TEST: iPhone

For litt over tre uker siden lanserte Apple iPhone, mobiltelefonen Apple fans har siklet etter helt siden Steve Jobs presenterte den under MacWorld San Fransisco i januar. Etter å ha lekt med den i litt over to uker kan vi trygt si at den lever opp til forventningene vi hadde til den, men den er ikke perfekt.

iPhone test

Introduksjon

Dette er en introduksjon til den amerikanske versjonen av iPhone og ikke en komplett test av produktet. Siden vi ikke kan teste telefonfunksjonaliteten i Norge og siden dette er en telefon konstruert for det amerikanske markedet, vil dette kun være en introduksjon til hva vi kan forventes oss i en eventuell norsk versjon.

Hardware/Design

Utseendemessig er telefonen svært elegant og en virkelig god videreføring av iPodens klassiske design. Telefonen er passe stor (litt mindre og slankere enn en iPod) og ligger godt i hånden. Skjermen er intet mindre enn fantastisk og pga. høy oppløsning utrolig skarp. Den innebygde høytaleren fungerer flott til å spille av musikk eller film når man mangler øreplugger, men det er ingen boomblaster. En av de største sjansene Apple tok med iPhone var å gå for et virtuelt keyboard. Telefonen har absolutt ingen tastaturknapper og på forsiden av telefonen har du kun 1 knapp. Vi var på forhånd skeptisk til hvordan det ville være, men det tok ikke lang tid før vi ble vant til det virtuelle tastaturet og det fungerer upåklagelig. På grunn av ordboken er det utrolig mye lettere å skrive på engelsk ettersom den retter så og si alle feil man måtte taste. Skal man skrive på norsk bruker man litt lengre tid fordi man ofte må rette tastefeil selv, men ord legger seg inn i ordboken etterhvert.

Men designet er ikke bare gull og grønne skoger. Apple har valgt å utforme hodetelefoninngangen på en slik måte at den ikke fungerer med de fleste vanlige øreplugger. Selve inngangen er helt standard, men Apple har valgt å senke det noe ned i selve telefonen. Dette gjør det svært vanskelig å benytte andre enn Apples hodetelefoner. For å få en vanlig hodetelefon til å passe, må du enten kutte av plastikk eller benytte et adapter.

I tillegg har Apple valgt å lodde batteriet til hovedkortet i iPhonen, noe som gjør det vanskelig å bytte batteri på en enkel måte. Dette er et designvalg Apple har fått mye kritikk for.

Aktivering

Etter å ha pakket den opp og plugget den til Macen åpnet iTunes seg og fortalte oss at vi var nødt til å aktivere ved å tegne/videreføre et abonnement fra AT&T. Etter å ha lest et tips på TUAW om hvordan man unngår å tegne abonnement og med det to års bindingstid, tenkte vi at vi skulle prøve det. Trikset går ut på å bruke 999-99-9999 som social security nummer. Kredittsjekken AT&T utfører vil da feile og du vil bli tilbudt en pre-paid plan uten bindingstid. Men før vi kom så langt var vi nødt til å skrive inn vår iTunes Store ID, men dessverre fikk vi beskjed om at vår ID var ugyldig og at vi måtte prøve på nytt med en Amerikansk. Siden vi ikke har det og ikke ville ta oss bryet med å tegne en, prøvde vi heller løsningen Mac1-brukeren magnerlu90 tipset oss om. Dette fungerte uten problemer og telefonen var nå aktivert, men med en stor ulempe. Telefondelen av iPhone fungerer nemlig ikke. Siden Apple har underskrevet en esklusiv avtale med AT&T fungerer kun telefonen med denne operatøren og ingen andre. Dette medfører at iPhone ikke vil ringe, motta samtaler eller sende/motta SMS - alle andre funksjoner fungerer, også kontaktlisten.

iPhone, telefonfunksjoner

Det er vanskelig å si noe konkret om iPhones telefonfunksjonalitet, da ikke alt fungerer på telefoner som ikke er aktivert og koblet til AT&T. Selv om telefonen fortsatt er låst til AT&T, fungerer fortsatt de fleste telefonfunksjonene - utover det å ringe og motta SMS.

Hvis du har sett videoer av iPhone, så har du sikkert lagt merke til hvor bra kontaktlisten på iPhone ser ut. Etter å ha prøvd denne funksjonaliteten kan vi lett konkludere med at kontaktlisten er bort i mot genial. Det er mulig å skrive inn kontakter på telefonen, men det klart letteste er å synkronisere fra Addresse Boken i Mac OS X. Alle feltene som er støttet der er støttet på telefonen, til og med bildene du har på kontaktene blir overført. Dersom du bruker grupper til å sortere kan du velge hvike av disse du vil ha syncet, og de vil på en elegant måte vises på telefonen. Men det som gjør kontaktlisten så bra er hvordan den er integrert med resten av funksjonene på telefonen. Telefonnummer ringes når man trykker på de, mailadresser tar deg til en ny beskjed i mail, hjemmesider åpnes i Safari og adresser åpnes i Google Maps, selv norske adresser funker utmerket, men mer om det senere.

Helt øverst er det en gjennomsiktig grå stripe som indikerer hvilken bokstav du er på, når du skroller ned til neste blir den elegant dyttet oppover av neste. Kontaktene kan sorteres etter fornavn eller etternavn. I favoritter kan du legge til telefon nummere du ringer ofte for enkel og grei tilgang. Tenk på det som en alternativ speeddial. I recents får du opp listen over ringte og mottatte samtaler og tidspunktet for de. Dersom det er flere fra en kontakt kommer det opp et tall i parentes bak navnet som indikerer antall. Trykker du på den blå pilen ved siden av vises kontakt kortet til vedkommende, men med dato og tidspunktene for samtalene øverst.

Keypaden er som en vanlig keypad med STORE knapper, som er veldig lette å treffe. En stilig detalj er at dersom du taster et telefonnummer som alt finnes i kontaktlisten så kommer navnet opp under nummeret. Det eneste som trekker ned med kontaktlisten er at den formaterer telefon nummer slik man gjør det i USA, altså (222) 255-55. Legger man til +47 først vil det blir formatert riktig, til og med et mellomrom mellom +47 og resten av nummeret. (+47 22225555)

iPhone test

Mail

Mail er det programmet som kunne tregt mest forbedring. I iTunes kan man velge å synkronisere mail-kontoer man har i Mail, men i praksis alt som skjer er at innstillingene blir overført. Leser du en melding på iPhonen blir den ikke markert som lest i Mail på Macen når du synkroniserer og heller ikke omvendt. Det er heller ingen måte å markere mange meldinger som lest. Kjedelig når man har sittet å lest et titalls eposter på Macen også må gå gjennom alle på nytt på telefonen. Sletting krever også at du tar en melding av gangen. Det finnes heller ingen felles innboks, dvs. har du flere e-postkontoer vil alle ha sin egen innboks. Dette gjør at du må ut og inn av innbokser for å kunne sjekke flere e-postkontoer.

Bortsett fra dette fungerer Mail fint, veldig praktisk å kunne sende epost på en enkel måte når man er borte fra Macen sin. Som kontaktlisten er også Mail fint integrert med resten av funksjonene på telefonen, for å enkelt kunne sende et bilde man tar med kameraet eller et notat man skriver.

Allikevel er Mail i iPhones svakeste program og forhåpentligvis kommer det forbedringer på dette programmet.

Safari

iPhone test

Apple kaller Safari på iPhone "the real internet", en liten overdrivelse når den ikke støtter Java eller Flash. Allikevel er Safari den absolutt beste nettleseren på det mobilemarkedet. Zooming og scrolling fungerer helt perfekt og gjør Safari særdeles brukervennlig, selv på den relativt lille skjermen til iPhone. Noe som er svært kjekt med Safari er støtten for flere vinduer, men det er ikke mulig å åpne lenker i nye vinduer med mindre det er spesifisert i linken. Alt i alt er Safari en perfekt liten browser for å sjekke noe på Internett når man er på farten.

iPod

Bare for å gjøre det klart: iPhone er den beste iPoden Apple noensinne har laget. Kanskje ikke så rart ettersom de har 6 års erfaring. Borte er scrollhjulet så mange har blitt vant til og inn er lett og intuitivt touch system. Som på vanlige iPoder kan man se musikken etter playlister, artister, album, sanger og et par andre. Men iPhone har fått Cover Flow. Vi er ingen store Cover Flow fans, men det er mange som elsker det og det ser unektlig pent ut. For vår del ligger forbedringen i de små tingene, som å sette på shuffle uten å måtte bla seg helt ut til hovedmenyen eller se andre spor på samme album som det som spilles. Den eneste tingen som vi kan komme på at iPhone har mistet er støtte for lyrics/sangtekster. Den store skjermen kommer ikke til sin fulle rett før du spiller av video. 5G iPod har hatt muligheten for video avspilling lenge, men skjermen er liten og batteriet tømmes med en gang. Slik er det ikke med iPhone. Det er den perfekte mobile videospiller. Nå ser vi TV-episoder hver gang vi tar T-banen og batteriet har fortsatt mange mange timer igjen med aktivt bruk.

iPhone test

iPhone test

Widgets

Som i Mac OS X, har iPhone en del forskjellige "widgets" forhåndsinstallert. Flere av dem kjenner du igjen fra Mac OS X. Stocks fungerer ganske nøyaktig på samme måte som widgeten i Tiger, eneste forskjellen er at den nå henter informasjonen fra Yahoo! (isteden for Quote.com) og at den har en Yahoo! knapp nederst til venstre som tar deg til Yahoo! Finance . Kan vi regne med samme endring når Leopard debuterer i Oktober?

Weather er også veldig lik sin bror/søster i Tiger, men som Weather henter også denne informasjonen fra Yahoo! istedenfor AccuWeather.com. En kort sjekk på begge sider viser at det viser det samme værvarselet for et utvalg av norske byer, så det har nok ikke store innvirkningen på brukerene.

Calculator er en enkel og grei kalkulator.

Notes er en enkel notatblokk. Her har Apple tydelig prøvd å etterligne en ordentlig notatblokk med gult linjert papir og restene av noen avrevne ark helt øverst og noen ikoner som ser håndtegnede ut nederst (Forrige, mail, slett og neste), det hele ser ganske pent ut, hadde det ikke vært for den forferdelige Marker Felt fonten som kun er marginalt bedre enn Comic Sans. Notatene kan lett mailes ved å trykke på mail knappen nederst som kopierer teksten i en ny epost melding.

Clock har flere funksjoner. Det er en verdensklokke som er veldig lik widgeten som følger med i Tiger. Skiven på klokken er hvit dersom det er dag og svart dersom det er natt. Klokken har støtte for flere alarmer, en stoppeklokke og en timer. Et irritasjonsmoment er at man ikke kan bruke egne sanger som alarmtone.

Google Maps

Da Steve lanserte iPhone i januar og viste frem Google Maps så tenkte vi at Apple har lansert enda en funskjon som fungerer godt i USA, men ikke i resten av verden. Der tok vi feil! Takke være Google sin siste oppdatering og satsing på den norske versjonen av Google Maps blir Google Map applikasjonen i iPhone brukelig også i Norge. Alle gateadresser vi har søkt etter har blitt funnet, og "route" funksjonen gir deg greie reisebeskrivelser. Det siste området man har sett på blir lagret i cachen slik at man faktisk kan se på det senere uten nettilkobling. Der hvor Google Maps foreløpig er betydelig dårligere i Norge enn i USA er søk som "Seafood, Oslo." Når Steve Jobs gjorde det på scenen fikk han opp mange treff. Gjør du det samme i Oslo får du riktig nok opp et par treff, men det hjelper lite når kun ett av de er en sjømat restaurant. "Pizza, Oslo" fungerer litt bedre, med bl.a. Dolly Dimples og Rio Pizza blant treffene.

iPhone test

iPhone test

Kalender

Kalenderen har liste, dags og måneds visning. Månedsvisningen har, på grunn av den store skjermen, et felt nedenfor som viser avtalene for den markerte datoen. De synkroniseres enkelt med iCal, men siden det kun er støtte for en kalender på iPhonen blir kalendere du velger å synke slått sammen. Avtaler du lager på iPhonen legger seg i en spesifisert kalender, slik at du eventuelt må flytte avtalene manuelt i iCal dersom de skal ligge under en annen kalender. Det er heller ikke en To-Do liste, men vi regner med at det kommer til å komme når Leopard slippes. Leopard kommer med en systemwide To-Do liste.

Kamera og bilder

Tidligere har vi hatt en RAZR V3 som har hatt et elendig kamera, så alt er egentlig en forbedring etter det. Noen vil klage på at kameraet er dårligere enn f.eks. SE K800i eller Nokia E95 og det er det også. Dette er ingen fotografimobil og en rekke telefoner slår iPhone på bildekvalitet.

For oss som har ett ordentlig digital kamera, så duger iPhone sitt kamera i massevis. Det er ikke for å ta feriebildene med, men heller knipse ting når man ikke har med seg digital kameraet. I godt lys blir bildene bra, men i dårlig lys blir de fort blurry. Den store skjemen gjør det forresten utrolig enkelt å se hva man tar bilde av, men knappen er klønete plassert og overfølsom.

Eksempler:
iPhone test

iPhone test

Andre interessante punkter

  • Når man mottar SMS så vises en smakebit av meldingen, dette kan skrus av, men bare dersom man seter på skjermlåsen.
  • Man må ikke inn i Settings for å skru av Airplane Mode, går man inn i et program som bruker oppkobling eller prøver å ringe, får man opp en boks som lar deg slå av Airplane Mode.
  • Batterilevetiden er like god som Apple sier
  • Fjernkontollen/handsfreen har ikke volumkontroll, men det gjør ikke så mye siden man enkelt kan bruke volumknappene på siden, så lenge den ligger lett tilgjenglig.
  • Det er ikke mulig å bytte språk, verken på operativsystemet eller på keyboardet. Keyboardet er amerikansk og har ikke mulighet for å skrive norske bokstaver.
  • Når man justerer volumet på telefonen så kommer det opp en boks tilsvarende den på Mac OS X.
  • Bluetooth støtter kun handsfree. Gi oss mulighet til å sende kontakter og bilder til andre via Bluetooth og la oss kunne koble oss til Adresse Boken og sende SMS. Kan man det med en telefon fra Sony Ericsson, burde man hvertfall kunne det med en telefon fra Apple selv!
  • Siden det er et lukket filsystem er det få muligheter for å legge innhold som PDF eller Word filer på telefonen.

Konklusjon

Vi syntes iPhone er en av de kuleste gadgetene vi noensinne har lagt hendene på og iPod funksjonaliteten er verdt prisen alene. Vi får fortsatt et smil om munnen hver gang vi tar den opp av lomma. Har du muligheten, penger, ikke lyst til å vente på en europeisk versjon og bryr deg lite om at den er amerikansk og ikke fungerer som telefon enda, så kan vi nesten love at du ikke kommer til å bli skuffet.

Planlegger du å bruke iPhone som telefon, bør du definitivt vente til Apple slipper en europeisk versjon som også fungerer her i Norge. Mangelen på norsk ordliste og norske bokstaver gjør det vanskelig å anbefale iPhone som telefon, selv om den skulle bli hacket. Apple har også visst seg å være beinharde mot hackerene og den siste programvareoppdateringen til iPhone, gjør mange tidligere hacks ubrukelige.

For å være den første mobiltelefonen som Apple noensinne produserer er det lett å konkludere med at Nokia/Sony Ericcson/Motoroloa etc. bør være svært nervøse. Aldri har vi tatt i en telefon som fungerer så godt som denne - og dette er kun første generasjon. Vi gleder oss til fortsettelsen!

iPhone får 5 av 6 mulige poeng

For mer omfattende tester sjekk ut:
Ars Technica
Gizmodo

limbo

"For å få en vanlig hodetelefon til å passe, må du enten eller benytte et adapter"
Enten hva da? :P

Oliiis

"Apple har også visst seg å være beinharde mot hackerene og den siste programvareoppdateringen til iPhone, gjør alle tidligere hacks ubrukelige"

Dette stemmer vell ikke helt? Ikke ifølge iPhone Dev Wiki i alle fall....

ggt667s bilde

ggt667

Har det kommet en SW Update enda?

Enablet den MMS og 3G?

Oliiis

Nei, det gjorde det ikke. Kun bug-fixes stort sett.

iTouchs bilde

iTouch

Bra skrevet, noen punkter mangler men.
Viktig aa understreke at telefonen stOtter PDF, Word og Excel dokumenter.
Men ikke Pages og Keynote dokumenter :S

bambinis bilde

bambini

Tviler vel på at de kan enable 3G via en SW-update, det høres for enkelt ut.

Det kom for øvrig en update til iPhone nå (1.0.1), http://www.macrumors.com/

NuSkool

Limbo og Oliiis: Fikset..

Henrik Lied

"Siden det er et lukket filsystem er det få muligheter for å legge innhold som PDF eller Word filer på telefonen."
Ta ein titt på Filemark Maker, du. Den fikser dette problemet.

3G blir nok ikkje fiksa i SW-update, då det hadde krevd at software kunne skape hardware. :) (iPhone har ikkje 3G chipset)

NuSkool

Takker, det var et program jeg ikke hadde fått med meg... Skal sjekkes ut straks!

Åsmunds bilde

Åsmund

Nydelig test! Bra jobbet :)

kajac

Hvorfor for man ikke se bildene i full oppløsning?

Fiskepudding

Syns at telefonen har fått vel god karakter så lenge den ikke kan brukes som en telefon her :-)

kajac

Hvis man lar en iPhone-fan teste iPhone, vil den få god karakter. tror det er svaret her :)

admins bilde

admin

Hvis man leser testen, så ser man at telefondelen ikke er testet. Vi gir med andre ord ikke karakter på telefondelen av produktet da vi ikke kan teste den. Hvis kajac hadde greid å være objektiv og saklig - dvs. faktisk prøve produkter før han uttaler eg, så hadde han raskt sett at bort i mot samtlige tester av iPhone har gitt karakteren 5 eller 6. Vi er enige med de fleste andre tester og gir den samme karakter.

Jon90

"Telefonen er passe stor (litt mindre og slankere enn en iPod) og ligger godt i hånden. "

Er det sant?;o jeg har alltid trodd at den var litt større enn en vanlig iPod jeg! ser sånn ut synes jeg, på bilder når den ligger i hånden :)

NuSkool

Den er smalere, men litt lengre i høyden.

plx

...så holder jeg med han her.

http://blog.wired.com/gadgets/2007/07/ten-reasons-to-.html

oteiges bilde

oteige

Jeg har prøvd den og kan si meg enig med testerne.
____________________________________
oteige
http://www.oasenstudio.no
http://www.krsund.no
http://www.digitaltklasserom.no

666crew

Er i usa nå, og har hatt den i hånden, faen å det kriblet....men dog.......60 dollar i mnd får den..i 2 år...nei.----
Dog LEKKER sak...UTEN TVIL!!!!!

MacBookPro2,2 - Intel Core 2 Duo
Alexander Langsholt
www.langsholt.com
There are not enough christians to make a difference.

termservs bilde

termserv

Det er nok verdt å vente til den kommer til Norge tror jeg. Uansett hvor mye man sikler på en slik en. Uten telefonmulighetene er det bare bittert å ha brukt så mye penger på den. Med mindre man er rik da..

http://www.ronny-andre.no/

Ruckus

det er jeg helt uenig i!
den koster det samme som en ipod og bare den funksjonen alene er verdt de 3500 du må betale for den nå.
pluss at du får med safari, google maps +++

Thousands Of My Potential Children Died On Your Sisters Face Last Night

Thomis bilde

Thomi

Når d gjelder rettskrivingen, kan man slå av den på instillinger..
-Thomi

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai