Guide: Hvordan bytte fra port 25?

I det siste har en god del store internettleverandører valgt å stenge port 25. Dette er den porten de fleste av oss bruker til å sende mail med. Dette gjør at du ikke lenger kan sende mail, bare motta. Men det finnes heldigvis hjelp.

Dersom du er en av de som har fått sperret port 25, prøv følgende for å få mailen din til å fungere på nytt:

Bytt port for utgående mail til 587. Dette bør gjøre det mulig for deg å sende mail igjen. Vær oppmerksom på at dette ikke fungerer for alle, det kommer ann på hvilken mailtjeneste du bruker. Port 587 fungerer fint med ".mac" mail.

Men hvordan bytter du port? Det er ikke så vanskelig som det høres ut som, men her er en steg for steg guide for Apples mailprogram Mail:

Leopard

Steg 1

Gå til menylinjen, og velg "Mail" og deretter "Valg"

136056

Steg 2

Velg kontoer, og velg deretter nedfallsmenyen "Utgående e-posttjener" I nedfallsmenyen velger du "Rediger tjenerliste"

136080

Steg 3

Velg deretter avansert, og skriv inn 587 i feltet for portnummer.

136077

Tiger

Steg 1

Gå til menylinjen, og velg "Mail" og deretter "Valg"

136069

Steg 2

Velg kontoer, og velg deretter tjenerinnstillinger.

136073

Steg 3

Endre tjenerutgang til 587

136074

Du kan nå motta e-post! Dersom du bruker et annet program ligger denne innstillingen som oftest i kontoppsett, eller lignende.

palelnans bilde

palelnan

Her er link til siden på Canal Digital, der du kan gjenåpne port 25:

Administrasjon av port 25

Syns virkelig de kunne opplyst litt mer om dette på forhånd!

skyfex

Dette har jeg ikke hørt om.. hva er poenget med å blokkere port 25?

Invisigoth

Noen som vet hvilke isp´er som stenger port 25?

zapf

Fra siden til Canal Digital:

Felles innsats mot utbredelse av e-postspam.
De fleste av oss mottar spam, mange mottar store mengder såkalt uønsket e-post. De store Internettleverandørene slår seg nå sammen for å bekjempe dette.
Fra 22. november vil det ikke lenger være mulig å sende e-post fra annet nett enn hos den Internett-leverandøren du har abonnement hos (ref. info under om bransjenorm mot spam).

For Canal Digital sine kunder, som går via Telenor sitt nett, betyr dette at all utgående e-post (via port 25 som er standard port for å sende e-post) må gå via Telenor sin e-post server (smtp.online.no). Dette er standard oppsett for @online.no e-post kontoer, og dersom du ikke har satt opp en egen løsning, så har denne endringen betydning for deg.

Sperringen gjøres for å unngå at kunder som får virus ukontrollert skal sende ut spam, derfor anbefaler vi at port 25 forblir sperret dersom du ikke har helt spesielle behov.

Hvorfor stenges port 25?
IKT-Norge tar nå sammen med tele- og bredbåndstilbyderne et krafttak mot spam. Gjennom en bransjenorm forplikter selskapene seg til å følge en rekke regler som vil redusere mengden e-postspam. - Bekjemp spam-merket vil vise kundene hvilke selskaper som følger de nye bransjereglene.

Følgende selskaper har signert bransjenormen for innsats mot e-postspam:
Telenor (Online.no)
Netcom
NextGenTel
Get
Lyse Tele
Uninett
TDC Song
BKK
Tele 2
Activ 24
Symatec
dot-enno.no
Comendo

palelnans bilde

palelnan

Har faktisk merket en drastisk nedgang i spam siden dette begynte.

Men stakkars alle de som administrerer e-post rundt om i landet som har fått kjeft for ting som ikke er deres skyld...

En kollega av meg på jobb ble nedringt i ett kjør, fordi vi administrerer e-post for flere hundre personer i en rekke firma. De tror selvfølgelig at det er vår feil når mailen ikke funker.

audunr

Det burde stå i artikkelen at dersom ein har Get, og sender via Get sin SMTP-tenar på port 25, så treng ein ikkje gjere noko. Tilsvarande for Telenor og liknande. Treng berre å endre dersom ein skal sende via ein annan SMTP-tenar enn ISP-en sin.

Frettis

Er det nokon som veit om dette også påvirkar iChat? Heime hos oss har ichat slutta å virke samtidig med mail. Kan/må ein endre port også for iChat? Eller har nokon ei anna forklaring? Har skjedd på tre forskjellige maskiner som alle fungerer andre plassar. Skype fungerer som før.

mareno

Du Gode Gud, hvis dette løser alt tullet og klikkinga jeg har gjort for å få sendt e-posten. Hadde utsatt i det lengste å forske i problemet, og her kommer tydeligvis løsningen som sendt fra Himmelen! Det er til å bli religiøs av…

sparchys bilde

sparchy

jeg bruker Telenor, og Port 25,men har ingen problem å sende eller motta epost! Derimot en annen maskin med annen operatør (tele2) som jeg har med et annet brukernavn fra samme epostkonto, fungerer ikke å sende med, kun motta. Merkelig!

Fant ut hvorfor: Det er kun eksterne servere som sender igjennom Telenor sitt nett som blir stoppet. Har du som meg ADSL abn med telenor og sender gjennom telenor sitt nett (smtp.online.no) så trenger du ikke å forandre porten. Les mer på telenor.no. Søk på port 25

palelnans bilde

palelnan

Sparchy, helt korrekt.

Men jeg har opplevd at port 25 i starten bare var sperret av og til, og jeg har også 1 gang opplevd at den var sperret etter at jeg åpnet den på Canal Digital.

Hvis dette utarter seg, setter jeg opp egen mailserver. Liker ikke sperringer.

Strick

Det vil nok ikke hjelpe å sette opp egen lokal mailserver da den fortsatt må relaye via din isp. Beste er nok å ha en smtp konto hos en tredjepart som f.eks .mac der du kan bruke port 587 og som er uavhengig av hvilket nett du er tilkoblet.

bordseniuss bilde

bordsenius

bruk port 2525. En klassiker"

stig

palelnans bilde

palelnan

Men bruker en lokal mailserver port 25 for relaying? Vil det si at ingen (private) i hele Norge kan sette opp sin egen SMTP?

kees

Merkelig nok fungerte alt utmerket mens jeg sender gjennom Telenor sitt GSM-nett (eneste internettforbindelse jeg har) til både Gmail og Domeneshop sine SMTP servere. Men jeg har endret det nå for sikkerhets skyld.
Men jeg har hat problemer med at motakere ikke fikk mail fordi deres ISP filtrerer på kjente SPAM-IP adresser, og Telenor-GSM-Internett bruker NAT og har bare 1 web-IP-adresse for alle som bruker det. Og den er svartelistet. :-(
SPAMbekjempelse er som antipiratbekjempelse av musikkindustrie, kundeplagerie med lite effekt. Bruk brukernavn og passord på alle SMTPservere i steden!

Strick

Problemet er at programmene som sender spam går direkte på port 25 hos mottakeren sin mail server. Derfor stenger isp'ene denne porten for utgående traffikk og tvinger eposten til å gå igjennom deres smtp server.

Det er også sånn en lokal smtp server vil levere eposten så den må isåfall settes opp til å videresende alt til din isp sin smtp server sånn at den leverer meldingen til mottakeren sin MX.

kees

Nå trenger spammere bare å endre sin mailserver til å sende sin mail til port 587 slikt som vi gjør og alt fungerer som før... Så hva er vitsen? Skal de stenge den også? slikt at ingen kan bruke en annen mailserver en fra det nettverk som den tilfeldig er tilkoblet? Jeg kan allerede ikke sende mail gjennom mit onlinekonto når jeg er tilkoblet gjennom et annet nettverk, derfor bruker jeg en ekstern mailserver.
Og så slipper jeg å bytte mailadresse hvis jeg bytter ISP

steiro

Så meg bekjent har ikke Telenor giddet å sende e-post ut til sine kunder om dette. Det står om det på sidenene deres men hvem er der å sjekker?????
Dette er for dårlig Telenor

Bagatellmini

Hadde samme problemet i midten av desember. Flere jeg snakket med var skeptisk til at internettleverandørene stengte av port 25 sånn uten videre uten å gi beskjed. Siden jeg bruker 3 forskjellige mailservere og dette oppsto på 2 forskjellige maskiner fattet jeg mistanke. Tok kontakt med one.com (den ene av min lev). De fortalte at en del norske leverandører hadde stengt bort 25, og oppfordret meg til å bytte til port 2525. På mac-kontoen byttet jeg altså til 587 som tidligere nevnt. Det var svært irriterende dager.... jeg ser at dette kunne jeg ha vært med å meddelt tidligere her på forumet slik at andre slapp å irritere seg...

Godt nyttår forresten til alle macére!

limbo

Et lite tips:

Hvis du vil se om den er blokka kan du se på http://canyouseeme.org/ og skrive in porten der.

Godt Nytt År!
Rai Rai!

bleu

dette er jo bare tull da 0,0001% av verdens spam kommer fra Norske maskiner. Dette er bare et irritasjonsmoment for samtlige som kjører helt lovlige og normale epostservere.

audunr

kees: Poenget er at port 587 kun kan brukast for sending av e-post (brukar til tenar), og ikkje mottak (tenar til tenar). Port 25 er for beggje delar.

Når ein då må bruke andre portar enn 25 for å sende til dømes til .Mac, så vil ikkje ein infisert maskin med installert SMTP-tenar kunne sende ut e-post til andre tenarar.

Døme: Infisert maskin med ADSL frå Telenor skal sende ut 1000 e-postar til .Mac-brukarar. Den forsøkjer å koble seg til smtp-mx1.mac.com på port 25, men vert stoppa av Telenor sin brannmur. Dersom den då skulle forsøkje å koble seg til smtp-mx1.mac.com på port 587, så vil .Mac kunne avvise e-posten, anten fordi smtp-mx1.mac.com berre er til for mottak, eller fordi avsendaren ikkje er autentisert eller anna.

Dersom den då koblar seg til smtp.online.no, så kan Telenor gjere ting med den tenaren som gjer at ein ikkje får sendt ut så mykje e-post som ein vil.

steinmbs bilde

steinmb

Stenge 25? For det første synes jeg IKKE at ISP skal stenge porter for sine kunder! Vi betaler for tilgang til Internet og det skal vi ha, ikke bare tilgang til de portene ISP føler vi "trenger" eller som er "trygt for oss". Internet skal være et åpent nett uten sensur og portblokkering. Er dette begynnelsen på slutten av et fritt internet? Hva er neste, at de finner ut, Torrent nei der er det bare piratsaker så vi stenger den trafikken osv. Internet skal være nøytralt. Det er mange andre måter å sikre identienten av SMTP servere som kobler seg opp.

Som "bleu" skrev kommer jo nesten ingen av SPAM fra Norske addresser så dette bare skaper ekstraarbeid for administratorer og vil ikke stoppe noe som helst.

Og hva hjelper det å bruke en annen port? Flytt den hvor som helst og Norske spammere vil finne dem. Ikke akkurat rakettvitenskap å be en spambot å scanne portene oppover til den finner en SMTP tjeneste + den informasjonen vil jo ligge ute på sidnene til ISP, de må jo opplyst kundene sine om hvor SMTP serverne kjører uansett, så snart de har laget mapping filer av tjenester og porter trenger de ikke lenger å ta seg tid å scanne, Security by obscurity.

--
Stein Magne

audunr

Internett-tilgangen din var aldri heilt open før dette heller. Du betaler for ei teneste retta mot forbrukarar, og har til dømes ikkje lov til å drive ein HTTP- eller FTP-tenar på ADSL-linja di. Dette er det vel òg sperra for allereie.

Og som sagt, enn så lenge du byttar til port 587 så vil det ikkje vere det same for spamboten, sidan tenesta som kjører på port 587 ikkje er den same som på port 25. Og det er ikkje alle som har port 2525 open.

kees

@audunr: Du har sikkert helt rett i din beskrivelse, men ettersom det er penger å tjene på spam tviler jeg ikke på at spammere finner en måte å fortsette å sende spam. På samme måte som de hele tiden ligger forann i å lure spamfiltere.
Hvor mange ilegale Windowsinnsalasjoner finnes i Norge? og hvor mange fungerende iPhones? til tros for at produsentene gjør alt for å ungå det? Man må være naiv for å tro at dette hjelper mot spam.

Beerbad

Istedenfor å syte og klage, å få "åneeeeijegfårikkelovtilåsendeepostlengrefordidummestyggeinternettmannenvilikkeatjegskalfålovtilåsendesåmangeeposter"-noia, hvorof ikke heller bare kontakte ISP-en din, så er problemet løst enkelt og greit?

;-)

SeaLions bilde

SeaLion

I Eudura var bytte av SMTP-port kjempeenkelt. :) Programmet var tydeligvis forberedt for å ta i bruk port 587, det var bare å huke av i en avkryssingrute i programmets valg. Jeg har enda ikke prøvd Mail, for jeg trives med Eudora.

steinmbs bilde

steinmb

audunr: Har aldri sett en lov som sier at det er forbudt ved norsk lov å kjøre FTP eller HTTP bare for at du sitter på en ADSL linje. Pga. den laaaansome retur kanalen på den asymetriske ADSL linjen (DHCP i tillegg) er dette heller ikke spesielt aktuelt, men mange av oss som jobber med systemer er avhengelig av å kunne kjøre nettjenester mot hjemmet selv om det går langsomt.

Har aldri villet valgt en ISP som sperret noen av tjenestene. Når det er sagt så jeg tilbake i ISDN dagene at Telenor sutret over at folk ikke burde sette opp servere hjemme når de har "privat abb". Dette er såklart bare tull og skal i hovedsak sikre at deres backbone ikke blir overbelastet. Leier jeg en tjenste forventer jeg at den skal kunne brukes, om ISP ikke har en backbone til å støtte det produktet de selger er det deres prob. og skal ikke skyves over på probrukeren.

Nå alt dette er sagt. Om en ISP har probemer med at deres kunder kjører en spambot gjennom deres SMTP server uten at de klarer å stoppe dette og ønsker å stenge sin SMTP tjeneste på port 25 og heller kjøre SSL krypter og brukernavn/passord på 587 så er dette noe annet enn å blokkere port 25. Hva er det de ønkser å gjøre, begge deler?

--
Stein Magne

gamlerik

Jeg har ikke sett denne guiden før nå, og prøvde dette. Endret til port 587, og det funket som bare faen på .mac mailen min. Har vært frustrert over at dette ikke funket, og tenkt at det var apple sin skyld, siden jeg ikke hadde noe problemer med gmail-pop'en min.

Tusen takk for denne nyttige guiden!!

Erik

willytks bilde

willytk

For å legge til en ekstra smtp port i postfix, legg til følgende linje i /etc/postfix/master.cf

8025 inet n - n - - smtpd

Da er det bare å endre smtp porten til i dette tilfellet 8025. Fantastisk nyttig for folk på farten som er mye på hoteller etc.

mrmke

de er over 10stk som farter rundt omkring alt i fra på bedriften,hjemme,hoteller,mobilt kontor..

har satt opp vpn server som de må koble seg på for å løse dette problemmet men skal få dem over på microsoft exchange det bør løse problemet for godt ?

Be nice to the ones who smoke.. every cigarette migh be their last.

hanordg

Noen som har metoden på Microsoft Entourage 2008??

oo

Telenor mobil sin datatrafikk går via den eine adressa dersom du bruker "internet" som APN for forbindelsen din. Bruker du "internet.public" går du ikkje gjennom den NAT-en lenger.

internet.public-adressene kan sjølvsagt også vere svartelista så å bruke ein SMTP-server med passord og SSL på port 587 er nok det beste, som du seier :)

oo

Du skriver på ein måte som først fekk meg til å reise bust, men du har jo heilt rett. Dette blir vel litt som graylisting - det hjalp ei stund det også. For alle med rent mel i posen betydde det treig levering av mail til nye epostadresser, altså ulemper.

oo

Threading funker jo ikkje på dette forumet her. Kva pokker er ponget med Svar-linken på kvar post da, da?

Ubrukelig.

SindreMs bilde

SindreM

Funket fett for meg :D Tusen takk!

iBoy

Med Leopard 10.5.5 ser ikke dette lenger ut til å være noe problem. Nå er både port 25, 465 og 587 valgt som standard i Mail.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai