TEST: Miglia VideoExpress

Test av Miglia VideoExpressHvis du har en iPod, iPhone eller en Apple TV vet du at disse kun støtter videostandarden H.264, og du har helt sikkert også erfart at det å konvertere video til dette formatet ofte tar lang tid. Inn fra sidelinjen kommer et relativt ukjent produkt som håper å gjøre konverteringstiden på video vesentlig kortere. Vi har tatt en titt på Miglias VideoExpress, en USB-hardware MPEG-4-enkoder for Mac.

Videoformatet H.264 er et glimrende videoformat som takket være standardisering og utbredelsen av Apples iPod og iPhone blir stadig mer populært. Dessverre så er ikke alt videomateriell tilgjengelig i H.264 og ofte må man ty til videokonvertering for å få akkurat den videoen man har i et format som støttes av iPhone, iPod eller Apple TV. Denne video konverteringen tar tid og derfor har det blitt utviklet en rekke produkter som skal gjøre konverteringen raskere, spesielt på sakte maskiner. Vi har tidligere omtalt et produkt fra Elgato med H.264-enkoder og dette produktet fra Miglia gjør samme jobben.

VideoExpress er laget av et selskap med navn Miglia som er kjent for å produsere diverse videorelaterte produkter. VideoExpress krever en Mac med USB 2.0 og en G4 eller bedre prosessor. Jo tregere din maskin er, jo mer nytte vil du faktisk ha av dette produktet. Du må også sørge for å ha Mac OS X 10.4 eller nyere installert. Dette produktet fungerer også fint med Apples nyeste system, Mac OS X 10.5 Leopard.

Miglia-produkter selges i Norge blant annet hos Eplehuset, Foto Video og Smart Club.

Design og installasjon

Miglia VideoExpress er på størrelse med en Apple Remote eller en god gammel iPod shuffle 1G. Den er ca. dobbelt så tjukk som en Apple Remote og matcher en hvit iMac eller MacBook glimrende. I den ene enden finner man USB-kontakten skjult under en hette, noe som gjør det trygt å ta med VideoExpress også i lomma. Det er veldig lett å se hvor Miglia har fått sin designinspirasjon fra - Apples iPod shuffle.

Test av Miglia VideoExpress

Miglia VideoExpress i forhold til Apple Remote

Miglia VideoExpress kobles enkelt og greit til en ledig USB 2.0 port på din maskin. Det anbefales at du kobler den direkte til maskinen og ikke via en USB-hub eller en ledig port i tastaturet.

VideoExpress koblet til en iMac

Det følger også med en CD med programvare for bruk. Denne programvaren består av to forskjellige deler: Et program med navn VideoExpress og en QuickTime-plugin som lar deg eksportere video rett fra QuickTime. Installasjonen er ikke komplisert, og umiddelbart etter installasjon gjenkjenner programvaren (VideoExpress) USB-enheten som vi hadde plugget inn. En mer smertefri installasjon kan man faktisk ikke ha. I esken er det også inkludert en forlengingskabel til USB 2.0 i tilfelle maskinen din står slik til at det ikke lar seg gjøre å ha den direkte i USB-porten, praktisk.

Programvaren

Med VideoExpress følger det med et program med det veldig passende navnet "VideoExpress". Dette programmet lar deg konvertere video fra MPEG-2, DivX, DV, QuickTime og ubeskyttede VOB-filer til H.264 ved hjelp av VideoExpress-enheten.

Denne programvaren er utrolig enkel og har en rekke forhåndsdefinerte innstillinger for iPod, Apple TV, iPhone og ikke minst Playstation Portable. Du "drar og slipper" rett og slett videofilen du vil konvertere inn i vinduet til VideoExpress og den akselrerte konverteringen setter i gang umiddelbart. Mer brukervennlig kan det faktisk ikke bli, men denne brukervennligheten er også denne programvarens største problem. Det finnes ingen innstillingsmuligheter utover standardene definert av Miglia og det finnes heller ingen mulighet for å sette opp en "kø" av videofiler som skal konverteres. To svakheter som gjør det tidskrevende å konvertere mye video siden man må manuelt gjøre dette for hver eneste video som skal konverteres.

VideoExpress programvaren

Den andre delen av programvaren som installeres er en QuickTime-plugin som i motsetning til VideoExpress-programvaren er svært så hendig. Med denne QuickTime-plugin får du nemlig tilgang til hardware-enkodingen i VideoExpress direkte i programmer som iMovie, QuickTime Player og ikke minst Final Cut Pro og Final Cut Express. Jobber man mye med f.eks. DV video og publisering til podcasts eller annet videoinnhold som skal inn på iPod/iPhone/PSP/Apple TV vil dette kunne spare deg for mye tid.

Videoenkoding

Over til det absolutt viktigste med denne enheten, selve videoenkodingen. Går det raskere? Uten tvil, med en treg Mac og VideoExpress vil du virkelig merke forskjell på videoenkoding med og uten VideoExpress.

Vi testet tre forskjellige Macer, en helt ny iMac Core 2 Duo, en MacBook med Core Duo prosessor og en gammel Power Mac G4 på 1GHz (under spesifikasjonskravene). Vi satte disse tre maskinene til å konvertere samme DV-videofil fra iMovie til H.264 med QuickTime Pro uten VideoExpress og med QuickTime Pro med VideoExpress. Resultatet var overraskende bra på den trege Macen, mens tiden spart på den raskeste iMacen var ikke like imponerende.

Testresultater VideoExpress

Har man en eldre Mac og arbeider med videoenkoding er dette et produkt som absolutt kan spare deg for mye tid og dataressurser. Tid er som vi alle vet penger og en investering i VideoExpress er raskt tilbakebetalt på eldre Macer. Har du en topp moderne Mac med fler-kjerne prosessorer er hastighetsforskjellen mellom software og hardware-enkoding ikke så stor, men VideoExpress kan allikevel være interessant. Når du bruker VideoExpress belaster du nemlig prosessorene vesentlig mindre enn hvis maskinen skal ta seg av enkodingen helt selv. Denne ledige CPU-bruken kan du bruke til andre ressurskrevende programmer på din maskin under selve enkodingen.

Oppsummering

VideoExpress fra Miglia er et produkt som kan være en svært godt supliment til Mac hvis du i dag konverterer mye video til H.264 for å ta med deg på din iPod, iPhone eller Apple TV. Driver du med publisering i H.264-formatet for podcaster eller lignende kan også VideoExpress vise seg svært nyttig.

Produktet glimrer på litt eldre Macer, mens tidsbesparelsen ikke er like stor på splitter nye maskiner. Den største mangelen på produktet er programvaren VideoExpress som følger med. Denne programvaren gir deg absolutt ingen innstillingsmuligheter og lar deg heller ikke konvertere flere videoer i "batch". Dette er funksjoner både profesjonelle og hjemmebruker kunne ha nytte av. Dette problemet kan heldigvis løses av en programvareoppdatering.

Alt i alt er dette et hendig supliment til din Mac.

SindreMs bilde

SindreM

Dette hørtes jo kjempebra ut da.
Det tar jo lang tid å konvertere filmer, hvert fall når du vil ha litt kvalitet ol.

Det står forresten at testen er skrevet kl. 21 48 i kveld og klokken er nå 18.42 :P

(Ellers) Veldig bra skrevet!

Totoros bilde

Totoro

Jeg velger da alltid MP4 og utelater å velge H264 i VisualHub, og de filmene funker da fint på både iTouch og iPhone. Er det noe jeg har gått glipp av her?

Ellers synes jeg dette var et spennende produkt.

SindreMs bilde

SindreM

Ikke vet jeg. Min står som standard med H.264 encoding på i VisualHub, og bruker bare det. Hvis det går fortere uten og begge funker fint på iPod Touch har jeg brukt mye unødvendig tid :P

Jolu2002

Det står i innledningen at det kreves USBII. Men de fleste maskinene som har det, har vel ganske god prosessor. Så om det ikke fungerer med eldre maskiner med USBI ser jeg ikke helt poenget i dette produktet.

mollair

Kan jo også anbefale "Elgato Turbo" Samme ulla! Har brukt denne før. Og maskinen kan faktisk brukes til å gjøre seriøse oppgaver mens den komprimerer video! Et genialt produkt

termservs bilde

termserv

Hva er prisen på denne?

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

appleman

Flott anmeldelse!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai