Hendige Små Programmer

Det er ikke så ofte en kommer borti små hendige programmer, men en gang iblant snubler en over dem, for så å bli direkte overrasket over nytteverdien. Noen av disse programmene vil også få deg til å undre over hvorfor du ikke har funnet dette programmet tidligere eller hvor det har vært gjennom hele ditt Mac-eierskap. Selv, har jeg snublet over flere slike programmer den siste tiden, og mange av dem ved ren tilfeldighet. Det finnes en hærskare av forskjellige varianter til hvert sitt bruk, men i denne artikkelen vil jeg kun presentere noen få av dem - Awaken, Liger, PhotoPresenter, TinkerTool, iBackup

Disse programmene er selvfølgelig ikke svære tunge produskjonsprogrammer som Microsoft Office, FinalCut, Photoshop, ThunderBird, 4D etc, men programmer større enn, og mer funksjonsrike enn Widgets. De ligger i midtskillet, og er mer effektivitetsprogrammer og rekreasjonsprogrammer enn noe annet. Andre er også kun ment for moroskyld. Det lages nye intuitive programmer hele tiden, og en må regne med at det finnes mange langt bedre selvstendige programmer og alternativer til de beskrevne programmene i denne artikkelen. Til tross for dette, vil jeg presentere noen av programmene jeg allerede har funnet og liker.

Først ut er Awaken. Awaken er et vekkerklokkeprogram til Macen din, som kan spille av både enkeltsanger og hele spillelister du oppretter i iTunes. I tillegg til å ha et lekkert design, er det også veldig intuitivt, og ligner veldig mye på andre programmer som følger den nye trenden i Mac-app-programmering, nettopp design og funksjonalitet og svært liten lærekurve.

awaken

Andre funksjoner som gjør dette programmet både nyttig og moro å bruke er Fullscreen Mode, Egg Timer (for en rask høneblund), Apple Remote Support, Backup Alarm og oppvekking av Macen.

Programmet koster 50 kroner.

Om du ønsker et gratis alternativ til Awaken, kan enten Aurora eller Alarm Clock 2 være verdt et forsøk.

Neste "mann" ut er Liger

Dette er et ShapeShifter-avhengig program som forandrer din installerte Mac OsX Tigers utseende til Leopard. Det som skiller dette hendige programmet fra mengden er at den har alle Leopard theme-mod-funksjonene fra de tiltalls forskjellige programmene "der ute" i en og samme løsning. Liger vil ikke bare forandre Finders og alle andre programmers vindusramme til Unified-look, men også gjøre menylinjen transparent, legge til Leopard-ikoner etc etc. Mye moro med andre ord for en Mac-fantast som ikke har tålmodighet nok til å vente til oktober.

Desverre er ikke Docken redesignet til Leopards 3D-theme enda, men merk dere utviklerens kommentarer:

"Dock is seriously getting there [...] The Dock is still the same (working on it)"

Pris: Helt gratis, men krever ShapeShifter, som desverre ikke er det... Shapeshifter kan kjøpes for 120 kroner.

For Mac-brukerne der ute som ikke er like ivrige etter å dra på Tiger'n Leopard-kostyme, men som likevel setter pris på GUI-tweaking er å anbefale. Dette er et program som gir brukeren total kontroll over diverse tweaks i Tigers brukergrensesnitt. Gjennom dette programmet kan du forandre Finders egenskaper som "Add Quit item to Finder", "Disable Sound effects", "Show Hidden Files", du kan forandre Docken, programmer i Applications-mappen din, skrifttyper (Fonts), Safari etc. Valgene er mange og mulighetene endeløse!

Pris: Free as a beer from a buddy :)

De fleste drevne OSX-brukerne har gjerne en "Launcher" installert ved siden av Spotlight. Dette kan være Quicksilver, LaunchBar, Google Desktops eller lignende. Det disse programmene her har til felles er at de krever at du skriver inn navnet på programmet du vil hente frem. Men, hva om det står litt "stille" for deg? Og du klarer ikke huske hva det programmet du brukte for en god stund siden heter igjen.

Fiske frem Finder er selvfølgelig for tungvindt, du er jo en dreven Mac-bruker og vil maksimalt bruke noen få sekunder på å finne frem tingene dine. Det er her programmet Todos kommer til din unnsetning.

Til forskjell fra andre Launchere, trenger du ikke her skrive inn navnet på programmet du ønsker startet. I motsetning trykker du alle tre "kommandoknappene" ctrl+alt+ sammen med bokstaven "T". Dette åpner opp et pent og delvis gjennomsiktig vindu med en liste over programmene dine.

Erstatter det Launchbar? Desverre ikke, men er det hendig? Absolutt! Moro er det også. Kanskje mest det siste her.

Pris: Koster ikke ett rødt øre!

iBackup: De som så WWDC SF 2007 i Januar, husker vel paidiagrammet under presentasjonen av Time Machine, som kunne fortelle at det bare er få prosentandeler av Mac-brukere som faktisk tar backup av filene sine. Enda færre igjen bruker automatisert programvare.

Desverre er programvare dyrt, men heldigvis finnes det gratise alternativer der ute som iBackup. Dette programmet er veldig lett å lære, meget enkelt, men kraftfullt som bare det! Med forskjellige backup moduser som "Backup alle filer" og "Backup og erstatt", for å kun nevne noen få, bør de fleste Mac-brukerne enkelt kunne trykke dette flotte programmet til brystet. iBackup bygger på en plugin struktur som gjør at den kan ta backup av nesten alle typer programinnstillinger, systeminnstilinger etc etc. Den kan ta backup av Docken, du kan lage Smart Folders, planlegge en automatisert backup og så videre.

Pris:Dette programmet er virkelig et av dem en lurer på hvorfor ikke koster penger! Helt gratis!!

81094
Selveste "mandelen i grøten", eller "rosinen i pølsa" er PhotoPresenter

Dette er et program som tar iPhoto's bildefremviser til et helt nytt nivå!! Med dette programmet trenger du ikke være redd publikum vil kjede seg med trette og utdaterte effetker som "slide" "drop in" etc. Har du brukt Keynote, vil du kjenne igjen en god del av effektene som kan brukes. Itillegg til dette lar den aller nyeste versjonen deg presentere bildene dine i samme stil som TV's (AppleTV) introduksjonsvideo!!! Apropos video. Videoklipp lar seg også enkelt spille av inne i selve fremvisningen! Aldri mer trenger du føle deg tilbakeholdt av iPhoto's begrensede Slideshow-funskjoner.

Dette vil jeg absolutt påstå er verdt de 50 kronene det koster.

Jeg føler jeg har fått delt noen av de jeg syns er de mer interessante og morsomme programmene for Mac-plattformen vår med leserne av Mac1.no. Det finnes selvfølgelig masse annet "urørt" "der ute", som desverre "drukner" i publisiteten til de mer større og omtalte programvareprodusentene, men til tross for dette, tviler jeg ikke ett sekund på at jeg vil finne enda flere hendige småprogrammer som gjør plattformen vår så produktiv og enkel å bruke som den er.

ccjensen

spiritedaway - automatic hiding of apps
growl - unified control of notifications
vienna - rss reader
quicksilver - application launcher ++

Dette er de programmene jeg til enhver tid har kjørende, i tillegg til iTunes, firefox og mail

Alfred.Woodden

"For Mac-brukerne der ute som ikke er like ivrige etter å dra på Tiger'n Leopard-kostyme, men som likevel setter pris på GUI-tweaking er å anbefale."

merkelig nok er ikke linken eller navnet på programmet der. (Skrev navn og link til programmet inn i en og sdamme hyperlink, må ha gjort noe feil).

Tinkertool
http://www.macupdate.com/info.php/id/5721

PB 12" G4 (September 2005)

mr

Må innrømme at jeg ikke helt skjønner hvem som gidder å bruke tid, penger og system-ressurser på en app-launcher når du oppnår mer eller mindre samme effektivitet gjennom å plassere program-mappa ved siden av trash i docken...så har du alle program bare et høyreklikk unna!

Kan ellers anbefale alarmclock 2 og Synk!

Mvh MR
http://www.contextual.no

Pio

Skjønner godt at folk er skeptiske til app-launchere som f.eks. todos, men prøv quicksilver. Det er en helt ny måte å bruke macen på. Har sett en demovideo (ikke fra utvikleren) der en kar tar screenshot av skrivebordet, lagrer det, resizer det og komprimerer det, og laster det opp på flikcr på ca 30 sekunder. Det er ganske imponerende! Programmet er også helt "gjennomsiktig", dvs at det ikke ligger i hverken dock eller menylinjen, men bare er der når du trenger det. Ellers er Growl også som nevnt et vidunderlig lite program! Synes nesten det er litt rart at ingen av disse er nevnt i artikkelen. Begge to er for øvrig helt gratis.. Et siste tips er programmet Cocktail, som lar deg endre masse nyttige innstillinger på macen samt ting som å fjerne cachefiler og å vise skjulte filer i Finder. Koster $15.

Alfred.Woodden

Hei!

Takk for kommentarer!

Todos er helt gratis og koster ingen ting, så der har du nok sett over siden litt for fort :)

Det er heller ikke noe mystisk med Todos annet enn at det er et morsomt lite program. Programmet har av brukere fått 8/10 poeng, og av SoftTonic nesten 4/5, og som jeg nevner:

"Erstatter det Launchbar? Desverre ikke, men er det hendig? Absolutt! Moro er det også. Kanskje mest det siste her."

Når det kommer til programmer som Cocktail og andre kjente programmer, er dette programmer så godt som alle Mac-brukere vet om, og som går igjen i hver eneste "Anbefaling"-artikkel på nyhetssider som Mac1.no og andre internasjonale sider.

Meningen med artikkelen var å sette lys på mindre kjente programmer, men enkelte av dem vel så gode som de mest kjente. (Andre igjen, kun for moroskyld)

"De ligger i midtskillet, og er mer effektivitetsprogrammer og rekreasjonsprogrammer enn noe annet. Andre er også kun ment for moroskyld. Det lages nye intuitive programmer hele tiden, og en må regne med at det finnes mange langt bedre selvstendige programmer og alternativer til de beskrevne programmene i denne artikkelen. Til tross for dette, vil jeg presentere noen av programmene jeg allerede har funnet og liker."

Programmene dere nevner bruker også jeg, som alle andre Macere, og følte derfor å skrive om disse ville bli overflødig og direkte kjedelig. Ville blitt en "enda en av de artiklene", hvis dere skjønner? :)

appleman

Takk for en super artikkel! Hadde hørt om noen av disse fra før, men veldig greit å få en sånn ryddig og informativ framstilling.

Xuphon

For meg er det uaktuelt å bruke docken som App launcher. Synes at docken er noe det verste med OSX, og prøver å bruke den minst mulig. Å bruke app launcher er ikke noe problem dersom man har nok ram.

Dragthing er et slik program, og jeg kunne aldri ha vært for uten det programmet. Minner en god del om startknapper/application launcher fra OS 9. Det kan alt docken kan og mere til. Som f.eks plasseres hvor som helst og gir deg muligheten til å ha Trash på skrivebordet der den egentlig hører hjemme. og koster 29$

www.dragthing.com

Og selvsagt så er growl helt genialt. Programmer som støtter Growl blir vesentlig bedre etter at Growl er installert.

Et annet program som jeg er ganske avhengig av er TV-Browser.
TV-Browser er en elektronisk tv guide med støtte for Growl. Programmet gir deg tv program oversikt over de fleste kjente kanaler. TV-Browser er gratis.

tvbrowser.org

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai