Forhåndstitt: MacBook Air (oppdatert)

MacBook Air

Europas første MacBook Air landet i Oslo tidligere i dag for en pressevisning. Mac1 var tilstede og fikk lagt sine hender på ett av to eksemplarer som fant veien til lille Norge i dag. Første inntrykket er definitivt godt. Apple har med MacBook Air produsert en kvalitetsmaskin som er overraskende slank og ser vanvittig bra ut. Som vanlig gjør Apple sitt produkt seg bedre i virkeligheten enn på bilder.

Mac1 fikk i kveld leke med MacBook Air i en drøy halvtime. Apple sendte to av sine europeiske medarbeidere på rundtur i Europa for å presentere Apples nyeste produkt. I tillegg til å ha med seg Time Capsule og iPod touch med den nyeste firmware, hadde de også med seg en tynn konvolutt med en MacBook Air. I ekte Steve Jobs-stil ble MacBook Air presentert som verdens tynneste laptop og etter å ha tatt og følt på denne maskinen kan vi definitivt underskrive på at den er tynn.

Vi fikk testet en MacBook Air med 1.6GHz Core 2 Duo prosessor, 2GB RAM og 80GB harddisk. Apple hadde ikke tatt med seg versjonen med 64GB SSD disk og ingen i Apple var villig til å kommentere boot-hastigheter med denne maskinen. Apple hevdet at MacBooken med harddisk ville ha 5 timers batteritid med konstant trådløst bruk. De fem timene som Apple oppgir skal i følge Apples utsendte ikke være best case, men en sannsynlig tid i forhold til realistisk bruk. Om dette stemmer blir spennende å se.

MacBook Air er virkelig tynn. Fra første stund man ser denne bærbare maskinen lurer man å hvor selve maskinen faktisk er. Vekten er såpass lav at maskinen rett og slett føles for lett i forhold til størrelsen. Man vet man har en MacBook i hendene, men vekten tiliser at man holder noe helt annet.

Tastaturet er basert på samme konsept som MacBook, dvs. det er integrert inn i selve maskinen. Dette gjør det vanskeligere for de av Mac1-brukerene som har vurdert å importere maskinen til Norge og skifte tastatur. Tastaturet er i motsetning til MacBook bakgrunnsbelyst og dette er nok en funksjon mange MacBook-eiere har ønsket seg i en mørk forelesningssal.

Vi fikk selvsagt også prøvd Apples nye multi-touch trackpad og denne krever en smule trening før man blir vant til den. Den fungerer godt, men umiddelbart (som dere også ser av videoen) er det litt vanskelig å ha 100% kontroll på multi-touch mulighetene. Multi-touchen fungerer umiddelbart i iPhoto, Preview og Safari hvor vi testet denne og man trenger ikke foreta seg noe spesielt for at dette skal fungerer. Den fungerer med andre ord rett ut av boksen.

Vår første halvtime med MacBook Air var uten tvil en morsom opplevelse og vi gleder oss til å ta denne maskinen nærmere i skue.

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

SuperDriven som man kan kjøpe ekstern er definitivt stilig. I en liten sølvboks mindre enn Apple TV finner man en Dual Layer DVD-brenner med USB 2.0 tilkobling. Hele SuperDrive-enheten drives av strømmen fra USB-porten og vi fikk ingen klare svar fra Apple om denne USB-porten dytter ut mer strøm enn vanlige USB-porter for å klare å drive hele SuperDriveen.

Vi skulle gjerne sett en Apple-logo i sølv på toppen av SuperDriven fremfor en i inngravert i svart plast i bunnen av DVD-brenneren, men et slikt krav er ikke noe mer enn forfengelighet. DVD-brenneren og programvaren som gjør det mulig å lese DVDer fra andre maskiner gjør tapet av et optisk drev på selve MacBook Air til et mindre problem enn vi først trodde. Remote Disk løsningen fungerer faktisk helt smertefritt, både mellom Mac og Mac og mellom PC og Mac. Mac og PC-brukerene må rett og slett bare installere en klient som lar deg lese optiske-medier rett over det trådløse nettverket. Det er definitivt "something in the air".

MacBook Air

MacBook Air

MacBook Air

kajac2

er virkelig norge de første som får se en macbook air i europa? Fett :D

Idapus88

Har den ikke DVD/CD-rom? :O

rebop

Må si jeg er (positivt) overraska over at Mac1 har fått tilgang på en MB Air så tidelig. Alltid kjekt å lese om nye Apple-produkter, men vi vanlig dødelige må nok vente noen uker før vi får prøvd produktene selv...

Jeg lurer på hvilket fotutstyr som er brukt til å ta bildene med. En ser ofte mange dårlige kompaktkamera-bilder på nettsted som ikke er på størrelse med dagbladet, vg osv, men fototeknisk så var dette meget bra, vil hvertfall jeg si.

Så - kudos til både admin og fotograf for kjapp anmeldelse. Stå på!

Millad

Jeg personlig likte den. Bruker nesten aldri CD/DVD. 8 el 10 timers batteri levetid hadde vært bra for meg! men den er perfekt;) hehe nice work Apple.

-Milo
http://www.millad.net/

Piit

Nice! Sinnsykt kult at Mac1 er først ute med en mini-review!
Gleder meg til å sitte med en Macbook Air i fanget :-D

jonkanon

gleder meg noe sinnsykt til denne dumper i posten. eller flyr som en fjær inn vinduet!

sammen med en itouch!

mini_nikkos bilde

mini_nikko

Gleder meg til den kommer.. Blir garantert blikkfang i butikkene:)

Nikko=)

tommyeggens bilde

tommyeggen

Jeg synes den er stygg! For rund liksom.

Men den fungerer sikkert til det den skal brukes til.

Må også legge til at jeg hadde ledd ganske kraftig hvis den hadde gått i gulvet på den videoen!

EagleNests bilde

EagleNest

prøvde dere å "hardkjøre den litt" med å åpne flere programmer osv? Lurer på om den er treigere enn MB på å åpne og kjøre programmer.

pilotens bilde

piloten

Gøy at vi var de første i Europa til å få titte på den!

En liten skriveleif har sneket seg inn her.
Siste linje i tredje avsnitt: " Om dette stemmer blir spennende å skjer."

mingebretsens bilde

mingebretsen

Nå fikk jeg faktisk lyst på den! CD rom ekke problem for meg, kan jo kjøpe den eksterne, eller ta trådløst. HAr usb hubb, så det ekke no problem. Eneste jeg lurer på er 1.6ghz. HAar nå 2ghz, riktig nok core duo, og ikke core 2 duo. Samt, ønsker egentlig oppgradere til MBP for bedre skjermkort for å spille litt i tid og utide, men er vel ikke beste skjermkort på denne. Så får bli når økonomien blir bedre så går an å ha to maskiner.

fredarn

Denne artikkelen burde dere skrive på engelsk og poste på Digg...

AllFathers bilde

AllFather

Synes maskinen er for rund i kantene, og et sort tastatur på en sølvfarget maskin?
For å bruke et kjent uttrykk : Hallo i luken!
Skal vurdere maskinen HVIS den kommer i sort med sort tastatur, frem til da er den lite aktuell

http://iphoneowner.org - http://skjermskudd.com

kajac2

prøvde dere å "hardkjøre den litt" med å åpne flere programmer osv? Lurer på om den er treigere enn MB på å åpne og kjøre programmer.

Selvfølgelig vil den gå tregere enn macbook, da den har vesentrlig tregere harddisk, og tregere prosessor. Det er kanskje et unntak hvis du kjøper den utgaven med flashdisk, da.
Men til vanlig er den tregere. Men det er jo ikke hastigheten som teller med demme macen, det er mobiliteten.

kaada

For meg betyr hastigheten lite. Min bestilte maskin skal erstatte en iBook G3 (ja G3... hehe) som jeg brukte på reise til å overføre bilder, surfe på nett og sende mail. Til dette trengte jeg ikke så høy ytelse på maskinen, men med iBookens 12" skjerm, ble den utrolig portabel. MacBookAir er den perfekte erstatning for meg, selv i den "kjipeste" utgaven.

PBMan

Synes også denne så fin ut.
Og den er jo tynn og lett...
Men en del av den 'opplevde' tynnheten kommer jo av at kanten skrår ganske mye.... Og det er jo et knep mange har benyttet seg av, blant annet B&O på 70- og 80-tallet
Vet ikke hvordan det ser ut innvendig i MacBook Air, men dersom det ikke er noen komponenter langs kanten, så kunne den jo vært en god del mindre i yttre mål.
Kanten rundt skjermen er jo ganske bred i forhold til på MacBook og MacBook Pro.
I tillegg er det synd at det eksterne optiske enheten ikke kan benyttes på andre maskiner.
Super oppdatering eller tillegg til andre maskiner da....

Men alt i alt så kunne jeg tenkt meg en Air.

kolbys bilde

kolby

rebop: Vi brukte et nyinnkjøpt Sanyo Xacti CA65. Det var litt uvant å ta bilder med den på starten ettersom med åpen skjerm så er ikke linsa midt på, men etter noen bilder fikk vi tatt noen fine. Det ble enda bedre når vi fant ut hvor makro var også. Hehe.

Edit: Jeg klarte å skrive feil kamera, skal være endret til riktig nå.

Paperboy

Hvordan var lyden på maskina?

pilotens bilde

piloten

Den er jo definitivt rålekker. Man kan ikke påstå noe annet.
Men jeg vil tørre å påstå at den ikke er særlig mobil. Mobilitet for meg er i hvert fall å kunne gjøre det som jeg gjør på maskinen hjemme, også ute. Det kan jeg ikke med 1 USB-port, ingen DVD-spiller og uten eth-tilkobling. Og med såpass redusert prosessor taler den heller ikke for å kunne kjøre de tyngre applikasjonene. Men for all del, jeg liker utviklingen.

audung

Går det an å putte mer ram i den enn de 2gb den kommer med?

Brilliantdays

Vil bare nevne at dette var en pressevisning for en rekke norske aviser og nettsteder. Bla. DN, VG og NRK.

Utrolig kult av Apple Norge å få maskinene hit så fort. Men jeg er helt uenig i at...

"I ekte Steve Jobs-stil ble MacBook Air presentert som verdens tynneste laptop..."

Tvert imot. Han de hadde hentet inn fra England var helt elendig. Stammet, hadde dårlig språk, snakket altfor sakte og mistet tråden flere ganger.

Forøvrig var NRKbeta først ute med minireview (hehe), over ti timer før Mac1.

http://nrkbeta.no/macbook-air/

Bortsett fra det var denne reviewen mye bedre og grundigere enn min egen på NRKbeta. Så kudos!

=) Øyvind
readktør, NRKbeta

andreas 30gb

Hvis man skal vise hvor stort/tykt/tungt et produkt er, vil det alltid være en fordel å bruke "kjente" almenne produkter i sammenligningen. iPhone er overhode ikke et slikt produkt.

Prøv heller med et CD-cover, fyrstikkeske eller en mynt.

annemor

Er det integrerte høytalere i MacBook Air'en?

kolbys bilde

kolby

Selvfølgelig er det høyttalere på den.

annemor

det var noen som hadde en teori om at det ikke var det.

Bestiller herved...

Nixons bilde

Nixon

Hvordan skal man høre om det kommer mail uten høyttalere?:)

Forøvrig er en bestilt. Som hjemmemaskin passer den perfekt. Alt annet som krever mer tar jeg på jobben på min Mac Pro.

herm

Hvorfor klarer ikke Mac å produsere laptoper med høyre og venstre klikk. Irriterende.

Tonedefeats bilde

Tonedefeat

?

Altså det at det ikke finnes en fysisk høyreknapp på tastaturet

Sigbjorns bilde

Sigbjorn

Var det han ene duden i converse-genser fra mac1 som fikk holde den hele tiden eller?? Hehe, han som holder den i DInSides video også! http://www.dinside.no/php/art.php?id=504378

kolbys bilde

kolby

Det er Mats og han i stripete genser på den videoen er meg. Jeg filmet mens Mats fikk leke. DinSide begynte å filme oss rett etter at vi var ferdige med på klipp 2 som du ser over.

Jurgis

MacBook Air har en mono-høyttaler som jeg lurer på om sitter oppe sammen med iSight'en og mikrofonen.

åttitre

Høytalleren har jeg lest er under tastaturet. Evnt ved siden og skjult. Lyden var litt rar, men man hører at man får mail eller at torrenten er ferdig nedlastet ;)

wsimilas bilde

wsimila

Sikker på at Norge var det første landet i Europa?
Vi har klämt på Macbook Air!

chrissa

Dersom man skal kjøpe denne.. og den bare har usb. Hvordan blir det med importering av video? Er i USA og har en kompis som vurderer å kjøpe den her. Lurer på om det finnes en usb-->firewire løsning?

åttitre

Jeg søkte på google, og man finner USB til FW kabel. Men er bare til Mini FW, FW400 med andre ord. Det sto at den ikke var mac kompatibel men det kommer vel fler av disse tipper jeg. Kan hende apple lager no selv senere ;)

Edit: Nemmen se her du, kanskje dette er noe for din venn? http://i1.no/057v/

andreasl

Fin sak fra min videojournalistkollega hos DNtv. Ganske morsomt å se hvor fokuserte Apple er på at Mr. Jobs skal være mannen i fokus. Uansett hvor godt jeg liker Apples produkter så blir et bare ufrivillig komisk og patetisk når man holder på som informasjons folka til Apple gjør i videoen ==>

Alt skulle foregå "etter Job's bok" under Apples presentasjon i Oslo.

http://i1.no/057w/

sturla

Litt "billig" triks å avrunde mot kantene synes nå jeg da. Det at Apple har latt fjerne optisk drev, ethernet, har bare en usb og er uten firewire, gjør jo sitt til at Apple har klart dette. Jeg er helt sikker på at det er mange andre i industrien som også kunne ha fått dette til. Apple setter jo sammen sine maskiner av komponenter fra andre produsenter, tross alt. Men at Apple er de som faktisk gjør det, og kommer ut av det med æren i behold (og sikkert gode salgtall), ja det har å gjøre med den statusen Apple har fått. Eple produkter er in, det er ingen tvil om det. Hadde HP, Sony eller noen andre pc produsenter gjort det samme, er jeg ganske sikker på at produktet hadde blitt sett på som lite annet enn et konsept, og ikke noe egentlig produkt i markedet.

herm

Ja, det jeg mener.

Lyot

Det er ikke bare å ringe til Intel og be de om å lage en mindre prosessor...
Men jeg er sikker på at flere vil komme etter og lage like tynne maskiner. Sony har jo lenge vært markedsleder på dette området og har flere maskiner jeg liker bedre enn MacBook Air, bare synd de ikke kan kjøre Mac OSX.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai