Mac til 2000 kroner?

OpenMac er en billig Mac
Prisen på Apples maskinvare har i alle år vært gjenstand for diskusjon. Noen mener Apple er dyrt og overpriset, mens andre mener at kvalitet koster og man får det man betaler for. Uansett hvilken siden man støtter, så vil vel egentlig alle ha billigere maskinvare? Et nytt selskap med navn Psystar selger nå en "Mac" til kun 2000 kroner. Er det for godt til å være sant?

Psystar, et til nå helt ukjent selskap, har nettopp lansert et produkt de kaller for OpenMac. Dette er rett og slett en helt vanlig stasjonær PC som inneholder komponenter som fungerer med Mac OS X 10.5 Leopard. Spesifikasjonene er med prisen i tankene svært hyggelige:

  • 2.2GHz Intel Core 2 Duo
  • 2GB DDR2 667 RAM
  • Intel GMA 950
  • 20x DVD+/-R Drive
  • 4 USB Porter
  • 250GB 7200RPM Harddisk

Maskinen kan leveres ferdig installert med Mac OS X Leopard i følge Psystar og dette skal tydeligvis gjøres mulig via EFI-emulering samt programvare som kommer fra osx86project, et prosjekt dedikert til å gjøre det mulig å kjøre Mac OS X på "vanlige PCer".

Det Psystar gjør er rett å slett å selge en PC som er spesialtilpasset til å kunne kjøre Mac OS X Leopard. Psystar unnlater å fortelle sine potensielle kunder om driverproblematikk, manglende mulighet til å oppdatere Mac OS X og andre problemer som kan oppstå ved å kjøre Mac OS X Leopard på annet enn en Mac.

Hvor lenge Psystar greier å slippe unna Apples advokater vites ikke, men det er heller tvilsomt at Psystar forblir på markedet lenge. Psystar holder til i Florida i USA og lovene omkring brudd på EULAer er vesentlig strengere enn i EU-land. Det er et brudd på Mac OS X sin EULA å installere OSet på annen maskinvare en Apples egen. Om dette er noe Apple ønsker å etterprøve vites ikke.

Kilde: MacRumors

stormx

Dette høres jo ytterst tvilsomt ut.. For det første har jeg ikke god erfaring med osx86, og for det andre ser den jo rimelig kjip ut. Syns den lukter knirkende plastikk lang vei :p

Hadde vært kult hvis Apple lanserte en Apple TV med std OSX install, og brukte andre maskiners optiske drev alá MB Air heller :)

Håper virkelig ikke det er en ny trend at PC'er skal bruke OSX og at man må belage seg på den tungvinte driverinstallasjonen og kompatibilitetsproblemene man har på PC platformen..

thoros bilde

thoro

Hvorfor så negativ? Hadde vært morsomt om dette produktet fungerte like bra som en ekte mac. Da har man i allefall bevist at Apple overpriser ganske hardt...men det er vel egentlig ingen nyhet. Dette blir spennende.

alexo89s bilde

alexo89

Dette får apple til å tjene mindre.... Apple tjener lite på sitt OS, men my på maskinene... Så apple er avhengig av at folk kjøper apples maskiner for å holde butikken i gang

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Hva er problemet med OSX86-prosjektet?
Jeg har selv en Hackintosh som fungerer helt fint.

ball

lukter søksmål lang vei av dette prosjektet..
da tenker jeg på at Psystar tilbyr å levere maskinene med Leopard preinstallert.

Magnus Wild

Jeg har prøvd å ha en Hackintosh vedsiden av min iMac, problemet med os x86 er oppdateringer. Du kan ikke bruke de som kommer fra apple, men derimot spesial patcha fra os x86 project. Ergo ikke særlig brukervennlig.

Dette blir da bare en løsning for nerder, som like godt bygger sin egen pc uansett. Ser derfor ikke på dette som noe STOR nyhet.

termservs bilde

termserv

Får se hvor lenge de kan holde på da!

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

tallbokstaver.-_

Det morsomme er vel at de har bygget en PC som ligner den Macen "alle" har etterlyst i en evighet uten det minste gehør hos Apple. En Mac uten skjerm med valgfritt videokort, 7200 3,5" hd og mulighet for diverse DIY oppgraderinger over tid.

Ser du på Mac Pro og Mac mini ved siden av hverandre på Apple store så er det lov å lure på når Apple skal våkne fra monopolet og tilby bedre varer. En kjempe og en dverg er alt de fronter på det overprisede sirkuset sitt. Mac mini og iMac begynner å bli modne for Teknisk Museum.

OpenMac er oppskriften på en bestselger!

DrBraun

> Da har man i allefall bevist at Apple overpriser ganske hardt...

Hvis man bare snur litt på det, og ser på hvor bra vi har det med våre maskiner kontra alle i de tusen hjem som plages daglig med sine PCer, så er ikke Macen ekstremt overpriset.
Du må huske på at vi får et uslåelig design, et uovertruffent operativsystem og en brukeropplevelse av en annen verden!
Jeg betaler mye heller 25.000 for en maskin som gir meg det jeg trenger i 3-5 år, enn å betale 10.000 for en maskin som er avleggs så snart neste versjon av Windows kommer...
Jeg har brukt Mac daglig siden 1989 - fra rundt 1995 til grafisk produksjon, og i løpet av disse åra har jeg ikke hatt mer enn 5-6 forskjellige maskiner.

pushits bilde

pushit

Affirmative: "OpenMac er oppskriften på en bestselger!"

kajac2

Blir artig å se. Maskinen ser jo veldig bra ut designmessig, og hvis den kjører på samme komponenter som en mac gjør, vil jo maskinen være omtrent like stabil som en mac.

Men jeg tror den forsvinner snart uansett.

Grape

Hadde jo helt klart kjøpt denne istedet for en blodpriset annen Mac :)
Kommer den så kjøper jeg.
Apple tjener mer enn nok fra før på sine overprisede produkter :)

tallbokstaver.-_

Å, bare vent og se...

På WWDC i juni kommer Steve Jobs til å annonsere at vi kan laste ned HDTV filmer fra Disney og Hallmark direkte i Finder og at den nye mirakelmaskinen fra Apple, Mac TV Pro, kan monteres flatt på veggen med 2 skruer (krever Apple skrutrekker).

Da tenker jeg de med en vanlig og billig datamaskin som OpenMac angrer.

macsociology

Det som er et mulig brudd på EULA til Apple er at selskapet kan installere Leopard til en pris på 155$. Dette vil være ulovlig i USA.

Og til de som nevner at de ville kjøpe en slik maskin: Det er greit at Apple har store inntekter, men inntektene til Apple kommer hovedsakelig fra salget av maskinvare. Apple prøvde en gang tidligere å lisensiere ut Mac OS til andre produsenter, og dette medførte til at selskapet tapte enorme beløp. Dette var en av årsakene for at Apple holdt på å gå konkurs på midten av 90-tallet. Apple tjener penger på maskinvare. Mac OS X er et produkt som følger med Mac'en.

tallbokstaver.-_

Mangler noen deler, men likevel:

OpenMac for $49.99

Ironisk at dette stuntet skapte mer "Apple" buzz rundt omkring på Internett enn iPhone SDK. Endelig nytt hardware som virkelig får folk i tale ;-)

svars bilde

svar

tja, at det er ulovelig, uetisk og bryter med diverse andre lover?

kajac2

det er helt lovlig hvis ikke openmac blir levert med osx preinstalled.

svars bilde

svar

ja like lovelig som det osx86 prosjektet egentlig er (not)

tallbokstaver.-_

Ja, noen er veldig opptatt av å skilte med laud i juss uten å ha bestått studiet. Hvis man ikke kan le godt av hvordan en liten ASUS case fra FL til $49,99 kan trumfe den selvhøytidelige PR-maskinen til stor, overmoden frukt fra CA, er det bare å kondolere.

ZuperMac

Jeg bruker selv en Acer Aspire bærbar med Leopard OSX 10.5.2! ;-)

Og det funker som en kule! Jo, tok litt tid å fixe drivere men nå fungerer alt.

Om denne maskinen er spesielt tilpasset OSX, så ser jeg ingen grunn til at det ikke skal fungere akkurat like bra som en vanlig Mac.
Hadde egentlig tenkt å bestille en nå, siden den er så billig, men da så jeg at Psystar nettsidene er borte... hehehe...

Apple advokatene brukte ikke mye tid i dette tilfellet.

tallbokstaver.-_

Siden er fortsatt oppegående men nå med en helt NY modell: OpenComputer

The highly extensible Open Computer is a configuration of PC hardware capable of running unmodified OS X Leopard kernels. If you purchase Leopard with your Open Computer we will not only include the actual Leopard retail package with genuine installation disc, but we also include a Psystar restore disc for your Open Computer and we will preinstall Leopard for free so you can begin to use your computer right out of the box.

Cebbco

Men jeg vil fortsatt holde meg til Apple productene. Dette vil kankje også få "PC" brukere til å begynne med Mac og Apple producter ; P

Arild Holtet

Vel kansje ikke så galt. Mac er GRISEDYRT helt klart. Må og med forsiktighet si at en Mac er ikke verdens best sammenskrudde kvalitetsmaskin. Det er kun en Mac datamaskin jeg ikke har hatt ut og inn til reperasjon, og det var min første iMac G3. Apple kjøper sine komponenter fra andre, og det gjør den ikke suveren på markedet. Mine maskiner har gått ut og inn til reperasjoner. Så hvorfor ikke en rimeligere maskin. Den er garantert ikke dårligere, selv om designet ikke er like pent.

A.H.

tallbokstaver.-_

Mac Pro til 5000 kroner?

For litt over prisen på en Mac Mini i Norge tilbyr de nå specs som begynner å ligne på Mac Pro i den nye Open Pro modellen:

Open Pro

På tide at Apple biter i det sure eplet og lager modeller vi vil ha og ikke bare tilbyr varm luft i design med anoreksia?

Lord Kimms bilde

Lord Kimm

Vi vil ha modeller som tilbyr varm luft i design med anoreksia...=P

Syns egentlig ikke noe om disse Psystartingene, men konkurranse er sikkert sunt. Ville helst sett Apple lage en stasjonær i medium size...

jaskat

Man trenger vell ikke emulere EFI.. det er vel bare og flashe den og der etter sette in custum ROM slik at den kan lese boot loader på OSX plate..

det blir spennendes og følge med denne saken.. Kjøper mer en gjerne vis den funker som en klokke.. (er fan av den gammle OS og synes at OSX er bedere en vista)

Psystar har ikke bra argument akkurat når det gjelder denne saken..
Dem sier at OSX er monopolisert til sine maskiner..

Det som er greia kordan apple kan da dem er at apple er "hardware" produsent og dem kan lage program vare som er "låst" til den "hardwaren".. Man kan se eksempler i de forsellige PC produsentan som legger sine egne programvare som er standar på "Recover" plata som er med PC..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai