Test: My Book Studio Edition

My Book Studio Edition

Backup-løsninger er for tiden ett hett tema mye grunnet Apples lansering av Leopard med Time Machine og jeg tenkte jeg skulle dele mine første tanker om en Western Digitals My Book Studio Edition. Disken jeg har testet er en 500 GB utgave og passer perfekt til bruk sammen med Time Machine og Leopard.

Teknisk informasjon

  • Produsent: Western Digital
  • Gresnesnitt: USB 2.0, Firewire, Firewire 800 og eSATA
  • Kapasitet: 500GB - finnes også i 320GB, 750GB og 1TB
  • Buffer: 16 MB
  • Vekt: 1.17 kg
  • Pris: 1349,- fra MPX.no

Førsteinntrykk

Allerede på esken er det klart at dette er et produkt rettet mot oss Mac-brukere. Slagordet "Creative Power for Mac" pryder forsiden, og WD har forsøkt seg på en lett imitasjon av iPodens innpakning med bilder av disken fra forskjellig side på eskens tilsvarende sider. Fokus på media og omtrentlig hvor mange MP3-filer disken kan romme er også et tegn på at WD sikter klart mot oss Apple-fans.

Test av Western Digital MyBook Studio

Design

Diskens design var en klar faktor da jeg skulle velge meg en disk. Disken er relativt liten og bygget i et solid aluminiums-chassis med myke linjer som gjør at den føyer seg fint til på pulten ved siden av min aluminium iMac. Disken er pen å se på, ingen tvil der. Langt penere enn andre i My Book serien. Fronten har en annen design, med et stilig lys som ikke ser for "PC" ut. Så langt meget fornøyd.

Test av Western Digital MyBook Studio

Mye for pengene

Min mening er at My Book Studio Edition gir mye for pengene. Det er en relativt billig disk som ligger mellom 1300,- og 1500,- kroner hos de fleste nettbutikker. Gledelig var det da jeg så at inkludert i esken var kabler til hvert av de fire grensesnittene disken støtter, ikke verst.

Tilkobling og bruk

Test av Western Digital MyBook Studio

Så var det på tide å teste vidunderet. Jeg plugget den i og selvfølgelig svarer Macen umiddelbart med å poppe opp Time Machine-valgpanelet. Før jeg sier ja til å foreta backup sjekker jeg hvilket format disken er formatert i. Finder forteller meg at disken er formatert som Mac OS Extended (journalført). Enda en hyggelig overraskelse for oss Macere. Jeg hadde ikke sjekket dette på forhånd, og begynte å bli mer og mer fornøyd med mitt valg av disk. Sett i gang å ta backup.

My Book Studio Edition er ikke blant de mest stillegående disker jeg har vært borti, men heller ingen versting. Hvis du er av den kresne typen er kanskje ikke dette disken for deg, med mindre du har mulighet for å rigge den til i et skap eller et annet rom. Den avgir en nokså myk men hørbar lyd fra disken som spinner. Disken har store luftehull på toppen, så jeg er ikke sikker på hvor mye vifteaktivitet det faktisk er, men det durer mye mer rundt oppsettet mitt nå enn før. For min del går det greit, men andre kan oppleve det som plagsomt. Det positive er at når disken brukes til Time Machine så spinner den kun opp en gang i timen, når Time Machine foretar sine oppgaver.

WD har forsøkt å kutte ned på papirmengden i esken. Fornuftig, mener jeg. Bortsett fra en Quickstart Guide på et ark, ligger alle instruksjoner på disken i digital form, i tillegg til noe programvare. WD har lagt ved en driver, som visstnok er anbefalt for å få knappen på disken til å fungere som den skal. Jeg installerte driveren først etter noen timers bruk, da jeg fant noen kommentarer på nettet om at det var anbefalt. I tillegg ligger WD sin egen backup-programvare på disken klar til installering, om man måtte ønske det. Jeg hoppet lett over den.

Disken har en snedig funksjon som gjør at den følger datamaskinens dvale- og strømstyring. Når maskinen går i dvale eller slås av gjør disken det samme. Den slår seg også på når maskinen slås på. Snedig. Kanskje irriterende for noen, men det dreier seg om en smakssak.

Oppsummering

La det være sagt at jeg på langt nær er noen ekspert på området, men min oppfatning er at My Book Studio Edition er et produkt som gir mye for pengene. Spesielt som Mac-bruker. Et lite spark til PC-kjøpere er at WD oppgir en link til et dokument på nett hvor beskrivelse for hvordan man omformaterer til et PC-vennlig format gjøres. Litt gøy for oss Macere som av og til føler oss som noen særinger som trenger spesialbehandling når vi er i kontakt med produsenter av tredjepartsprodukter.

Et flott design som vil fryde en Macer, enkelt oppsett og en liten, solid og fleksibel utførelse gjør at jeg lett kan anbefale denne disken videre.

Jobber du i et miljø som har lav støy terskel (eks. lydstudio) er det ikke sikkert disken er noe for deg, men så trenger man jo heller ikke å ha den på 24/7.

Du kan lese mer om produktet hos Western Digital

ZiPLe

Jeg har denne disken og bruker den til Time Machine.

Alt i alt er jeg veldig godt fornøyd med den, men skal jeg sette fingeren på noe så må det være at jeg oppfatter byggekvaliteten som heller dårlig (tenker da på overgangen mellom aluminiumen og plastikken).

Men det er ikke verre enn at jeg ikke har noe probleme med å anbefale den til andre...

Loke

Du har jo ikke nevnt det viktigste av alt, nemlig at luftehullene er Morse-kode :)

ZiPLe

Tør jeg sprørre hva som står i den morse-koden? ;)

Gooseflesh

Jeg har 1TB-utgaven av denne disken og det kan vel ikke gjøres enklere. Det var bare å pakke den ut, plugge inn strøm og FW800 og det var det :-). Jeg har 3 partisjoner på denne, der den ene partisjonen på 500GB er tilegnet TimeMachine.
Har ingen problemer med å anbefale denne disken.

15" MacBook Pro Intel Core 2 Duo 2.33 GHz 2Gb ram
iPod 40Gb (3rd gen.)

Fugz

Hvordan fungerer FW400 på denne disken? for bildet bakpå er det to fw800 kontakter, kobles de til med samme plugg?
Bare nysgjerrig..

Karl

iEsp

Er det en Cinema Display på det øverste bildet..?

ZiPLe

Fugz:
Er med en kabel som har en 800-plugg i den ene enden, og en 400 i den andre.

ballablxs bilde

ballablx

Kan si meg helt enig med Gooseflesh siden jeg også har 1TB-utgaven. Bra kjøp! Takk til ameneon for fin anmeldelse :)

mrbardman

Jeg har 500MB-utgaven. Har nå prøvd flere ganger å installere ButtonManager, installereren kjører gjennom og sier at alt er ok, men jeg finner ikke programmet noen steder. Ikke i Programmer, Verktøy eller Systemvalg. Kjører 10.5 på en nyere MacBook.

Noen forslag på hva dette skyldes?
Hva gjør egentlig programmet?

Mac n00bs bilde

Mac n00b

Dette er HDD'en for meg, takk for en veldig forenklet anmeldelse som gjør mitt valg forenklet. ;)

.::MacBook 2,16GHz 2GB RAM::. - .::OLYMPUS E-300::. - og en utgått iBook...

tuvmarke

Det er vel en prosess som kjører som oppdaterer lysene i front på WD-disker med diskaktivitet, og grad av fylling av disken - en prosess som starter med osx

esel

Vet du eller noen hvor man kan få kjøpt en slik firewire kabel med 800 til 400. Fulgte ikke med Lacie disken min, og iMacen min har bare 400. Hadde vært genialt!

fotojon

Kan man koble denne til macen via esata for så å koble andre disker til denne igjen via FW800?

prizma

Hvordan er den i størrelse ifh til en Mac Mini?
Ser for meg at disken kan plasseres under/over i en rack?

Bra anmeldelse!

Mvh: Vemund Simensen - Min Profil -
Ett lite stykke Norge
Mac1's beste guider
ð

hc

Flott anmeldelse, men jeg er av dem som inisterer på å ha en støysvak harddisk. Er det noen som vet om en de kan anbefale?

ameneon

Omtrent de samme målene. Disken er 5.4 cm x 13.7 cm x 16.6 cm.
Mac Mini er kvadratisk 16,5 cm x 16,5 cm x 5,1 cm.

Loose Change | blog | torrent-guide | last.fm | Quicksilver-guide |

macfolder

Jeg fikk min My Book Pro Edition i dag. Men det var den gamle modellen. Jeg har fortsatt 14 dager angrefrist fra komplett.no. Så bør jeg bruke den til å skaffe meg en ny en?

microb

Det er på sin plass å nevne at denne disken har eSATA inngang.

ameneon

marillionmacs bilde

marillionmac

Morse kode:

Morsekode meldingen skrevet inn i harddisken er en sammensetning av ordene "Personal", "reliable", "innovative", "simple" og "design".

Den første forekomsten av ordet "innovative" på My Book Pro og Book World Edition er skrevet feil, og er preget inn i morsetegn som "innovateve".

Kilde: wikipedia

120138

quadra800s bilde

quadra800

De to FireWire-bus'ene er vel uavhengige av hverandre...?

ABH

Jeg har den forrige 500 GB modellen med lyssirkel foran. Jeg har aldri opplevd at vifta har støyet noen gang. Men jobber jeg med tunge jobber, øker farten gradvis - men likevel uten skjenerende støy. Jeg bruker den liggende hvor det blir lufting på alle tre sider. Vet ikke om det har noen betydning.

Derimot så har jeg en 1 TB (utgaven med sirkel foran) som støyer så voldsomt at jeg må ha den i et skap for å holde ut. Men kun når den jobber. Logger jeg den av blir den helt stille.
Det burde vært en temostatstyr vifte også i 1 TB utgaven med trinnløs økning av farten alt etter temperaturen. For meg virker det som det er en kun en av/på-funksjon på termostaten.

Sånn generelt er jeg veldig fornøyd med mine 2 WD disker. De er slitesterke og pålitelige. Har aldri hatt driftsproblemer med dem. Men støyen på min 1 TB disk håper jeg er/blir forbedret på de nye modellene..
Synd hvis den nye 500 GB modellen har fått samme støyproblem (!?)..
--
PowerbookG4, 17" Double-Layer SD, 1.67GHz, 1,5GB ram, 120GB HD, RADEON 9700(128MB) + 22" Cinema Display :-)

TFJ222

Under 10.4 blir servicen installert her.

/Library/StartupItems/WDBMService/

--
TFJ222

jaknudsens bilde

jaknudsen

Takk for en bra anmeldelse!

Jeg kjøpte denne i helgen, og har delt den i totalt fire partisjoner, alle med HFS+. Jeg har installert to forskjellige systemer på hver sin partisjon, men får ikke startet opp fra noen av disse. Jeg kan velge begge under Systemvalg->Startstasjon, men maskinen starter uansett opp fra intern HD. Det er også kun intern HD som dukker opp når jeg holder inne alt-knappen ved oppstart. Jeg har prøvd med disken koblet til både en G4 PowerBook 1.67 og en G5 PowerMac 2x2. Noen som har klart å boote fra denne disken?

edit: Denne disken kan ikke bootes fra hvis du har en PPC-Mac. Les mer her.
Dette er rimelig håpløst av WD... fint om du oppdaterer anmeldelsen med denne informasjonen!

Disken er relativt liten og bygget i et solid aluminiums-chassis med myke linjer som gjør at den føyer seg fint til på pulten ved siden av min aluminium iMac.

Enig i at den ser lekker ut, men chassiet er nok i sølvfarget plast.

My Book Studio Edition er ikke blant de mest stillegående disker jeg har vært borti, men heller ingen versting. Hvis du er av den kresne typen er kanskje ikke dette disken for deg, med mindre du har mulighet for å rigge den til i et skap eller et annet rom. Den avgir en nokså myk men hørbar lyd fra disken som spinner. Disken har store luftehull på toppen, så jeg er ikke sikker på hvor mye vifteaktivitet det faktisk er, men det durer mye mer rundt oppsettet mitt nå enn før.

Jeg synes disken er blant de stilleste eksterne diskene jeg har vært borte i. Lyden kommer hovedsaklig fra vibrasjoner som forplanter seg i det disken står på (skrivebord etc.). Prøv å sette den på noe mykt. Forøvrig har den ikke vifte, så det blir lite vifteaktivitet ;-)

jaknudsens bilde

jaknudsen

- slett -

applecores bilde

applecore

At denne disken ikke kan bootes fra en PPC-Mac stemmer nok. Akkurat nå sitter jeg hos en kamerat som kjøpte disken på grunnlag av testen. Han har en eMac med PPC-prosessor, og den vises ikke på hverken skrivebord eller i Diskverktøy. Irriterende. Kan ikke laste testeren for dette, men WD burde opplyse om dette i klartekst.

Håper kanskje jeg kan finne en løsning på dette, men tviler..

Jan Åge Hammershaug
hammershaug.com

iMac 2,16 Core 2 Duo, Mac Mini Intel, Apple-TV

jaknudsens bilde

jaknudsen

DIsken fungerer fint mot min PowerBook, men det er ikke mulig å boote fra den. Jeg vurderte å gå tilbake til butikken og bytte (noe jeg absolutt ville krevd!), men siden jeg har en annen bootbar FW-HD lot jeg det være.

bep0rz

Anmeldelsen mangler det vi faktisk er ute etter - ytelse. Hvordan er ytelsen på disken?

iOles bilde

iOle

Fikk den idag fra mpx.no
Er veeeeeeeldig fornøyd hittil :o)

Lekkert design btw :oD

sveipa

Partisjoner?
Betyr det at man kan dele disken til forskjellig bruk?
Har en iomega på 1TB.Der kan jeg visstnok partisjonere.

SuperJannes bilde

SuperJanne

fikk denne idag. men hvorfor har jeg mistet 16 GB av HD på min MBP etter installering og backup til denne myBook`n?

Perry00

hei
har en slik mybook som nevnt over, har brukt den på en pc (windows) et par måneder.
har ny gått til innkjøp av en mac mini. Men når jeg kobler den til for jeg beskjed om at jeg kun kan lese fra den(ikke redigere).
vil jo gjerne bruke den som en lagringsenhet til bilder og musikk på min mac.
Noen som har vært borti dette før?
må jeg "formatere" den for mac?

Andre Lorentsen

Har hatt en 1 TB My book studio i noen måneder og nå går den i retur til forhandler. Klarte å redde dataene ved hjelp av Disk Rescue.

Den har vært brukt som itunes-disk på en iMac 24 - en oppgave den ikke taklet særlig bra. Den har blant annet en merkelig strømstyring som gjør at disken går i dvale uten at brukeren har kontroll over det. Gjelder alle interface. Styr unna.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai