Storm rundt Allofmp3.com

Vi har tidligere testet den påståtte lovlige musikktjeneste Allofmp3.com her på Mac1. Nå øker fokuseringen på denne tjenesten og Allofmp3 hevder fortsatt å drive i tråd med russisk lov, noe den amerikanske musikkindustrien tilbakeviser. Men publikum fryder seg og kjøper gigabyte på gigabyte med lovlig (?) musikk.

27. april «oppdaget» den australske journalisten Charles Wright musikk on demand-tjenesten Allofmp3.com. I snart en måned har diskusjonen om hvorvidt tjenesten er lovlig eller ikke rast på nettet. Tjenesten har imidlertid vært i drift i flere år uten å få problemer med de russiske myndighetene. Og Allofmp3.com er ikke alene på markedet. Over ti andre sider driver på samme «lisens», og flere av disse kan friste med enda lavere priser enn Allofmp3.com.

Musikkindustrien urolig
Ifølge Allofmp3.com drives siden etter lisens «LS-3M-02-36» fra «Russian Multimedia and Internet Society», også kjent som ROMS. Firmaet betaler avgift etter den russiske føderasjonens lover om opphavsrett - og mye tyder på at tjenesten i alle fall er lovlig å bruke for russere. Men Allofmp3.com skriver at utlendinger kun har anledning til å handle hos dem dersom nedlasting av mp3-er ikke bryter med lovgivningen i landet brukeren befinner seg.

Men musikkindustrien lar seg ikke overbevise. Michael Speck, sjef i Music Industry Piracy Investigations (MIPI), hevder at Allofmp3.com driver ulovlig. «ROMS har aldri hatt anledning til å gi slike lisenser. Dette er et klart brudd på reglene til IFPI (International Federation of the Phonographic Industry). Tidligere hadde ROMS lisens fra to russiske interesseorganisasjoner for musikere, men disse er utløpt og ikke relevante mer,» hevder Speck. «Det er ingen ting i gjeldende avtaler, eller i russisk lov for den saks skyld, som tilsier at Allofmp3.com driver lovlig.»

Michael Speck mener Allofmp3.com ikke er annet enn en warez-tjeneste som man må betale for. «Slike sider hevder ofte at de driver lovlig - og slik kan de leve godt på andres harde arbeid.»

Også i Norge er musikkindustrien imot Allofmp3.com. Brukeren Hidden på Hardware.no-forumet sendte en mail til TONO og spurte hva de mener om tilbudet. Svaret lød: «Dette [Allofmp3.com] er nok en ganske luguber tjeneste, som fraskriver seg ethvert ansvar for hva brukere foretar seg utenfor Russland. Det er jo også ganske åpenbart at låtskriverne ikke mottar den godtgjørelse de skal ha for kopiering av deres sanger.» Dette skriver Herman Foss i TONO.

Bedre å betale litt enn ingenting?
Men «problemet» er at Allofmp3.com faktisk betaler avgift for videreformidling av musikk. Likevel er det ikke snakk om avgift tilsvarende det iTMS eller noen av de andre aktørene i on demand-bransjen må ut med. Mens iTMS betaler i forhold til fullpris CD-er, så betaler Allofmp3.com en slags nettradiolisens (fast avgift per låt/album uavhengig av salg). I Russland har man ikke hatt noen rettssak tilsvarende det man hadde med Napster i USA. Dessuten har man store problemer med salg av piratkopier over disk, og man er ikke opptatt av å forfølge nettpirater. Derfor vil neppe Allofmp3.com forsvinne med det første.

Ryktene omkring Allofmp3.com svirrer på nettet. Ifølge en bruker på siden infoAnarchy, ble RIAA-sjef Cary Sherman for et par måneder siden spurt av en journalist: «Hva synes du til den lovlige russiske siden Allofmp3.com?» Hvorpå Sherman svarte: «I USA har vi en side som heter mp3.com, men jeg visste ikke at det også finnes en russisk utgave av den.» Sitatet er ubekreftet, men kan være sant. Andre vil ha det til at RIAA tidligere har prøvd å stoppe Allofmp3.com, men at saken ble avvist av russerne.

I øyeblikket er det ingen som med sikkerhet kan si at Allofmp3.com og de andre tilsvarende sidene driver lovlig. Men at de er blitt utrolig populære er det lite tvil om. Godt utvalg, fantastisk kvalitet, ingen DRM, mange forskjellige formater, latterlig lav pris, en sikker betalingsløsning (PayPal), samt at den er tilgjengelig for alle - gjør Allofmp3.com til en publikumsfavoritt.

I god tro?
I Norge er det fremdeles ikke ulovlig å laste ned piratkopiert musikk til eget bruk (jfr. Jon Bings nettmøte på NRK.no). I et slikt perspektiv er også Allofmp3.com «lovlig». Likevel er det vanskelig å anbefale noen å handle her. Så lenge det ikke er 100 % sikkert at tjenesten er lovlig, så kan man like godt laste ned via P2P. Ingen - verken musikkfans eller industrien - er tjent med at en ukjent tredjepart tar nesten hele fortjenesten (hvor liten den enn måtte være).

Markedet for nettmusikk er hardt i utgangspunktet - og Allofmp3.com gjør det ikke mer attraktivt for investorer. Selv ved 99 cent låten er det minimal lønnsomhet. Hos Apple er det iPod-salget som redder økonomien til iTMS. Samtidig er musikkindustrien også åpen for å lansere rimeligere tilbud, sett at kundene får mindre frihet (f.eks ikke CD-brenning). Både Napster 2.0 og RealRhapsody tilbyr ubegrenset streaming mot en fast avgift.

Selv om det er lovlig for oss nordmenn å handle hos Allofmp3.com, så bør nok amerikanere (og beboere i EU land hvor Infosoc-direktivet gjelder) være litt forsiktige. Flere av dem som ble tiltalt for å ha lastet ned musikk gjennom Kazaa, betalte $ 29,95 for programmet - og trodde at de på den måten også hadde betalt for mediefilene. Om vi sammenlikner med Allofmp3.com; er man i godt tro når man kjøper et album til 2-3 kr, som koster 190 kr i butikken?

Hvis du ønsker å lese mer om dette anbefaler vi deg å ta en titt på testen av Allofmp3.com som vi utføret tidligere denne måneden. Testen finner du her. Hvis dette interesserer deg bør du også lese den store diskusjonen rundt Allofmp3.com på Slashdot

Kilde: Technett/itpro

Tags:
  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai