Åpne standarder i statlige organer

Digi.no skriver i dag at statlige organer fra og med 1. januar 2009 må legge ut all informasjon i åpne formater, nærmere bestemt HTML, PDF (nylig godkjent som ISO standard) og ODF. Dette er en viktig beslutning for Mac, Linux-brukere og alle andre som ikke er alt for glad i Microsofts utnyttelse av Office-monopolet.

Bedre julegave for fri programvare, og på lengre sikt også skattebetalerne, er det vanskelig å forestille seg. Regjeringen har lagt ut en pressemelding omkring disse nye retningslinjene. Regjeringens valg har gitt OpenOffice og det åpnet dokumentformatet ODF en virkelig vitamininnsprøytning i Norge og forhåpentligvis vil dette være starten på en utfasing av Microsoft Office i samtlige statlige organer.

Viktig for Mac-brukere

Man kan stille seg spørsmålet hvorfor dette er viktig for Mac-brukere og svaret er egentlig ganske enkelt. Microsoft har full dominans med sin Office-pakke og har en markedsmakt som raskt vil kunne gjøre Mac-platformen mindre attraktiv hvis Microsoft skulle fjerne Office for Mac. Microsoft har i sin nyeste versjon (2008) f.eks. fjernet støtte for macroer, noe som gjør avanserte Excel og Word-dokumenter ubrukelige på Mac. At regjeringen nå omfavner ODF og andre åpne dokumentformater må ses som et veldig positivt signal, også for Mac-brukere.

Apple på sin side har enda ikke lagt inn støtte for ODF i iWork, men har derimot lagt støtte for Open XML - Microsoft sitt format.

Langsiktige fordeler

Det er store langsiktige fordeler med en åpen standard for dokumentlagring. I motsetning til lukkede formater, er det ingen hemmelighet hvordan informasjon skal leses og skrives til en fil av et åpent format. Dette vil sikre dokumentenes lesbarhet for framtiden, så lenge dokumentasjonen av formatet tas vare på. Det blir også atskillig enklere å lage forskjellige programmer som bruker samme format.

Innen programvareindustrien finnes det flere eksempler på at når en programvare dominerer et nisjemarked, vil eventuelle bedriftshemmeligheter og patenter effektivt hindre konkurranse, slik at en produsent omtrent får monopol innen det aktuelle bruksområdet. Amerikanske Microsoft er firmaet som praktisk talt har verdensmonopol på kontorprogramvare og regjeringens beslutning om å benytte ODF, PDF og HTML som standarder er noe som kan være med på å svekke Microsofts markedsdominans.

Microsoft på sin side er ikke fornøyde med denne utviklingen. Vi mener at Open XML skulle vært med i Regjeringens liste, sier Knut Morten Aasrud, sjef i Microsoft Norge, til digi.no. – Det er en god standard som treffer brede brukergrupper, og vi ser ikke hvorfor den ikke er med. Microsoft sitt Open XML format har ikke blitt ISO-godkjent.

Ikke bare i Norge

Kravet om åpne standarder i dokumentlagring fremmes ikke bare i Norge. Over hele verden stiller grupperinger lignende krav til sine regjeringer og Nederland vedtok onsdag en plan som påbyr offentlig forvaltning på alle nivåer å standardisere all dokumentproduksjon på ISO-godkjente ODF (Open Document Format), og velge fri programvare overalt der det er mulig.

GeorgG

Takk for en fin presentasjon av en viktig nyhet!
Georg

Skriver med Mellel!

termservs bilde

termserv

Herlig! Endelig kan vi Mac-brukere slippe offentlig sektors DOC-filer!

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

struktur

Takk for både godt presentert nyhet og en svært god nyhet!

God jul!

fredarn

Dette var en veldig god nyhet :)

Men termserv; Ikke bare mac-brukere, men Windows-brukere også!
Office følger ikke med i alle vista-pakkene, og er dyrt å kjøpe utenom..

Eirik W.

Dette er særs viktig for alle som ikkje ubetinga ynskjer å stø opp om alles yndlings-programvaregigant. Dei som er interesserte i å få vita meir om saka, kan gå inn på fylgjande lenkje: http://www.noooxml.org.

vemund

En fantastisk nyhet, nå gjenstår det bare å se om det offentlige Norge lar dette gli nedover i organisasjonene... diverse fylkeskommuner har skitne avtaler med ms gående som kan stikke kjepper i hjulene for slike beslutninger. La oss håpe disse avtalene avsluttes/ikke fornyes etter dette.

Eirik W.

hei, eg lurer på om du kunne fortelja litt meir utfyllande om desse skitne avtalane med microsoft? kva går det ut på, kva slags programvare eller utstyr dreier det seg om etc.

ggt667s bilde

ggt667

Dette er kanskje den mest fantastiske julepressangen et land kan få,
tusen takk for gaven!!!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai