Guide: Få ut CD som ikke lar seg mate ut

Noen sliter med at de har CDer som nekter å løse seg ut når man trykker på ejectknappen. Dette er selvsagt svært irriterende, men er heldigvis ofte enkelt å løse. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre for å få ut en CD.

(OBS: Steg 5 fungerer KUN på maskiner som ikke har Intel prosessor. Dersom du har en Intel maskin, og ikke får ut CDen etter å ha prøvd steg 1-4 anbefaller jeg at du tar kontakt med Apple Support.)

 1. Dersom du ikke får ut en CD, lukk alle programmer, og prøv igjen. Det kan hende at et program du har åpent bruker CDen selv om du ikke er klar over dette.
 2. Hvis dette ikke hjelper, åpne terminal. (Dette programmet finner du i mappen "Verktøy", som ligger i "Programmer" mappen.) I terminal, skriv følgende:
  drutil eject
  Dette skal løse ut din CD.
 3. Er dette uten resultat åpner du diskverktøy (Ligger i samme mappe som terminal.) og markerer CDen, for deretter å trykke "Mat ut". ( I noen tilfeller synes ikke CDen i diskverktøy. Hopp da videre til steg 4.)
 4. Dersom dette er uten resultat: Ta en omstart av maskinen, og under oppstart, hold nede musetasten. (Dersom du bruker Mighty Mouse eller en annen mus med flere knapper så er det den venstre museknappen som skal holdes nede.) Etter noen sekunder bør dette løse ut CDen din.
 5. Dersom ingen av de ovenstående tipsene fungerer, prøv dette: Ta en omstart av maskinen. Når maskinen starter på nytt, hold nede cmd+alt+o+f. Dette gir deg tilgang til Open Firmware. (Dersom du har satt et Open-Firmware-passord på maskinen vil du nå bli bedt om å oppgi dette.)

  Skriv: eject cd
  Din CD skal nå komme ut.
  Skriv deretter: mac-boot

  Dette vil gjøre at maskinen fortsetter oppstarten på vanlig måte. Husk at når du er i Open Firmware, så brukes den amerikanske tastaturlayouten, noe som fører til at bindestrek befinner seg på "+" tasten.

MERK: På svært eldre Macintoshmaskiner er komandoen for å gå ut av Open Firmware BYE. Den komandoen som gjelder for din maskin vil stå skrevet på skjermen.

Dersom ingen av disse tipsene hjelper vil jeg anbefalle deg å ta kontakt med din lokale Apple-forhandler, eller ringe Applesupport på telefon: 815 00 158 (Kroner 359 pr oppringning.)

klizz

Meget godt forklart. Takk takk

HOME :: MBP|17"|2,16GHz|2GB Ram
MUSIC :: iPod Nano|8GB|RED
INET :: ADSL2+|AirPort Express

Koomin

Koster det nesten 400 kroner å ringe Applesupport?

iBruker

Bra skrevet! :) Men heldigvis ikke nyttig for meg! :p

Bayas

Jeg biter av meg beinet før jeg betaler 359,- for en telefonsamtale! Dette kan umulig være samme telefonnummer som jeg har ringt ved mac/iPod-problemer. Sett at det er feil på macen/iPoden innenfor reklamasjonstiden er jo dette helt FEIL!

ameneon

Da min superdrive gikk hen før 2 år siden, ble den erstattet med en NEC 3550 fra komplett. Den hadde fått grei omtale på discussions.apple.com av brukere med samme maskin som meg. Dessverre gikk det ikke mer enn et år før den sluttet å virke og komplett sendte meg en erstatningsdrev. Denne funker, men har problemet at DVDer eller CDer som blir liggende ubrukt i drevet ikke vil mates ut. Hvis jeg lar en CD bli i maskina etter å ha importert til iTunes for så å prøve å mate ut, vil volumet forsvinne fra skrivebordet, men skuffen kommer ikke ut.Om jeg da forsøker å åpne diskverktøy ender programmet med å henge i det uendelige. Det hele må alltid løses ved en omstart...Loose Change | blog | torrent-guide | last.fm | Quicksilver-guide

Karon

det koster jo selvsagt ikke nesten 400 kr å ringe applespupport da folkens! bruk hjernen litt ?!

Chapparal

Fra Apple Norge's sider:

Teknisk support
Hvis du vil ha teknisk support på telefon, ringer du 815 00 158. Åpningstider: mandag-fredag kl. 8.00-19.45, lørdag kl. 10.00-17.45. Du kan bruke dette nummeret for gratis telefonsupport i 90 dager fra kjøpsdatoen for de fleste Apple-produkter. Hvis produktet ditt dekkes av en AppleCare Protection Plan, slipper du også å betale for supporten. Ellers betaler du fra NOK 359 hver gang du trenger support.

Jons bilde

Jon

Så lenge det gjelder reklamasjon, så koster det ikke penger (mer enn tellerskritt), men er det snakk om softwarefeil/spørsmål koster det.

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1 - Switchguiden - Søkeguiden

ulven22s bilde

ulven22

Som et lite tillegg så kan jeg nevne at å starte iTunes og bruke eject knappen der også ofte kan være en løsning i mange tilfeller.

"I can make the earth stop move in it`s track, cause I made the blue cars go away."
www.gasskar.no

Paperboy

Er det ikke et biiittelite hull som man kan ta inn en nål, så løses fastlåste CDer ut? Det er det i alle fall på min gamle iBook G3. Hullet er på eller rett ved CD-innmateren.

NyZeta

Jeg har fått CDen ut i en himla fart på min macbook core duo ved å holde inne ejectknappen under oppstart. Den kom faktisk så fort at CDen laget hakk i plastlokket på CDspindelen som stod vedsiden av (over en CD-diameter i fra macen)

noeb

Det er ikke riktig at man nødvendigvis må betale for å få hjelp over telefon. Har ringt nummeret over flere ganger, og har aldri betalt (men fått hjelp). Har ikke noe garanti igjen, heller ikke applecare eller lignende.
Andre jeg kjenner har blitt avkrevd penger, så det kommer rett og slett litt an på hvem man får snakke med...

Samor

på min iMac har jeg dette problemet noen ganger. Det er ikke noe problem med systemet, men med selve iMac'en. cd'en er på tur ut me stoppes i dekslet og går dermed inn igjen. det kan da hjelpe å klemme inn ved cd inngangen og den kommer ut da.

iMac 1,83GHz intel
MacBook 2,16GHz "Black"
iPod Nano 4GB "Pink"

devo

Hører jeg rykter om konkurranse? Hvem som får en cd til å sprette høyest og lengst med et slot-drev? Tror du ligger godt an der NyZeta... :)

holten

Dette var en nyttig artikkel. Jeg har nettopp skiftet plattform. Var lei av .dll-problemer!!! Slike artikler tror jeg hjelper Mac-miljøet stort. Det er en haug med folk som nå går over fra Windows til Mac og nettopp slike "tips og triks" kan redde dagen for en som er nyfrelst, men som står fast. Bra jobbet :-)

simkort

400 kr for å kontakte apple support. det er jo så mye at jeg nesten vurderer å gå over til PC. Men er ellers førnøyd med macen min. Er også dårlig at det koster så mye med .mac medlemsskap. Kanskje Apple er litt grådige?

zhark

kanskje? Det er vel rimelig sikkert at de grådige.

sigurdlamark

Apple er ekstremt grådige. Ingen tvil om at de er verdens beste på teknologi, MACer er fantastiske datamaskiner, og verd pengene man betaler for dem!
Men de tar betalt for seg for ekstra-greier, som .mac-medlemskap! Har selv svært lyst på dette, men måtte desverre droppe det pga økonomien..

insimys bilde

insimy

Heldigvis har jeg AppleCare Protection Plan om noe skulle skje :)

VHK

Må anbefale kort+dobbeltsidigteip trikset! Etter å ha prøvd alt annet, vært på eplehuset og konkludert med at macbooken måtte på verksted gjorde jeg et nytt forsøk med dobbeltsidig teip. Løsningen for meg som ikke hadde dobbeltsidig teip var å rulle en bit teip sammen, UTEN at det bli sånn luftboble. Liten teipbit med andre ord.

Nå hadde jeg også klart å lure inn 2 cder i diskrommet! Viste seg at den ene var av en "tynnere" utgave, selve platen var halvparten av en vanlig i tykkelse. (Må jo ærlig innrømme at det formatet er noe av det mest tullete jeg har vært borte i NOEN GANG. Det har fint sørget for en hel helg med ergelse for ikke å snakke om engstelse.)

tommy_totts bilde

tommy_tott

Knall guide! Tusen takk

Jan Fredriks bilde

Jan Fredrik

Hadde prøvd alle disse tipsene unntatt nr 2. Og nettopp nr 2 fikk ut CDen som har stått i min MBP i over en måned!

kariaro

Jeg har prøvd alt dette flere ganger. CD-en høres ut til å være på vei ut, men nei, den blir sittende og starter på nytt hver gang. Sukk.

Etter et par timers slit fikk jeg den ut ved å lirke et ark inn bak CD-en, slik at det fikk "hjelp" til å finne veien ut da jeg trykket eject.
Elsker iMacen min, men syns Apple har designet en Mikke Mus-løsning for CD-er...

malinsoggs bilde

malinsogg

Jeg trodde macen var gone forever da jeg ikke fikk startet den grunnet "Hardisk-feil". Fikk beskjed, etter en 400 kroners samtale, om at jeg måtte sette inn cden som fulgte med. (jøss, for det fant jeg ikke ut ved å søke på google, liksom?!) Men så viste det seg det, at jeg hadde en cd inni fra før.. Prøvde å starte macen med open firmware eller noe, men det gikk ikke.. Så holdt jeg inne eject knappen ved opptart og da spratt den ut som om det var det letteste på jord. TAKK FOR TIPSET! :D :D

Lalotte

kariaro: tusen takk for tipset, jeg hadde 2 små cdr som jeg ikke fikk ut av macen, men fikk de ut da jeg prøvde med et stykke papir slik som du gjorde:) genialt, sparte masse penger på å slippe å levere inn maskinen til rep;)

EINmids bilde

EINmid

Aaah!! Fantastisk!
Skulle reinstallere SL, og brukte en disk som hørte til en annen Mac. Sletta harddisken og var klar for en clean instal, da jeg fant ut at at CD'en ikke funka på min Mac, og jeg hadde gjort CD'en til eneste startdisk. CD'en ville da ikke ut, og jeg visste ikke ikke mine arme råd, da jeg så denne artikkelen. Holde nede musa saved my day!!

Tusen takk!

-Einar

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai