass i hjernen, slik at den ikke skal trenge å minne deg på ting, og istedet har du et system som "mater" deg med oppgaver du KAN gjør, NÅR du kan gjøre de. På den måten slipper du å bekymre deg over alt du "burde" ha gjort, men uansett ikke kan gjøre der du er nå, og istedet fokuserer på det du KAN gjøre nå.

Innboksen er der for å tømme alle idéer, planer, oppgaver osv. du får i løpet av dagen og som du kommer på. Innboksen tømmer du flere ganger til dagen og sorterer raskt det som ligger der etter om de er "handlinger", "informasjon" eller søppel. Så definerer du bare i hvilken kontekst du kan utføre denne handlingen, og om den er en del av et prosjekt som krever flere trinn for å fullføres. (m.m.) Informasjonen aarkiverer du. Søppelet kaster du. Er det noe i innboksen du kan gjøre på under 2min, så gjør du det med én gang.
Det tar meg i snitt 30sek. å tømme innboksen min hvis det er den på dataen - og 1-2min, om det er den i notatboka mi.

Jeg gidder ikke skrive mer om det, det er en grunn til at David Allen har skrevet bok om dette, og ikke jeg.

Jeg kan bare svare for meg selv, og si at jeg vanligvis er typen som utsetter, glemmer og prøver å la være å gjøre. Med GTD får jeg satt alt i system, så jeg har ikke lenger klumpen i magen over alt jeg burde ha gjort, og istedet får jeg gjort de oppgavene jeg har skrevet ned fordi jeg blir minnet på de når jeg kan gjøre noe med de. I tillegg har jeg blitt mer til å stole på, fordi avtaler og forpliktelser går inn i dette systemet. Og da forsvinner det ikke.

Det med at det har gått sin seiersgang gjennom "corporate america" som jeg skrev, er fordi Davidco er amerikansk, og det er der seminarene holdes. Ja, mane amerikanske selskaper er svært byråkratiske (alle hater kapitalismen), men GTD er ikke problemet, den er et av forsøkene på å gjøre noe med dette.

-Christian

gutilanens bilde

gutilanen

Good Christian:) Gleder meg til å få testet ut dette! Tror det kan hjelpe meg mye!

Don't eat my apple

vemund

Jeg HAR søkt til andre kilder om GTD FØR jeg skrev innlegget, og det var det som virkelig ga meg en vond smak i munnen.
Programmet OmniFocus er sikkert utmerket som de andre programmene fra Omni, det er ikke det.

Hovedpoenget mitt er: JEG har ingen tro på GTD hverken for meg selv eller særlig mange andre arbeidstagere. Men for noen kan det sikkert funke. Enhver får selv gjøre seg opp en mening om GTD.
Videre: Store deler av (det moderne) arbeidslivet (og særlig IT-bransjen) stiller ganske umenneskelige krav til arbeidstagerne, og det vil jeg advare mot.
Å ikke innse hovedproblemene (stress, stor arbeidsbyrde, for mange prosjekter og uklare/for dårlige ledere), men ty til løsninger alá GTD har jeg liten sans for.

Om du lurer: jeg har jobba mange år innen IT/media og jeg har sett systemer som GTD komme og gå, men ingen har løst opp presset og stresset i bransjen, snarere tvert imot. Tilslutt hoppa jeg av, og priorterte familie, helse og nærmiljø istedenfor.
Og ja, jeg jobber fremdeles, men på en annen måte, og det fungerer egentlig bedre enn før.

And2000

Litt langt oppe i feltet nå, men jeg har leita etter tenkekart-programmer tidligere, og ikke funnet noen jeg liker. Heller ikke Freemind klarte jobben, men MyMind var akkurat det jeg leita etter. Som tenkekart altså - ikke som GTD-program. iGTD funker også bra, synes jeg..

Mymind:
http://www.sebastian-krauss.de/software/#mymind

ch_knapp

Hei

Ja, nei det er klart slike ting ikke er noe for alle. Men jeg føler fortsatt det er en grunnleggende missforståelse her om hva GTD virkelig er. Men lar gjerne denne diskusjonen ligge.

Nå har jeg testet OmniFocus i et par dager, og det er meget bra for Alpha-release, fortsatt en del som gjenstår, og noe av kjenrefunksjonaliteten i kGTD er ikke på plass enda. Men det dukker opp nye ting for hver time som går - så om et par uker er den i beta. - Ellers minner det en del om iGTD igrunn, som jeg kan si meg enig i er det beste alternativet--dog rotete av utseende--tilgjengelig nå; men OmniFocus bringer med seg en del mer avanserte løsninger, og istedenfor tusenvis av knapper er det smarte løsninger over alt. Et UI som grenser til imponerende. Det er like stabilt som, eller kanskje mer enn, kGTD. Men tar et par dager å komme inni alt.

-Christian

macrules

Okei, er vel ett par dager siden nå at jeg fylte opp inbox programmet med ting jeg må få gjort.

Hva kan det ha seg at jeg nå ikke har åpnet programmet og kvier meg for å gjøre det?
Skummelt program i grunnen.....

ch_knapp

Hehe, Inbox suger. Det er det mest flashy, og minst fancy av alle sammen. Jeg _ville_ like det i begynnelsen, fordi det så så kult ut. Men som program suger det bare... ingen vei utenom det faktum.

Det snakkes om en ny generasjon Mac-ware, hvor BBedit, OmniOutliner, osv. er en del av den første generasjonen, med fokus på programmet og smarte løsninger. Så har du den nye generasjonen, hvor fancy UI og markedsføring er satt i fokus - som AppZapper, Disco, Inbox, osv.

-Christian

macrules

AppZapper er ett priviligert program ja. Den har fått ligge stolt på skrivebordet i en evighet nå..... enda jeg har benyttet meg av dens fabelaktige egenskaper kun EN gang!...

Kan jo hende jeg får bruk for den en gang vettu..... :)

ch_knapp

Hehe, ja, men AppZapper er et program jeg bruker flere ganger i uken. Tips: Høyrklikk på programfilen du vil zappe, velg automator -> Zap! (sparer tid)

Men det gjør jo ikke annet enn å ta et spotlightsøk etter filer med samme navn som programmet du sletter... det er bare en luksusgreie.

-Christian

macrules

Næmmen, zap i automator menyen min, hvordan visste du det?

ch_knapp

Det installeres med AppZapper - neat-freak som jeg er, fant jeg den da jeg lette etter unødvendige oppføringer i menyene mine. Utrolig hendig.

-Christian

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai