Hva er galt med Apple TV?

Hva er galt med Apple TV

I mars ble Apple TV lansert med stor ståhei i USA og resten av verden. Produktet ble stort sett godt mottatt og framtiden for Apple TV så lys ut - både i utlandet og i Norge. Siden har det ikke skjedd mye og mye tyder på at salget av Apple TV er alt annet enn godt hos Apple. Hva er galt med Apple TV?

Hva er galt?

Mange kritikere har pekt på en rekke punkter på Apple TV som Apple burde forbedre. I en artikkel på CNET går Tom Kraitz gjennom en rekke punkter som Apple kan forbedre når det gjelder Apple TV.

  • Apple har ikke greid å få med de store filmhusene på iTunes Stores distribusjonsmodell
  • Apple har ikke tilbudt HD-innhold
  • Forbrukere vil leie film, fremfor å kjøpe
  • Apple TV mangler DVD-spiller
  • Apple TV støtter ikke mange nok formater
  • Apple TV støtter ikke Joost og andre løsninger

Fremtiden allikevel lys?

Selv om Steve Jobs selv har uttalt at Apple TV kun er en "hobby" for Apple, er det ikke umulig at Apple TV allikevel har en lys framtid. Rykter sier nå nemlig at at Apple arbeider med en større oppdatering til Apple TV som vil inkludere HD-innhold - samt leie/streaming av film over internett. Apple har hatt store problemer med å få innpass i filmbransjen som har vært om mulig enda mer proteksjonistiske enn platebransjen omkring sitt innhold.

Apple TV er i bunn og grunn en liten datamaskin og Apple TV burde kunne være en "platform" for alt som har med medie å gjøre. Apple burde så raskt som mulig slippe en SDK som gjør det enkelt å utvikle plugins og utvidelsesmoduler til Apple TV. Man kan lett forestille eeg en plugin for Joost, en plugin for NRK, en for BBC osv. Apple TV kunne bli en distribusjonsmodell for TV og alt dette er kun en software update unna. Om Apple tar til fornuft og forbedrer sitt Apple TV produkt er vanskelig å si, men snart 12 måneder etter lansering sitter det nok en del skuffede kunder tilbake.

Hva synes du er galt med Apple TV?

emre5s bilde

emre5

Beklager å være den som pirker, men det er nok en liten korrekturleser i meg : )

Det står "Apple TV" fire ganger i første avsnitt, ikke direkte feil, men...

I nest siste avsnitt står det "medie", dette burde vel være "medier" eller "media"?

I samme avsnitt står det "eeg" i stedet for "seg" på fjerde linjen.

Men altså, flott artikkel : )

Vassago

At den må hackes for å kunne spille noe som helst av det jeg ser på er grunn nok for meg. Jeg kjøpte i stedet en Mac Mini, så Apple er nok fornøyde allikevel. :)

iRune

Har hacket min appletv med perian og diverse plugins.
Har den koblet opp mot serveren min og streamer filmer, serier bilder og alt eg vil. Digger den lille boksen:-)

ravng

Slenger meg på IRune sin erfaring.
Har også "hacket" min Atv, streamer innholdet direkte fra linux serveren i kjelleren, funker utmerket, hadde ikke hatt bruk for disken i det hele tatt (en liten flashdisk for os hadde holdt lenge, så hadde den kanskje vært litt mindre varm). Erstattet min KISS spiller (hvor kodekene var blitt utdatert på) med Atv, helt fantastisk maskin, desverre vil Apple igjen styre hvordan forbrukeren skal bruke media, sorry Jobs, denne bomma du kraftig med.

ulven22s bilde

ulven22

Apple TV er vel i bunn og grunn et halvferdig produkt som har potensiale dersom man slipper hacks.

"I can make the earth stop move in it`s track, cause I made the blue cars go away."

hc

AppleTV ble lansert i mars i år, ikke i fjor.

Redigert 23:20: Ser at det nå er rettet opp.

fredrikhl

Prisen, kombinert med mangelen på DVD-spiller og støtte for formater gjør at jeg ikke er direkte imponert over Apple TV. Takket være TUAW, Gizmodo og mac1 er jeg jo fullt klart over mulighetene som ligger i Atv, og jeg hadde nok vært eier av en dersom jeg ikke hadde hatt en Xbox med modchip. Denne kan gjøre alt Atv kan - og litt til.

Totoros bilde

Totoro

...ikke det? Hva skal man da med en slik en?

gbv

planlegger å kjøpe meg en atv, først og fremst for å spille musikk.
Men: Noen som vet om det er rykter om en ny utgave? Bør jeg vente med å kjøpe? er jo en stund siden den ble lansert og apple pleier å oppdatere produktene sine rimelig ofe

Mega_Therion

Problemet med Apple TV er at den ikke kan gjøre noe annet enn det en Mac Mini kan, mens en Mini kan så veldig mye mer. Har selv en Mini i stua og er strålende fornøyd.

applecores bilde

applecore

Jeg liker ATV veldig godt slik den er; en forlengelse av iTunes. Ser ikke poenget med større HD og hacks. Skal den benyttes som et fullverdig mediacenter ser jeg selvsagt flere problemer med mangel på støttede filtyper og codecs, mangel på TV-tuner osv.

Til avspilling av podcasts, musikk og YouTube-videoer er den glimrende, og til bildevisning er den helt overlegen.

Veien videre?(Apple TV II)
- En ting som sikkert kommer er muligheten for å handle musikk direkte i ATV. Samme som iPod Touch/iPhone.
- Et Blu-ray drev hadde vœrt digg, da kunne jeg kvittet meg med en boks i hylla.
- Opptaksmuligheter ala EyeTv.
- Kjøp/leie av innhold: 720p HD, independent films, tv-serier m.m.

wantimac

Jeg tror i stor grad Mac Mini kanibaliserer Apple TV...

ggt667s bilde

ggt667

Hva skal man med MacNano, når der finnes MacMini?

Ttigers bilde

Ttiger

hvis det blir billigere så blir det mere populært å ha den også.

Humbro

Mange her trekker fram mini-en som overlegen ATV. Minien har slik jeg ser det, to ulemper som medieboks. Den ene er selvsagt prisen; ATV er jo ganske rimelig. Den andre er at Minien lager litt for mye lyd; ATVen er vifteløs og såvidt jeg har forstått bortimot lydløs. Mange påstår at Minien også er nesten lydløs, men det gjør du ikke etter å ha sovet i samme rom som en ei stund…

Bortsett fra DVD-spiller, hvilke fortrinn har egentlig en Mini framfor en ATV (brukt som medieboks, vel å merke) ?

gbv: Jeg pleier alltid å sjekke MacRumors sin buyer's guide før jeg kjøper noen apple-dings. Dessverre er den sørgelig stille om ATV, så da er det ikke så lett å si. Men hvis jeg skal spekulere litt: De kommer helt sikkert ikke til å slippe noen ny utgave før jul, og siden de håper å selge mange i løpet av julehandelen, vil de neppe slippe en ny en rett over jul heller, siden mange da ville føle seg litt snytt. Så et halvårs tid kanskje? Pluss minus et par måneder, tror jeg det kan være et godt anslag.

Og nå når jeg først har fått vann på mølla, kan jeg kanskje prøve å være litt on-topic også… Av de 6 manglene artikkelen her lister opp, tror jeg én veier tyngre enn de fem øvrige til sammen: Apple TV støtter ikke mange nok formater. ATV var i mine øyne det første tegnet på at Apple begynner å gå for langt med proprietære løsninger. Jeg er sånn sett litt lettet over at det ser ut til å funke dårlig. Jeg er overbevist om at hvis ATV fra dag én hadde kunnet spille av divx, xvid og resten av formatrøkla og i tillegg kanskje hadde hatt en enkel opptaksfunksjon for tv, så ville Apple ha solgt fem ganger flere av dem enn de har gjort.

Hall11

Jeg er strålende fornøyd med min Apple TV!

Jeg kjøpte boksen sammen med en ny flatskjerm-tv og et surround-anlegg. Så gav jeg bort mitt gamle og trofaste stereoanlegg til min søster, og koblet Apple TV til den nye tv-en og mitt nye surround-anlegg. Dermed får jeg hele min platesamling tilgjengelig på musikkanlegget via Apple TV. Jeg har også over 11.000 bilder som vi mye hyppigere enn tidligere ser på. Jeg kjøper tv-series på iTunes og spiller av YouTube-snutter på tv-en. Flott mediesenter og meget enkelt å betjene!

whildonen

... for at man skal ha utbytte av den, sier det seg jo selv at det ikke er bra nok. Hvis man - om man bor i Norge - må ordne seg med en amerikansk iTunes-konto for å kjøpe TV-serier på iTunes, så er det absolutt ikke bra nok.
Ingen av disse løsningene er for gud og hvermannsen og Apple søker å lage løsninger "for the rest of us".
Det skal være så enkelt at mormor kan bruke det og samtidig så avansert at sønnesønn Nørd-Erik også kan ha utbytte av det.
Jeg vil helst slippe å ha TV og har det heller ikke. Da jeg hørte de første ryktene om Apple-TV, trodde jeg at produktet ville bringe TV til oss som ikke vil ha TV, altså en diger skjerm som et helt stuearrangement skal sentreres rundt. Men slik var det altså ikke, så det ble EyeTV på meg istedet og like bra, det - men Apple TV kunne jo fortsatt være behendig - men da må den støtte så mange formater som mulig.
Ellers vet jeg ikke. Jeg synes man burde få folk bort fra TVen mens Apple TV bare er enda en duppetitt som skal kobles opp mot den aller helligste i stuenes midte...

buestad

Jeg kan ikke se for meg hvorfor jeg skulle trenge en TV i stua. Jeg bruker en MacBook koblet til stereoen og tven ved behov. Jeg kan se for meg et genialt bruksområde for TV, og det er i bilen. Kan synke ut det jeg vil ha via W-lan i stedet for å ha en iPod som må være med inn for å synkes.
Hadde TV hatt muligheten for touchscreen alla iPod Touch/iPhone så hadde det vært genialt!

termservs bilde

termserv

Tror egentlig ikke Apple er villig til å slippe SDK helt uten videre. Det gjør at de mister kontrollen over utviklingen av TV.

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

jarnfinn

Hvorfor har ikke Apple bakt inn muligheter for å bruke den som AirPort?
(Eller har de det?)

Da hadde den vært perfekt til mitt bruk...

troys bilde

troy

For å snu litt på det: Her har Apple et produkt som heter mac mini, og så lanserer de altså atv!

Hva er vitsen? Hva er det denne dingsen kan gjøre, som mini'n de allerede hadde ute, ikke kunne klare av?

Jeg kan ikke helt forstå hvorfor de slapp atv i det hele tatt jeg, mini'n er ubetydelig større, gjør mye mer(er jo en fullverdig data), så hvorfor slapp de atv i det hele tatt?

Mini har jo blitt brukt som et mediacenter lenge av folk rindt omkring nå, g det var Apple fullt klar over, så nok en gang, hvorfor slapp de dette produktet i det hele tatt?
Jeg forstår det ikke, fordi den største konkurenten til atv blir jo deres egen mini, og det hadde vel vært best for Apple om de hadde kun mini fordener dyrere, altså mer kling i kassen til Apple!

Men er det noe atv kan gjøre som mini ikke kan gjøre sånn uten videre?

helge_karl

Hmm, her er det mye rart som blir skrevet.

Admin har fått med seg noen viktige poenger i sin artikkel for hvorfor  TV ikke har blitt den suksessen som  (og mange fanatiske fans) har håpet på. Jeg tror det er riktig å si at produktet mangler det lille ekstra som får alle til å ville ha en slik dings. Billigste modell koster omtrent det samme som en Nintendo wii og er beregnet på å få ditt digitale innhold vist på tv-en på en elegant måte. Dette gjør da også  Tv, og den gjør det så bra at både far og mor kan få det til (hvis vi ser bort fra mine da, he,he), det er mer enn hva man kan si om Mac mini dersom tekno-sinker skal knote seg frem.

Da har jeg vel svart Troy på vedkommendes retoriske spørsmål.

Det som gjør at mange av de  kanskje regnet med skulle drive salget fremover faktisk lot være å kjøpe  TV er nettopp de som liker å fikle og trikse med ting og som synes at en datamaskin fint kan fungere som en stasjon for fremvisning/fremskaffing av multimedieinnhold.  TV er en meget enkel datamaskin som faktisk kan gjøre så mye mer, hvis det ikke var for det at  har prøvd så iherdig å lobotomere produktet sitt slik at det ikke er morro lenger.

 TV kunne fint fungere som en liten hjemmeserver i tillegg til å være koblet opp til tv'n eller hvilket fremvisningsmedium man måtte foretrekke. Noen eksempler på bruksområder:

• Hustelefonsentral med hjelp av Asterisk *
• Personlig hjemmeside *
• WebDav disk (ala iDisk, bare uten .mac) *
• Videotelefoni med iChat eller lignende (kamera mangler), Bonjour for internkom.
• Spille spill (noe dårlige tekniske spesifikasjoner)
• Plugge i tv-tuner
• RSS leser
• Interaktiv/online TV-guide
* Indikerer at man gjerne behøver dedikert ip adresse fra bredbåndsleverandøren for å få kontakt med slike tjenester fra en hjemmeserver via internett

Det finnes utallige flere bruksområder for en slik liten datamaskin, det er kun fantasien som setter grenser. Det virker dog som at  har ment at man skal være fornøyd med å brenne av 2600 eller 3200 alt ettersom for å kunne vise frem innholdet ditt fra iTunes på tv-en men så lettlurt er man vel ikke at man går med på det. Jeg tror også at mister Jobs hadde regnet med å ha flere filmselskaper med på laget etterhvert slik at  TV kunne konkurere med set-top bokser, tiden får vise hvordan det går.

Uansett, erfaringen viser at hacking av  produkter ofte har ført til at  har tatt inn disse "hack"ene for å forbedre produktene sine, her er 5 fine hacks for  TV:gizmodos top 5  tv hacks . Så da får vi vel bare gi kudos til  TV Hacks, awkwardtv.org m.fl.

Man kan bare håpe at  åpner opp litt på tvangstrøya.

Noen hevder at man ofte henger seg opp i hva ett produkt ikke er. Men når det gjelder  TV så synes jeg  har gjort en sabla god jobb med å gjøre ett produkt til noe mindre enn det egentlig er. Greit nok, den har ikke ytelsen til å fungere særlig bra som en personlig datamaskin, men lettvekts tjenesteyting tilbake til de personlige datamaskiner som den streamer media fra tar ikke råtta på denne lille karen her.

Om jeg kjøper en  TV ville jeg sikkert installert standard Mac OS X klient operativsystem og derifra satt den opp til å laste inn frontrow ved oppstart samt ha en vnc løsning for når jeg vil sette opp ting på den. Er litt fristet …

Johoo, det ble 19 epler, da blir doktoren fornøyd :-)

troys bilde

troy

Hvis du kobler mac mini til tv'n (trenger ikke være teknofreak for d da), og bruker front row for å vise innholdet du har på den, da synes jeg fortsatt ikke jeg har fått svar på spørsmålet mitt jeg?!

Hva er det atv kan gjøre som mini'n ikke klarer?

Jeg er ingen teknofreak(langt ifra), og jeg har mini koblet til tv.

Er det noen gode grunner til at jeg bør kjøpe meg en atv, for å stille spørsmålet på den måten isteden da?

fredarn

Jeg skal kjøpe meg Mac Mini til å ha ved TVen jeg.
problemet med Apple TV er ALT!

Om Apple hadde laget en egen OS-versjon til Apple TV, som passer ferfekt for TVen - men hvor man samtidig kunne gjort alt det man kan på en vanlig mac.. Surfe på nettet og kjøre alle mulig programmer, spill. etc.. DA kunne det blitt noe :-)

helge_karl

Hei troy,

jeg har ikke påstått at man må være teknofreak for å sette opp mac mini mot tv, stereoanlegg eller annet egnet utstyr. Jeg vil gå så langt som å si at dette er svært lett for den gjennomsnittlige databruker. Nå var det kanskje ikke det du ville ha svar på.

Når man vurderer nytteverdien mellom  Tv og Mac Mini så gjør man feil dersom man kun tar utgangspunkt i hva disse to produktene er i stand til å utføre, eller klare som du skriver. Poenget er at  Tv er et produkt som ikke fordrer bruk av tastatur eller mus for å kunne settes opp og taes i bruk. Den har også flere multimedietilkoblingsmuligheter (uten å gå om adaptere) enn Mac Mini slik at den er lettere å koble til tv-en eller annet egnet utstyr. I tillegg så er den mye tynnere enn Mac Mini noe som gjør det lettere å få plass til den oppå dvd spilleren for eksempel.

Som sagt så kan Mac Mini settes opp til å fungere like fint ved å slå på automatisk innlogging og automatisk start av frontrow. I Leopard så har da også frontrow blitt oppdatert og fungerer nå som på  TV. Som du sikkert kunne lese deg frem til var jeg ikke direkte uenig med deg, bare pekte på hva som utgjør en forskjell mellom disse to produktene og for hvem denne forskjellen vil kunne være utslagsgivende.

Problemet er bare det at det er mange her på Mac1 som gjerne vil ha en mac som passer perfekt til tv-en og som er billig atpåtil, men da må den funke slik som fredarn ramser opp over. Jeg synes det er litt drøyt å måtte sitte i noen dager eller uker for å få utstyret til å gjøre det jeg vil at det skal gjøre, bare fordi leverandøren har vært litt for ivrig med lobotomeringsborren sin.

Eksempler på idioti fra Apple:
• Manko av mail.app på iPod Touch
• Manko av terminal services utenfra på  TV (også kjent som ssh)
• Manko av usb støtte på  TV (utvide lagring med usb disk/tv-tuner/m.m.)
• Manko av frihet til å velge nettverksoperatør selv ved kjøp av iPhone
• Manko av støtte for PostgreSQL i PHP pakken som følger med Mac OS X

Bare fortsett den som vil

Jeg ville selvsagt gjort som deg troy (tatt en mini), istedenfor å bruke ukesvis med fritid på å hacke en sånn liten TV-boks.

Helge

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai