Psystar vil utfordre Apple

Psystar, selskapet som ønsker å selge Mac til 2000 kroner, har i et intervju hos InformationWeek uttalt at de vil utfordre lovligheten til Apples EULA som sier at Mac OS X ikke kan installeres på annet enn Apple-sertifisert maskinvare.

De fleste som leste nyheten omkring Psystar og deres OpenMac tok dette med en klype salt og regnet med at Apples advokater ville kaste seg over selskapet. Psystar har derimot gått til direkte angrep på Apple og sier de vil sloss for rettighetene til å selge datamaskiner som er kompatible med Apples Mac OS X.

Apple har mer enn 80% fortjeneste på hver solgte Mac. Apple kan ikke hindre oss i å selge Mac OS X og installere det på våre maskiner, det ville være det samme som om Microsoft sa at kun Dell fikk kjøre Windows!

uttalte en Psystar-ansatt til InformationWeek.

Om Psystar vil vinne fram, vil det trolig utløse et skred av lignende produsenter som vil selge "Mac". Psystar endret i går kveld navnet på sin maskin fra OpenMac til OpenComputer for å unngå å benytte Apple sitt trademark "Mac". Samtidig lanserte de også OpenPro, en maskin som skal utfordre Apples Mac Pro og ikke koste mer enn 5000 kroner.

Ikke helte overraskende så viser det seg også at Psystar kun selger helt standardiserte og svært billige kabinetter som døpes om til "OpenMac" - eller "OpenComputer" som de nå heter. Nettbutikken Newegg.com selger eksakt samme kabinett som Psystar for den nette sum av $49. Man trenger i tillegg selvsagt også selve innmaten i datamaskinen.

ArneArts

Jeg lukter cease and desist.

DDj

Jeg håper de får det til jeg! :)

kajac2

håper de klarer det. hvis dette blir en suksess, blir apple tvunget til å senke prisene på maskinene sine, som resulterer i billigere macer :)

FiliusVitaes bilde

FiliusVitae

"blir apple tvunget til å senke prisene på maskinene sine, som resulterer i billigere macer"

Intenst ntelligent formulert.

Wackhys bilde

Wackhy

Og når Fredrikson Fashion kommer med sin nye kleskolleksjon blir Adidas tvunget til å senke prisene på sine klær...

kaizerss bilde

kaizers

..ikke nok med at maskinene blir billigere, så får de kanskje flere markedsandeler. Det er vel en årsak til at Microsoft har kanskje over 90% av markedsandelene. (ref. til http://mac1.no/node/4419) Uansett, skal bli tøft å ta igjen dette - jeg sier lykke til jeg ;-)

andemann

Lukter prstunt lang vei av det. Psystar gjør det utelukkende for å trekke oppmerksomhet rundt sine øvrige produkter.

Andreas

svars bilde

svar

JA for den openPro maskine kan samenlignes med en macpro, mmm, særlig.

Fiskepudding

MacPro "klone" det er ikke mulig å konfigurere med 2 prosessorer engang, skal de selge den som det må den iallefall ha 2 prosessorer.
Skal du bygge en maskin med samme prosessorer som på MacPro passerer du raskt prisen på orginalen.

Ser også at med OSX og legg til pris for iLife (+wifi og bluetooth) er heller ikke en Mini særlig dyr i forhold til billigmaskinen.

tallbokstaver.-_

Litt av poenget med stuntet er vel å vise at Mac-brukere egentlig har blitt sauer som må sitte og vente til spradebassen Steve Jobs kommer ned fra skyene for å kunngjøre sin unike visjon.

Greit at en maskin til 5000 ikke kan sammenlignes med en til 20 000. Det skulle bare mangle. (Psystar er ikke annet enn en utfordrende gimmick; det burde være åpenbart.) Spørsmålet bør være hvor maskinen(e) til 10 000, som kanskje best hadde passet de fleste, blir av? Utvalget, folkens, utvalget.

Det vet bare His Steveness. Og han må først finne opp en finurlig shape eller et nytt snappy navn som kan passe for komponenter allerede på markedet.

Forum som det på Macrumors har dessverre blitt som et trist gamlehjem for Macere. Folk venter og venter og venter i månedsvis på at utgåtte modeller kan bli fornyet med en liten ansiktsløftning. I am looking at you iMac og Mac mini.

Det Apple bør tenke på er at OS X og Mac hardware ikke er den eneste investeringen. Når du legger 20 000 i en Adobe CS 3 pakke vil du alltid ha rimelig oppdatert hardware som kan gi deg valuta for disse pengene. Apple ber deg bruke slegge eller slå i spiker med håndbaken når valget faller på Pro eller mini.

Det hadde vært bedre om konkurranse hadde definert og oppdatert utvalget. Da kunne brukere peke ut retningen gjennom sine innkjøp. Apple Store i dag minner mest om supermarkeder fra Sovjettiden, hvis den glossy innpakningen ignoreres; få varer på store hyller.

apple boy

kan jo hende at apple vil få mindre inntekter så de ikke kan "forske" mer på tingene de lager og kansje ikke utvikle seg så...
men på en annen måte blir det sikkert mange flere som kommer til å ha mac, men en av grunnene til at mac virker så bra er jo at de lager dataen og os sammen.

pushits bilde

pushit

Litt sunn konkurranse har aldri skadet noen.

jpsalvesen

Når iMac 20" kommer med innebygget møkkaskjerm (6bits-kanaler er ikke nok!) og iMac 24" koster det hvite ut av øya, så er det på tide at det kommer endringer.

MacBook'en er en skikkelig suksess. Den er også den minste mac'ete enheten: Du kan selv bytte både harddisk og internminne. Den er ikke laget i overbevisende byggekvalitet heller.

Apple trenger en slik enhet som psystar ønsker å selge. Litt rimeligere, og det er mulig å tilpasse den skikkelig i forhold til kravene. Mac Pro er latterlig dyr for oss hobbyfotografer og folk med videokamera etc, og det er MANGE av oss etterhvert. Jeg er faktisk fristet til å droppe Apple fordi jeg kan sette sammen en iMac24"-killer til ca 10000. Den koster altså omtrent 5000 for mye. 5000. Ikke 1000. Eller 2000. Men 5000.

Man får en uke i varme strøk for 5000. Eller et blitz-sett. Eller telt, sovepose, stormkjøkken OG en enkel fiskestang.

Grape

Konkurranse er godt, håper Apple taper på dette :)

chello

Bra Psystar !!! Dette har vi venta på...

byfixar

Håper virkelig at Apple vrir den EULA'en sin ett par runder rundt grøten. Helt latterlig. Er det ikke slik at Apple vil bort ifra å selge musikk med DRM? Slik at man kan bruke musikken mer åpent? Så selger dem operativsystemet sitt med den mest bedritne regelen av alle: "Dere får ikke bruke operativsystemet vårt på andre maskiner enn de vi lager".

iBook: 12", 1.2GHz, 512 MB ram, 60GB HD
» www.byfixar.no - www.egenhost.com

Cebbco

I verste fall vil Apple få dårligere kvalitet på Operativ Systemene i framtiden, eller kanskje øke prisen til operativ systemet. Noe kommer dette vertfall til å gå utover. Kankje kjøper Apple opp Psyster? Uansett synes jeg at man betaler for kvaliteten, og vis Psyster fortsetter med dette kommer det sikkert til å bli litt problemer med Hardware og slikt.

Men jeg er enig med de fleste her om at det er sunt med litt konkurranse, men jeg håper bare ikke dette går ut over produktene Apple gir oss og kvaliteten på Macene. Uansett vil jeg fortsette å bruke Apple produktene, de ser 10 ganger bedre ut og jeg stoler mer på Apple produkter. Det jeg har mange grunner til å gjøre.

quadra800s bilde

quadra800

Dette er både bra og dårlig. Det er bra med konkurranse, men, som vi ser fra Windows, jo flere maskiner som skal kunne kjøre et OS desto mer ustabilt blir det.
Personlig håper jeg Apple vinner.

runens bilde

runen

Enig med flere her, bra med konkurranse, men, håper Apple vinner..

ReEIsSs bilde

ReEIsS

Sier meg enig med Runen.

fjosnissen

apple har på grunn av denne regelen/loven gjort det mulig å lage et nærmest perfekt data produkt som i dag dekker 90% av den gj.snittlige databruker.

Haplo

Er det noe spesielt med kabinettet til Mac Pro?

Arild Holtet

Dette kan bli en sunn konkuranse. Mac OS X kun på Apple sine maskiner, lukter av styring fra en diktator. Kan ikke forstå at dette kan være ulovelig. Vi lever i en demokratisk verden (muligens) så la brukerene få mer en ett valg.

A,H.

minkulfs bilde

minkulf

Brukerene HAR mange operativsystemer å velge mellom med Windows, utallige varianter av Linux, FreeBSD osv. Det er ingen menneskerett å kjøre Mac OS på hvilken som helst datamaskin.

Dice8470s bilde

Dice8470

"Fjosnissen" har rett. Har selv bygget Pro PC maskiner til kresne brukere, og drevet service på andre maskiner. Det er skremmende mye dårlige komponenter i "Rema PC´er"
Denne "Mac´n" kommer IKKE til å bli en hit. Til den prisen MÅ det være en møkka maskin. Den mangler jo en hel del før den er komplett også. Skal tro Psystar får å gjøre på support biten...he..he...Men det er lov (tror jeg) å prøve seg.
Mac´n min fungerer 99% perfekt. Det gjør også den selvbygde "monster" PC´n min. Samme f... om det er Mac eller PC. Kvalitet koster men tåler "juling"
Diceman...

KjH

Jeg synes det er vanskeligere å sammenligne med windows+PC enn som så. Apple har lagt både OS og hardware, og for noen å bare sette sammen en maskin som kjører deres OS blir å kopiere, og utnytte noe de ikke har bidratt på selv.

Windows selges vel dyrere en OSx? Det er jo en helt annen forretningsmodell Microsoft jobber under.

Hvis Apple begynner å ta 10 000 for en kopi av OSx, da sliter Psystar, og så kan de bare bake nye release (10.6 etc) gratis inn til sine egne Apple kunder osv. (mot dyere maskiner selvfølgelig)

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Greia er jo at Apple mangler akkurat dette -- en billig maskin med litt utvidelsesmuligheter.

Jeg trengte akkurat det. Jeg trengte ikke en Mac Pro med 2x Quad Core, men en Mac Mini ble for liten og hadde for få utvidelsesmuligheter.
Det hele endte med at jeg kjøpte et godt og kompitabelt hovedkort som støtter Core 2 Duo dersom behovet kommer.
Akkurat nå har den en Celeron 430 Single Core på 1.8Ghz og 2GB ram.
Den er ikke noe fartsmonster, men den duger til litt enkel surfing, lagring av musikk og bilder og slike småting.

Den kjører Leopard helt fint, og den innebygde grafikkortet (Intel GMA950) fungerer til sitt bruk.
Det blir som en svak MacBook med mer harddiskplass.

I etterkant er det lett å installere nytt grafikkort, installere en bedre prosessor (Vi har faktisk kjøpt to til av dette hovedkortet sammen med Intel C2D E6550 til $150 stykket) og sette inn flere harddisker.

Og prisen? Genial.
$100 for hovedkort og prosessor-combo på Fry's.
$50 for 2GB RAM
599,- for kabinett med PSU
Så koster det litt for harddisker, men det, sammen med et FireWire-kort og en DVD-rom, hadde jeg fra før, så det tar jeg ikke med i stykket.
Jeg betalte da 1350,-, men med harddisk på 320GB og en DVD-rom ender du på litt over 2.000 for en flott "Mac".

Hvis ikke det er billig så vet ikke jeg.

Det jeg ønsker meg fra Apple er en maskin uten innebygd skjerm, som er billigere enn Mac Pro og med mulighet til å utvide med harddisker og skjermkort underveis.
En «prosumer»-maskin - en blanding av pro og consumer.

simens bilde

simen

Monopolselskapet Sony! Kan bare kjøre Playstation spill på Playstation! Og hvem selger Playstation? Jo! KUN SONY! DETTE ER ET MONOPOL. Ja, de konkurrerer jo ikke om det samme kundene som Xbox. Dette er en helt annen kundegruppe som mer eller er tvunget til å kjøpe PS for å dekke sine behov. Sånn er det med Apple og Mac også. De konkurrerer ikke med Windows på samme segment. APple låser deg til formater som: mp4, xml, png, pdf osv. som gjør at du aldri kan bytte til noe annet.

Sarkasme ja :P

tallbokstaver.-_

Gledelig å se at flere synes at Apple ikker selger maskiner de vil ha eller trenger. Det har ikke alltid vært tilfelle, men utvalget hos Apple nå er simpelthen for dårlig. Jeg har blitt rimelig lei alt dette fjaset om design av boksen og et selskap giret mer og mer for en stream av corporate underholdning -- jeg bruker daglig en datamaskin. Og når den brukes ser jeg på skjermen, ikke boksen, eller filmer via iTunes. Mulig dette er en stygg uvane for en Mac-bruker gjennom mange år.

Man kan diskuetere lover og regler og monopoler osv. men hvis produktene er attraktive og konkurransedyktige er det sjelden nødvendig med så mange advokater på payroll. Sikkert flere her som hadde kjøpt en "OpenMac" fra Apple på dagen og vært strålende fornøyd i flere år fremover. Blir det ikke litt for latterlig at His Steveness da tviholder på sitt svart-pologenser-geni og ikke klarer å levere hakka møkk engang?

Neste gang han gjør sin sedvanlige demo-or-die keynote er det OpenMac som har lagt lista.

simens bilde

simen

Liker du ikke utvalget til Apple så kjøp noe annet da. Ingen tvinger deg til å kjøpe Apple. Apple skylder ikke deg eller noen å lage noe som helst. Apple kan imorra gå over til å selge epler og kutte ut datamaskiner om de vil det.

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Hele greia er at folk ønsker en billig og fleksibel maskin med OS X.
Apple tilbyr ikke dette, og det virker ikke som de har noen planer om det med det første heller.

Jeg syns det bare er positivt at Psysoft kommer på markedet og tilbyr dette produktet som er kompatibelt med OS X.

tallbokstaver.-_

Simen,

Hvis du hadde tatt av deg brillene så hadde du fått med deg at, for eksempel, mange sitter på software-lisenser for flerfoldige tusenlapper. En investering i Mac over tid er derfor ikke bare et fornybart medlemskort i en klubb for de kule. Det er en investering. Apple, som alle andre, ønsker lojale kunder. I business avfeier du ikke eksisterende eller potensielle kunder med at hvis du ikke liker utvalget vårt så, ja, "eat shit" din dust. Du kan selvfølgelig gjøre det og satse på at din egen fortrefflighet alltid seirer, men denne arrogansen er ytterst sårbar. OpenMac peker på denne sårbarheten.

simens bilde

simen

Det er din mening om hva Apple bør gjøre. Personlig skulle jeg gjerne sett Apple kom med en stasjonær maskin som ikke var så "pro" som Mac Pro. Men hva så? De har ikke det. Da får man heller kjøpe en Dell om det er så viktig med et tårn i mellomklassen.

Og... Jo. Man kan si "eat shit". Vil nok ikke være en veldig smart forretningsmodell, men det kan man gjøre jo.

Virker ikke som dere ser forskjell på Windows/Linux og Mac OS X. Macintosh er en datamaskin, det er ikke Windows/Linux. Macintosh er en helhet, og skulle Apple begynt å lisensiere ut Mac OS X til andre leverandører ville Apple ha sitti med alle utgiftene på utvikling, samtidig som de solgte mye mindre maskiner. Hvorfor skulle de gidde det? Dessuten fører en modell som Windows/Linux kjører til dårligere produkter syns jeg. Jeg liker at alt bare funker i Macene. Og om du får Mac kloner tror jeg dette vil skade deres varemerke. Da Apple ikke kan garantere for en dritt på disse maskinene.

svars bilde

svar

http://www.itavisen.no/sak/520756/Mac-klone_bare_bl%C3%B8ff%3F/

ReEIsSs bilde

ReEIsS

Svar,

Håper det stemmer, så blir vi kvitt denne kakeboksen med smuler i...

jaskat

ehh.. Vell Microsoft KAN si at bare for lov og innstalere Windows på DELL.. Microsoft kan jo nekte og fornye avtalen til andre produsentan..

den var tynn..

blir spennendes og følge med denne saken for at dem trenger jo ikke reklamere at den kan kjøre OSX selv om den kan:) (det er her rumor sidan kommer til nytte)

og sette til nett siden Custum EFI Boot loader ka folk kan hente og oppdatere firmvaren til den EFI chip settet slik at man kan lese OSX boot loader.. (på egen ansvar selfølgelig)..

arokh

"Hele greia er at folk ønsker en billig og fleksibel maskin med OS X.
Apple tilbyr ikke dette, og det virker ikke som de har noen planer om det med det første heller."

Mac mini koster 5000 kroner og oppover, det synes jeg er ganske billig ihvertfall.

http://prisguide.hardware.no/product.php?productId=83789

Vil man ha noe litt kraftigere så starter iMac fra 10000. Høres kanskje litt stivt ut, men husk å ta med i betraktning alt du får av integrert og ekstra utstyr (tastatur, mus, dvdbrenner, webcam, bluetooth, infrarødt, høyttalere) og software. Man blir fornøyd bare av å pakke opp en ny Mac :)

sungame

Hmm. Den artikkelen til IT-avisen så jo ikke akkurat lovende ut for Psystar sin del. Personlig synes jeg det hadde vært fint om noen kunne utfordre Apple litt. Jeg trur på ingen måte Psystar (eller noen annen PC-produsent for den saks skyld) ville klart å bygge noen veldig god Mac til den prisen, men åpenhet og konkurranse er fine ting, i hvert fall i IT-bransjen.

- livet er en lang rappell

Eriksson

Da var Psystar faktisk allerede avslørt som en hoax =)
Fikk gjort mye ut av seg på et par dager da!

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Når ble Mac Mini og iMac fleksible?
Det er maskiner hvor du IKKE har mulighet til å putte inn nye harddisker, sette inn nytt skjermkort, styre og ordne selv. Du får en minimal pakke, og du kan ikke bytte ut større deler selv.

Det er ikke fleksible maskiner. Folk vil ha en stasjonær prosumer-maskin, men det har ikke Apple.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai