Guide: Råd for kjøp av brukt mac

Et tema som har vært flittig debattert i opptil flere tråder her på Mac1.no er priser ved kjøp av brukt Mac. Denne artikkelen er overhodet ikke ment som et innlegg i denne debatten, men noen solidariske tips og råd for å unngå at våre Mac1-venner går i "kjøpsfeller" vi selv ville styrt unna.

De fleste selgere vil argumentere med at det er kjøpere selv som har ansvaret for å vurdere hvor mye de vil betale for en brukt maskin, og det er i og for seg helt riktig. Derfor er det desto viktigere at kjøpere innser at de er med på å styre markedsprisene i like stor grad som selgerne. Om du kjøper en maskin til en pris som kanskje majoriteten av de erfarne brukerne mener er altfor høy, vil du være med på å presse prisene opp i hele markedet og skape en ugunstig situasjon for andre kjøpere.

Mye av grunnen til at brukt priser er et ømfintlig tema er fordi det er omtrent umulig å si hva som er rettferdig. Kjøper er som oftest interessert i å gjøre et godt kjøp, mens selger er interessert i å få en gunstig pris. Men jeg tør påstå at som oftest er det kjøper som møter baksiden av medaljen. Selgere tenker sjelden at de allerede har fått valuta for pengene de la ut for maskinen når de har hatt det moro med den i noen år, men er interessert i å få tilbake mest mulig av kjøpesummen. For noen som kjøper en brukt maskin er det jo nokså umulig å forutsi levetiden på produktet og all garanti og reklamasjonsrett er i de fleste tilfeller utgått. Om man da møter på feil etter noen måneder vil man kanskje angre og tenke at "dette var nok ikke et godt kjøp likevel".

Her er noen punkter som kan være greie å følge om man tenker på kjøp av brukt Mac:

  • Om du føler deg ny eller uvitende før du kjøper brukt maskin, ta gjerne kontakt med noen du mener "har peiling" og som kan veilede deg litt.
  • Følg med på nyheter, og se hva som er de nyeste spesifikasjonene og hvilket nivå ny-prisene ligger på. Det er jo her hovedgrunnlaget for sammenligninger mellom nye og gamle maskiner ligger.
  • Tenk over hvorvidt det er garanti eller reklamasjonstid igjen på maskinen du vurderer å kjøpe - dette vil være svært utslagsgivende på pris. En maskin uten reklamasjonsrett er et veldig risikabelt kjøp og prisen bør være deretter.
  • Noen annonsemarked er tryggere enn andre, og noen steder vil du finne mer markant "overprising". Det er viktig å se seg litt rundt før man hopper på den første annonsen man finner. Jeg anbefaler lett brukt1.no foran store markedsplasser som f.eks. finn.no selv om man kan finne det man er på utkikk etter der og til en fornuftig pris.
  • Ta også hensyn til selger. Tenk på hvor du ville satt grensen om du skulle selge den og den maskinen.
  • Det vil sjelden være fornuftig å kjøpe en brukt maskin med like eller lavere spesifikasjoner til en pris som nærmer seg nivået på en ny maskin.
  • Og igjen, be om råd. Benytt deg av forumet. Der vil du møte både gode og dårlige råd, da det fins både kyniske kjøpere og selgere og solidariske kjøpere og selgere.
  • Jeg sier som en eller annen lavpris kjede i Norge: "Det er dumt å betale for mye". Men det er også like dumt å få betalt for lite.

Trygg handel
99% av de som kjøper og selger brukte Macer er ordentlige folk, men dessverre har det den senere tiden forekommet en del svindel og da spesielt på nettstedet Finn.no og QXL. Det er noen som har utnyttet Apples popularitet og lagt ut Apple-maskinvare til mistenkelig lave priser og har svindlet kjøper for store summer. Flere Mac1-brukere har selv erfart dette.

Når det gjelder det å gjennomføre en trygg handel er det viktig å være obs på følgende:

  • Unormalt lave priser
  • Tilbud hvor selger nekter å oppgi serienummer på forespørsel
  • Tilbud hvor selger nekter å vurdere noe annet enn forskuddsbetaling
  • Tilbud fra selgere/kjøpere fra utlandet - spesielt utenfor Europa
  • Tilbud hvor mottaker av varen ikke er den samme som kjøperen
  • Forespørsler om å fungere som mellommann/stråmann
  • Forespørsler på engelsk, og da spesielt dårlig engelsk
  • Forespørsler hvor kjøper vil betale med sjekk eller online betalingsløsninger som Paypal, StormPay, eGold etc.

Oppgir selgeren serienummer, bør du sjekke dette nummeret på Apples supportnettsider da du kan få verifisert at nummeret stemmer med modelltype, samt omtrentlig alder på maskinen som selges.

serienummer

iBruker

Bra skrevet!

Mac n00bs bilde

Mac n00b

Denne guiden bør være på forsiden, fast. Jeg tror mange kan ha glede av disse tipsene, la den F. eks stå sammen med Ram guiden! :-)
.::MacBook 2,16GHz 2GB RAM::. - .::OLYMPUS E-300::. - og en utgått iBook...

Gadgetman

PayPal i seg selv er ikkje noe problem.
(Bruker selv PayPal når eg handler på nettet, uten problemer)

Det man heller bør passe på er at selgers epostadresse er den samme som brukes ved betaling i PayPal.
(Man kan ha mange adresser registrert i PayPal, så det er ingen unnskyldning)

Ellers må man ALLTID holde seg unna utenlandske kjøpere som vil betale med sjekker eller andre 'verdipapirer'.
Ofte får man da en sjekk eller lign. pålydende et større beløp enn det som ble avtalt, og beskjed om å sette det 'overskytende' inn på en konto eller overføre det via f.eks PayPal. Kjøper har i disse tilfeller det gjerne veldig travelt, også, og vil mase på for å få selger til å foreta overføringa FØR banken har rukket å verifisere sjekken.
Svindelen er selvsagt at sjekken er falsk, og at 'kjøper' bare er interessert i å få gjennomført overføringa. Evt. varer er bare en 'bonus'.

ch_knapp

Bra guide. Enig, denne bør ligge i hovedmenyen på forsiden.

Nevner også at prisen på en brukt Mac er høyere enn på en tilsvarende brukt PC, slik at en ny macbruker ikke forventer seg alt for ingenting bare fordi det er brukt.

-Christian

ameneon

takk til Admin for de siste avsnittene under "trygg handel"! Regner med det var du som sto bak de? A Very Nice!! :)

Loose Change | blog | torrent-guide | last.fm | Quicksilver-guide

Åsmunds bilde

Åsmund

Flott ameneon, dette trengtes! :-)

lazaron

Bra laga, tror det er endel nybegynnere som faar bruk for denna.

/ Lazaron / Mac Expert on any Level

omaha

Et par kommentarer - mer eller mindre generelle ;o))

Ta høyde for at Leopard kommer snart - mange vil sikkert oppgradere.

Ta høyde for evt nødvendig kjøp av nytt batteri på laptop'er.

For Laptop'er er det kanskje også interresant at 15,4 tommeren har mye bedre batteritid på de nye 15,4" maskinene grunnet lavere strømforbruk med ny skjermteknologi.

For kjøpere med rett til studentrabatt (opp til 10% på maskiner)ta dette i betraktning når du regner nypris.

På den andre siden - ta i betraktning evt bundlet software.

RolfA

Kjøper du en ny maskin nå, får du også med iLife 08 som koster kr 700.

Kanskje spesielt viktig for de som også vil kjøpe .mac medlemskap (for epost, hjemmesider, backup etc) og benytte mulighetene for enkelt å dele bilder.

Ibook 12" 1.25 GHZ 768 RAM OS 10.4 Tiger
www.eraflor.com

™s bilde

ch_knapp,

det at prisen på brukt mac er høyere enn brukt pc er egentlig noe som burde være i ferd med å forsvinne.

ser folk som selger g4-mac mini til halvannen tusen under prisen av ny intel mac mini, der brukeren verken får nyeste ilife eller nyeste os x. Da må du altså legge til 700 + 1200 (?) = 1900 på kjøpesummen for at den på programvaresida skal ligge i nærheten av en intel mac.

ser f.eks. nå at det ligger en ibook g4 1,33GHz til salgs på QXL, med utrop på 3500 og ikke i nærheten av å nå minstepris. Dette er jo helt hinsides! Dette er en maskin som sliter med å gjøre basic multitasking samtidig som den spiller av en 640x480video i h-264. En maskin som til og med ikke Apple støtter i de nyeste programmene sine. Minsteprisen er ikke innen 15% så han vil nok ha en 4500 minst for den.

Myten om at Mac holder seg god nok lenger stemte en gang i tida, men det stemmer dessverre ikke like bra nå lenger. Spesielt siden Apple kommer med så mye oppdateringer og nyvinninger hele tida.

Nei, når jeg en gang i fremtida selger min G4 iMac 700MHz, skal jeg maks ha 1000 for den, ellers scammer jeg kjøperen. (Selv om jeg har sett 800MHz gå for 4000 for et par måneder siden..)

™s bilde

"På den andre siden - ta i betraktning evt bundlet software."

Dette er veldig ofte piratvare og du får ikke med originallisensene.. så hvis du ikke ville lastet ned torrents med f.eks. photoshop selv bør du slette fra den brukte dataen du kjøper, så sant du ikke får med lisensen på kjøpet. (as if.. ;) )

Seven

Kjempe fin guide!

Det er komiskt å se brukt priserne på mac omdagen. G4er til 8000.- Det må være bare tull. Som lærer får jeg kjøpt MacBook til ca 8500,- og den har "litt" bedre specs da + garanti etc., etc.. Og brukt priser på Macbooks som er lavere en G4 bl.a. her på Brukt1. Kan ikke være mange som får solgt sine G4er om dagen...

Gaijin

Faktisk er det mange som heller vil ha G4 PowerBooks enn MacBook. Så de selger fortsatt godt. En av grunnene er at PowerBook er kvalitetbygget(aluminium), noe man ikke kan si om MacBook(billig plastikk som sprekker).

Så vi som selger G4 PowerBooks får ofte mer for dem enn for en MacBook, for de er rett og slett mer solide.

667 - The neighbour of the beast!

Lafael

Fint at denne legges foran på mac1 igjen. Kikka innom brukt1.no og det var mye håpløs prising av for eksempel av ibook G4. 5000,- 4500,- etc. Både batteri, prosessor og programvare ligger langt tilbake for hva du får i en ny macbook. Leopard blir vel siste OSX-oppgradering, en del programmer kan ikke kjøre på prosessoren, maskinene kan aldri kjøre windows etc. I mine øyne er 1/3 av nypris for billigste modell av samme type den høyeste pris jeg vil synes er anstendig pris for en ibook G4. I dag koster en mac-book 9200,- altså bør ingen kjøpe brukt ibook G4 for mer enn 3000. Avhengig av slitasje, bruk, batteritid og oppgraderinger kan man kanskje ta 1500-3000. Har selv hatt ibook G4 i 4 år og den funker fortsatt OK til vårt bruk, men bruktverdien skal overhodet ikke være over 3000.

Lafael

Gaijin

Så lenge folk betaler villig for å få den modellen du selger så er en annens mening om bruktverdi fullstendig meningsløs.

Har i det siste solgt iBook G4 for 5.500 kr og PowerBook G4 for 6.500. Så hva folk er villige å betale er det som betyr noe.

667 - The neighbour of the beast!

Ole Amund

Enig i forrige innlegg. Synes det blir litt villedende når Lafael m.fl. hevder at 3000kr er det høyeste man kan selge sin iBook G4 for. Det beste, ifølge grunnleggende økonomisk teori, er jo om prisen får justere seg selv av sammenhengen mellom tilbud og etterspørsel. Med andre ord er det ikke umoralsk å selge til en pris noen er villige til å betale.

Jeg er imidlertid helt enig med artikkelforfatteren i at det for kjøpere er svært fordelaktig å gjøre seg kjent med markedet før man kjøper, så man kan på en informert måte kan finne fram til sin egen betalingsvilje, samt finne fram til det tilbudet man har lyst til å slå til på.

DagTC

Jeg anbefaler lett brukt1.no foran store markedsplasser som f.eks. finn.no selv om man kan finne det man er på utkikk etter der og til en fornuftig pris.

Litt egenreklame hører sikkert med, men denne kunne vel vært litt mer objektiv?

Uansett hva selger krever så bør du sende han en mail med et tilbud du synes er fornuftig. Du kan jo bruke noen av punktene over i argumentasjonen (spesielt manglende garanti). Selger kan bare velge å takke nei hvis han/hun synes tilbudet er for lavt.

Angående trygg handel så tilbyr en av de andre store markedsplassene noe de kaller "betalingsgaranti" gjennom Payex. Et slikt tilbud kan kanskje brukt1 også vurdere å tilby?

dk

Denne artikkelen åpner med: "Denne artikkelen er overhodet ikke ment som et innlegg i denne debatten, men noen solidariske tips og råd for å unngå at våre Mac1-venner går i "kjøpsfeller" vi selv ville styrt unna."

Artikkelen bærer veldig preg av å være skrevet med utgangspunktet til kjøper, og ikke selger. Artikkelen ville sett VELDIG annerledes ut om utgangspunktet hadde vært motsatt, og er således ikke noe annet enn NETTOPP "enda et innlegg i denne debatten".

ameneon

Ikke enig. Du klager på vinklingen i artikkelen, men vinklingen ville sett mye mer kynisk ut hvis det dreide seg om råd til hvordan man kan få mest mulig for sin brukte mac. Som en liten fotnote så vil jeg påstå at det er kjøper som stiller med størst risiko på markedet. I de tilfeller hvor noen blir lurt på bruktmarkedet er det som oftest kjøper - her kan man bli lurt både på pris og på vare. Dette har vel de fleste hørt utallige eksempler på.

Også det faktum at brukte varer ofte stiller uten garanti eller reklamasjonsrett er en risiko-faktor for kjøpere og jeg ville sett på det som kynisk om denne artikkelen skulle hatt en sterk vinkling mot den delen av markedet som sitter med de fleste fordelene. Som jeg skriver i artikkelen "det er også dumt å få betalt for lite", og det mener jeg og. Men de fleste selgere er som oftest flinkere til å ta vare på egne interesser enn ofte naive og uvitende kjøpere.

DagTC: Jeg har ingen offisiell tilknytning til mac1.no, annet enn at jeg skriver her i blant. Jeg vil overhodet ikke kalle det egenreklame, men et utsagn basert på egne erfaringer. De selgerne jeg har møtt gjennom brukt1.no har virket mye mer seriøse enn folk jeg har støtt på på finn.no. Og hvor mye mac1.no tjener på å ha brukt1.no oppe er vel minimalt. Med én liten reklamebanner der, er det kun et domene opprettet for å få annonseringen ut av forumet.

Så egentlig så har det lite å si for mac1.no om man annonserer varene sine på finn.no eller brukt1.no. Eneste jeg vet er at det er gratis å annonsere der, mens finn.no er jeg ikke sikker på. Jeg bryr meg ihvertfall lite om hva folk velger. Jeg er ihvertfall mest fornøyd med brukt1.no.

Loose Change | blog | torrent-guide | last.fm | Quicksilver-guide |

DagTC

Beklager, min feil. Nyhetene før og etter innlegget ditt på forsiden var signert "admin" og jeg skrev kommentaren min ut ifra troen på at det gjaldt din artikkel også.

ameneon

hehe. JEg ble ikke fornærmet! :D

Loose Change | blog | torrent-guide | last.fm | Quicksilver-guide |

Ttigers bilde

Ttiger

Noen som har lyst på G5 med 20" cinema? :D

Gaijin

og ifølge noen her er den verdt 2000 kr, så da slår jeg til med det bud på 2500 for å være grei!

667 - The neighbour of the beast!

dk

Spiller da ingen rolle om det ville blitt "mer kynisk" med motsatt vinkling. Mitt poeng er at denne artikkelen presenterer seg med å "ikke være enda et innlegg i debatten", noe den jo helt åpenbart er. Spiller ingen rolle for meg da jeg ikke har vært involvert i den debatten, og ikke skal hverken kjøpe brukt mac eller selge den jeg har, men denne artikkelen var det et lavt nivå på..

I det hele tatt må jeg si at første del av artikkelen ikke melder noe av verdi. Folk betaler det de mener det er verdt, og selgere selger for det de mener det er verdt. Kjøpere vil alltid prøve å få så lav pris som mulig, mens selgere alltid vil prøve å få så høy pris som mulig. Det eneste argumentet som holder i denne debatten er markedsøkonomisk teori.

Skal man trekke dette litt lenger, så handler det om willingness to pay. Det er veldig enkelt å forstå om du kjenner til "the Hotelling line". Hvis du ikke gjør det, så er essensen at kjøper kommer til et punkt der hans/hennes willingness to pay er lavere enn det selger tilbyr. Alle har forskjellig willingness to pay, og hele greia med å være selger handler om å finne de med høyest willingness to pay. Det vil alltid være kjøpere med høyere og lavere willingness to pay, og "markedsprisen" samler seg rundt gjennomsnittet. Det virker som om du tror at brukte Macer er "overpriset"... Dette er rett og slett feil, og 50% av artikkelen blir meningsløs.

De generelle rådene som går på trygghet ved kjøp osv er derimot sikkert kjekt å få presentert for noen som aldri har handlet noe på nettet før..

ameneon

en ting er at artikkelen heter "guide for kjøp av brukt mac" - burde si seg litt selv at det dreier seg om tips først og fremst til den som kjøper. Merk deg et par linjer i artikkelen:
"ta også hensyn til selger" - med andre ord empati.
Når jeg snakker om kjøpsfeller så bør ikke det tolkes som kun prismessige feller, men også varer som er ugunstige på andre måter: kan informasjon som er utelatt og varer som blir bedre fremstilt enn den egentlige standen. Altså dreier ikke dette seg om en prisdebatt, men om å bli fornøyd på bruktmarkedet. Det tror jeg er viktig både for selgere og kjøpere. Jo flere lugubre salg som blir gjennomført jo vanskeligere vil det bli for andre å selge. Ærlighet varer lengst og det er bedre å få kjøper som er fornøyd med sitt kjøpe fordi han visste nøyaktig hva han gikk til enn en som har blitt lovet mer enn han har fått (det kan også ta litt tid å bli kjent med maskinen man har fått, og lære hva den er god for).

Hadde det vært et debattinnlegg ville jeg sagt hva jeg mener om prisnivået, noe jeg ikke gjør. Det er en ærlig og redelig artikkel om brukt-situasjonen i macmiljøet. Det er et par velmenende råd, for de som føler de trenger det. Føler du ikke at du trenger veiledning på bruktmarkedet så trenger du jo ikke bry deg noe om det jeg skriver, siden du har full kontroll og artikkelen er uten verdi for deg. I et av avsnittene dine presterer du å si omtrent samme setninger som artikkelen. Og ikke før til slutt greier du å konkludere med hva artikkelen er, og først her treffer du hodet: ja, det er generelle råd til folk som er uerfarne her.

Synd at du ikke likte artikkelen - men likevel glad andre ser på den som nyttig. Det betyr mer for meg at den hjalp noen, enn at andre syns den var unyttig.

Men altså, hva med å skrive en bedre artikkel? Det lar seg jo enkelt gjøre her på mac1.no. Du står med 0 i1-poeng, så nå ville vært et bra tidspunkt å rette på det. Og hvorfor ikke?
- Du har nok kunnskapen.
- Du ville fått poeng som senere kan telle i konkurranser, kåringer og premieringer. Månedens artikkel?
- Du ville fått kred fra dine kamerater her på mac1.no
- Du ville hjulpet mange som føler at dette er et tema med mangelfull informasjon
- Du vill bidratt til å gi et mer nyansert bilde på temaet enn mitt innlegg gjør
- Du ville bidratt positivt til miljøet og kanskje inspirert andre.
- Du ville helt sikkert fått ivrige takkemeldinger, og følelsen av å ha hjulpet noen er god, selv om det bare er en liten følelse.

Loose Change | blog | torrent-guide | last.fm | Quicksilver-guide |

Lafael

Jeg ser at flere ikke liker mitt innlegg med råd om hva jeg mener man bør og ikke bør være villig til å betale feks for en ibook G4. Og det skulle da bare mangle. Den er i realiteten et lite bidrag i nedprating av prisen. Men at markedsøkonomisk teori er det eneste som argumentet som holder i denne debatten er en sannhet med modifikasjoner.

Klassisk markedsteori forutsetter vel ideelt sett rasjonelle aktører i et marked der kjøpere og selgere har god oversikt over hverandre, der informasjon om produktenes kvalitet og nytte er tilgjengelige og forståelige for alle etc.

Jeg leser hovedartikkelen som et forsøk på å spre mer informasjon om brukt-macers kvalitet og nytte sammenlignet med nye. Utdypingen av hvorfor risikoen ved et brukt-kjøp, særlig bærbare, er langt høyere enn ved kjøp av ny maskin, er viktig. Samtidig er prising av risiko komplisert. Dette er sammenlignbart med bilsider som diskuterer ulike sårbarheter ved ulike bruktmodeller. Mitt innlegg om lap-toper med G4 prosessorer var et forsøk på å utdype noen andre hensyn som jeg ville latt påvirke hvor mye jeg ville vært villig til å betale for min egen ibook G4. Betraktninger som dette, inkludert kritikk av min skjønnsmessige verdivurdering, er en del av prosesser som kan påvirke prisdannelsen på sikt. Poenget med slike debatter på åpne nettsteder er å gi mulige kjøpere flere elementer å ta med i prisavveiningen av mac-kjøp. I noen tilfelle kan slik informasjon endre markedsprisen på en vare.

Så da bidrar jeg gjerne til debatten, selv om andre mener det jeg sier er tull. Kom heller med motargumenter. Fortell meg hvorfor det er fornuftig å betale over halve prisen av en ny macbook for en 3-4 år gammel ibook g4.

Lafael

kaarenilsens bilde

kaarenilsen

Jeg har sjekket finn.no for brukte Mac'er. Når jeg ser de eldre iMac 24-tommerne priset til 6000-8000 kr, sier det noe om urealistiske forventninger hos diverse selgere. Det er en god stund siden iMac med 24 tommer ble utdatert. Nåværende størrelser er jo 21,5 og 27 tommer, og da lurer jeg på om det er noen vits i å kjøpe en brukt 24-tommer med core duo 2 teknologi selv om Leopard er installert. Jeg blir enda mer skeptisk når jeg ser slike eldre maskiner annonseres med Lion installert. Stemmer det at Lion ikke lar seg bruke på de eldre 24-tommers iMac'ene???

Kåre Nilsen
medielærer

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai