TEST: iWork 08

For relativt kort tid siden lanserte Apple sin årlige oppdatering av kontorpakken iWork. Oppdateringen er den tredje oppdateringen av iWork i pakkens historie og inkluderte som ventet et regneark med navnet Numbers. iWork tar dermed opp konkurransen med Microsofts Office til Mac og tilbyr det Apple kaller en komplett kontorpakke med full "Office-støtte". I mangelen av en Intel-versjon av Microsoft Office, er det nok mange som vil ta en ekstra titt på iWork 08.

iWork ble først lansert i 2005 og har siden blitt oppdatert årlig. I år ble iWork oppdatert til iWork 08 under en Special Event i august. Oppdateringen inkluderte større oppdateringer av alle iWork sine programmer og innførte ett nytt program, Numbers. iWork pakken består nå av tre programmer; Pages, Keynote og Numbers. Alle programmene er tett integrert mot iLife og deler et grensesnitt som børe være enkelt å sette seg inn i for de fleste Mac-brukere.

Pages

Pages har i iWork 08 kommet til versjon 3 og denne oppgraderingen er den største i Pages historie. I de tidligere utgavene av Pages har programmet egentlig ikke vært i nærheten av å kunne konkurrere med Word og OpenOffice. Pages ble av mange mer sett på som et enkelt Desktop Publishing program til hjemmebruk pga. de mange og flotte malene som fulgte med. Flotte maler følger fortsatt med i den nyeste versjon av Pages, men denne gangen kan Pages også virkelig konkurrere med Word på tekstbehandlingsfronten.

Pages sine forskjellige kategorier

Når du først starter Pages får du som i tidligere versjoner opp et vindu hvor du kan velge mellom hele 145 ferdigelagde maler innen en rekke kategorier som nyhetsbrev, CV, invitasjoner osv. Alt er med andre ord som før, men en liten forskjell ser man umiddelbart. Pages har nå nemlig to forskjellig "modus" - Page Layout og Word Processing.

Pages sin tekstbehandslingsfunksjon

Kort fortalt kan dette oversettes til sidelayout og tekstbehandling og denne inndelingen er den smarteste Apple har gjort på lang tid. Apple har skjønt at et tekstbehandlingsprogram har forskjellig bruksområder som stiller helt forskjellig krav til verktøy osv. Noen lager invitasjoner og flyers, andre skriver doktoravhandlinger og bøker. Behovene er selvsagt like forskjellige som oppgavene som utføres. For videre å gjøre dette lettere har Apple også introdusert noe de kaller for "Contextual Format bar" - en meny som endrer innhold etter hva du arbeider med.

Tekstbehanldingsdelen av Pages har nå fått de fleste av de verktøyene du forventer av en moderne tekstbehandler. Pages har en vel fungerende løsninger for marger, marginer, fotnoter, bokmerker, ordbok og stavekontroll (dessverre fortsatt ikke på norsk!), automatisk innholdsfortegnelse og ikke minst en endringskontroll med navnet Change tracking. Change Tracking ligner på funksjonen som har vært standard i Microsofts Office i flere år og lar deg kommenterer endringer og se hva som er endret av andre i dine dokumenter. Change Tracking støtter Microsofts måte å gjøre dette på og du kan derfor se endringer på tvers av programmer. Hvis du samarbeider med andre, kommer du til å få god nytte av de nye verktøyene for sporing av endringer. Endringsmeldinger gjør det enkelt å se hvem som har foreslått endringen. Du kan godta eller avvise alle endringer samtidig, eller du kan gå gjennom hver forekomst for seg. En nyhet i Pages er visuelle tekstrutekoblinger som gjør det mulig å følge tekstflyten gjennom dokumentet. Man kan enkelt opprettet tekstkoblinger mellom forskjellige deler av dokumentet.

Tekstflyt i Pages

Filstøtten til Microsofts Office har også blitt kraftig forbedret. Det er nå veldig enkelt å importere Microsoft Word-dokumenter til Pages '08. Pages kan åpne Word-filene enten de er i Microsoft Office Word 2007-format (Office Open XML) eller fra tidligere versjoner. Pages importerer ikke bare teksten, men også stiler, tabeller, diagrammer, fotnoter, sluttnoter, bokmerker, lenker, lister, sporing av endringer og andre elementer fra Word-dokumentet. Vi testet denne funksjonen med en del forskjellige dokumenter og resultatet var stort sett bra. Pages gjorde en bedre jobb på Office Open XML filer enn den gjorde på eldre Word-filer, men i de fleste tilfeller greide Pages å presentere oss med gode resultater fra Word-dokumenter.

Pages '08 kan også åpne tekstbehandlingsdokumenter fra AppleWorks, i tillegg til RTF-filer samt en rekke lydfiler (AAC, AIFF og MP3), bildefiler (EPS, JPEG, PNG, PDF, PSD), videofiler (MOV) og andre medieformater. Det eneste vi virkelig savner er støtte for OpenDocument, bedre kjent som ODT. OpenDocument er et åpent dokumentformat, en standard for hvordan dokumenter skal lagres. OpenDocument formatet er blitt både ISO-standard og IEC-standard og har blitt ratifisert som standard dokumentformater i en rekke land allerede. Pages har støtte for Microsofts eget XML format som Microsoft har laget for å konkurrere med OpenDocument. Begge benytter seg av XML-dokumenter komprimert inni en ZIP-fil. Microsofts format er ikke åpent og kan prinsipielt sett ikke konkurrere med OpenDocument. Vi finner Apples manglende støtte for OpenDocument både merkelig og skuffende.

Page Layout funksjonaliten i Pages har hele tiden vært overlegent Word og andre tekstbehandlere og i denne versjonen har det blitt enda bedre. Page Layout lar deg enda lettere lage relativt komplekse design uten å spytte inn tusenvis av kroner på programvare som Adobe InDesign eller QuarkXpress. Den største nyheten i Page Layout funksjonen er i våre øyne "Instant Alpha" som nå også finnes i Keynote og Numbers. Denne funksjonen lar deg veldig raskt fjerne bakgrunnen i bilder uten at du trenger å være en Photoshop ekspert som arbeider med alphakanaler. Å legge inn bilder i Pages er fortsatt like enkelt som i de tidligere versjonene. Pages har alle dine iPhoto bilder lett tilgjengelig rett fra programmet og det å arbeide med bilder i tekst er en lek. Hvis du vil legge til et bilde på en side, flytter du bildet fra medienavigeringsvinduet til dokumentet. Med Wrap Inspector kan du styre hvordan tekst brytes rundt bildet. Du kan angi at teksten skal brytes til høyre eller venstre for bildet, rundt bildet eller over og under bildet. Antallet nye temaer og forhåndsdefinerte layouts har også økt kraftig og kvaliteten på disse er som forventet høy.

Pages har fått en kraftig oppdatering som endelig har gjort programmet brukelig for folk som skriver lengre dokumenter, oppgaver og arbeider med tunge tekstdokumenter. Tidligere var slikt arbeid forbeholdt Word og andre kraftige skriveprogrammer. Pages tar et stort skritt nærmere å bli en Word-erstatter, men vi finner Apples manglende støtte for OpenDocument svært skuffende. I disse standardiseringsdager burde Apple ha støttet ODT i Pages.

Keynote

Alle som har sett Steve Jobs sine presentasjoner har som regel sett noen svært gode presentasjoner. Disse har alle blitt laget i Keynote, Apples konkurrent til Powerpoint. Enten du studerer eller arbeider, blir man dessverre overøst av mer eller mindre kjedelige PowerPoint-presentasjoner. Vi kjenner alle de mindre pene presentasjonsmalene som finnes i PowerPoint og da Keynote kom på markedet i 2005 var det til stor lettelse for mange. Ut forsvant kjedelig PowerPoint-presentasjon og inn kom friske og spenstige Keynote-presentasjoner.

I Keynote 08 er forskjellene mindre enn i forrige oppdatering. Apple har allikevel sneket inn en god del godbiter og funksjoner vi tidligere har nevnt i Pages er også med. Keynote har nå fått "Instant Alpha" funksjonen som lar deg fjerne bakgrunner i bilder uten å fikle med alphakanaler i Photoshop. Denne funksjonen finner man som nevnt også i Pages og den er gull verdt i Keynote. Ofte benytter man seg av bilder hvor man gjerne skulle ha fjernet nettopp bakgrunnen for å få den til å gli litt bedre inn i presentasjonens layout. Den viktigste nye funksjonen i Keynote 08 er nye animasjonsverktøy.

I Keynote 08 har Apple virkelig arbeidet for å gjøre det lett å lage presentasjoner som imponerer selv den mest hardbarkede PowerPoint entusiasten. Med "Smart Builds" slipper du rett og slett bilder inn i Keynote og programmet vil automatisk kunne lage animasjoner som er svært spenstige. Verktøyet er svært enkelt og fungerer rett og slett veldig godt. Med et par minutters arbeid kan du lage spennende animasjoner som gir liv i selv den kjedeligste presentasjonen. I tillegg til Smart Builds har Apple også lagt til muligheten for å få A-til-B animasjoner, dvs. at grafikk, tekst osv. kan bevege seg fra et sted til et annet sted i selve animasjonen. Dette er en nyttig funksjon for de som er vant til den lignende funksjonen i PowerPoint.

Selv om Keynote ikke har fått like store oppgraderinger som Pages, har Keynote 08 allikevel posisjonert seg som et svært modent og godt presentasjonprogram. Sammenlignet med PowerPoint føles Keynote som en moderne, brukervennlig og morsomt verktøy til produksjon av presentasjoner. Keynote har kommet en lang vei siden introduksjonen i 2003 og Apple har i den nyeste versjonen ta et godt steg for å beholde ledelsen.

Numbers

Numbers er det eneste programmet som er helt nytt og som ikke har eksistert i tidligere utgaver av iWork. Numbers er Apples svar på Excel og andre lignende regneark, men som vanlig er ikke dette programmet som alle andre regneark. Apple har brukt mye tid på å prøve å redefinere hva folk faktisk bruker regneark til og vi mener de i stor grad har lykkes med det.

Siden introduksjonen av regnearket, har regnearket blitt sett på som et ganske kjedelig men nyttig verktøy. De siste 20 år har regneark vært stort sett helt identiske, du blir presentert med en masse koloner og rader som du benytter til å sette opp enkel og kompliserte regneark. Denne måte å tenke på har vært status quo i lang tid, men med Numbers prøver Apple som vanlig å tenke litt annerledes. I samme stil som Pages og Keynote, blir du ved oppstart av Numbers presentert med forskjellige valgmuligheter og maler. De fleste av malene er rettet mot det amerikanske markedet, men med litt enkel justering er de absolutt brukbare også i Norge.

Maler og valgmuligheter i Numbers

Under utvikling av Numbers har Apple helt klart gjort omfattende undersøkelser på måten folk faktisk bruker regneark på. I stedet for å presentere brukeren med kolonner, tabeller og "regneark" - presenterer Numbers deg med et blankt ark og mange muligheter. Numbers lar deg nemlig fylle det blanke arket med mange mindre regneark, alle med sin egen formatering og væremåte. I stedet for å la tabellene fylle hele siden, lar Numbers deg enkelt fylle annet innhold rundt en tabell. Hver Numbers-tabell har et eget rutenett med rader og kolonner, så du kan formatere hver tabell for seg etter behov. Du kan legge til og flytte på rader og kolonner og endre størrelse på dem uten at det påvirker andre tabeller.

Numbers

I tradisjonelle regneark er du låst til et fast rutenett med rader og kolonner. Med Numbers kan du opprette flere tabeller på et fleksibelt arbeidsområde og endre størrelse på tabellene etter hvert. Hver tabell er et regneark med alle funksjoner og kan bestå av flere hundre ruter eller bare noen få. Du kan legge til en topp- eller bunnrad med ett klikk for å summere tallene. Denne funksjonen er den ene funksjonen som gjør Numbers absolutt verdt å ta en ekstra titt på. Hvis ditt arbeid i Excel i dag mest dreier seg om å benytte programmet til enkle regneoppgaver som skal presenteres på i et pent layout, er Numbers en klar erstatter.

Numbers en Excel erstatter?

Numers

Men, i et regneark er ikke layout og gjennomføring alt. Det som virkelig teller er selvsagt hvordan programmet regner, hva slags avanserte formler man kan benytte seg av og hvordan dette kan presenteres i grafer, tabeller og på andre måter vises visuelt. Det er ikke overraskende i det visuelle hvor Numbers virkelig viser sine sterke sider. Numbers gjør det lekende lett å lage svært flotte grafer og diagrammer på akkurat samme måte som i Keynote. Har du benyttet deg av grafer i Keynote vet du hvor enkelt og flott dette blir. Numbers støtter som Keynote også grafer og diagrammer i 3D. Numbers støtter rundt regnet 160 forskjellige formler for databeregning, dette er vesentlig mindre enn i Excel. Allikevel bør disse formlene som Apple har inkludert støtte for være nok for de fleste regnearkbrukere. Er du en tung Excel-bruker, oppdager du fort formler som ikke støttes og her støter du på Numbers største problem, nemlig kompatibilitet.

Apple hevder at Numbers er flerspråklig og kan importere dokumenter i en rekke vanlige filformater. Det omfatter dokumenter i Open Financial Exchange-formatet, tabulatorseparerte filer og tekstdokumenter som er arkivert i CSV-formatet (CSV = Comma Separated Values). I tillegg skal Numbers støtte tidligere Excel-versjoner og Excel 2007-dokumenter i det nye Office Open XML-formater. Dette er dessverre en sannhet med modifikasjoner. Numbers har problemer med import av svært mange Excel-dokumenter. Vi prøvde 10 forskjellige dokumenter i forskjellige formater og med og uten makroer.

Under import av samtlige dokumenter fikk vi feilmeldinger fra Numbers om kompatibilitetsproblemer. Problemene var ikke alltid store, men det var stort sett to årsaker som gjorde en del av dokumentene ubrukelige. Det ene var manglende støtte for Excel-formler i Numbers, dvs. man har brukt en formel i sitt Excel-dokument som ikke støttes i Numbers. Det andre var makroer. Svært mange benytter seg av avanserte makroer for å gjøre kompliserte beregninger, oppdaterer grafer og koble flere Excel-dokumenter samme. Ingen av disse makroene fungerer i Numbers. Dette er ikke nødvendigvis Apple sitt problem da makroene benytter seg av properitær Microsoft-kode, men det vanskeliggjør allikevel bruken av Numbers i et miljø hvor makroer eller avanserte Excel-formler er flittig brukt.

Alt i alt er Numbers en svært god 1.0 versjon av et regneark. Apple har tenkt annerledes og på mange måter redefinert hvordan man kan benytte et regneark. Det er enkelt å lage tunge og kompliserte regneark som samtidig ser bra ut, en øvelse man sjeldent greier bra i Excel. Allikevel har Apple et godt stykke igjen før de kan ta igjen storebroren Excel. Numbers mangler fortsatt mye støtte for formler og format-støtten mellom Numbers og Excel er fortsatt noe mangelfull.

Konklusjon

Vi tror iWork vil bli en stor slager blant småbedrifter og hjemmebrukere som gjerne vil lage enkle og flotte regneark, dokumenter og presentasjoner og enda ikke har blitt avhengig av Microsofts Office. Er du blitt avhengig av Office og har laget tunge Excel-dokumenter med kompliserte makroer, er det unødvendig tungvindt å konvertere til Apples iWork.

Alt i alt har Apple gitt ut en solid oppdatering til iWork. Pages har endelig blitt en erstatter for Word, Keynote har blitt hakket kvassere og med Numbers har også lette Excel-brukere fått en grunn til å bytte til iWork. Apple har selvsagt fortsatt et stykke igjen før de tar igjen Microsoft på funksjoner, men iWork-programmene utfører de funksjonene de har vesentlig bedre enn Microsofts Office.

Apple får en stygg ripe i lakken for manglende OpenDocument-støtte og vi håper dette er noe Apple vil introdusere i neste versjon av iWork.

4 poeng

mapales bilde

mapale

Bra initiativ. Jeg har brukt iWork '08 siden det ble lansert, og jeg er storfornøyd! Etter to dager appzappa jeg MS Office! Selvom jeg kansje blir nødt til å ha Excel i jobben, pga. litt vanskligheter med import og eksport... Men alt i alt en kjmpepakke.

iOles bilde

iOle

Gleder meg til å prøve iWork, ser nydelig ut. Har dessverre ingen Mac enda. Venter til Leo ;)

exenpipp

Må si at jeg er enig i nesten alt som sies her, bare unntak av at dere sier at Word har vært best på vanlig skriving, men må si at jeg syntes pages var best hele tiden! Word er vanskelig og tregt, pluss at det er ekstremt vanskelig å ha et fint design. Men en god test

Mac Johs

Helt enig dette var en kjempe bra test av iWork 08, men jeg er også litt uenig med deg om at word alltid har vært best til skriving. Har brukt Pages 06 siden jeg fikk det (mars), og det den ikke kan har jeg brukt NeoOffice (OpenOffice mac-stil). Jeg gikk over til iWork 08 når det kom og er virkelig imponert over hva apple har greid og få med på denne oppdateringen.

ch_knapp

OpenDocument støtte kommer med Leopard. TextEdit og slikt kan lese ODT da, men siden Pages ikke bruker egen tekst-kode-ting-sak, så er det ikke gitt at den også vil få støtte da.

-Christian

eirikp

Syns det er så kjipt å måtte eksportere til *.doc. Hadde vært mye enklere om man bare kunne lagre Word-dokumenter på vanlig vis. Blir veldig tungvint når man er flere som jobber på ett dokument og jeg er den eneste med Mac og Pages slik at vi må bruke *.doc.

krills bilde

krill

Veldig fin test! Men må si at jeg er enig med flere andre her, synes også at Pages alltid har vært bedre enn Word. Personlig hater jeg Microsoft Office da, men det får nå være.

- Nikolai Krill

kehagens bilde

kehagen

Jeg for min del slutta med Word etter versjon 4.01 (lenge før Word kom på PC og Windows!). Jeg var guru på den og var hyret inn av Manpower for å holde kurs. Jeg husker 5.1 også, det var den siste jeg synes var noe. Ja-ja. Jeg brukte heller Mac Write jeg! Særlig moro var det at du kunne velge "Vis linjal" eller "Skjul linjal" fra menyen og det kom frem en linjal mellom hvert avsnitt på skjermen. Rett og slett bra grensesnitt for nybegynnere! Mange som ikke forstår seg på avsnittsformatering siden de sluttet med det. Så ble det Claris Works og deretter AppleWorks, - den siste bruker jeg fremdeles i påvente av et godt norskt alternativ. Norsk er viktig, så hvis MS tropper opp med en norsk versjon neste gang, - da gruer jeg meg til å møte en ny oppblåst og inkonsistent versjon av Word. Stakkars meg! ...artig å se at noen testet iWork her forresten... :-)
--
PC Week: "Apple is the tail that wags the Wintel dog."

sveejens

Noen som vet om en kan flette f.eks adresser fra annet enn Adressebok? (tab-separert txt-fil osv)

Øyvind Jensen

AndreasP

I vårt kjære liv mener jeg at det er bortkastet at dokumentet kun kan eple+s - saves i .pages. .pages er ikke kompatibelt med noe annet, og derfor så og si ubrukelig både i skole og jobb sammenheng. For å få filer som kan åpnes i Word må man "eksportere", like tungvint som å lagre i .pdf... DETTE ER FOR DUMT!

--------------------
- iPhone 8 GB - iPod, 5. gen 30 GB - MacBook 2GHz
www.andreasp.com <----Min blogg

csharp

...men er enig med AndreasP ang lagringen. Burde gått an å sette i preferences eller noe at man skal automatisk lagre som .doc eller .docx eller lignende.

Verpeide

den eneste skrive dokumentet jeg har brukt er word, å det likte jeg ikke før 2007 kom ut. Håper at iwork er enda bedre enn office (noe jeg får vite når jeg endelig får mac i slutten av oktober)

iRogers bilde

iRoger

Veldig interessant lesning! Når kan man forvente norsk versjon av denne pakken?

appleman

Jeg føler meg mye mer kreativ når jeg jobber i iWork, men ja, det er irriterende å måtte eksportere til word/pp hvis andre skal jobbe med filene jeg lager.

martins bilde

martin

Keynote, Pages og Numbers lagrer ikke filer i vanlig forstand slik MS Word og resten av Officepakken, så her må man vite hva man egentlig ønsker seg. iWorkprogrammene lagrer filene sine i en såkalt 'package', på samme måte som widgets (.wdgt). Om du høyreklikker på en fil du har laget fra iWorkpakken vil du kunne se pakkens nøyaktige innhold:

  • QuickLook
    • - Thumbnail.jpg
  • Contents
    • - PkgInfo
  • index.xml.gz

Du som velger å bruke iWorkpakken velger også dette formatet, sånn er det bare. Apple vil bruke sine formater like mye som MS vil bruke sine.
Jeg synes det er litt pinlig å lese furtingen over formatene, når vi som brukere selv velger produktet. Vi får heller ønske oss forbedringer :)

simenhjort

Har brukt iWork i 2 måneder nå og må bare si at det er GENIALT. Alt ser plutselig profft ut, selv om jeg ikke er noen grafisk designer, og alt går så stabilt og smooth at det nesten blir litt kjedelig... Sinnsyk overgang fra Microsoft Office!

macwerners bilde

macwerner

Keynote er fremdeles en drøm og Pages er enedlig blitt bra .MEN, hvorfor kunne ikke Apple ha laget WYSIWYG på fontlistene ? Eller er det en skult optionjeg ikke har sett ?

Ikke gøy å jobbe med typografi uten å se åssen fonten ser ut uten å måtte prøve hver eneste en.

Men som sagt, ellers er iWorl 08 helt knall!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai