Guide: Norske ordbøker med cocoAspell

Tinn-for-trinn gjennomgang av hvordan man installerer norske ordlister/stavekontroll med cocoAspell på Mac OS X.

1. Hent ned cocoAspell fra denne siden: http://people.ict.usc.edu/~leuski/cocoaspell/. Pass på at du velger riktig prosessortype (cocoAspell.2.0.4.i86.dmg (Intel) eller cocoAspell.2.0.4.ppc.dmg (PowerPC)). TIPS: Ctrl+klikk på lenken og velg "Last ned koblet fil".

2. Hvis diskfilen ikke åpner seg automatisk, dobbeltklikk på cocoAspell.2.0.4.ppc.dmg eller cocoAspell.2.0.4.i86.dmg (avhengig av din prosessortype) for å mounte diskfilen.

3. Dobbeltklikk på cocoAspell.mpkg og gjennomfør installasjonen. En mountet diskfil er med andre ord IKKE installert. Det vanligste er å dra programmer fra diskfilen til Programmer-mappen, men installasjonspakker (som for eksempel .mpkg-filer) må som sagt installeres ved å gjennomgå en mer "Windowsaktig" installasjonsprosedyre. Når du er ferdig med dem løses diskfiler ut på samme måte som eksterne lagringsenheter eller CD/DVD-plater; enten ctrl+klikk > Løs ut diskfilnavn.dmg eller i Finder: klikk på utløserknappen til høyre for diskfilnavnet, eller ved å dra ikonet for diskfilen til papirkurven.

4. Hent denne filen: aspell-no-0.50-2.tar.bz2 (legg merke til 2-tallet) ned til (for eksempel) skrivebordet fra denne adressen: ftp://ftp.gnu.org/gnu/aspell/dict. Merk at adressen er en ftp-adresse, og noen vil sikkert oppleve at å klikke på lenken mounter en ny nettverksdisk i Finder i stedet for en nettside i en nettleser. Den løses også ut som beskrevet ovenfor etter at filen vel er lastet ned. Nynorskordboka finnes på denne adressen: ftp://ftp.gnu.org/gnu/aspell/dict/nn. Filen med nynorskordboka heter aspell-nn-0.50.1-1.tar.bz2. Installasjonen av nynorskordboka er lik som for bokmålsordboka.

5. Hvis filen ikke pakker seg ut selv, dobbeltklikker du på filen for å pakke den ut. Resultatet er at en ny mappe dukker opp på samme plassering (for eksempel skrivebordet) som .tar.bz2-filen ble lagret. Denne mappen skal du flytte i sin helhet til mappen /Library/Application Support/cocoAspell/ (ikke i biblioteket for din bruker, men i "hovedbiblioteket"). I denne mappen vil du finne mappen aspell6-en-6.0-0 fra før. Denne kan du i grunnen slette.

6. Åpne Systemvalg og klikk på "Spelling" nederst under "Annet". Huk av for "Norwegian Bokmål" og "Norwegian Nynorsk" i listen.

7. Logg ut og inn igjen (Intel-brukere kan sannsynligvis droppe dette trinnet).

8. Åpne et Mac-program med stavekontroll (for eksempel Mail eller TextEdit) og velg Rediger > Stavekontroll og sett ordboken til Norwegian Bokmål (Aspell). Dette valget vil påvirke stavekontrollen i alle programmer som bruker denne funksjonen.

9. Åpne Pages (de som har), velg en dokumenttype, finn Inspector-paletten, velg "T" for tekst og "More". Nest nederst finner du "Language" og i nedtrekksmenyen kan du nå (nederst) velge Norwegian Bokmål (Aspell). Dette valget virker på samme måte i Keynote og Numbers også.

Merk at ordboken har relativt store huller, så beregn en viss innsats i starten med å "lære" ordboken nye ord. Det er uansett bedre med en mangelfull norsk ordbok enn ingen i det hele tatt.

Tilføyd 28.09.07

Som det framgår av innlegget til Ove nedenfor eksisterer det en mer visuell og etter hans syn bedre veiledning på denne siden: http://mac.erlang.no/doku.php?id=cocoaspell. Som en stor bonus er det i denne veiledningen også nevnt adressen til den nynorske ordboka. Den adressen har jeg tatt meg den frihet å inkludere også i guiden min.

kaada

Enestående! Hadde gjort alt dette, bortsett fra at jeg fant ut hvordan jeg skulle aktivere den i noen program... Nå kan jeg bruke Pages så det griner! Men hvordan kan jeg få den norske ordlisten til å funke i Mail, eller Adium for den saks skyld? Noen som vet?

[edit]

I Mail: Edit -> Spelling -> Spelling. Velg den norske ordlisten fra rullegardinet i vinduet som kommer opp. Samme prinsippet for f.eks Adium og Safari

Kjetil Håkon Pe...

Det hadde vært interessant og visst om det er noen fagmiljøer knyttet til universiteter/høyskoler som hadde kunnet gjøre et arbeid med å editere ordlisen. -- Er den ikke basert på UNIX ispell systemet...?

Amishen

Hadde faktisk lagt inn dette frå før av, men fant tidleg ut at det ikkje fungerte skikkeleg. Men såg nå kor eg måtte gå for å aktivera norsk i dei ulike språka.

Ove

Du skriv ikkje at det òg er nynorsk ordliste i cocoAspell. Det fins òg ei anna vegledning som eg tykkjer er betre, meir visuell, og som eg nytta då eg endeleg fekk desse ordlistane til å te seg:

http://mac.erlang.no/doku.php?id=cocoaspell

Overdrives bilde

Overdrive

Jeg lette etter denne guiden i gårkveld jeg, men da var den borte. Hvorfor det? Den var jo her før..!

Ble du tørst nå? Du rekker å hente en øl fra Munkholm før reklamepausen er over!

lthorsen

MANGE TAKK!

straatveit

Ftp serveren reagerer ikke, så jeg får ikke lastet ned den norske ordboken. Noen som har denne filen som kan sende den til: straatveit@hotmail.com?

Mvh. Lars Kristian

AndreasP

Jeg har også et problem med å hente fila. Leopard vil ikke åpne ftp-linken... Og Cyberduck vil ikke heller! Haff... Noen råd?! Eller lyst til å sende fila til studentandreas@mac.com????

--------------------
- iPhone 8 GB - iPod, 5. gen 30 GB - MacBook 2GHz
www.andreasp.com <----Min blogg

skaugabr

Den linken virker fint for meg. Trykket bare på den, så åpnet den seg i Cyberduck..

straatveit

Da har jeg fått ordboken. :)
Takk til Ove og Bjørn som har sendt dem til meg. :)

Mvh. Lars Kristian

AndreasP

Jeg har også da fått den, om noen skal ha den videresendt kan dere jo sende en PM til en av oss som har den inne (med mindre ftp linken funker da)...

/Andreas

--------------------
- iPhone 8 GB - iPod, 5. gen 30 GB - MacBook 2GHz
www.andreasp.com <----Min blogg

speidern

Ikke noe hokus pokus med å installere og alt virker som det skal.
Med ett unntak...
Vedkommende som har laget selve ordlisten må ha drukket eller røkt noe skadelig før han/hun lagde listen.
Oppslagsord vurdering ikke funnet.
Forslag til ord: murdering,
og slik fortsetter det. Er det noen som vet hvilken fil jeg må endre på for å slette ord i ordlisten?

bjornarhuse

Jeg har admin privilegier på min brukerkonto på BigMac, men fikk likevel feilmelding når jeg skulle installere NO i cocoaspell kontrollen.
Jeg satt mode 777 på alle filene i dict directoriet (aspell-no-0.50-2) og da gikk installeringen som en drøm...

Cryptography

Hvor god er denne ordboka egentlig? Er den brukbar?

_Spiff_s bilde

_Spiff_

Fin guide dette. Hjalp meg nok en gang! :-)

Metro

Jeg har fulgt oppskriften, og norsk ordbok funker nå i mail, pages osv. Flott!

MEN: Jeg skriver også mye på engelsk (sender mange mailer på engelsk blant annet) og og da får jeg feil på alle ord.

Er det noe jeg kan gjøre slik at det gjøres oppslag i både norsk og engelsk ordbok? Eller er det kun én av delene som fungerer om gangen?

-xos bilde

-xo

Skulle man være så uheldig å måtte reinstallere OS X på maskinen etter et havari eller liknende: Husk å installere Aspell på ny _før_ du åpner et Pages-dokument hvor norsk ordliste har vært benyttet. Hvis ikke, vil Pages "gå bananas" og sier fra gang på gang at den ikke finner ordliste - og må tvinges til en hard og brutal avslutning, f.eks. vha. Aktivitetsmonitor.

Ekstra info for den/de som har interresse av det: Om du skulle være så "heldig" å ha testet MS Office 2008 beta og arkivert et dokument i .docx og MS Office uventet avslutter og til slutt ikke greier å lese dokumentet, forsøk å åpne det i Pages. Det går som regel bra.

pompin

Jeg installerte Spelling igår, men når jeg prøver å åpne det i systemvalg for å aktivere ordboke, kommer denne feilmeldingen opp: "Kunne ikke starte Spelling". Noen som vet hvor feilen kan ligge?

Mega_Therion

Denne ordlisten er desverre totalt ubrukelig. En ting er at den ikke inneholder nok rettskrevne ord, men langt verre er det at den ikke støtter deling av ord på slutten av linjene. Dette gjør teksten stygg og lite fleksibel – spesielt i forhold til layout (Pages, etc.).

ErikJustus

Metro: Er det noe jeg kan gjøre slik at det gjøres oppslag i både norsk og engelsk ordbok? Eller er det kun én av delene som fungerer om gangen?

Velg "Multilingual"

sverremacs bilde

sverremac

Jeg har gjort som det står ovenfor, og i visuelle veilledningen. Hatt omstart på maksina også, men fremdeles er stavekontroll på Engelsk. Tips om hva jeg gjør feil?

Oog, er det noen måte å fjerne stavekontroll i nye Safari? Jeg finner ikke noe slik instilling. Det må være Apples egen stavekontroll, fordi jeg har kun norsk ordliste installert på Coco. Hovedmotivasjonen min er egentlig å slippe at det jeg skriver ser ut som tyskprøvene mine gjorde på Gymnaset. Jeg vil bli kvitt alle disse røde strekene!!

takk! :)
sverremac

converts bilde

convert

Har gjort alt og det fungerer også i Pages så lenge jeg skriver et dokument, MEN hvis jeg prøver å åpne et word-dokument i Pages er stort sett hele teksten med røde streker. Prøver å skifte ordbok til norsk, men det gar ikke. Dvs den "hopper" automatisk tilbake til "alle" etter at første ord er rettet. Hver gang jeg starter Pages må jeg inn og velge norsk ordbok før jeg begynner å skrive. Finnes det en "default setting" som gjør at Pages kun kjører norsk ordbok inntil jeg velger noe annet?
Altså to problemer:
1. Import av word-dokumenter i Pages uten røde streker på hele dokumentet.
2. Når Pages starter så står ordboken på "alle" og ikke "norsk bokmål" som var det jeg valgte sist jeg skrev og som var setteingen da jeg avsluttet Pages.
Forslag mottaes med takk!

Macdigger

Hei!

Jeg har fulgt den visuelle gjennomgangen for å laste ned norsk ordbok, og under systemvalg og "annet" står det "spelling". Har forsøkt å slå av maskinen flere ganger, men likevel vil ikke den norske ordlisten fungere...har gått inn på "spelling" under systemvalg og forsikret meg at den står på norsk bokliste, men likevel blir alt jeg skriver overalt røde streker under, for det er en engelsk ordbok (som fulgte med mac?) som er aktiv..

Kan noen hjelpe meg??

Takk!

illidan

Hei,
jeg har samme problemet som pompin, jeg har installert alt etter oppskriften, og når jeg skal åpne programmet i systemvalg får jeg denne meldingen:
Valgfeil
Du kan ikke åpne spelling-valgpanelet på denne maskinen. Ta kontakt med systemvareutvikleren for å få en nyere versjon.

Pleace help...

Vicente

Når jeg går inn på systemvalg og spelling så får jeg bare denne meldingen: Failed to configure “aspell-no-0.50-2” dictionary.
Hva gjør jeg feil? Har prøvd flere ganger med får bare samme beskjed.

Hjelp?

Vicente

Administra2r

Jeg installerte cocoAspell.2.0.4.i86.dmg, men ingenting dukker opp i Mail under Stavekontroll og grammatikk.

Se bilde

Hjelp!

Har samme problemet med Adium

Mvh. Administra2r / 2r Sigurd Jacobsen

modifoo.coms bilde

modifoo.com

...takk for denne hjelpen. Mangel av norsk ordbok var så langt den eneste grunnen for at jeg fortsatt brukte MS Word. Nå kan jeg leve helt MS fritt.

Takk og pris!

Heddarl

Jeg har fulgt veiledningen nøye og gjort det flere ganger om og om igjen! Likevell, hver gang jeg kommer til nr. 6 å åpne systemvalg osv. så ligger ikke norsk i aspell ordboken! Og etter at jeg slettet den unødvendige filen på cocoAspell mappen, så er de engelske og forsvunnet:O Så nå er det bare tomt desverre:( Noen som kan hjelpeP?

Foresten, når jeg først var i gang... Jeg installerte NeoOffice for en uke siden og tipper jeg fulgte veiledningen ganske godt. Jeg har forsatt ingen språk når jeg trykker på verktøy-språk og programmet retter som bare det, men på engelsk. Hvis jeg går innpå stavekontroll (manuell) så kan jeg velge norsk i listen, men da finner den ingen ord, også trykker jeg ignorer og da går den tilbake til engelsk igjen.. BLææ, kan det ikke bare funke??

Anyway.. Hvis noen her ute har noen råd, så skriv gjerne en melding her eller send meg en personlig melding.

elznorro

Etter siste oppdatering av NeoOffice er applikasjonen blitt så kjapp å starte opp at jeg ikke lenger savner hverken Pages eller Word.

Sistnevnte har jeg kun brukt på grunn av ordlista. cocoAspell har jeg hittil funnet så mangelfull at jeg ikke har brydd meg å nytte den i utstrakt grad.

Så lenge Apple ikke kommer med norsk ordliste, vil jeg ikke ha noen tektbehandler fra dem. Pages åpner, så vidt jeg vet, ikke odf heller. Når de støtter docx, kan de for søtten sørge for at den takler odf også!

Nok om det. Du har en anvisning for hvordan du legger inn og aktiverer norsk ordliste i NeoOffice på denne heimesida:

http://folk.uio.no/knutkja/neooffice/norskver/norskver.html

Det er rimelig enkelt, når du først har funnet plassen i menyen.

El Znorro

Caralluna

Finnes det noen metode å deaktivere hele ordlistesystemet på OS-nivå? Jeg blir halvgal av alle de røde strekene hos meg, jeg skriver både norsk, engelsk og dialekt (tviler på at det finnes noen ordliste for stavangersk ;-) ) Jeg hadde et håp om å kunne bruke denne guiden litt kreativt for å deaktivere det, men jeg kan ikke si jeg finner noe uten å installere noe. Og det burde jo ikke være nødvendig når det er å deaktivere jeg vil :-)

runens bilde

runen

hmm, alt gikk lekent til ejg skulle putte bokmåls ordboken i cocoaspell mappen, jeg finner ikke mappen, den ligger ikke i mappen "appelication support"

Ove

Hei runen, hvis det ikke er noen slik mappe fra før, så må du lage den sjøl.

Se nøyaktig vegledning under punkt 4 her:

http://mac.erlang.no/doku.php?id=cocoaspell

Lunefull

Jeg får samme feilmelding som Vicente: Failed to configure “aspell-no-0.50-2” dictionary" når jeg skulle aktivere ordlisten. Forslag?

Ser det er mange som har hatt problemer med installering av ordboken, siste innlegg 3/5-08 men fremdeles ingen løsning publisert. Forslag eller kommentarer siden 3/5? Hva med dere som har hatt problemer, har dere fått fix? Hva er erfaringene med norsk ordbok nå, 3 mnd senere?

Arriba

Fulgte innstruksene og det gikk aldeles strålende, helt til jeg skulle innstalere den norske ordboken. Da får jeg bare opp en nettverks harddisk som er helt tom....

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Hvordan får jeg dette til å funke i f.eks Camino?

obbink32s bilde

obbink32

får samme feil som flere andre her
fail to configure etc

rgulle

Når jeg skal åpne systemvalg og klikker på Spelling så får jeg kun muligheten og hukke av på afrikansk.Kun det som står på listen. Hva gjør jeg galt??

Roger.

6. Åpne Systemvalg og klikk på "Spelling" nederst under "Annet". Huk av for "Norwegian Bokmål" og "Norwegian Nynorsk" i listen.

Big T

Alt fungerer bra bortsett fra at jeg i Pages må gjøre punkt nr 9 hver eneste gang. Altså bruken av ordbok blir ikke lagret. Er det slik at det må gjøres hver gang?

snorrekl

Ordboken har relativt store huller.
for eksempel: skriver jeg "ike", får jeg opp en laaaang liste med alt fra "IKEA" til "i.e" og "dike". Dette er ganske irriterende hvis man prøver å finne et ord!
Er det også noen som vet om det er privat personer som lager ordlistene?

Snorre :)

jskulands bilde

jskuland

Hei,

Linken til ftp-siden er død. Er det noen som har filen til bokmål?

ebrietas

http://ftp.gnu.org/gnu/aspell/dict/0index.html

teamias bilde

teamia

Jeg får ikke åpnet FTP-linken. Er det mulighet for at noen kan maile meg filen på t.rostbakken@gmail.com? På forhånd takk :)

sverremacs bilde

sverremac

_

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai