Linus: Mac OS Xs filsystem er elendig!

Linus Torvalds, finnen som er en av hovedmennene bak Linux, liker å uttale seg til media og under en konferanse i Australia hevdet han nylig at Apples filsystem HFS+ som benyttes i Mac OS X er helt elendig. I en sammenligning med Windows Vista, mente Linus at Mac OS Xs filsystem var vesentlig dårligere enn Microsoft sitt.

Linus om Mac OS X

Linus har alltid vært en kritiker av Windows og Microsoft, men har nylig også kritisert Apple ved flere anledninger. Han mener at Apple og Microsoft lanserer oppdateringer av sine operativsystemer som et ledd av en større strategi for å binde kundene til sine produkter.

"Jeg mener ikke de er like dårlige - Leopard er et vesentlig bedre system enn Windows Vista, men OS X er dårligere å utvikle til på flere områder. Deres filsystem er helt elendig - noe som er direkte skummelt" uttalte Linus Torvalds til Sidney Morning Herald

Om Apple er enig i Linus sin kritikk vites ikke, men Apple har i lengre tid arbeidet med å inkludere støtte for filsystemet ZFS i Mac OS X. I Leopard var det lenge ryktet at Apple ville inkludere full støtte for ZFS, men dette ble senere avkreftet av Apple. Allikevel finnes det eksperimentel støtte for ZFS i Leopard i dag og det er forventet at Apple vil støtte dette filsystemet 100% i fremtidige versjoner av Mac OS X.

Cebbco

Og dette her kommer fra en mann bak et free ware OS?
Han burde vertfall støtte med fakta. Det han sier er det samme som å si at Is smaker bedre enn Kake eller at Pizza er bedre en Pasta.

OSene blir brukt på forskjellige måter av forskjellige personer med forskjellige behov.

groovie

@Cebbco

Det han mener er vel heller at filsystemet er dårlig i den form at du lett kan miste data eller få korupte filer. Eller noe i rettningen som unødvendig lang søketid på disk osv. Med teknologi og utvikling osv så har vel ikke filsystemene forandret seg i takt med resten av dataverden.

Det er uansett ikke så veldig subjektivt vil jeg tro. Dette går ikke akkurat på opperativsystemet, men noe som opperativsystemet bruker.

trondrms bilde

trondrm

Det er en viss forskjell på "freeware OS" og OpenSource...

Som lang tids bruker av både Mac OS og Linux har jeg ingen problemer med å akseptere at ext3 er et mer stabilt og sikkert filsystem enn HFS+.

--
I see fragged people

G-Macs bilde

G-Mac

ZFS erier :D

ZFS is a 128-bit file system, so it can store 18 billion billion (18.4 × 1018) times more data than current 64-bit systems. The limitations of ZFS are designed to be so large that they will not be encountered in practice for some time.

Det som er interessant er at Apple har lansert støtte for ZFS
The installer for the "ZFS Read/Write Developer Preview 1.1 for Leopard" is currently only working on version 10.5.0, and has not been updated for the current version 10.5.1.[31] As of January 2008, Apple provides read-write binaries and source, but they must be installed by hand.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zfs

åttitre

Jeg er meget grønn på området, men er Apple langt fra og bli ferdig når det gjelder ZFS?

aslak

det er en lenke på ordet ZFS i artikkelen, hva med å trykke på den? :)

smacmac

"Og dette her kommer fra en mann bak et free ware OS?"

Skulle det være en krenkelse?

Det at han ikke backer opp påstanden med harde fakta kommer nok av at han snakker med en ganske vanlig avis, og det er grenser for hvor bra den vil formidle hans forklaring av de tekniske forskjellene på filsystemene.

normicks bilde

normick

Crap betyr ikke elendig. Men han sier at OSX er "Dritt"

baiazs bilde

baiaz

Jeg synes filsystemet er dårlig ja! Grunnen for mitt synspunkt er filbehandlingssytemet Finder.

Her forandres dato på filene. Og jeg finner ikke alltid de filene jeg er på jakt etter. Har jeg mange filer i en katalog så plutselig så har de fått dagens dato når jeg har åpnet dem. Jeg synes det er idiotisk.

Men kanskje dere som er så kritisk kan hjelpe meg til å forstå dette???

Også... det må være lov til å komme med kritikk til et system.. fordi om det heter Apple! Eller skal vi bare si HALLELUJA????

Slik som dette:
http://youtube.com/watch?v=xgZKjJt-TkU

kolbys bilde

kolby

Filsystemet og filbehandlingssystemet trenger ikke nødvendigvis henge sammen kvalitetsmessig.

Baiaz: Om du går inn i Visningsvalg i Finder (Eple-J) så kan du velge å vise Dato endret og Dato opprettet. Det ville vært mer idiotisk å ikke vise når en fil har blitt endret.

???? HALLELUJA!!!!!1

baiazs bilde

baiaz

Der ser du....

Kanskje ikke det er så dårlig??? kanskje det er som meg... som ikke kan det skikkelig!!!!!

Jeg har spurt om dette før jeg... men ingen svar.. takk skal du ha! Kolby!

sturla

Morro med sånne brannfalker :-)

Jeg figurerer på Linux1, men kikker fra tid til annen innom mac1. De er da "søster-forum". Mange Mac'ere virker nesten å bli personlig fornærmet hvis man skulle finne på å si noe stygt om OS X eller annet Apple driver med. Sånn som Cebbco, litt lengre oppe som kalte Linus; mannen bak free-ware OS'et Linux. Man vet vel ikke om man skal gråte eller le... Trodde egentlig Linux og Mac, iallefall her inne på i1 sidene sto litt samlet.

Linus er ingen pingle på området, og man skal vel lytte litt når han snakker. I tillegg er det vel også en grunn til at Apple jobber med å skifte ut sitt filsystem. For vanlige brukere har det sikkert veldig lite å si. Og OS X blir liksom ikke noe dårligere OS av denne grunnen, spør du meg.

Når det gjelder Linux har vi veldig mange gode filsystemer å velge mellom. Men vi mangler ZFS, som mange går å sikler på, og som blir ansett som en liten revolusjon av mange. Jeg vet ikke hva som skjer på dette området, Men enn så lenge er Linux sin lisensiering ikke kompatibel med ZFS sin. Sånn sett kan man jo som bruker av Linux være litt svartsjuk på OS X brukere som sikkert vil få dette innen ikke altfor lang tid?

kolbys bilde

kolby

Vi står meget samlet, du må ikke trekke en slik konklusjon basert på et par folk. =)

Det er tydelig at ikke alle vet helt hva som ligger i bunn av både OS X og Linux, og slik vil det alltid være. Linux- og Macfolk har som regel et godt forhold; felles fiender og mye på deling hjelper.

Vi kan uansett alle være enige om at det hadde vært fint med et oppdatert filsystem som vi alle kan dele på.

aNordal

no.wikipedia.org/wiki/Filsystem
La meg poengtere at filsystemet har like lite med brukerprogrammer
å gjøre som forskalingssnekkeren har å gjøre med interiørarkitekten.

Filsystemet er operativsystemets organisering av filer, det som fysisk er lagret på et lagringsmedium (med operativsystem så mener jeg kjernen). Andre programmer enn kjernen og spesielle filsystemverktøy har å holde seg til filene, som kjernen finner og tar vare på for dem.

Omega

Apple's filsystem HFS+ er ganske gammelt (skjønt det er NTFS også). Men jeg tror Linus har rett her. Apples filsystem er ikke bra. Spesielt ikke tatt i betraktning hvilket år vi er i.

Cebbco - Linux? 'freeware'? Absolutt ikke. Open Source er svært forskjellig fra 'freeware'. Jeg har mye å si om det, men holder meg til at Darwin var open source ganske lenge, og at Mac OS jo er bygget på FreeBSD svidt jeg vet.

Omega

Trodde han sa filsystemet var dritt, ikke at OSet var det. Stor forskjell. Sa han ikke at Mac OS er vesentlig bedre enn Vista?

svars bilde

svar

Omega: kjernen i osx 10.5.1 er darwin 9.1 kjernen.

Omega

Er ikke Darwin basert på freeBSD? Mente det...
Darwin er vel uansett ikke OpenSource lenger såvidt jeg vet.

admins bilde

admin

Darwin er fortsatt opensource
http://www.opensource.apple.com/darwinsource/

Les mer om opensource hos Apple her
http://developer.apple.com/opensource/index.html

Darwin, the core of Apple's Mac OS X, borrows heavily from FreeBSD, including its virtual file system, network stack and components of its userspace. Apple continues to integrate new code from and contribute changes back to FreeBSD.

PinkoPallino

Det er ikke mange som har en troverdighet på linje med Linus Torvalds i denne bransjen. Det blir derfor meningsløst å lese synsing fra enkelte i denne tråden.

Derimot bør man lese den originale teksten i Sidney Morning Herald - samt tenke over at "non-native" engelskspråklige har en tendens til å bruke litt sterkere ordbruk enn vanlig. Dette er også en avis på linje med Aftenposten, som skriver en overfladisk artikkel, ikke et fagtidskrift.

Kritikk fra Linus kan kun føre til at Apple endrer prioriteter vedrørende fremtidige forbedrelser av OSX; noe vi bør være glad for.

#@$

ggt667s bilde

ggt667

Som daglig bruker av Mac OS X ( arbeidsstasjoner ) og Linux( tjenere ) har jeg ingen problemer med å akseptere at ext3 er et mer stabilt filsystem enn HFS+.

Sikkerheten er omtrent lik.

Men poenget hans er vel at det skal være mulig å bruke OSet... og det er kjent sak at proprietære systemer på release nivå er langt mer ustabile enn open source på alfa nivå.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai