Guide: Time Machine

En av de mest omtalte funksjonene i Mac OS X Leopard er definitivt Time Machine. Med Time Machine trenger man ikke lengre å tenke på å ta Backup, da systemet helt automatisk lagrer en sikkerhetskopi av alle dine dokumenter, bilder - ja stort sett hele maskinen. Gjennom et veldig enkelt grafisk grensesnitt kan du hente tilbake gammel data på en rask måte. Denne guiden gir deg litt innsikt i hvilke muligheter du har med Time Machine i Leopard.

Hva gjør egentlig Time Machine?
Den kopierer data, all data, uten noen form for komprimering. Dvs. at all sikerhetskopier tatt av Time Machine tar like stor plass på sikkerhetskopidisken som det gjør til normalt.

Hvor ofte kopierer Time Machine data og hvor kan den kopiere til?
Time Machine tar sikerhetskopi i et fast intervall som (desverre) per i dag ikke kan endres. Så lenge maskinen står på vil Time Machine ta sikerhetskopi hver time.
Man kan ta sikerhetskopi til så og si hvilken som helst disk, unntaket er disken selve OS X ligger på. Dvs. at interne disker, firewire, usb, e-sata o.l. vil kunne brukes til Time Machine.

Hver time? Det må jo ta mye plass på disken?
Både ja og nei. Første gangen man starter opp Time Machine, vil man få et spørsmål om hvilken disk man vil bruke.
Når dette er valgt, vil Time Machine ta sikkerhetskopi av alt, så langt ikke noe annet er valgt. Etter dette vil Time Machine bare ta sikkerhetskopier av filer som har endret seg og/eller blitt lagt til siden siste sikkerhetskopi. På denne måten vil hver sikkerhetskopi etter den første ta mindre plass.

Siden man ikke kan endre intervallene i Time Machine, hvor lang tid tilbake tar tm vare på data?
Time Machine tar vare på følgende:

  • Alle timessikerhetskopiene fra siste 24 timer
  • Daglige sikkerhetskopier fra siste måned
  • Ukentlige sikerhetskopier til disken er full

Når disken er full, vil du få spørsmål om Time Machine skal slette de elste sikerhetskopiene og erstatte de med nye.

Men hva hvis maskinen ikke står på 24/7, hva skjer da?
Når maskinen starter, vil Time Machine finne ut når det er på tide med neste skerhetskopi og ta den neste da. Man kan altid gå inn i systeminstillingene > Time Machine og se når neste sikerhetskopi skal bli tatt, hvor gammel den elste sikerhetskopien er og hvor gammel den nyeste er.

I tilegg ser man hvor mye plass av disken som er i bruk:

116769

Jeg har en av disse veldig store eksterne diskene (1TB eks), kan man bruke 1 disk til flere maskiner?
Ja det kan man. Tm sorterer data i en hovedkatalog, så 1 katalog pr maskin,så en mappe pr sikerhetskopi, så 1 mappe pr disk man har i maskinen, og all data ssom ble tatt på tidspunktet under den.
Man kan også bruke disken til andre ting også, men dette er ikke anbefalt av Apple.

Men siden Time Machine tar backup av alt som standard, kan man gjenopprette hele systemet fra Time Machine?
Ja, det kan man. Etter at Leopard er installert, får man et valg om man vil kjøre tilbake data fra en Time Machine disk. Man har også et valg på menyen om å kjøre tilbake en hel Time Machine disk før man installerer Leopard også.

Jeg har en armada med eksterndisker, kan tm ta sikerhetskopi av disse også?
Ja det er ikke noe problem. Det eneste man må passe på er at eksterndisker, når de kobles til første gang, blir utelukket fra Time Machine, men dette kan man endre på via “valg” panelet i Time Machine:

116771

Her kan man også, ved å klikke på “+” legge til disker, mapper og enkeltfiler man ikke vil at Time Machine skal ta sikerhetskopi av. Interndisker derimot, tar Time Machine sikerhetskopi av automatisk.

pakstar

Veldig bra jobba. Tusen takk skal du ha :)

krøllkrøllesen

Mange takk!

Noen som vet om det går an å slå av all automatisk backup og bare kjøre manuelt?

Ha TM slått av helt til men vil ta backup igjen??

eirikaav

Regner med det ikke er noe problem for oss med bærbare å koble til ekstern disk når det passer oss og ta backup da? Har fått et knalltilbud på en 500gb ekstern disk fra en kjenning, og tror jeg slår til. Jeg har enda ikke erfart harddiskhaveri og lært hvor viktig backup er på den harde måten, og tenkte å ta backup gjevnlig før jeg havner i denne situasjonen.

jonkriskas bilde

jonkriska

Har en iMac med 320 GB harddisk. Har også en Wester Digital MyBook på 250 GB. Har vel bare rundt 40 GB med filer på macen nå, så lurer på om det går ann å lage en partisjon på f.eks. 150 GB og en partisjon til backup av en gammel windows-pc, så tar Time Machine backup av hele systemdisken til macen på 150 GB partisjonen?

Litt vanskelig forklart, men er det mulig?

Apple iMac 20", 2,4 GHz, 3 GB RAM, 320 GB harddisk
Apple iPhone 8 GB

ZiPLe

Om du høyreklikker på Time Machine ikonet i Dock'en, kan du velge "Sikkerhetskopier nå...". Har du en bærbar som ikke er tilkoblet 24/7 kan dette være en grei funksjon.

mingebretsens bilde

mingebretsen

jonkriska: Om jeg forstod deg riktig. Du vil partisjonere disken i to, bruke den ene som timemachine del til macn, og den andre til pcn? Isåfall, ja, det går!

Markus Ingebretsen
www.ingebretsen.org

rrounin

Søkt mye etter dette, men funnet motstridende informasjon.
Virker det eller ikke, og hvordan virker det i så fall (ikke) ???

Har 10.4-File Vault og Leopard, men venter fortsatt på å få den dedikerte disken i posten..

jpm

Det snakkes hele tiden om at man får opp spørsmål når man kopler til en ekstern disk, om man ønsker å bruke denne disken mot TIme Machine. Er det mulig å slå av dette slik at jeg slipper å svare på et sånt spørsmål hver gang jeg kopler til en ny disk?

judith

ZiPLe

Judith: Jeg fikk det kun første gangen jeg koblet til den eksterne disken (firewire 800-disk mot en Macbook).

Frettis

Takk for fin guide! Eg har to maskiner med leopard, ein mbp 15" 2,16 og ein iMac G5 1,6. På iMacen vil ikkje Time Machine fungere. Når kopieringa skal starte får eg feilmelding: "Kan ikke fullføre sikkerhetskopieringen. Det oppstod en feil under opprettelse av sikkerhetskopikatalogen".

Eg har sletta disken og prøvd både usb og firewire. Den same disken fungerer til time machine på macbooken - men ein annan partisjon. Har også prøvd 2 andre eksterne diskar. Tilgangsrettigheitene ser ut til å vere i orden.

EDIT: Eg fann løysinga på discussions.apple.com: Viss du har spesialteikn i datamaskinnamnet blir det trøbbel. Eg fjerna ein / og vips var alt i orden.

apelthuns bilde

apelthun

Jeg har en ekstern harddisk koblet til airport ekstreem´en min som jeg da har trådløs tilkobling til. Vil jeg kunne bruke denne til timemachine?

FiliusVitaes bilde

FiliusVitae

Jeg må si jeg ble bittelitt skuffet. Man kan åpenbart ikke benytte en hvilken som helst nettverksdisk til backup. Jeg har fire store eksterne disker som står i et skap i gangen (koblet til et en gigabit NAS boks) for å bli kvitt bråket, nå må jeg altså fyre opp en disk på soverommet for å få brukt tm :/

iMac Core Duo 1.8ghz, 2gig ram og PowerBook G4 1ghz, 768mb ram. OS X Tiger + ymse tilbehør som jeg rett og slett ikke kunne leve uten! iSight, EyeTV, MightyMouse osv.

quadra800s bilde

quadra800

Etter hva jeg forstår så er TimeMachine ennå på babystadiet, sammenlignet med andre mer proffe backup-program. Det at man ikke kan stille nøyaktig når man vil ta backup, i iCal f.eks., er for meg helt bak mål. Jeg skulle også likt å sett et mer valgrikt Valg-panel.
Fin guide, men noen småfeil innimellom. :)

oo

Det verste med Time Machine for min del er at backupdisken ikkje blir bootbar. Ellers er det kult at dei faktisk lager eit enkelt GUI som er forståelig for folk flest slik at backup blir noko alle kan gjere.

Eg har ei litt anna, todelt, tilnærming til backup.

svars bilde

svar

quadra80: Det er ikke meningen at TM skal være noe avansert system, det er et backup system for mannen i gata og til de blir de mere avanserte, ja litt for avansert.
Men apple vil nok legge til nye funksjoner i TM etterhvert.
Nøyaktig når man vil ta backup? TM tar da vittig nok backup hver time, noe jeg synes er helt ok.

Takk til dere alle for de positive kommentarene til guiden generelt, det inspirerer til å skrive flere slike i tiden fremover :D

Apple anbefaller heller ikke TM til backup av store løsninger som eks xsan

rait.nos bilde

rait.no

Hei.

Jeg har ikke fått gjort det store inngrepet i lommeboka og få kjøpt meg Leopard enda, men det er nok like rundt hjørne. Inntil da lurer jeg veldig på om jeg kan bruke den Eksterne Nettverks-disken min. Fordi jeg har en Western Digital 500GB NAS. Som jeg må finne på nettverket og koble til de delte mappene hver gang jeg skal bruke de.

Er det slik at Time Machine kan ta backup av laptopen min til denne?

Kjempefint om noen har mulighet til å teste dette?

Veldig bra guide, forresten!

ch_knapp

Som det nevnes ovenfor har du flere manuelle valg hvis du legger Time Machine-ikonet i Docken og høyreklikker. Noe jeg finner umenneskelig tåpelig at kun er tilgjengelig slik.

Jeg vil bare tilføye at for hver beta-build har Time Machine-valgpanelet blitt simplere og simplere. Til de 3 knappene som er nå.

Før var både nettverksdisker og kryptert backup støttet. To ting jeg så frem til å ta i bruk. Jeg er lettere provosert. Det ryktes forøvrig at nettverksdisk-støtte ble tatt ut i siste liten, og er på vei tilbake i en 10.5.x-oppdatering.

-Christian

laskva

Knallbra guide

emre5s bilde

emre5

Her er et lite tips frå våre venner på macosxhints.com for å skifte tidsintervall på Time Machine-backupene.

http://www.macosxhints.com/article.php?story=200710291721156

Godots bilde

Godot

Jeg fikk inntrykk fra kommentarene her at Time Machine ikke støtter backup til nettverksdisk, men det er nettverksdisk jeg bruker, og det ser ut til å funke fint.

Satte opp en delt mappe på serveren på en egen 1TB-disk som det er meningen alle 4 her på kontoret skal bruke. Første gangs kopiering tok noen timer, så jeg satte det på før jeg gikk hjem for dagen. Har tatt backup hver time siden.

På nettverksdisk så lager den et disk image av backupen, men strukturen inne i dette imaget er det samme som for Time Machine på en lokal disk.

Jeg passet på å ekskludere Parallells-images og film-mappa mi i backupen.

Dette er på kablet nett, men etter første gangs kopiering er det ingen ting i veien for at det ikke burde funke på trådløst nett også. (Har ikke testet dette)

MacFreddi

Gleder meg noe vilt til jeg får Time Machine!!!
Det ser sykt kult ut

johannesodeg

Hva med filer en vil skal være slettet, som en har kastet i papirkurven. Det vil vel ligge kopier av den i backuppen?

svars bilde

svar

De som ligger i kurven vil nok bli tatt backup av, men de vil også ligge på sin orginale plasering vist man går langt nok tilbake i tid (avhengig av hvor langt tilbake man har backups fra)

Misty Missing Link

Jeg har iMac G5 med 150GB harddiskplass hvorav 115GB er i bruk.
Den eksterne harddisken er på 250GB og det er nå bare 38GB ledig.
Under TM på systemvalg får jeg beskjed om at siste sikkerhetskopiering mislykkes.
Hva gjør jeg feil?

Eirik Apeland

Dette blir kjempe kuult

Morpheus

Bare et tips: Jeg bruker en iMac G4 der jeg har partisjonert en ekstern HD og dedikert den ene partisjonen til TM. Alt så ut til å fungere med sikkerhetskopiering på riktig måte med unntak av at kopiene ikke var synlige i det grafiske "tids-reise-vinduet". Søkte på nettet og fant løsningen: http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=306928
Nå fungerer alt perfekt!

ggt667s bilde

ggt667

Er der en metode for kun å ta backup av Dokumentmappa med Time Machine? Evt å utelukke Filmer? Jeg ser ikke noe vits i å ta backup av råmateriale til filmer, de ferdige filemen har jeg lagret på spesielle disker samt brent ut DVD.

macline

Jeg vil lage en egen mappe i TC til lagring av foto etc som jeg ikke har plass til på mac. Men jeg er usikker på HVOR jeg skal opprette denne mappen.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai