Apple lanserer MacBook Air

MacBook Air lanseres

Ikke helt uventet lanserte Apple i dag en ny mini MacBook med navnet MacBook Air. Dette er en helt ny MacBook-modell rettet mot markedet for små og ultra kompakte bærbare maskiner. MacBook Air kan leveres med flash-harddisk og er i følge Apple verdens tynneste bærbare datamaskin.

"Vi har bygget verdens tynneste bærbare maskin - uten å ofre et fullstendig tastatur eller en god skjerm" uttalte Steve Jobs under kveldens presentasjon.

MacBook Air leveres UTEN SuperDrive, men Apple har designet en ganske så lekker ekstern SuperDrive som kan kobles til MacBook Air hvis du er avhengig av en slik optisk-leser/skriver. MacBooken kan også leveres med en 64GB flash-disk, men disse diskene er vesentlig dyrere - og raskere enn den forhåndsinstallerte. Standardmodellen leveres med hele 2GB RAM, en noe uvanlig stor mengde RAM for å være Apple.

"Når du først ser MacBook Air er det vanskelig å tro at dette er en rask høy ytelses datamaskin med et komplett tastatur og skjerm, men det er det altså!" uttalte en stolt Steve Jobs til pressen.

Apple har også tatt en populær funksjon fra MacBook Pro-modellene og gjort tilgjengelig også på MacBook Air. Funksjonen vi snakker om er selvsagt bakgrunnsbelyst tastatur, et must på mørke forelesninger og flyturer.

MacBook Air tastatur

Den nye MacBook Air er allerede klar til bestilling, men maskinene begynner ikke å bli levert før om to uker. Prisen begynner på NOK 14290,- inkl. mva og i denne prisen får du en:

 • 13.3" LED-backlit glossy widescreen-skjerm 1280x800-oppløsning
 • 1.6 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor med 4MB L2 cache
 • 800 MHz front-side bus
 • 2GB of 667 MHz DDR2 SDRAM
 • 80GB harddisk med Motion Sensor
 • Intel Graphics Media Accelerator X3100
 • Micro-DVI port (inkluderer Micro-DVI til VGA og Micro-DVI til DVI Adapters)
 • Innebygd iSight-videokamera
 • Innebygd AirPort Extreme 802.11n trådløstnettverk og Bluetooth 2.1+EDR
 • En USB 2.0 port
 • Multi-touch trackpad
 • MagSafe-strømadapter

MacBook Air er tilgjengelig for forhåndsbestilling hos Apple Store og autoriserte Apple forhandlere som Eplehuset og Humac umiddelbart.

hansek

Hva er greia med den enorme ramma rundt skjermen?

Dan Aksel

Denne er faktisk overpriset tatt ytelse og annen HW tatt i betraktning. Over 14 000 for en maskin med én USB inngang, ikke firewire, ikke ethernet og uten optisk stasjon. Det blir for dumt.

SindreMs bilde

SindreM

Enig. Det er en helt sjukt fin notebook, men prisen blir veldig overdrevet synes jeg. Vi får håpe på priskutt som med iPhone eller noe ;)

e3ms bilde

e3m

den med flash minne koster jo 24000+ og det er litt vel overpriset

skaugabr

skeptisk.

chreriksens bilde

chreriksen

Penpen og lett for å bli forelsket ved første øyeblikk, MEN hvem i huleste gidder å betale 24 000 kr for en maskin som er supertynn, men fortsatt like bred og lang som macbooken når macbooken har mye bedre spesifikasjoner?! De har virkelig æsset på leggen når det gjelder pris!

Slik føler jeg det, ihvertfall.... Ellers, kjempebra Apple!

kolbys bilde

kolby

Ta å se hva den nye, bittelille prosessoren og SSD-brikker koster separat så skjønner dere prisen.

Denne maskinen kommer flere bekjente til å kjøpe, den passer perfekt for dem som vil ha med en lett maskin og ikke trenger DVD-spiller osv. da de har det på den stasjonære.

TSM

Skeptisk. Er en tynn maskin ultraportabel? Nei.

Eriksson

ehm wow, "hardwaremessig overpriset"
jora, du får nok billigere maskiner med samme ytelse, uten tvil, mye billigere..
MEN, jeg tror faktisk at den på utrolig vis har vært hakket dyrere å produsere enn andre maskiner med samme specs.
Damn jeg liker den maskina der!

Cine

Jeg satt egentlig klar med kredittkortet for å kjøpe maskinen når den ble annonsert, men nå er jeg mer skeptisk. Synes prisen er veldig høy, spesielt med tanke på at harddisken er direkte treg med 4200 roteringer. :/

Håpet egentlig på en oppgradering til Macbook Pro linjen, men da må jeg nok vente lenger ser det ut som. Ønsker ikke å kjøpe nå, siden den nåværende modellen har vært på markedet lenge og en oppgradering umulig kan være langt unna, men alikevel.

abiectus

Eneste jeg egentlig stusser over er mangelen på firewire.
Hva gjør jeg når jeg er på ferie med videokamera?
En to ukers ferie innebærer laptop, videokamera og ekstern HD - men uten firewire kommer jeg jo til kort.
Eller har jeg oversett noe her?

Cine

Det er forresten ergerlig med amerikanere som klager på prisen på $1800, ca 9500 kroner, når vi her oppe må ut med 5000 mer, haha.

Noen som vet om tastaturet vil kunne skiftes ut? Hadde vært greit å importere.

martins bilde

martin

Hvor mange av dere tror dere er i det segmentet Apple ser for seg som "målgruppen" for denne maskinen? :)

simenhjort

Kunne godt ha kjøpt denne til arbeidsmaskin, jeg kan faktisk se poenget med denne. Dette likte jeg, og spesielt at Solid State Drive er på vei inn. Når 128 GB kommer på markedet til under 2000 så tror jeg at Min nåværende HD forsvinner rett ut.

alexE

Designet er (som alltid) helt rått, pluss for ny track pad og muligheten for flash-minne også.
Men prisen da! Hallo!
Og ingen firewire, ikke optisk drev og supertreg hardisk på "økovarianten".
Tror denne kom litt for tidlig apple... Verden er ikke SÅ trådløs ennå...

asks bilde

ask

Dette er jo så å si en dårlig MacBook, bare mye tynnere og dyrere. Mange er nok mer interessert i en maskin med mindre skjerm og med akseptabel pris enn å ha den så tynn som mulig. Finn fram den gamle PowerBook 12", kutt ned en liten cm i tykkelse og oppdater innmaten. Det tror jeg faktisk vil selge.

åttitre

Hvor mange RPM har Solid State Drive? 4200 som den andre? Og er skjermkortet/maskinen bra nok for CS3 pakka?

Lyot

Siden solid state er «solid», altså fast, roterer den ikke. Den har dermed ingen omdreininger, og derav ingen aksesstid. Responsen er umiddelbar.
Overføringshastigheten er jeg ikke sikker på, men den er nok vesentlig raskere enn den andre harddisken man kan velge.
Spørs hva du mener «bra nok», men med 2GB ram vil det nok gå mer enn raskt nok for de fleste.

Staales bilde

Staale

Hvis du bestiller uten SSD disk vil du ha problemer med å oppgradere HD. Det er nemlig en (en svært treg) 4.200 rpm PATA disk som er standard. Altså "god" gammeldags flatkabel 100/133 ATA. Nei, kjøp Sony vaio eller Asus Eee dersom det er ultraportabel som står på handlelista.

Huff, man blir så skuffa over sånne superhypa keynotes uten interessante produktlanseringer. Nå kommer Apple aksjene til å falle snart, det bra momentet Apple har klart å bygge opp forsvinner fort ved slike drittlanseringer (som tidligere ved Newton osv)

haartufss bilde

haartufs

En ting er i alle fall sikkert, tidenes mest harry "slagord" thinnovation. Rett fra sveitsisk ostefabrikk virker det som.

kjetil02

Men fy flate så kul den var.

Dizzie

Hva kommer det av at ingen kommenterer diskstørrelsen her?
Med 80 GB disk å man tenke seg godt om før man installerer programmer og laster inn filmer, bilder, musikk. Her kommer det til å bli trangt om saligheten

svars bilde

svar

24K ja, ca like mye som min 17" MBP kostet, og der fikk jeg mere for pengene selv om den er tykkere og tyngere.

Men skulle jeg hatt en slik MBA, hadde det fristet mest med SSD disken da den 80Gb er en 1,8" Pata disk og ikke sata (1,8" finnes vell uansett ikke i sata men men)

Incrediboys bilde

Incrediboy

Når jeg leser kommentarer her inne er det mye sammenligninger med Apples ulike produktlinjer som MBP og MB. Tenk heller på denne maskinen som et komplement og ikke som en konkurrent.

For alle dere som driver med film på farten og firewire og hele pakken - kjøp MBP.

For oss som trenger en presentasjonsmaskin i forbindelse med jobb og reising er AIR en optimal maskin.
Dette er ingen maskin for å redigere video eller lagre hundrevis av nedlastede filmer. Denne skal brukes for det segmentet den er myntet på - folk som reiser mye og primært bruker maskinen i arbeidssammenheng. (i mine øyne)

Den er perfekt til daglig surfing, presentasjoner, små videoklipp, mail, office og diverse. Og med en slik vekt og tykkelse vil den finne seg godt til rette blant det segmentet den er rettet mot.

Men én ting skla jeg være enig i - og det er at AIR er priset særdeles høyt. Dessverre er SSD en "fremtidens" teknologi - noe som alltid vil koste flesk i tidlig alder. Men gi den litt tid, så synker prisene samtidig som specs stiger og AIR finner seg godt til rette blant dem som verdsetter dens beskjedne størrelse....

:)

FooReXZ

Ja du har oversett at du har 2 andre valg fra Apple. Enten en MB eller en MBP som burde gjør jobben din ;)

jpsalvesen

Jeg ser at 32GB SSD kommer på 4450 på komplett.no. Når 64GB koster 7500, så er dette et røverkjøp. For dem som vil ha slikt :)

krøllkrøllesen

Jeg ser lyst på fremtiden!

Når jeg skal ha meg ny maskin om tre-fire-fem år (har nå PB 12") ser jeg for meg en MacBook AIR med 4 GB RAM og 256 GB SSD Harddisk og bedre batteritid.

Gleder meg:D

Eneste jeg stusser over designmessig er den svære ramma rundt skjermen. Enten kunne apple gjort skjermen større ved å fylle helt ut til kantene eller så kunne de gjort maskinen enda mer ultraportabel. PB 12" er mindre i bredden og lengden... er ikke alltid vekt som betyr alt.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

teit spørsmål men: har denne tingen høytaler?:P

iPod og Macbook

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai