iPhone uten binding i Europa?

I følge en artikkel hos Vunet har Apple store problemer med å finne en europeisk mobiloperatør som er villig til å satse på iPhone. Resultatet kan bli en iPhone uten binding til noen mobiloperatør.

Apple skal i følge anonyme kilder ha stilt store krav til de mobiloperatørene de har vært i kontakt med. Operatørene har sett på mange av disse kravene som helt urimelige og har hevdet at Apples oppførsel har vært svært arrogant. Det har tidligere vært ryktet at AT&T skal gi deler av abonnementsinntektene de får fra iPhone til Apple. I tillegg har AT&T også gjort en rekke endringer i sitt nett, samt forbedret Edge-dekningen i USA for å få lov til selge iPhone.

Mister forhandlingsmakt
Lignende krav har ikke de europeiske mobiloperatørene sett seg villige til å godta og mange har allerede gitt opp muligheten til å føre Apples iPhone. Med den hypen og merkevarekjennskapen som Apple har oppnådd med iPhone, kan det virke direkte uklokt av europeiske mobiloperatører å ikke føye seg etter Apples ønsker. Bakgrunnen til denne beslutningen kan allikevel være at de europeiske mobiloperatørene ikke ønsker å gi slipp på makten de har over mobilprodusentene. Det har vært allment kjent at mobiloperatører som Orange og Vodafone i Europa har presset mobilprodusenter til å utelate funksjoner som f.eks. filoverføring via Bluetooth fra sine mobilprodusenter slik at mobiloperatøren selv kan selge ringetoner, bakgrunnsbilder osv. De har hatt en vesentlig forhandlingsmakt overfor mobilprodusentene, men med Apples iPhone har situasjonen blitt snudd på hodet. Plutselig er det mobilprodusenten som stiller krav til mobiloperatøren og dette er en ny situasjon som mobiloperatørene liker dårlig.

I USA fikk Apple AT&T med på dette og Steve Jobs har ved flere anledninger rost AT&T for å "ta sjansen" på Apple. Den store amerikanske mobiloperatøren Verizon sa derimot nei til Apple, en beslutning de nok kanskje angrer på i dag.

Skulle Apple ikke greie å få til et samarbeid med en europeisk mobiloperatør, vil det til slutt bety at Apple må selge telefoner uten binding til en mobiloperatør i Europa. Dette lover godt for oss forbrukere, kanskje spesielt i Norge siden ingen av de store europeiske mobiloperatørene er tilstede i Norge. Hvis Apple velger å slippe telefonen fri, vil "Visual Voicemail" funksjonen måtte fjernes eller endres da denne krever endringer i nettet til mobiloperatøren.

WZot

Det høres lovende ut! Vil gjerne betale noen penger mer for en ubundet telefon. Bare trenger å finne en mobiloperatør i Norge med en fornuftig pris på datatrafikk da...-_-

limbo

Syns dette var en veldig bra artikkel.

Mr Mac

WZot: Det finnes abo som har gratis datatrafikk. Tror både telenor og netcom har.

segrov

En iPhone uten konkret binding til en operatør, er som skapt for den norske telefonmarkedet.

Øyvind Segrov – official hero of mr. Tom Sommerseth

jpsalvesen

Om iPhone selger bra, så kan det godt være at pipa endrer lyd fra mobilselskapene etterhvert... Litt trist dette med mobilsvar-innovasjonen, da.

Eller kanskje det var nettopp dette mobilselskapene håpet på? At når ingen av dem vil gifte seg med Apple, så kan de alle få sin del av .. kaka?

åttitre

Ikke f... at Apple skal få vilja si med mobilnett og iphone i Norge/Europa... Det er så feil så feil! Da kan like gjerne Apple starte sitt eget mobiloperatørselskap.

gola

Tror desverre det er stor sjanse for at iphone ikke kommer til Norge på noen år...

kajac

Hvor lang tid tok det før ipod kom til norge etter første lansering i usa?

Jons bilde

Jon

Det kjedelige blir vel i tilfelle at noen av iphones egenskaper krever et spesielt oppsett hos levereandøren. Tenker da f.eks på den liste visningen av "voicemail".

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1 - Switchguiden - Søkeguiden

turimblar

er det mange i Norge eller Europa generelt som bruker voicemail? spesielt da med tanke på voicemail-bruken i USA!?

Turimblar

Grape

Apple graver sin egen grav med iPhone om de ikke tøyer litt på hva de krever.
Som en nyetablert konkurrent i mobilmarkedet bør de være litt ydmyke ovenfor verdensdominerende Nokia. Sony Ericsson spiser stadig store andeler med sin Walkman-serie, og Motorola har stabilt marked i hjemlandet.
Teleoperatørene har nok av produkter å velge mellom for salg med binding, Apple har til nå ingen tall å vise til med mobilsalg...

Skal Apple selge sitt produkt til andre enn Mac-fans (som kjøper uansett) bør de seg litt rundt.
Nokia har flere funksjoner på sine mobiler som det norske mobilnettet ikke støtter, men de velger likevel å selge sine produkter her.

HTC tar store deler av bedriftsmarkedet med sine modeller og Windows Mobile 6-serien (som funker ja).
En selger for Apple her i Østfold bruker HTC og er storfornøyd med den... ;)

Jeg er personlig ikke overbevist enda over iPhone, tror den blir for dyr, for dårlig batteri og egentlig tungvindt i bruk. Ser heller frem mot neste generasjon mobil fra Apple da man kommer til å være forsøkskanin på første slipp...men hvem vet, kanskje jeg spiser mine egne ord når den kommer? :D

laffiss bilde

laffis

Mange vil påstå at Apple er arrogante med tanke på kravene til iPhone, men det er en måte for å skyte nyskjerrigheten og forventningene i været på. De vil bare at telefonene skal fungere best mulig når de setter store krav til operatørene.

Men Apple har en imponerende portefølje av velfungerende og veldesignede tekniske duppeditter, så jeg har troen på at iPhone ikke blir noe avvik her :) Man må også tenke over at det er Apple første mobiltelefon, så man kan jo også forvente litt barnesykdommer.

jeg mener jo egentlig at de forskjellige avdelingene som Apple har i verden, som er i en del land, burde hatt ansvar med tanke på operatører så man fikk beste tilpasning mulig til de landene som ikke er dekket av de store som vodafone.

Jeg er positiv til det motsatte er bevist og gler meg til å se hva Apple finner ut i europa :)

Egil

Vel det er jo rimelig tydelig hvem som er mest arrogant av feks telenor og netcom, og Apple.

jfj

Apple er nok et av verdens mest innovative selskaper, men antakelig et av de mest arrogante også - hvilket er er en forutsetning for kommersiell suksess dersom det bare er koblet med forretningsmessig teft. Applemenigheten kan like det eller ikke, men Apple er en beintøff kapitalist - uten å være det hadde selskapet ikke vært der det er. Dette er ikke et negativt utsagt, bare en observasjon.

kolbys bilde

kolby

Jeg fikk skikkelig déjà vu av det Grape skrev, jeg mener å ha lest noe helt likt i siste halvdel av 2001. =)

Grape

Det er meget stor sjangs for at Apple gjentar suksessen fra iPod med iPhone ja ;)
Jeg er egentlig overbevist om det selv, men velger å se litt skeptisk på det for senere å bli positivt overrasket :D

clark nova

Jeg liker tanken på å gå inn på eplehuset, kjøpe min iPhone, stappe inn SIM-kortet mitt og være ferdig med det.

Fingrer krysset...

Clark Nova

Macbook hvit, 2.0 Ghz, 2 G ram - Apple 20" Cinema Display - iMac g5 PPC - Mac Mini PPC - iPod 5G - Ipod Nano
"Load press play on tape."

mingebretsens bilde

mingebretsen

Tenker at det er litt 50/50 om de lykkes. De har lagd en god mobil (etter min mening, etter hva vi har sett), men de kommer inn i et nytt mårked osv osv... Så vi får bare se. Enig med clark nova, hadde vært digg å slippe "stresset" med ny operatør og kanskje dyrere regninger i framtiden osv.

Markus Ingebretsen
www.mingebretsen.com

whildonen

Mye kommer an på fra hvilket synspunkt man ser denne "arrogansen" fra. Det er nok heller som det antydes i artikkelen, at disse teleselskapene har vært vant til å få det som de vil og tyne oss forbrukere for alt hva vi er verdt, og så kommer "arrogante" Apple og sier at det ikke er helt slik de har tenkt seg det. For tiden virker det nesten som en trend at man skal forsøke å finne negative aspekter hos Apple, til den grad at man kanskje blir litt blind for hva de egentlig forsøker.
Javisst, er de kapitalister, men de er det med en idé og det er dette som kolliderer med de andre kapitalistene, hvis eneste idé vel er å få kapitalen til å yngle.
De hadde sin idé om hvordan det digitale musikkmarkedet burde behandles, noe som gikk på tvers av hva de store plateselskapene mente var best. Apple var arrogante nok til å stå på sitt.
Men når dette er sagt, så finnes det etter hva jeg vet, ikke et selskap som er representert i absolutt alle europeiske land, så jeg kan ikke se hvordan Apple skal få igjennom sitt opplegg her - og selv om det skulle finnes noen funskjoner som ikke vil fungere optimalt, tror jeg nesten det ville være best for oss å kunne kjøpe iPhone som en "fri" telefon.

laffiss bilde

laffis

Apple er ikke så "hardcore" kapitalister som mange andre selskap vi ser rundt om kring. Med tanke på at selskaper som Nokia og SE lanserer telefoner i fleng og bare "forventer" at markedet skal kjøpe de, så trenger de ny konkuranse i markedet. Hvis man ser på omtrendt hvert eneste produkt som Apple lanserer, så kommer keynoten til Steve Jobs og greier ut og forklarer ganske nøykatig hvordan det virker og helst litt i forveien. Poenget er at i forhold til sine konkurenter er Apple, og Steve Jobs, veldig stolte av sine produkter og de vet hvor verdiskapningen er. Det er viktig i forhold til kunde-firma-tilliten. Og man ser litt annerledes på et firma der øverste sjef går ut og presenterer alle nye produkter og ikke bare måker de ut på markedet.

Når det gjelder operatører så håper jeg at de ikke skal kjøre det "en operatør pr kontinent"-konseptet sitt for enhver pris.

Jeg har telt dager til lansering siden jeg så iPhone første gangen, så jeg håper den blir tilgjengelig i Norge. Forhåpentligvis ulåst.

gomle69s bilde

gomle69

Er det noen som tør spekulere på hva denne telefonen kan komme til å koste uten subsidiering? Jeg tror den blir dyr...

jfj

Jeg kunne sagt mye til laffis og likesinnede, men jeg innser at folk som ser Apple som en søster av Frelsesarmeen og Steve Jobs som vår tids Jesus er det liten vits i å diskutere med. Religion i alle former holder jeg meg unna!

jfj

PS:
Når jeg har brukt og eid Apple produkter fra starten av 80-tallet (antakelig lenge før dere ble født) så er det fordi de for det meste (men slett ikke alltid - det HAR vært en del flopper og dårlige produkter) har vært gode produkter for meg. Det betyr IKKE at Apple ikke er en hardbarket kapitalist - det MÅ de være for å overleve og det er ikke et skjellsord fra min side. At de ikke er så mye bedre enn mange andre viser jo de snuskete opsjonssakene som har blitt avslørt + en del andre ting. Apple er ikke snille, bare dyktige og kreative - som mange andre i IT-bransjen.

åttitre

Jeg mener at vi ikke har samme "mobilkultur" som USA. Derfor passer det ikke at Apple skal kreve det de gjør.

thomasmoen

Mener det er sunt at apple presser teleopratørene fremover.. de har vært altfor trege.

Vet også at apple har vært i samtaler med operatører her i Norge.. og har blitt fortalt at disse samtalene har gått veldig bra. :)

Randy

Har hatt mobil i en 15 års tid nå, og voicemail var en funksjon jeg satte opp som 14 åring mest fordi det var gøy å legge inn tullebeskjeder. Det har aldri vært nyttig for meg, og er ikke en av grunnene til at jeg kommer til å kjøpe iphone så snart den kommer til Norge..

hellfire

Voicemail. Amerikanerne elsker telefonsvarere. Har vel kanskje sammenheng med at de aldri kan få nok av sin egen stemme....hehe.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai