TEST: Miglia TVMicro Express

Miglia TVMicro ExpressI Mac-verden har vi ikke vært bortskjemte med produkter som lar deg ta opp eller vise TV direkte fra Macen. I de senere år har dette markedet vært mer eller mindre dominert av ElGatos EyeTV produkter, men nykommeren Miglia ypper nå til konkurranse. Miglia har en rekke TV-relaterte produkter i sitt sortiment og vi har tatt TV-adapteren TVMicro Express ut på en test.

Våre venner i Windows-verdenen har normalt hatt flust av TV-adaptere og TV-kort å velge mellom, men vi Macere har måtte holde oss til noen få produkter. Samtidig som det blir flere og flere Macere, øker også tilleggsutstyr til våre maskiner og et relativt nytt selskap med navn Miglia har nå tatt opp kampen på TV-adaptere.

TVMicro Express er en liten fiks USB 2.0-adapter på størrelse med en litt tjukk Apple Remote eller iPod shuffle 1G. Størrelsen er såpass liten at denne lett kan bli med deg på reise og er dermed et fint tilbehør til en MacBook. Denne adapteren har en antenneinngang og du kolber rett og slett din helt vanlige analoge TV-antenne inn i denne og så kan du begynne å se TV på din Mac. TVMicro Express krever at du har en Mac med minimum G4 prosessor på 1.5GHz eller høyere, en ledig USB 2.0 port og Mac OS X 10.4 eller høyere. Vi testet TVMicro Express på en iMac Core 2 Duo 2.4GHz med Leopard uten problemer. Skal du benytte deg av den såkalte "Time Shift" funksjonen, trenger du minimum G5 prosessor eller høyere.

Videointroduksjon

TV-signaler

TVMicro Express er beregnet for analoge TV-signlaer, dvs. at du ikke kan bruke denne adapteren hvis du har digital TV eller en annen form for TV hvor signalene enten er digitale eller kryptert. Vi har testet TVMicro Express opp mot det analoget TV-nettet til kabelselskapet Get (tidligere UPC).

Test av Miglia TVMicro Express

Programvaren

I motsetning til våre Windows venner har vi på programvaresiden derimot vært vesentlig mer heldige. Mens Windows-verden har hatt mye mer å velge i på hardwaresiden, så har programvaren til hardwaren vært svært dårlig. På Mac har situasjonen vært omvendt og El Gatos eye TV fungerer godt og er svært brukervennlig. Hvordan hamler Miglia opp med dette?

Miglia har gjort et godt valg og samarbeidet med det amerikanske selskapet Equinux på programvare til TVMicro Express. Equinux har god erfaring med utvikling av programvare til Mac og har ved flere anledninger mottatt Apples "Design Award" priser for god programvare.

Sammen med TVMicro Express leveres Equinuxs programvare The Tube. Dette er et brukervennlig og enkelt program til å håndtere opptak av TV-programmer, surfing på TV-kanaler og eksport av TV-programmer til iTunes, iPhone, Apple TV og iPod. The Tube har et enkelt, men relativt stilig utseende som tildels etterligner iTunes sitt grensesnitt.

The Tube

Programmet deles opp i fire deler, Channels, Talk, EPG og Library. Channels er dine kanaler, Talk er diskusjons/chat funksjonen som lar deg snakke med andre The Tube-brukere, EPG er dine kommende opptak/programmer og Library er alt innholdet du allerede har tatt opp som er klar for eksport.

For å få The Tube og TVMicro Express til å fungere sammen, er det første man må gjøre å søke gjennom kanaler for å finne hvilke som er tilgjengelige for deg. Dette skjer på omtrent samme måte som når man "scanner" etter TV-kanaler på ditt vanlige TV. I The Tube velger man enkelt og greit hvilke land man er i (Norge finnes ikke så vi valgte det nærmeste, Tyskland) og The Tube scanner automatisk og legger til alle kanaler du har i Channels-tabben. The Tube greier ikke å finne navnet på kanalene så du må selv oppgi dette manuelt, men programmet fant alle kanalene som Get leverer hos oss.

The Tube har selvsagt også muligheter for å ta opp TV-programmer og dette kan du gjør på et par forskjellige måter. Du kan enten sette opp et nytt opptak i framtiden basert på kanal, start og slutttidspunkt. The Tube vil da automatisk ta opp det som går på denne TV-kanalen på det tidspunktet. I tillegg til dette så har man også mulighet for å ta opp TV-programmer umiddelbart når man ser på dem ved å trykke på en opptaksknapp. The Tube kan ikke ta opp innhold på to forskjellige TV-kanaler i samme tidsperiode.

Sist, men ikke minst, så har man muligheten til å ta opp programmer via en innebygd EPG - Electronic Programming Guide. Dette er en guide over alt som sendes på alle TV-kanaler og du velger enkelt hvilke programmer du vil ta opp. EPGen fungerer glimrende, hvis den bare hadde hatt norsk innhold og mangelen på dette er dette produktets største nedtur. The Tube støtter XMLTV, en open source EPG. Her i Norge håndteres dette av MSPC.no og de har støtte for de fleste norske kanaler. Dette krever dog at du installerer et X11-prosjekt som vi umiddelbart ikke fikk til å virke.

Kvalitet

Kvaliteten på videoen som tas opp gjennom TVMicro Express er absolutt godkjent. Det er analoge signaler vi snakker om og vi har ikke forventet oss noe særlig bedre kvalitet enn videoen som ble tatt opp. Bildene blir så skarpe som vi vel egentlig kan forvente oss av analoge signaler og vi synes også at fargene gjengis godt. Kvaliteten på lyden er det heller ingenting å si på.

Kvalitet på video

Kvalitet på video

Det største problemet vi fikk med videoen var at vi nå og da fikk en grønn stripe i bunn av videoen når denne ble tatt opp. Vi har ikke funnet ut hvorfor eller hvordan denne grønne stripen fant veien til videoen, men antar at det er tolkingen av de analoge signalene eller støy som er årsak.

Konklusjon

Miglia leverer et godt og ikke minst nyttig produkt i en kategori hvor vi Mac-brukere har måtte nøye oss med El Gato sine løsninger. Miglias TVMicro Express er et absolutt bra produkt som gjør det den hevder den skal gjøre, nemlig vise og ta opp video på din Mac. Gjennom programvaren The Tube får man enkelt sett det på TV med Macen og skulle man ønske det kan man også ta opp og ikke minst pause live TV-sendinger. Dette er svært nyttig!

TVMicro Express programvare er god, men den har også noen mangler. Mangelen (eller vanskelighetene) ved å få en skikkelig god EPG til å fungere i Norge - gjør det vanskeligere enn nødvendig å ta opp programvare og spesielt det å sette TVMicro Express til å ta opp f.eks. TV-serier som går i gitte intervaller. Vi er også fornøyde med kvaliteten på TV-opptakene, sett bortifra de videoene hvor vi fikk grønne striper i bunnen. Dette skjedde ikke ofte, men allikevel ofte nok til at produktet får en liten skrape i lakken.

Er du ute etter en billig og enkel måte å få TV inn på din Mac uten å måtte sette deg ned å lese lange vanskelige manualer er TVMicro Express et glimrende produkt. Eksportfunksjonen til iTunes, iPod, Apple TV og iPhoto gjør det svært enkelt å ta med deg TV-sendinger du har tatt opp med på farten eller inn i stua.

3 poeng

Nolduss bilde

Noldus

Nå aner jeg ikke hva slags koaksialkabel dere brukte, men mulig at denne blir borte ved bruk av en trippelisolert kabel? Har selv jobbet i GET tidligere, og antennekabler har et vanvittig høyt signaltap.

Ttigers bilde

Ttiger

Fin test!!

termservs bilde

termserv

Hadde leverandørene av digital-TV kommet med slike løsninger hadde jeg gått over med en gang. RiksTV sier på sidene deres at de "jobber med en løsning", men hadde vært fint med et ca-tidspunkt..

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

Nolduss bilde

Noldus

Nå vil en koaksialkabel aldri være i stand til å transportere digitale signaler.

Jeg har heller troa på WiFi i hele Norge, og NettTV.

espenhogbakk

Hva mener du med dette? Vi kjører da digitale signaler over coax i mange tilfeller:

SPDIF (digital lyd) kan kjøres over coax
Parabol - fra hode til tuner
Internet fra f.eks Get

Jeg vet ikke så mye om det tekniske bak, men det er tydeligvis ingen hindring og kjøre digitale signaler over coax.

Tanguero

Nå som det anologe nettet rir inn i solnedgangen, ville jeg heller satset på å kjøpe Equinux egen Tubestick. da får du den fine programvaren samt en liten dings som tar inn DIGITALE signaler. Utstyret fikk masse skryt i svenske Macworld for et halvt år siden. Det ser ut som om tubestick er ganske enkel å bestille via Equinux hjemmeside.

Nolduss bilde

Noldus

Du tar Get som et eksempel, og da får jeg også gjøre det;

En dekoder er som navnet tilsier; en enhet som dekoder (og enkoder) et signal. Get sender digitale signaler, men før signalene går igjennom koaksen blir de omformet til analoge signaler. Når signalene når dekoderen din, blir de omformet til digitale signaler igjen. Så du har ikke "hel"-digitale signaler. De er faktisk blitt omgjort på veien :)

Så fra dekoder til TV er du digital. Iallefall så digitalt man kan få det per dags dato. Samme prinsipp gjelder modem.

Antenneuttak er analoge, uansett hvordan man vrir og vender på det.

Truls Waage

Veldig fin og lett forståelig test :-)

Eagle

Kan slettes.. trykka feil :-)

PaulHarald

Noldus.

En coax kan formidle et hvilket som helst elektrisk signal, digitalt eller analogt. Det er ikke slik at digitalt signal fra en avsender gjøres om til analogt for å gå igjennom en coax. Det finnes mange typer coax, og ikke alle kan formidle digitale signaler.

Det er akkurat det samme som at man kan sende digitale signaler over en gammel kobberlinje. Det gjøres ikke om til analogt, det bare moduleres annerledes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Modulation

Skal man være veldig veldig teknisk, kan man si at du har rett siden det sendes på en "analog måte" men det er noe HELT annet enn analoge vs digitale TV-signaler: Sender du data via coax eller fiber, får du de samme ett-tallene og nullene ut i andre enden, mens en gammeldags analog kabel-TV sending ikke inneholder ett-tall og nuller i det hele tatt :-)

Når for eksempel Canal Digital sender både digitale og analoge TV-signaler parallelt nå om dagen, sender de ett-tall og nuller parallelt med gammeldagse radiobølger, og begge deler går i samme coax.

For at en coax skal kunne formidle digitale signaler må den være skjermet, det er oppgitt 75 ohm mellom indre til ytre lag (ikke ende til ende).

Litt forskjellig lesestoff her:

http://compreviews.about.com/cs/soundcards/a/CompAudioPt3.htm
http://www.bluejeanscable.com/store/digital-audio/index.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Coaxial_cable
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_cable
http://ezinearticles.com/?Transmit-Clean-Digital-Audio-with-Digital-Coaxial-Cables&id=36131

Totoros bilde

Totoro

Kjører du Kia herr artikkelforfatter? Flott snikreklame, hehe!

admins bilde

admin

Nei, kjører Toyota :) Måtte ha noen bilder med detaljer, en reklamesnutt var det letteste å velge.

prizma

Kan man med dette produktet se på TV på iMac'n, ta opp og stå i mens fruen sitter og ser på TV?

Vi har CanalDigital kabeltv - analogt, right? - hvis jeg kjøper en splitter og kjører det ene utaket til dette produktet skal det være mulig?

Takk for en flott test, som var detaljert og fin!

Hva ble konklusjonen ifhl. til El Gatos produkter?

mvh.

Nolduss bilde

Noldus

Ja, det vil fungere. Det eneste er at du muligens trenger software for å ta opp det du ser på. Vet ikke om det følger med dette produktet.

troys bilde

troy

Det står i testen at man bare plugger i antennen, tenker dere da på en slik "bordantenne" som mange har til tv'n hjemme? Blir jo litt stort å dra med seg når man skal ut på tur med MB'n sin å dra med en stor antenne, eller misforsto jg dette litt?
Hva slags antenne er det som trengs forå kunne se tv på mac'n når man feks siter på bussen eller slikt?

devo

Først må jeg si at dette var en svært god test, må vise denne til pappa som heller vil ha en hd-opptaker enn en mac mini i stua. Spørsmålet har vært hvor godt dette virker og dette er jo, på tross av manglende epg, svært aktuelt fremfor hd-opptaker.

Og så off topic:
Noldus, hele NRKs distribusjonssytem er basert på 270 MBit/s SDI over coax. De klarer tydeligvis, helt uten problemer, og overføre digitale signaler (SDI) over koakskabler

Og ikke nok med det, men såkalte Triax-kameraer får til dette via samme koaks-kabel:

- Strøm til kameraet
- 1 videostrøm ut
- 2 videostrømmer inn
- Flere lyd ut og inn-kanaler
- Egen intercom mellom kameramann og produksjonen
- Kontrollsignaler til kameraet som blant annet styrer hvitbalanse osv
- og sikkert flere ting som ikke jeg har oppdaget enda

Alt dette er såklart digitalt (bortsett fra strømmen :P)

Stida

Hvor mye koster dette produktet og hvor kan jeg få tak i dette ?

Dan Aksel

Ja, du virker ganske noldus. Muhahaha

Evvrom

Det analoge nettes slukkes vel om ikke så fryktelig lenge..?
Da vil vel kanskje ikke denne virke lengre?

Nolduss bilde

Noldus

Get har konsesjon til 2010 for å drive analog TV. Mest sannsynelig vil ingen total omlegging skje før muligens 2012-2015 (synsing fra min side)..

superjon

Jeg bestilte denne på eBay i går :)
Har analog get, og CRT tv. Blir nok helt topp :)
----------------------------
MacBook Pro med 2gig ram :)

diftong

FIn dings, og grei i bruk Men dessverre, jeg opplever til stadighet at softwaren klikker når jeg bruker denne, og det virker å skje spesielt ved kanalskifte. At softwaren klikker 5-10 ganger på fire timer, holder ikke mål, det blir dermed totalt upålitelig. Forsåvidt akkurat samme problem jeg hadde med en tuner fra pinnacle da jeg var pc-bruker.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai