Safaris markedsandel øker - igjen

Nå er det kun Microsofts Internet Explorer og Mozillas Firefox som ligger foran Apples nettleser, Safari. Tall fra analyseselskapet Net Applications viser at Safari har passert 5 prosent, som også er en ny rekord for Safari. Denne økningen har muligens en sammenheng med at Safari nå også finnes som Beta-versjon til Windows. For et år siden lå Safaris markedsandel på 3.53%, nå er den på 5,07%

Safaris markedsandeler øker igjen

Mye av økningen kan sannsynligvis også tilskrives Apples økende salg av Mac-maskiner samt den enorme suksessen til Apples iPhone. iPhone har som kjent Safari innebygd og utbredelsen av Safari blir nok heller ikke mindre i månedene som kommer. Apples lansering av iPhone i europa samt lansering av iPod touch hvor også Safari er innebygd burde være et godt grunnlag for videre vekst for Safari.

Både Safari og Mozilla Firefox vokser i september og det er igjen Microsoft Internet Explorer som taper terreng. Dette er gode nyheter for en et internett basert på W3-standarder. At konkurransen blir tøffere sikrer også oss forbrukere innovasjon i et marked som har vært lite innovativt de siste årene, kanskje med unntak av det norske selskapet Opera.

bambinis bilde

bambini

Fant denne undersøkelsen som nylig er gjort i Norge. Viser bl.a. statistikk på bruk av nettlesere og plattformer.

Legger man sammen antall "Safari"-lesere (AppleWebkit xxx) får man 6,96% markedsandel. Legger man til noe Firefox og Opera så blir det kanskje 8% totalt.

1000-kroners spørsmålet er da;

Hvordan skal man tolke plattform-tallene? Hvor er Macene hen, de 8 prosentene?

http://www.nettredaktor.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=2309

cannons bilde

cannon

Det jeg finner mer interessant og merkelig, er hvordan noen i dag kan godta at det utvikles webtjenester som er utilgjengelige for én av fire brukere (ting som bare virker i IE).

Hadde for eksempel TV-dekninga vært 75%, hadde det blitt ramaskrik og krigstyper i avisene.

Lyot

Dette var bra. Men jeg tror markedsandelen til IE må ned på 50% før de store synderne forstår at de ikke lenger kan basere seg på håpløse løsninger som ActiveX og andre kun-IE-løsninger, og heller gå over til W3-standardene.

Men jeg håper det vil skje lenge før.

Øysteinhs bilde

Øysteinh

Interessant lesning og en god artikkel.

--
Kanskje vi skulle hatt en emo-dag også? De er litt i samme bås som gothere og satanister, bare at de er "dypere" og ikke sinte, bare skuffa. -Nils

kajac

hadde ikke firefox 30 % sist da? Mener jeg leste det.
Uansett, bra økning. Men inkluderer dette safari for Windows også?

trondrms bilde

trondrm

Jeg har vært lunken til Safari ganske lenge, men har etterhvert blitt mer og mer glad i den. Det som irriterrer meg, er at den fortsatt ikke fungerer skikkelig. For eksempel er den ubrukelig på min wordpress-blogg. Den kludrer til hele innlegget.

På jobb har vi et web-grensesnitt mot en ldap tjenesten, den fikser ikke det heller...

--
I see fragged people

Syfer

Vel, det er vel bare et naturlig resultat av at flere kjøper Mac.
Personlig blir jeg gal av Safari, da programmet har en tendens til å "slutte å svare" gang på gang på gang på gang på gang på gang på gang.

segrov

Apple har ekstremt høy markedsandel i hjemmemarkedet for tiden. Sannsynligvis over 10%. Veldig mange av omsatte maskiner er for bedriftsmarkedet, hvor man lett omsetter titusener av pcer. Disse pcene gjør et inntrykk på salgstatistikken, og også på surfe-statistikken.

Øyvind Segrov – official hero of mr. Tom Sommerseth

sungame

Safari er kanskje ikke verdens beste nettleser (sjøl bruker jeg brannreven) men alt som kan føre til at Internet Exploders markedsandel krymper, gjør internet til en bedre opplevelse.

- livet er en lang rappell

magnesa

Feks når man ser på web tv, feks nyheten på nrk og åpner en ny fane... så blir det man streamet bare avbrutt.. Utrolig irriterende hvis man liker å surfe litt underveis.. Må da benytte firefox.. Vet ikke om andre er plaget av dette?

mrmke

safari er for meg ustabilt til tider men det er firefox også :(
henger seg opp :(:(:(

Be nice to the ones who smoke.. every cigarette migh be their last.

iEinar

magnesa: Er jo bare å åpne nytt vindu da..

Staales bilde

Staale

Jeg skjønner motviljen mot IE, men safari er nesten like tåpelig (sett bort fra noe bedre støtte for wc3-standarder). Begge bundles med pc-ene (Windows og Mac), begge utvikles av selskaper som har gevinst av å vise andres side galt og til slutt er ingen av dem i nærheten av åpen kildekode. Jeg håper folk slutter å bruke Safari/IE, prøv heller Opera, Firefox eller Camino. Det finnes flere andre små nettlesere der ute, og disse er også fullt brukbare.

admins bilde

admin

Forskjellen mellom bundling av Safari og IE er rimelig stor. IE er en del av systemet i Windows, Safari kan du lett kvitte deg med. WebKit er en del av systemet i OS X, men WebKit er som du tydeligvis ikke har fått med deg åpen kildekode (http://webkit.org/).

Hvis du skal rangere noen av de nettleserne du nevner etter "åpen kildekode" så er rangeringen Firefox, Camino, Safari, Opera, IE. WebKit er åpent og fritt og er selve kjernen i Safari-nettleseren. Nettlesere som Shiira og Nokias mobilleser er alle bygd på WebKit. Jeg håper folk starter å bruke Safari, Firefox eller Camino og holder seg unna lukkede nettlesere som Opera og IE.

fredarn

HVA? Sist jeg så hadde firefox langt større andeler..

fredarn

Enig, men Opera er enda værre (og det bruker jeg til vanlig).. Men det som er bra med Opera er at den husker hvor du var når den hang seg - så jeg starter rett det jeg var igjen.. Den funksjonen er jeg rett og slett avhengig av - når jeg har 50+ faner oppe og det henger seg..

Nanaki

Tidvis jobber meg med CSS og javascript, og ender alltid opp med ansvaret for at nye løsninger skal fungere for alle plattformer og nettlesere. Problemet er ikke lenger at de ulike nettleserne rendrer ting veldig ulikt, men at de alle har små særegenheter (default padding/margin på elementer/the box model/..), og særlig på på unntakshandtering (naturlig nok) ser verden rimelig ulik ut.

Det er dog ikke så svart som det pleide å være. IE7 er et STORT sprang i riktig retning for M$, mens Safari dessverre ikke er guds gave til folk som skal debugge javascript. Safari kommer også til kort når det gjelder utvidelse av funksjonalitet, der ligger mozilla/opera langt forran.

Om jeg blir bedt å anbefale en nettleser til folk, så kommer dessverre ikke safari (eller IE) med på den listen.

..men det er jo hyggelig å se at IEprosenten går ned, la oss håpe det er versjon 6.0 som mister andeler.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai