Apples markedsandel av datamaskiner over 1000 dollar når 66%

I mars rapporterte NPD-gruppen at Apple sin markedsandel av datamaskiner solgt i butikker – ikke inkludert nettbutikker – har steget til 14%. Dette er omtrent det dobbelte av Apple sin samlede andel i det amerikanske markedet, og viser hvor mye de berømte Apple Store har å si for hvordan nye, potensielle kunder blir overbevist til å kjøpe en Macintosh.

NPD

Det NPD derimot ikke rapporterte den gangen var den enorme veksten i Apple sin andel av det såkalte «Premium»-markedet av datamaskiner – maskiner som koster mer enn 1000 dollar. Ettersom den eneste maskinen Apple selger som koster under 1000 dollar er Mac mini, er dette det mest interessante markedet å se på når det gjelder veksten av antall Macintosh-maskiner der ute. Andre selskaper som HP og Dell sender ut enorme mengder med PCer mellom 500 og 750 dollar, et marked som Apple tydeligvis ikke har hovedfokuset sitt rettet mot.

Apple sin andel av dette «Premium»-markedet var ifølge NPD under 18% i januar 2006. I september 2007 var dette tallet steget til mer enn 57%. Og nå i det første kvartalet av 2008 har det nådd rekordhøye 66%.

Den totale markedsandelen er kanskje ikke så viktig når man har et solid grep rundt den andelen av virkelig kjøpekraftige kunder. Douglas Adams hadde kanskje rett:

The Macintosh may only have 10% of the market, but it is clearly the top 10%.

Kilde eweek.com

Magnuc

På en annen side så kan man jo si det slik at Apple henger etter alle andre, fordi Apple fortsatt ikke klarer å levere utbyggbare maskiner med bra ytelse til under $1000.

kolbys bilde

kolby

Det tror jeg ikke har så mye med å kunne. Aksjekursen, verdien og kontantbeholdningen til Apple sammenlignet med de andre selskapene sier sitt.

Høyere pris og dyrt er ikke alltid det samme. Stort sett er det en grunn til at ting koster mindre enn annet.
Ved å snu litt på det du skrev kan vi kanskje si at de andre selskapene ikke klarer å lage kvalitetsprodukter, og må dermed spytte ut noe til under 1000 dollar for at folk skal være villige til å ta på det. En økning fra 18% til 66% på to år kan bety at folk er lei billig skrap de ikke vil bruke.

Magnuc

Maskinene de andre produsentene spytter ut ligger jo på under $3000, mens kvaliteten ligger opp mot $1000. Å lage en maskin med kvalitetskomponenter til $1000 som er lett å bygge ut burde ikke være noe problem, men Apple tenker for tiden desverre kun penger, penger, penger!

minkulfs bilde

minkulf

Snodig det der med hvordan firmaer tenker i et kapitalistisk marked. Selvfølgelig får man tak i billigere maskiner med tilsvarende eller bedre spesifikasjoner enn en Apple-maskin til samme pris. Apple differensierer seg med lekre løsninger (både når det gjelder maskinvare og programvare). Hvis du synes det er verdt pengene så blar du opp og koser deg. Hvis ikke velger du et rimeligere alternativ og slutter å sutre :p

Hail to Slay radio baby!

adder1972

Det er jo to interessante ting her. At Apple selger bra på dyre maskiner, kan bety at Vista-floppen gjør Mac mer interessant for business-brukere, som jo gjerne handler i et høyere prissegment.

Imildertid er jo utvalget her meget snevert: Maskiner til over $1000 solgt over disk i USA. Det er et sterkt filter ifht hvilke folk du treffer. Hadde vært interessant å se andelen Mac solgt i rene Apple-stores kontra i andre kjeder.

Det overrasker meg at de har en markedsandel på 70% for desktops. Det virker vanskelig å tro.

[Edit:Tillegg: Kan det være at folk kjøper Mac for å surfe, se på bilder og film, synce iPod, etc., mens spillfolket mer og mer skifter til konsoller???)]

macsociology

Nå ser det ut som at mange glemmer tre vesentlige punkt fra denne rapporten.

1: Salg fra nettbutikker er ikke tatt med. Dell selger som kjent hovedsakelig gjennom nettbutikken sin, og dette salget er ikke tatt med i undersøkelsen. (Husk også på at Dell er den nest største produsenten i USA.)

2: Apple sine egne butikker (,og som står for en forholdsvis stor andel av salget til Apple,) har en forretningsmodell hvor det kun selges Apple sine egne maskiner. I motsetning til denne forretningsmodellen har de fleste andre salgsleddene som forhandler PCer en forretningsmodell som er bygget på konkurranse mellom flere produsenter. Dette vil innebære at i en Apple store vil kunden bare kunne velge mellom Mac og Mac, mens de i andre butikker hvor de selges PCer må velge mellom f.eks. HP, Toshiba, Packard-Bell, osv.

3: Også hvem som kjøper Mac har en stor betydning på dette tallet. Undersøkelsen viser til at Mac kjøpes i mange tilfeller av husholdninger hvor man allerede har minst en PC. Dette indikerer at denne kundegruppen består av kjøpesterke husholdninger.

Ganske enkelt fortalt så sier ikke denne undersøkelsen så mye om markedsandeler i og med at man ikke inkluderer store deler av salget. Dette vil da si at tittelen til artikkelen er misvisende. Apple har ikke en markedsandel på 66% av datamaskiner som koster mer enn 1000$. Apple har en markedsandel på 66% av datamaskiner som koster mer enn 1000$, og som er solgt i butikkleddene.

PS:

Sitat adder1972:

At Apple selger bra på dyre maskiner, kan bety at Vista-floppen gjør Mac mer interessant for business-brukere, som jo gjerne handler i et høyere prissegment.

Dessverre så sier NDP at Vista ikke har hatt en innvirkning på salget.

"I don't believe that Vista's to blame," Stephen responded. "The vast majority of consumers don't care [about the installed operating system]."

Men dette gjelder altså forbrukere, mens du nevner bedriftskunder. Men bedriftskunder vil derimot være avhengige av at all programvare er kompatibel med hverandre. Så hvis bare ett program ikke er kompatibel med Vista, så vil de ganske enkelt ikke benytte seg av Vista. Men derimot benytte seg av XP. Jeg vet om et godt eksempel som gjelder Office. Selskapet Rolls-Royce som er ganske store innen det maritime markedet gikk for et par måneders tid siden over til Office 2003. Som de fleste vet så har det allerede kommet en ny utgave av Office (Office 2007), men selskapet har ikke før nå oppgradert til 2003-utgaven. Hvorfor? Fordi den andre programvaren de benytter seg av har ikke før nå blitt helt kompatibel med Office 2003. Man kan regne med at tiden det tar før de oppgraderer til Office 2007 vil nok ta noen år.

Sitat adder1972:

Hadde vært interessant å se andelen Mac solgt i rene Apple-stores kontra i andre kjeder.

Dessverre; å sammenligne salget i Apple Store kontra andre butikker vil ikke si så mye fordi Apple Store selger kun Mac. (Punkt 2) Derimot vil salget i butikker som selger både Mac og Windows baserte PCer kunne være mer interessant.

Edit: Glemte noe om Vista.

kolbys bilde

kolby

@macsociology

Jeg valgte å ikke ha med for mye informasjon i tittelen ettersom den første setningen i artikkelen informerer om hva tittelen mener. Det er selvfølgelig hele veien snakk om andel av salg i butikker og ikke det totale som er allerede er ute på markedet.
Grunnen til at jeg syntes dette var interessant er fordi det er flere og flere butikker her i Norge som velger å tilby Mac. Når vi ser at mennesker som velger å kjøpe en datamaskin i en butikk fremfor nettbutikk i større grad kjøper en Mac nå enn før, så vil denne trenden kanskje komme i Norge også.

mp2k

Findus lager fiskepinner til 16,90 for en pakke. First Price lager også fiskepinner, men de tar 9,90 for en dobbelt så stor pakke. Klart det er et marked for billigvarer. Delvis fordi folk ikke vet at det dyrere alternativet er bedre, og/eller fordi de er gniten og skal ha det billigste uavhengig av kvaliteten. Og hvem foretrekker egentlig First Price ovenfor etablerte kvalitetsprodukter?

(Til den lurendreieren som har tenkt å si at fiskepinner smaker drit uansett merke: i denne analogien er du en 64 år gammel dame som er redd for datamaskiner)

Men vær så god, kjøp First Price hvis du syns det er godt...

Dice8470s bilde

Dice8470

Jada! Mac er feilfri! Kun for de pene og rike. PC er kun for fattige med
dårlig smak. Du er velkommen hjem å se på mine PC´er;-) Jeg bruker
også Mac, men du må ha missa en del. Kutt ut pisspreiket, så får
muligens PC brukere mindre "skyts" Fy pokker dette var en dum
kommentar ;-(

Magnuc

mp2k du mener at det ikke er mulig å lage kvalitet til under 20'000?

Om man dra sammenligningen mot fiskepinner så blir det vel heller slik at noen er villige til å betale normalpris for Findus sine pinner, mens andre betaler gjerne dobbel pris så lenge innpakkningen ser bra ut.

Absolutt eneste grunnen til at Apple gjør det bra med sine Mac Pro maskiner er at det er dette man må kjøpe for å bruke OS X. Uten hadde nok salget av Mac Pro gått rett nedover.

Og kvalitet har lite med utseende på kabinettet å gjøre.

minkulfs bilde

minkulf

Til Magnuc: Jeg utfordrer deg til å definere begrepet "kvalitet" ;) Utseendet kan godt være med som en del av kvalitetsbegrepet.

Bruksområdet for innpakningen til fiskepinner og en datamaskin er vesentlig forskjellig. For fiskepinnene sin del er innpakningen (jeg regner med at du mener emballasjen) kun noe du bruker til å transportere fiskepinnene i fra butikken og til stekepanna.

For en datamaskin er innpakningen (kabinettet) noe som skal brukes gjennom hele maskinens levetid og ofte stå synlig (og dermed også hørbart).

Sammenligningen din fungerer med andre ord svært dårlig, med mindre du har for vane å ta vare på emballasjen til alle fiskepinnene du spiser og har dem stående på kontoret.

Magnuc

Det var ikke jeg som tok frem fiskepinnesammenligningen, men du kan jo se det slik at fiskepinnene jo ser bra ut så lenge du bruker/spiser de, akkurat som datamaskinen ser bra ut så lenge du bruker den. Så slik kan jo sammenligningen funke.

Med kvalitet mener jeg levetiden/ytelse/funksjon/feilprosent på komponentene kvalitetskomponenter. Da ofte ikke aller siste hardware, men hardware som har vært testet over tid slik at man vet at det funker. Det kan også være versjoner av komponenter som faktisk er bedre enn andre, som feks ECC ram istedenfor vanlig. Vi vet jo alle at Apple sine maskiner stort sett består av akkurat samme hardware som vanlige PCer, bortsett fra at hovedkortet er spesialdesignet for å passe til Apple sine maskiner.

Om alle PCer kunne kjøre OS X og jeg skulle ha en ny maskin på jobben så hadde jeg selvfølgelig valgt en PC til 10000 og en 30" Cinema Display istedenfor en Mac Pro og en 17" TN skjerm. Men dette valget har jeg desverre ikke, derfor må jobben punge ut med masse penger.. for en ting er sikkert, Windows skal jeg ikke ha.

Toyota sin siste reklame sier det fint, Dont you worry about a thing. Det er nettopp dette som er bra med OS X og derfor flere og flere bruker det. Men se på Toyota, de klarer jo å lage billige biler, biler som funker og de er laaangt fremme på innovasjon og nytenkning.

Så lenge Apple fortsatt ikke har Pro maskiner til under 20.000, mens alle andre senker prisene så er det ikke rart Apple sin markedsandel blir høyere.

minkulfs bilde

minkulf

Hvorfor må du kjøre OS X? Jeg har selv planer om å kjøpe en ny maskin etter sommeren og har gått noen ekstra runder og vurdert en vanlig pc for å kjøre Linux. Windows vil heller ikke jeg tilbake til.

ECC-minne har fordeler og ulemper i forhold til vanlig, ikke-ECC-minne. Om det er bedre eller ikke avhenger av bruksområdet. For en server som skal være kontinuerlig tilgjengelig er det en fordel, men for en vanlig maskin vil det være viktigere at minnet kjører litt raskere.

Feilprosenten/levetiden til maskinvaren kan være en utfordring hvis man hele tiden forsøker å være med i front av en teknologisk utvikling, samtidig som man tar hensyn til fysisk utforming. Jeg har ikke hatt noen Mac før MacBook, så jeg kjenner ikke til feilprosenten i de tidligere maskinene, men jeg må innrømme at Apple ikke fremstår som den produsenten med mest feilfri maskinvare. Likevel kjøper folk maskinene, så noe må det jo være...;)

Jeg er ikke kjent for å være noen "høyre-mann", men akkurat når det gjelder prissettingen av maskinene tror jeg ikke Apple trenger noen påpakninger fra "høyere hold". Så lenge de ikke sliter med å selge maskiner har de ingen grunner til å senke prisene. De som MÅ ha en Mac Pro for å gjøre jobben sin har stort sett ingen problemer med å få det finansiert (slik som deg).

Hvis man er oppsatt på å ikke gi penger til "the man" så sats på Linux og fri programvare. Det krever ofte litt mer innsats enn Mac OS/Windows, men man får igjen ved å kanskje lære litt mer i prosessen.

mp2k

Her har det vært missforståelser ute og gått. Ser jeg var uheldig med å si "dobbelt så stor pakke" da jeg egentlig mente "en pakke med dobblet så mange fiskepinner i". Altså man får mer mengde fiskepinner, til en billigere penge. På bekostning av kvalitet, first price sine har ikke bare stygg pakke, men de smaker vondt også (og med kvalitet mener jeg ikke bare på komponenter, men vi kan jo også dra frem den evige diskusjonen om virusene, brukervennlighet, osv) Selvfølgelig kan man få kvalitetsmaskiner som man bygger selv, billigere enn Apple sine. Hjemmelagde fiskepinner slår nok findus sine ned i støvlene.
For øvrig går hele First Price/merkevare-sammenligningen begge veier, som de eksperimentelle vet. Så jeg syns det er en god sammenligning.

Prøv å se humoren i det hele. Det er ingen gidder å la seg provosere om noen sier at findus er bedre enn first price eller omvent. Men mac og pc kan krangle kjempelenge om og aldri bli enig.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai