Test: Safari på Windows

Mange ble nok svært så overrasket når Steve Jobs og Apple annonserte at mange Mac-brukeres favoritt-nettleser Safari, skulle finne veien til Windows-plattformen. Apple la på mandag ut første beta-versjon av Safari 3 til Windows, og vi har benyttet anledningen til å teste hvordan Safari fungerer under Windows. Vi ble skuffet!

Hvorfor Safari til Windows?

Mange har stilt spørsmålet om hvorfor Apple har lansert Safari til Windows-plattformen og målene kan være mange. De fleste analytikere mener at Apples eneste grunn for å lansere Safari til Windows, er for å øke markedsandelene til Safari. Med Safari på iPhone, Windows og Mac kan markedsandelene lett bli vesentlig høyere. Apple ønsker også at webutviklere skal fokusere på webstandarder og gjøre det lettere for utviklere å utvikle en nettside som fungerer godt på Mac, Windows og iPhone. Med Safari på Windows når Apple en skare med webutviklere som gjerne vil utvikle for iPhone og dermed Safari.

I tillegg til dette aspektet, spiller garantert også Apples ønske om å switche Windows-brukere til Mac en stor rolle. Med kjennskap til iTunes, Safari, QuickTime, iPod og kanskje iPhone burde det bli lettere for Windows-brukeren å faktisk kjøpe en Mac neste gang. Safari kan være en trojansk hest på lik linje med iPod og iTunes. At Google/Yahoo betaler provisjon til Apple på deler av det de eventuelt tjener på søk gjennom Safari kan også være en faktor som spiller inn. I følge rykter skal Apple tjene over 2 millioner dollar i måneden kun på Google-søk fra Mac-brukere. Dette utgjør over 25 millioner dollar, noe som absolutt betyr at Apple kan forsvare utviklingskostnadene til en Windows-versjon.

Safari på Windows

Installasjon og bruk

Apples beta av Safari kan lastes ned gratis fra Apples nettsider. Under nedlasting må man være påpasselig med å få med seg riktig utgave av Safari. Apple prøver dessverre å prakke på Windows-brukere QuickTime samtidig som man laster ned Safari. QuickTime er en flott medieplatform, men denne måten å "bundle" Safari og QuickTime sammen er noe Apple burde holde seg for god for. Safari ble testet på en helt standard Windows XP installasjon med alle service packs. Selve installasjonen gikk helt smertefritt og raskt på Windows (noe den ikke gjorde på Mac).

Safari på Windows har det samme utseendet som under Mac OS X og Apple har virkelig gjort sitt for å gjenskape Mac OS X-følelsen på Windows. De klassiske aqua scrollbaren er der, Apples Mac OS X knapper er der og den største utseendemessige forskjellen mellom Mac og Windows-versjonen er Windows sine menyer og minimer og lukke-knappene. For Windows-brukere vil utseendet og knappene være mer likt Mac enn Windows, noe som kan skape forvirring for gamle Windows-brukere. Apples strategi for å få Safari ut til Windows-massene ser i første omgang ut på å plassere Safari på kartet som den raskeste nettleseren på markedet. Apple hevder at Safari laster nettsider to ganger så raskt som Internet Explorer og en og en halv gang raskere enn Mozilla. Videre mener Apple også at Safari for Windows håndterer JavaScript og starter opp vesentlig raskere enn alle andre nettlesere.

Men stemmer Apples påstander? Etter et par dagers arbeid med Safari til Windows, kan vi skrive under på at dette er en rask nettleser. Selv på middels utdatert Dell maskin starter Safari vesentlig raskere enn alle andre nettlesere vi testet den opp mot (Firefox 2.0.3, IE 7 og Opera 9.2). Når det gjelder lasting av nettsider er også Safari en rask nettleser og slår Internet Explorer 7 og Opera, men vi er mer tvilende til Firefox. I våre øyne og tester var Firefox og Safari absolutt jevn gode på en rekke nettsider. Vi testet både avanserte og kompliserte nettsider med mange tunge annonser som ikke følger spesifikasjonene (Blant annet VG Nett) og lette nettsider som følger (Blant annet Mac1 & Facebook) XHTML-spesifikasjonene og Safari var aldri vesentlig raskere enn Firefox.

Safari slår Internet Explorer 7 og Opera ganske glatt, men Firefox og Safari er mer eller mindre like raske på nedlasting og rendering av nettsider.

Safari til Windows

I renderingen av nettsider opplevde vi heller ingen store problemer, men vi har sett flere rapporter og bilder fra brukere som har hatt store problemer med Safaris rendering av nettsider. Her i Norge har VG vært den siden brukere har hatt flest problemer. VGs nettsider er tunge og ligger langt utenfor HTML spesifikasjonene og disse har tydeligvis skapt problemer for noen brukere. Det merkelig er at vi ikke har greid å gjenskape disse feilene i vår gjennomgang av Safari for Windows. VG hadde ingen problemer og ble vist som Safari på Mac eller Firefox på Windows. Hva denne forskjellen kan bunne ut i er ikke godt å si - men vi har ikke hatt noen av renderingproblemene som andre brukere har hatt.

Funksjonsmessig er Safari til Windows og Mac mer eller mindre identiske. Vi finner de samme smarte løsningene, det samme rene og enkle grensesnittet og den nye søkefunksjonen er genial. Safari for Windows vil ikke være interessant for den drevne Firefox-brukeren som benytter seg av avanserte "Extensions", men heller Internet Explorer brukeren som kjenner til iTunes. Funksjonsmessig er Safari en svært solid nettleser. Den er bygd på Apples WebKit/KHTML og den eneste nettlesere som består den famøse Acid2 testen under Windows.

Safaris støtte for JavaScript og diverse AJAX-teknikker har også blitt sterkt forbedret i versjon 3. AJAX er det nye "buzz word" i web-verden og denne samlingen av teknologier har gitt oss tjenester som Gmail, Docs og Netvibes. Safaris støtte for dette var dårlig i tidligere versjoner og det er et stort skritt fram at dette nå har blitt sterkt forbedret.

Bugs Bugs og mer bugs

Apple presenterer Safari som en offentlig beta og dessverre burde den nok ikke vært offentlig. Vi er normalt vant til stabile og gode programmer fra Apple, men her har noe gått fryktelig galt. Safari til Windows er rask og har alle funksjonene Mac-versjonen har, men allikevel betyr ikke det mye når nettleseren er så ustabil som den er i dag.

Safari henger kontinuerlig og noen funksjoner ser virkelig ikke ut til å fungere uten å kræsje. Hele bookmarkfunksjonen fryser Safari og vi har verken tilgang til våre booksmarks eller mulighet til å legge til nye. I tillegg til dette, har en rekke sikkerhetseksperter funnet flere alvorlige hull i Apples nettleser. Disse har Apple nå tettet i en ny versjon av Safari, men vi mener Apple virkelig burde holdt denne versjonen for seg selv. Å lansere en ny nettleser i et marked hvor det er vanskelig å få folk til å endre vaner, er det svært dumt å lansere et produkt som ikke er klart. Hvorfor Apple har gjort det er vi usikre på, men at det var en historisk dårlig beslutning er helt klart. Hele verdens IT-presse har slukt historiene om sikkerhetshull, bugs og andre feil i Safari og dette vil kunne skape vesentlig startproblemer for Apples nettleser.

Konklusjon

Alt i alt er Safari på Windows en svært solid nettleser, men den er alt for tidlig på markedet. Vi er klar over at dette er en beta, men Apple burde aldri sluppet denne versjonen offentlig. Safari er fryktelig ustabil og inneholdt på lanseringstidspunkt flere grove sikkerhetsfeil og en slik lansering skader Apples rykte som programvareprodusent. Allikevel er det lyspunkter; Safari er lynende rask, den har et bra utseende som lar deg fokusere på websidene framfor nettleseren og funksjonsmessig har den mange flotte funksjoner.

Vi er ikke i tvil om at Apple vil forbedre Safari i fremtidige versjoner og at den endelig versjon vil være stabil, men vil det være for sent?

3 poeng

ch_knapp

Visstnok er en av grunnene til at den er portet, at koden den baserer seg på, khtml (Konquerer) nylig har blitt portet til Windows.

-Christian

whildonen

Dere bør få ros når dere kommer med en såpass gjennomarbeidet artikkel, så her kommer ros fra meg:)
Håper på flere slike framover.
Ellers er jeg enig med konklusjonen - ikke særlig klokt strategisk av Apple dette. De burde ha skaffet seg en del betatestere blant Windowsbrukere men ikke sluppet den offentlig enda.
På Mac fungerer imidlertid treeren meget bra. Et par sider jeg har hatt problemer med tidligere, klarer den bra og den virker også betydelig raskere enn toeren.

eirikaav

Jeg elsket Safari på Windows de første minuttene. Jeg surfet kun på mac1.no og leste gjennom en del tråder osv. Etter hvert prøvde jeg andre sider som VG.no med fler. Flere av disse ble vist på en helt merkelig måte, og hele bokmerkelinja var jo død, pluss dette som alle har merket, at hvis du trykker på den boka helt til venstre på bokmerkelinja, så kan det ikke skje noe annet enn at hele Safari kræsjer.

Det endte med avinnstallering, og jeg holder meg til Opera (Opera forever!) frem til en lansering av en skikkelig versjon.

Jeg testet faktisk ut litt fart også. Jeg så tydelig at Safari var vesentlig raskere. Gleder meg til jeg kan dra på en skikkelig Safari på PC-en...

bxc

Kan dere dokumentere at Safari er raskere enn Opera og IE? Eller har dere bare tatt dette på øyemål? Iom at lastetiden er umulig å ta på øyemål(siden det er snakk om millisekunder). Har dere brukt flere forskjellige benchmarktester?

devo

Opera var den første (og nå altså ikke den eneste) browseren som klarte acid2 testen på Windows. Tok forresten tia på lasting av sider og opera er tregere enn safari. Men jeg tror også det henger sammen med hvordan sider blir lasta, opera fungerer nok en del annerledes enn safari :)

Incrediboys bilde

Incrediboy

Naa har jeg proevd safari en hel arbeidsdag paa en thinkpad, og har faktisk ikke hatt noen problemer. Bookmarkbaren funker fint, den fryser ikke. Vg.no funker fint. Det eneste er at naar jeg skal printe ut nettsider saa ser det ut til at safari velger a ta bort deler av siden som den av en eller grunn ikke mener skal printes. (artikler fra cnet proevd her) I tillegg legger den til store svarte omraader paa printen. Men alt i alt en beta uten de stoerste problemene i mitt tilfelle.

skyfex

Er det ikke litt søkt å gi karakter til et beta-produkt?

jpsalvesen

Det er en grunn og kun en grunn til at Steve Jobs vil ha Safari beta nå - og det er iPhone. Mange webutviklere jobber på windows, og med mulighet til å teste sidene sine på Safari så kan de sørge for at sidene vil funke på iPhone.

Ellers ønsker såklart Steve å slippe ut en bedre browser enn IE7 på windows bare for å vise fingern til Lillebløt - men da må han bli ferdig med beta-perioden først.

kolbys bilde

kolby

Det er en grunn til at betaen ble tilgjengelig på en utviklermesse. Lille Lise på 12 år er ikke den rette personen til å bruke denne nettleseren enda.

Magnuc

For mor og far og den vanlige nettbruker tror jeg ikke det at det står Beta bak et produktnavn har så mye å si. Beta har blitt missbrukt så mye den siste tiden at det egentlig virker meningsløst å bruke. Hvertfall når man gjør som Apple og fronter en betaversjon på forsiden sin!

Det kan umulig være bra for Apple å spre en så dårlig utgave av Safari til en så stor gruppe mennesker. Vil tro veldig mange vil prøve denne versjonen for så å gå tilbake til Firefox/Explorer/Opera. Apple burde ha ventet litt med å gjøre denne versjonen så public som de har gjort.

Ove

God artikkel og interessante kommentarer, har lest alt, sjøl om jeg aldri har hatt PC men arbeidet med Mac i 18 år. Oppfordrer dere til å utføre en lignende test av Safari 3 for Mac, sammenlignet med andre nettlesere, men kanskje først og framst sammenlignet med Safari 2, siste versjon, for Mac. Antar dere har adgang til identiske maskiner og kan sammenligne direkte?

http://www.apple.com/safari/download/
Jeg lastet ned den første "Safari3Beta.dmg" som ble tilgjengelig den 12. juni. Info om den er:
http://appldnld.apple.com.edgesuite.net/content.info.apple.com/Safari3/061-3499.20070611.hXKXyBa1vOL9HVAnI9fCAZ/Safari3Beta.dmg
Den var på 15.233.538 byte.

Jeg installerte den samme dag og har kjørt den en del timer, og ser bl.a. at den er raskere, og flere ting ser ut til å virke bedre. Men den har sine bugs også – autoutfylling f.eks. virker ikke lenger, og om det virker i en økt så er alt borte i neste økt (nystart av programmet). Og ja - jeg har krysset av riktig i "Preferences". Funksjonen "Forhåndsvisning" virker ikke i et forum hvor jeg skriver innlegg daglig - fikk bare opp et meget smalt vindu hvor jeg ser overskriften og første linje, og ingen mulighet for "resizing", så det er for dårlig.

I dag var det kommet en mindre "Safari3Beta.dmg" med denne info:
http://appldnld.apple.com.edgesuite.net/content.info.apple.com/Safari3/061-3501.20070613.mI98y/Safari3Beta.dmg
Den er på 14.726.087 byte.

Har installert den over den første, så får jeg se om noe er blitt bedre.

Ove

http://www.itavisen.no/php/art.php?id=385963
"Apple fikser Windows-Safari.
Kun noen få dager etter lansering tetter selskapet sikkerhetshullene."

Se også her:
http://www.apple.com/safari/download/

laffiss bilde

laffis

Svar til bxc:
Hvis du har sett keynoten fra WWDC (http://www.apple.com/no/quicktime/qtv/wwdc07/) så kan du se at de har brukt en benchmark som kjører safari og en annen browser (IE, Firefox) samtidig som laster en rekke sider som varierer i størrelse og tyngde.

benchmarken som ble brukt er VeriTest’s iBench 5.0. På keynoten ble forbrukerne faktisk oppfordret om å kjøre samme testen selv som en bekreftelse :)

svendheim

Er det bare meg, eller har Apple sluppet noen lydløse oppdateringer på sida si? Lastet ned her om dagen, og har nå ikke problemer med en eneste nettside. Kanskje det bare er crewet i vg.no, db.no eller for den saks skyld diskusjon.no som har rensket i kodene sine?

TLZ

Som andre påpeker her så er ikke Safari den eneste til å klare Acid-2 testen. Det bør forfatter rette i artikkelen sin. Å ha faktafeil er ikke noe særlig. Safari var den første offisielle browseren til å klare Acid 2-testen, men ikke på Windows(Der var det Opera som klarte det først.)
Her er en liste over browsere som har testen. (Delvis, eller helt. Står også dato, og hvilken versjon.)

Når det kommer til benchmark-testen så testet vel Apple via iBench, men ifølge bla. Wikipedia sin artikkel om Safari så er WebKit(Safari's HTML-motor) har blitt spesifikt optimalisert for denne testen. Hvis dette stemmer, så undergraver det hvor alvorlig man kan ta resultatet. Vil den være like kjapp i sider som er satt opp anerledes enn iBench?

(Generelt sett så varierer det hvor kjappe browsere er alt etter hvordan siden er bygd opp. En side kan gå kjapt i en browser, og treigt i en annen. Men det er en annen diskusjon.)

Fra Wikipedia sin artikkel om Safari:
"Later tests have shown that Safari seems to cut corners especially when it comes to the onload event and page scrolling, which is in fact caused by WebKit emitting onload before the rendering has finished. It is unknown if this is intentional but multiple comments in the source code referring to the iBench test show that they at least optimized specifically for the iBench test." (Min utheving)

Uansett, som webdesigner på windows-plattformen så er det fint å kunen være i stand til å kunne teste sidene mine også i Safari. (Og siden den er basert på KHTML så gir det en pekepinn i hvor bra Konqueror vil klare sidene også.)

Hadde jeg hatt Mac for øyeblikket hadde jeg sittet og kost meg med å prøve alle de forskjellige browserene som finnes. Virker som det er mye bra, særlig Shiira virker veldig bra. Målsetningen til denne browseren er såpass ambisiøst som "to create a browser that is better and more useful than Safari"
Shiira
OmniWeb
Camino
Opera
Hvis du ikke har prøvd Opera, gi det en sjangse, en browser(og mye mer) som er i stand til mye og har masse kjekke ekstra-funksjoner. Har skins som passer til Aqua.

sanshin

Bruker Safari 3.1 (for windows)nå, lasta den ned for noen uker side, har ikke hatt noen problemer, bokmerker funker som de skal, kan lage nye og hente fra IE. Rask nettlesing som dere sa.
Sjekka rundt på VG sine sider, ingen feil såvidt jeg kan se....
Jeg foretrekker Safari så langt over IE og firefox, har ikke vært borti Opera så der vet jeg ikke helt...

Anbefales, om du liker apple utseendet!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai